Szia Dulifuli! Aki olyan szép rusztikus zs.cipót süt, mint Te, nem tudom miért aggodalmaskodik a sütőben sütéstől? Nekem "nagykorú" g.tűzhelyem van, semmi hőfok meg egyebek, agőzös sütőt sütőzacskóval oldom meg. 3x tudok 1 zacskót használni sütéshez! Nekem bevált.
A Bomann-t csak hírből ism., de Kartika nem panaszkodott a szökő hőröl. Én is szimpatizálok ezzel a géppel, de még remélem nem kell cserélni. Üdv.
Tündi! A 2x20 perc helyett megpróbálhatod, hogy csak 2x14 percet dagasztasz, elképzelhető, hogy ez is elég. Egy kísérletet megér kipróbálni. A dagasztás-kelesztés-dagasztás után közvetlenül kell a tésztát formázni, a második kelesztés ezután jön. Ha a második kelesztés után formáznál, akkor az egy harmadik kelesztést is feltételez, ezt pedig már nem szereti általában a kelt tészta.
Én, ha a gépben sütök, akkor a gyorsprogramot indítom először, ezen keveset melegít az elején, majd kb 20 percet dagaszt. Ezután átteszem a tészta programra. Ez az elején kb 20 percet melegíti a lisztet, nekem ekkor már elsőre kel a tésztám, majd kb 20 percet dagaszt. Ezután kiveszem a tésztát (a gépet nem állítom le), megformázom, visszateszem és akkor ebből a programból még 1 óra kelesztés van hátra. Amikor megkelt a tésztám, akkor a csak sütés programmal sütöm meg.
Clatronic ??? milyen a Te géped? Ezt is felírom a Hauser mellé, mert egyre inkább hajlom arra, hogy, ha legközelebb esetleg gépet kell vennem, akkor ilyen saját programmal rendelkezőt fogok nézni.
Gépi rozskovászos kenyeret kerestél, mutatok egyet én is: Rozsos, rozskovászos gépi kenyér, de van még a gépi receptek között. Úgy emlékszem, hoyg tavaly nyáron, amikor meleg volt, akkor kísérletezgettem ezekkel.
Szia dulifuli! Takard le a gép tetejét, sokan így teszünk, szebb lesz a kenyér teteje. Ha sütőben sütök, akkor meg zacsiba teszem, és nem kell parázni a víztől a tálkában, mert a zacsiban lévő gőz pont elég.Ma megint zsúrkenyeret sütöttem sütőben, el is fogyott ebédre, hideg sülthússal és koviubival. Most a gépben sül a vacsihoz valóÜdv
Szia superkeri! 1 gondom van csak a Bomannommal, hogy a tetején szökik a meleg. Gyanítom sokkal szebbeklesznek a kenyereim, ha a sütőben sütöm ki őket. Csak parázok a kellő hőfoktól, a sütési időtől, mennyi víz legyen a tálkában, ha a reci azt kívánja, hogy gőzben süljön. Magyarán a gépben kisütni egyszerűbb, csak hát az esztétika :)
Sziasztok pékecskék! Ma szerettem vovlna Lala kiflit csinálni, de... Lányom közölte, holnap reggel Debrecenbe utazik nosztalgiázik az egyetmi társakkal (1 hónapja kapta+ a diplomát de már vissza vágyik) és mennek túrázni is, csináljak megint rusztikus cipót, mert azt szeretne vinni :) Így aztán a hozzávalók most várják a Bomannban (ez 556-os) hogy beinduljon a dagasztás.
Marcsi kalácsai, kenyérkéje nagyon tetszik. Gratulálok. Sőt, az a bizonyos szilikon forma. Már látom, be kell szereznem egyet. Ill. kettőt. Mert ugyebár ha a receptek 50 vagy 60 deka lisztre íródtak, akkor egy formába a fele fér. Vagy rosszul látom?
a minimum lisztmennyiséget sajnos nem tudom. Nincs benne a haszn. utasításban se.
Kenyérke,
Köszi az ötleteket. Akkor a gépben való dagasztás-kelesztést még nem próbáltad? A 45-50 dkg-s kenyér a kész kenyér súlyára vonatkozik vagy a liszt mennyiségére? A zúzott g.magvas rozskenyeret pl. meg lehet sütni gépben úgy, hogy kihagyom a magvakat, és 250g tk.rozslisztet és 250g tk. tönkölyt keverek és arányosítom hozzá a többi hozzávalót is?
Szia Piroska! Olvasom a gondodat: a lehető legjobb- legpraktikusabb gépet szeretnéd megvenni. Olvasd el a Rövid ismertetőben a BOMANN CB 593-ról írtakat. A találkozón Kartika nagyon jó véleménnyel volt a gépéről! Nekem Hausmeister 1000 van 2 éves semmi gond nincs vele. Gyönyörűen dolgozik, 40 dkg liszt menny. a legkevesebb, amivel még szépen elboldogul. Mindkét gépben álló kenyeret tudsz sütni. Üdv. jó vásárlást Superkeri
bocs, kicsit darabos vagyok. Itt olvasom a haszn. utasításban, hogy a kisebb kenyér max. 1000g-os a nagyobb súlyú max. 1300 g-os lehet. Mi nem vagyunk nagy kenyérevők, ezért én mindig 500g lisztből sütök.
Hát még mindig nem vagyok olyan profi pék, mint itt a nagy többség. Amit kérdezel, még nem csináltam meg. Pont most gondolkodom azon, hogy ki kéne egyszer próbálnom az individuell programon. De elvileg meg lehet csinálni.
Margitka, ha beállítom egy kenyérre a dag-kel-dag programot, akkor a másdik kel. után kiveszem és formázom, ugye? Aztán formázás után visszateszem, hogy keljen magától, így van? Mert akkor már külön kelesztési program nem lévén, csak így kel meg magától. Ilyenkor meddig kell hagyni kelni? Vagy már nem kell hagyni, hanem egyből mehet a csak sütés program?
Ebben a melegben én sem sütök a sütőben. Megpróbáltam a kovászos rozskenyeret kenyérsütőgépben is. Nem rossz. Ezt is ki kell tapasztalni.
Valamennyi kovászos kenyerem megsüthető benne, de le kell csökkenteni a receptben megadott adagot a Te géped kisebbik adagjára, hogy a kenyér teteje is elfogadhatóan meg tudjon sülni.
A gépemben 80-90 dkg-os kenyeret szoktam sütni. Kovászos rozskenyeret viszont csak 45-50 dkg-osat. A tetejét a kenyérnek vizes tojással kenem le, mert különben ronda szürke lesz.
A tésztát szokásos módon kézzel dolgozom össze, formázom s beteszem az üstbe. Fóliával letakarom s meleg helyre teszem. Ha kell a tészta tetejét vízporlatóval a fólia alatt időnként befújom. Fontos, hogy a kelés folyamán puha legyen mindvégig s a tészta duplájára kell, hogy megkeljen. Ezután vissza kell tenni a gépbe s a sütést rákapcsolni s a szokásos módon megsütni, kihűleszteni s vékonyra szeletelni. Szeletelés előtt műa. zacskóba teszem, hogy a héja is jól szeletelhetővé váljon s ne morzsálódjon, törjön.
A Te Clatronicodban mekkora kenyereket lehet sütni? (Min. és max.) Van rajta csak sütés és csak tészta funkció? Például azt meg lehet csinálni, hogy megdagasztja, keleszti, kiveszed, megformázod, visszateszed, újra megkeleszted, és ráindítod a csak sütést?
Kenyérke, Batka és mindenki, aki járatos rozskovászos rozskenyér sütésében, a segítségeteket szeretném kérni. Van itt olyan rozskenyér recept, amit meg tudok sütni gépben? Batka, Te sütötted már gépben a zúzott gabonamagvas rozskenyeret? Emlékszem a múltkor írtad, hogy Neked ez ízlik nagyon, és hogy magvak nélkül csinálod. Szegény rozskovászom ott szomorkodik a hűtőben, szeretnék már sütni belőle. De a meleg miatt nem a sütőben, hanem a gépben. No meg a múltkori sütőben sült rozskenyerem kudarca után most nem merek a sütővel kísérletezni. Ha mégis lehetne gépben is, akkor milyen programon? Nálam kisméretű kenyerek esetében a normál prog. 2ó55p, a Vollkorn (teljeskiőrlésű) 3ó32p, a fehérkenyér pedig 3ó40p.
Piroska,
Nekem kétlapátos a gépem (Clatronic), és fekvő kenyereket süt. Van rajta házi program, vagy hogy is neveztétek (németül Individuell-nek nevezik), amelyiken elvileg be lehet programozni, hogy egy-egy folyamatot (1.dag-1. kel-2.dag.-2.kel-sütés-melegen tartás) hány percig végezzen. Azért csak elvileg, mert pl. a Margitka által sűrűn alkalmazott 20p dag.-20p kel.-20p dag-ot csak némi trükközéssel tudom végrehajtani. Ugyan a leírásban az szerepel, hogy 1. dag-ra 6-30p közötti időt tudok választani, de gyakorlatban csak max. 14p-et. Szerintem gyárilag rosszul programozták be. (Szerintetek lehet emiatt reklamálni? ) Ezért ha 20p-et akarok 1. dag-ra, akkor csak 10p-et állítok be, és az első 10p lejárta után újraindítom a gépet.
Csupán egy mikrofonos kis fülhallgató/fejhalgató kell hozzá s annyit lehet beszélni a korlátlan hozzáférésű vonalon amennyi belénk fér. A konferenciavonallal pedig egy kis csoportot is össze lehet hozni. Mindenki ül a gép előtt és előtte az aktuális oldal nyitva s azokat a lépéseket hajtja végre, amit valamelyikünk, az adott technikát gyakorlott mond. Egy elmentett jegyzettömb lapra pedig összefoglalják a lépéssorokat, hogy önállóan is dolgozni tudjanak a későbbiekben.
Még én is csak most ismerkedem a Skypeval, de úgy gondolom több szem többet lát. Installáljátok fel s próbálgassuk. Ha másért nem csetelni is lehet rajta olyasmit, amit nem kívánunk a világ orrára kötni.
Sajnos mennem kell! Viszont délkörül, a Tisza mellől be-benézek.
Tegnap hosszú és izgalmas napom volt. Végre megvan minden papír! Bejelentkeztünk! De ehhez is még egy tolmácsot kellett felhajtani. 60 km-t szaladgáltam mire mindent megszerveztem, összehoztam s így egy félóra alatt(!) frappánsan túl voltunk a formalitásokon. Most van kb. egy hónapunk s nekem fogalmam sincs hogy ilyen höségben mit fogok majd felvenni, amiről nem ordít messzire az alkalom, de mégis ünnepélyes.
Szomorúan olvasom, hogy mi történt Margitka autójával. Az enyémen teljes Casco van s nélkülem soha sehová nem mehet vele senki, mert számomra is létkérdés. - Nem tudom, hogyan lehetet volna egy ilyen esetet az adott körülmények között kivédeni.
Köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat, kívánságokat. Sajnos még ramattyabbúl vagyok. Pihenni kellene, de ez majd legközelebb karácsony táján és jövő tavasszal lesz járható.
Kívánom én is a gyengélkedőknek a lehető leggyorsabb javulást.
Én a rongyos kiflit nem ismerem, csak a nevét, és úgy hallottam, vagy olvastam (már nem is tudom), hogy ez a croissant. Amikor ezt a kiflit sütöttem, akkor a gyerekeim mondták, hogy ezt teljesen olyan, mint a croissant. Én ugyanis még ezt sem ettem "hivatalosat".
Szép napot kívánok holnapra és kíváncsian várom a kifliről a híreket, ha megsütöd, üdv, Margit
Sziasztok! Ha éjfél elmult akkor én! Margitka, most olvastam mit történt veletek, rémesen sajnálom, én is azt mondom az a szerencse hogy semmi bajotok. Elolvasgattalak benneteket és megyek hunyni. Sütöttem tegnap késő este is és ma is! elküldtem Margitkának biztos felteszi. egykaros gép fekvő van az AFK-nak is!és én is tudok még, de nem jut eszembe. (bogarászni kell az üzletekben, nagy multiknál, sokféle van ami kis kenyeret süt) Egyszer régen irtam, hogy mikor a gépemet kerestem akkoriban sok nem kedvező véleményt olvastam a Hauserről. a képeket Jolié kivételével, azt nem tudtam előcsalni valamiért, megnéztem. jó volt visszanézni! üdv. mindenkinek, holnapra szép napot nektek. Holnap nem biztos hogy irok, telekjárat beindul és szombat-vasárnap is lesznek vendégek.(kissé már hulla vagyok) sziasztok!
Én is ezt a receptedet néztem ki, de a rongyos kifli az emlékeimben nem croisantként él....
Azért ki fogompróbálni és megkóstoltatom a sógorommal, mert ő nem is olyan régen, még evett igazit, pék által sütöttet:):) Én már is igazán emléxem az ízére:):)
Szokimoki kösz a verset:) Nagyon aranyos tényleg:)
Piroska: nekem fekvőtartályos, két karos a gépem, Margitka legkisebb adagját, a 40 dkg lisztből nem igazán akarta megdagasztani , de az 50 dkg már szépen ment neki . De én nem vagyok gyakorlott sütős:) A kenyérütést meg ne add fel:) Én az ún. kenyérlisztet a Tescoban szoktam venni 2 kg-os csomagolásban. Ha van hozzátok közel, ott biztosan találsz:) Nálam biztos ügyesebb vagy, nekem úgy az 5-6. kenyerem lett igazán jó:)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit