Szia julika! Nem ijesztgetlek, csak nálunk a befőzés mindég egy kész cirkusz, mert ugye nem lehet morzsázni, enni, edényt elmosni.Ilyenkor mindenkit a fürdőszobába száműzök a koszos tányérjaival.
Csak az volt a bajom, hogy ez most elég sok dió, ennyit még én sem tettem el, és az ecetes főzés / két adagban/ sokáig tartott.Végül is a cukros lébe beletettem az összeset egyszerre és óvatosan kevergettem, amíg újra forrt, és így tettem el holnapig.
Az üvegmosás is egy csomó idő volt.
csináltam én is 1kg-ból diabet.-at, de foly. édesítővel. Tulajdonképp, ez nem is szirupos, hanem olyan, mint a befőtt. A receptekben van idétlenül megadva a neve.
Megéri küzdeni vele!!
A kovászos fehérkenyeret akartam megsütni és a ropogós kovászos zsömlét, kétféle kovásszal.Most kovász nélkül sütök.
Épp összeraktam kenyérkémet és beletettem egy kis kovászt is, eközben törtem a fejemet, hogy mitől romlott meg a kovászod. A mostani kovászom épp egy hete pihen a hűtőben, rá sem néztem a múlt pénteki sütéseim óta. Semmi baja nincs. Nem lehet, hogy valami kis morzsa belepotyogott a búzakovászodba? A rozskovászod, hogy nem tetszik, az nem baj , attól még lehet jó. Ha sokáig áll mozdítatlanul, akkor egy kis szürkés víz kicsapódhat a tetején, de ezzel semmi gond nincs. Ezt vagy leöntöd róla, vagy belekevered, egyik sem árt neki.
Az egyetlen, amit javasolni tudok, hogy néhány naponta keverd meg egy kicsit, akkor is, ha nem használsz belőle. Én, amikor kiveszek belőle, akkor át szoktam keverni egy kicsit, de volt már, hogy 3 hétig is állt a hűtőben, úgy, hogy nem etettem meg és nem lett baja. Remélem következőnek nem lesz nem lesz problémád a kovásszal, üdv, Margit
Szia Julikám. Menni akartam egyébként is a Metroba hétfőn, beszerzem. Mivel délelőtt megyek, papa nem moroghat: "Minek az", tehát megveszem :))) az árát nem árulom el neki. Kímélem a papát :)
Szia Limara. ha a gépben sütök, akkor az ajtánál, ahol a gombok vannak, alufólia borítja a hézagot. Az ablakon 1 edényfogó, erre 1 konyharuha és az egészet egy vékony horgolt kedő borítja.Piha de ronda ahogy így kinéz :I Amikor sül már a kenyér akkor a horgolt kedőt leveszem. A többi marad. És nem kukuccskálok, nehogy baj legyen. Legjobb, ha kimegyek a konyhából. :) No para. No stress
Hát tényleg nagy élet van itten még napközben is, csak kapkodom a fejem.
Dulifuli: szilikonos sütőformát keresel ? Én a Metróban vettem.
Masala: Jaj, ne ijesztgessél. Vasárnap vagy hétfőn szeretnék neki állni a diónak. Még most áruld el a turpisságot amíg nem késő, mert kiöntöm az egészet a kukába. De jó Neked már Te túl vagy rajta, de Te tudtad is már, hogy mi vár rád. Te melyik kovászos kenyér recit nézted ki ?
Margitka : Én is szeretném tudni, hogy mit kell a hütőben csinálni a kovászaimmal, emrt nem zertném ha tönkre mennének ! Hétvégén ki szeretném próbálni a rozskovászos kenyeret. De láttam amit Tündinek ajánlottál Gépi rozskovászo rozso kenyeret is 3 óráig kell keleszteni utána meg 2,5 óráig ? Hát ez egy nap mire elkészül. Hú, nem is tudom melyik kenyérrel próbálkozzak ! Nézegettem Kenyérke Ukrán rozskenyerét (ezt kóstolahttuk a találkozón, és nagyon ízlett nekem, de elsőre nem merek hozzáfogni.)
Nekem is van msn-enem és Skype-om is. Gmailre én is szivesen küldök meghívót Nektek, mert ott is van már e-mail címem, csak eddig még nem használtam.Üdv:Julika
Jaj de szép ez a rozskovászos, gratulálok. Nekem viszont a csavart kenyér mozgatta meg a fantáziámat. Most aztán mehetek sütőformát keresni . Auchanban nem láttam :(
A kenyerem még várat magára, viszont hoztam nagyon szép kenyérképeket. Kaptam Hirinától egy levelet, amiben írt is a kenyérről, remélem nem baj, ha ebből egy részt idemásolok:
"Gyakran sütök kovászos rozskenyeret, de még nem dicsekedtem el vele. Kenyérke nyomdokain szoktam haladni:) Az aktív rozskovászt felszaporítottam reggel, este tettem még hozzá teljes kiőrlésű rozslisztet és BL 80-as kenyérlisztet, sót pici barna cukrot, őrölt köményt és napraforgót. Kb. 3 órát kelt egy teflonos tepsin, szépen megrepedezett, ekkor tettem hideg sütőbe. Isteni lett. A tetejét még sütés előtt sós vízzel kentem le, és a sütőteret vízporlasztóval időnként nedvesítettem. Kb. 45 perc múlva vettem ki."
Köszönöm a képeket Hirina, gratulálok a kenyérhez és remélem majd találkozunk itt is, ha időd és lehetőséged lesz rá. Minden jót kívánok, üdv, Margit
Szia superkeri. Tulképpen megnyugtató, hogy a matuzsálem sütők is szuperálnak. Kb emlékeztem, hogy a kis s a nagy láng között féluton állt a sötő gomja. De ha túlkelt a tészta, akkor nem lehet nagyonlassan sütni, gondoltam én. majd meglátjuk. De legalább nem lett széntabletta. Ott gubbasztottam a tűzhely mellett. Biztos ami biztos :)
Sziasztok. befutottam. Na nem kell mondanom, megint megnyomtam a pánik gombot :( Bomann dagasztott, és a multkor már fel is írtam magamnak, hogy amikor csörög az adalékokért, akkor szépen kikapcs, ott kel, stb, ahohy Margit receptjében olvastam. Nos a gép dolgozott. Párhuzamosan én is. Rádió hangosan. Nem hallottam a csörgést. :( Amikor bevillant, jé, hoszen és sütök, ezerel a konyhába. Gép kikapcs. Már csal 1:20 volt a kész sütésig. na most mit tegyek. Berezeltem. Asztán némi spontán fejszámolással rájöttem, már 2x kel a tészta. Semi cicó, sem laca-faca, gyrsan formáztam a cipókat, csak addig pihikéztek a hasukon, amíg a sütőt bemelegítettem és a tálka víz is kellő gőzt produkált, s sipirc tepsi a sütőbe. kisült. 2x diszkrét virágspricnizés és 3 Miatyánk, hogy jól sikerüljön. A látvány tökéletes, most hülnek a cipók. Egyet majd azért felvágok, nehogy nyers cipócskát vigyen a lány, ráadásul szokimoki hazájába :)
Én tagnap Batkától már kaptam meghívot a gmail-re. Nagyon tetszik, már fel is tettem a freemailes címem elé ezt a címet is, alul, az elérhetőségemnél. Sőt, lehet, hogy a freemailt előbb-utóbb le is fogom venni, mert ez sokkal többet tud. Hatalmas előnye, hogy tud magyarul is Én is szívesen küldök meghívót, ha kér valaki, mert úgy látom, hogy ez korlátos, ne fogyjon el Batkának az összes (nem tudom, hogy a későbbiekben adnak-e többet is??)
A Skype már nekem is régóta fent van a gépemen, csak sose használom semmire. A gyerekeim elszedték a fejhallgatómat, így most az nincs, de majd veszek egyet.
A dagasztás-kelesztés-dagasztás, majd formázva kelesztéshez még egy gondolatot hozzáfűznék. Ha elsőre rendesen bedagasztja a gép a tészát, akkor az első kelesztés után, már mindegy, hogy milyen módon lesz összedolgozva ismét a tészta. Ez lehet megint egy dagasztás, de elég, ha kézzel jól összenyomja az ember (óhatatlanul átdögönyözi) és megformázza. A lényeg, hogy az élesztő ismét tápanyagközelbe jusson, miután elhasználta, megette maga körül, ami volt neki. Ekkor tud továbbszaporodni és tudja a tésztát megfelelően megemelni.
Na ennyit tudományosan , most megyek és összegondolok valami kenyeret az aszalt paradicsommal. További szép napot, üdv, Margit
Látom termékenyek vagytok Ti nappal is nem csak este!Reggel 1 órán át nézegettem a kovászos recepteket, hogy majd a dió után / Julika még nem tudja, mi vár rá / sütök kenyeret. Na a kovászaim bedöglöttek! A búzakovász penészes is lett, a rozskovász csak nem szimpi. A jó pap is holtig tanul: mit kell csinálni a kovásszal a hűtőben, amíg nem használod? Két hétig voltak ott, de én hozzájuk sem nyúltam. Most kereshetek más recepteket!
Sok kenyérsütőt megnéztem én is mielőtt megvettem az enyémet, ami 1 lapátos volt ,az mind álló kenyeret sütött / 5o- 7o dkg.-osat /. A 2lapátosak fekvő kenyeret sütnek / 7o-9o v. 1oo-ill. 12o v. 13odkg.-osakat / Margit azt írta nekem, olyan nincs, ami mindent tud! Igaza van, meg kell nézni, mi a fontosabb és vmiről le kell mondani! Nekem a "csak sütés" volt a fontos. Kétlapátos, de még 6odkg lisztnél többől nem sütöttem és nem is nagyon fogok, de az egylapátos kicsi lett volna.
Igen, jó ideig msn-eztünk, de ez megbízhatóbb (nincsenek folytonos biztonsági frissítések pl.), és megőrzi a chat üzeneteket! Ha a másik nincs bejelentkezve, akkor is írhatsz neki, és amikor bekapcsolja a gépet, megjelenik nála. A másik, hogy ennél nem szakad a telefonbeszélgetés, és msn-nél volt, hogy két gép között az istennek sem tudtunk kapcsolatot teremteni, skype-pal meg szó nélkül ment. Szóval szerintem többet tud.
Kenyérke, meghívó ment. Margit épp most barátkozik a rendszerrel :-) Tündi, gépben még soha nem sütöttem tiszta rozskenyeret, de látom, Kenyérke már adott némi tanácsot. Ha valakit részletesebben is érdekel a Skype, Szokimokinak írtam róla hosszabban, ha még megvan az a levél, ezúton felhatalmazom arra, hogy továbbküldje, de szívesen összeszedem újra a lényeget. Én használom, nagyon hasznosnak találom, és remélem, még sokáig ingyenes lesz a két számítógép közötti "telefonálásra". Látom, mi, Hausmeisteresek összetartunk: a kalácstésztát én is egyszer dagasztatom (tészta progin), aztán kel, fon, kel, süt.
A 60 dkg lisztből készült tészta valóban csak két szilikonformában fér el. A gőzös sütés nem nagy probléma. Egy lábosban, jénai tálban, vagy cseréptálban (bármi, amit nem sajnálsz, ha vízköves lesz) az előmelegítés idejére már a sütőbe kell tenni vizet, ettől pont elég gőzös lesz a sütőd egy normál kenyérhez. Ha valami nagyon gőzös sütőt kíván, akkor két tálat is tehetsz egymás mellé, vagy "Kenyérke után szabadon" a virágspricnivel is fújhatsz vizet a sütő belső felületére vagy a kenyérre.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit