Lányok, irgum-burgum, már egy fél napra sem lehet magatokra hagyni titeket? Három oldalt kellett visszalapoznom, hogy lépést tartsak ezzel az irammal. Kartika kaktusza egyszerűen gyönyörű, a hozzá kapcsolódó gondolatról nem is beszélve. Superkeri pedig remek ötletet adott Ugye panaszkodtam, hogy kicsi a konyhám, ezért nincsenek sütőformáim, mert nem tudnám hova tenni őket. Hát a kuglófot ezentúl meg tudom oldani konzervdobozzal! Illetve sörösdobozzal, mert azt tartok néhányat direkt kürtőskalács sütés céljára, de kuglófnak még soha nem jutott eszembe kipróbálni. Azon meg majdnem gurultam a röhögéstől, hogy Dulifuli milyen jól beillesztette magát.
Margit, az Alaska programtáblát - még ha cseh is - talán érdemes lenne belinkelni a gépleíráshoz. Egy szót sem beszélek csehül (na jó, hármat ismertem, plusz a pivo! ), de a logika alapján szerintem a következőket jelenti:
Cislo 1-10: programok
1. alapprogram
2. fehér kenyér
3. teljes kiőrlésű kenyér
4. édeskenyér (kalács)
5. szupergyors kenyér
6. csak dagaszt-keleszt
7. nudli? (14 perc?)
8. joghurtos kenyér
9. lekvárfőzés
10. csak sütés
Opeceni: héjszín
Svétlé: világos
Stredni: közepes
Tmavé: sötét
Rychle: gyors
Hmothnost chleba: kenyér súlya
Predehrat: előmelegítés
Propracovat: dagasztás (ill. ejtés)
Odpocinout: pihentetés/melegítés
Kynout: kelesztés
Péci: sütés
Udrzovat teplé: melegentartás
Celkovy cas: a program lefutási ideje
Signál: ekkor sípol a magoknak
Így már talán használható, persze nem bánnám, ha valakinek ilyen lenne, és leokézná, de egyszerűen így jön ki. Persze nem tudom, mi az, hogy joghurtos kenyér meg nudli.... de az alapprogram, a dag-kel meg a csak sütés megvan, és az a lényeg.
Köszönöm szépen tanácsaitokat a kovászokkal kapcsolatban. Bocsi, hogy ilyen kis tudatlan vagyok, de nem szeretném elrontani ha már voltál olyan aranyos Margitka és adtál nekem jó kis kovászkákat. És tényleg más volt a búzakovász. Jaj, nem is merem kipróbálni a kovászos kenyeret. Mivel is kezdjem? Ma pedig kellene a 40 fok ellenére sütni kenyérkét, mert nincs otthon egy szelet sem. És olyan kíváncsi vagyok, mert én egysezr sütöttem, de akkor szerintem nem volt jó a kovászom és a kenyér sem ízlett.
Lehet, hogy Margitka a Te fehér kenyér variálható recid alapján kellene valamit kisüssek, szó szerint??? Üdv:Julika
Köszönöm a jó tanácsokat, kívánságokat. Pár mondat erejéig jelentkezem csupán, aztán rohanás. Majd valamikor késő este keveredek haza.
A kovászkészítéssel kapcsolatosan: Nyáron a melegben valóban intenzívebbek. A búzalisztből készült látványosan az ha más időszakokhoz viszonyítjuk. A rozskovász viszont egész évben intenzív. A nyári időszakokban gyorsabb az erjedése, savanyúbb.
Mindkét kovász az állandó meleg hőmérsékletet szereti. Magas hengeres lisztes dobozba rakom, azt pedig egy kis lavórba s az egészet a szobában a könyvespolc tetejére, ahol mindig melegebb van mint a szobában egyébként s ott a jövés-menésből adódó légmozgás is minimális. Az átlátszó falú edények jól mutatják a kovász erjedéses állapotát. Én nagyon sűrű kovászt készítek. Mint a meleg állapotban lévő házi szilvalekvár. Az edényben duplájára szokott megkelni, amikor felhasználom. A békebeli félbarna kenyerembe (ebből vittem kóstolót) is rozskovászt teszek.
A Csili-viliben akkor hoztam s vittem a kovászt, amikor kicsi mennyiséget gyorsan akartam felszaporítani. Az búzakovász volt.
Megint elbarangoltam egy kicsit, de most "igazoltan" voltam távol A kapott képeket rendezgettem, hogy holnap el tudjuk minden érdeklődőnek küldeni.
Tündi! Ne Természetesen minden "törzstagnak" elküdjük a képeket, aki kéri, csak külső szemlélőknek nem szeretnénk közzé tenni.
Superkeri! Sokszor én is csak kapkodok a dolgommal így este, hogy csináljam is, de itt is lehessek. Ma szerencsés napom volt, szinte egész délután a közelben tudtam lenni :-)) A férjedet szerintem meggyőzzük jövő nyárig, hogy kár lenne két évet várni a következő találkozóra
Kenyérke! Köszönet a szép képekért, élvezettel néztem végig őket. Örülök, hogy jól éreztétek magatokat
Julika! A rozskovász teljesen másképp viselkedik, mint a búza, majd kitapasztalod Érdekes módon télen a rozskovász volt aktívabb, gyorsabban érő, most a melegben pedig a búzakovász érik be hamarabb. Nem baj, ha lassabban és apróbb buborékozással érik be a rozskovászod, a lényeg, hogy a végére, amikor a kis pezsgése is leáll, jó savanykás legyen és elfolyósodjon. Kíváncsi is vagyok ezzel kapcsolatban Kenyérke tapasztalatára. A téliről úgy emlékszem beszéltünk annak idején.
! Nagyon ügyes vagy, hogy beillesztetted magad :-))
Még rövidesen jelentkezem, hozok képeket, üdv, Margit
Hogy örülne neki A. ha ezt láthatná. Nagyon tetszett neki a találkozónk, mondta amikor hazafelé rákérdeztem. A kóválygások ellenére csudajó hangulatban érkeztünk haza.
Lányok! A párom szerint 2 évente kellene találkozót rendezni, mert ha évente találkozunk, nem elég a köztes idő az élmények kitárgyalására és a képek megnézésére!
A képek láttán jöttem rá, mennyi mindenről lemaradtam(kóstolások).
Itt jobb oldalt alul a fórumozók kedvenc oldalai cím alatt legalul rákkattintassz, és ott rengeteg aranyos dolog van. Egyszerű másolás-beillesztéssel ide tudod varázsolni!
Drága superkeri. Én is most vagyok csak virgonc, mert szünet van.
Szokimoki: hogyan tetted ide a képecskét? Sk gépemben rengeteg kedves képecske van, de nem tudom idebiggyeszteni :(
Én is elköszönök Tőletek mára. Úgy itt ragadtam, hogy csak azt vettem észre, hogy mindenki tér nyugovóra szépen sorjában. Hát ránéztem az órára és máris elájultam. Mindjárt kelni kell !
No meg ránéztem most a rozskovászomra. Este 6 órakor etettem meg és nem igazán indult még be. Szóval folyós és cefre szagú. Na meglátom majd reggelre mit művel. Ez ugye ne mnormális. pedig a vbúzakovászom az jó lett. Jaj azt is ki kell próbálnom valamelyik nap., mármint sütni vlee. Na nem beszélek zöldségeket itten. Jó éjszakát mindeekinek!Julika
Szia dulifuli! Nagyon szeretek beszélgetni, főleg, hogy most már tudom-ismerem, kivel is beszélek. Csak tudnád, mennyi munkám maradt el, most este. Sikerült megnézni aképeket és egy csomó levélre válaszolni!" Hú de ki vagyok". Lesz mit pótolni holnap.
Köszönöm a képeket, még nem tudtam teljesen végignézni, de hamarosan hozzájutok.
Jobbulást Neked! Az ajánlatom:
fél liter vizet forralj fel, tegyél bele egy kávéskanál rozmaringot, és fedd be egy gézzel. A géz tetejére szórj egy fél fej vöröshagymát apró kockára vágva. A felszálló göz oldja a hurutot. Nem kell a fejed betakarni, mert igy is használ. A teába, amit iszol , a kakukkfü, bodza,hársfavirág, kamilla mellé tégy édesköményt , ánizst és csipkebogyót. Ha nagyon köhögsz, egy kis majorannát is tehetsz hozzá.
Szuperkeri! mivel nem tudom hol nézzem meg az emailcimedet, ezért Julikának küldtem el a képet, aki talán már továbbküldte neked. Fogadd szeretettel. Majd irok is, most megyek aludni, mert hosszú napom volt és lesz a héten minden nap. Üdv. nektek, mindenkinek jó éjt!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit