De édi ez a cicus! Bár a háttérben levő az én drága kicsi Jencus cicámra emlékeztet, még mindig nagyon hiányzik, pedig már 2 éve az örök vadászmezőkön kergeti az egereket. Most pedig elteszem magam holnapra. Lelkileg készülök a dög melegre, ami vár ránk egy hétig. Borzasztó! Kinn voltunk a menyjelöltemmel anyukám kertjében. Segítettünk neki a kis faházat kitakarítani. Egyszer csak látom, hogy nekiesik a falnak. Nagyon megijedtem, de sztem ő is. Mondta, hogy megszédült. Gyorsan leültettük, aztán evett és ivott valamit. Aztán befejeztük a munkát, és elvittem haza, mert busszal ebben a melegben nem biztos, hogy épségben hazaért volna. Most aztán mondogatom neki sokszor, hogy vigyázzon a nagy melegben! Bizony, néha én is kóválygok, pedig én sokkal fiatalabb vagyok nála. Így aztán kislányok, Ti is vigyázzatok nagyon magatokra! Szép, hűvös éjszakát mindenkinek! Nelly
Köszönöm a képeket ma is kaptm ké adagot,de még nem tudtam megnézni. Tegnap nagyon sok mindent csináltam pihenés helyett. Vettem a piacon meggyet és sárgabarackot, lett meggybefőtt és sárgabaracklekvár.Főztem két napra való kaját.Tehát rendesen elfáradtam. Ma munka utána sütöttem még egy gyors zsemlebucit. Nelly nagyon sajnálom az autódat.
Sziasztok! Andi! Ne haragudj!! Jó nagy hülyesget írtam. Ehhez a recepthez nem 250 ml víz, hanem 160 ml víz és 1,7 dl kefír kell. Tehát összesen kell bele 230 ml víz. Elnézést kérek, ne haragudj, ezt nagyon elnéztem. nem tudom, hogy miért volt a fejemben ez a 250 ml?!! Ez a középső recept az alapkenyérnél.50 dkg lisztből. Próbáld meg így légyszíves, és ne mond hogy béna vagy, mert senki nem születik a kenyérsütés tudományával!!Ezt szépen ki kell tapasztalni, és sikerülni fog!
Megint itt vagyok, sikerült legyőznöm 150 hsz-t, mostmár csak ennyi van hátra. Azért jó volt, hogy elolvastam, mert kiírtam a dübbencset, és ki is fogom próbálni, aztán olvastam, hogy a postafiókot érdemes kiüríteni, hát gyorsan megtettem, de már jött is a figyelőktől egy levél, hogy nemsokára megtelik a postafiókom. Hát megelőztem, elmentettem őket egy találkozós mappába. Most olvastam és szörnyűlködtem Margitka autós képein. Szegénykém, akkor Neked is voltak örömeid. Mi lett a kocsival? Nem lehetett megcsináltatni? Nem volt érdemes? Vagy mégis? Közben olvastam a barackos kalácsról is. Megvallom, én azt hittem, hogy darabosan kell belerakni, de okosabb lettem. Mert ezek szerint turmixolva, ill. darabosan is lehet. Na, majd belemélyedek a recipébe. Olvastam szegény Szokimokiról, hogy elkapta a kötőhártyagyulladást a gyerkőcöktől. Hát, sajnos, ez benne van a pakliban. Szerencsére, gyorsan meggyógyult! Örülök neki. És olvasgattam a Lala kifliről is. Hm! Egy újabb ötlet a sütésre! Vajon miért lett Lala kifli? Kedves Batka, Te minden titkok tudója! Nincs tipped erre? Tudom, Te sok mindenben tájékozott vagy, hátha ezt is tudod. De ha nem, az sem baj, azért nem megyek a falnak bánatomban. Csak kíváncsiskodtam egy kicsit. És most megnézem a Sudokus leveled, aminek nagyon örültem. Nelly
Kipróbáltam az új gépemet. Margitka majd ideteszi a képeket. Először jól megviccelt bennünket. Belepakoltam mindent, és nem indult, nem csinált semmit. A papírja nem írja, de van rajta egy főkapcsoló.
A Margitka egyszerű fehér gépi kenyér receptjét próbáltam ki a 60 dekás adagban az alap programon. (Basic).
Fázisonként lefényképeztem. Szépen dagaszt, az ejtésnél nem töri össze szerintem a tésztát, és jó sokáig keleszt.
A sütés legelején kicsit összeesett a tészta, és a lapát körül nyersebb tapintású sűrű rész és lyuk maradt. Összességében finom, picit talán sósabb kenyér a szokásosnál.
Margitka, mit rontottam el? Azért esett össze kicsit, mert kinyitottam fényképezni, vagy túlkelt, vagy sok a folyadék? Mit tegyek legközelebb? Nyitogatni nem fogom, egyszer volt Budán kutyavásár. Kapcsoljam rá 5 perccel hamarabb a sütést, vagy csökkentsem a folyadékot?
A következő kísérlet az lesz, hogy a második kelesztés után kiveszem a lapátot, és a tésztát. A tésztát megformázva visszateszem, és úgy folytatom.
Úgy gondolom, hogy itt senki dondolja rólad, hogy béna vagy. Biztos hamarosan meg lesz a megoldás és jó kis kenyérkéket, kalácsokat fogsz sütni. Most már ne add fel, látod mennyien segítenek itt Neked. Üdv:Julika
Én is angyon sajnálom, hogy Nelly kocsijával megint ez történt.
Igen, Ildikó először én is azt mondanám, hogy miért nem cselekedett így Nelly, de sajnos ismerem ezeket az embereket és sajnos nem lehet kiszámítani mire is képesek. Egy kis régi story példaként: A párom a teherautójával parkolt a járda mellett és egy autós parkolni akart és nem tudott anélkül beállni, hogy bele ne tolasson a teherautóba.Így letört a lökhárítónk és mivel kint rakodott a párom éppen látta. Szólt a sofőrnek és kezdték a betétlapot kitölteni, mire odaértek, hogy jogosítvány száma, stb. Megszólalt a sofőr: Hol élsz Te, a Diószeghyben vagyunk ! Ez ugyanis Bp-en eléggé rossz hírű utca és a lakói is olyanok. És egy kis pénzzel elintézték a kárt. Szerencsére, nem történt semmi attrocitás, de sosem lehet manapság tudni. Bocsi, de ez most eszembe jutott. Üdv:Julika
Nelly, nem piszke az egres? mi igy ismerjük! nálatok büszke??
én is sajnálom ami történt veled,sajnos ilyen a mai közlekedés, lépten nyomom ezt hallani, és ilyen helyzetben csak a józan ésszel való megoldás segít. Ha az nem megy akkor ragaszkodni kell a rendőrhöz. Ilyen ügyekben nem hivogatnak be annyit, de a károd megtérül.
Szóval akkor a mentás-csokis recept! (a kalácstészta Margitka alapkalácsa, tényleg mindennel lehet variálni) 3 dl langyos tej, 1 lapos tk. só, 10 dkg olvasztott sütőmargarin, 3 EK cukor (én 4 v. 5-öt tettem bele) 1 tojás, 3 dkg élesztő és 60 dkg rétesliszt. Egyszer dagasztottam 20 percig, mielőtt lejárt volna előtte pár perccel szórtam bele 3 nagy pupos evőkanál zöld mentaport, amit egy bioboltban vettem. (isteni még zacskon keresztűl is a illata, de igy, a fél ház ettől terjengett) A tészta szine is nagyon picit zöldes, de nem vészesen (nézd meg a képet) Mikor lejárt a 20 perc kiszedtem kettőbe vettem, mindkettőt kinyujtottam.aztán azt is kettőbe vettem és megszórtam a csokilencsével. majd összetekertem és 2 szálat összefontam. megkentem tojássárgájával és megszórtam ezt is a csokilencsével. két tepsivel lett, de mivel a fiam elvitte az egyiket hamar elfogyott. már este jött az sms-anyuka isteni a mentás kalács-
Ajánlom aki szereti a mentát, nem csalódik, a csokival peidg nagyon harmonizál.
Aranyosak vagytok, hogy vígasztaltok! Úgy látszik engem időnként tényleg elkap a gépszíj. Na mindegy, majd csak túl leszek rajta. Igazából a keréktárcsám tört szét, és a hátsó lökhárítóm súrolta jól meg a kocsi. Nekik több káruk lett, de hát az már nem az én bajom. Elég nekem ez is, mert egy gyári tárcsa 6ezer ft körül van, a súrolásról meg nem is beszélek, mert az műanyag, és nem lehet festeni, cserélni meg.... Erről ennyit. Köszönöm Szuperkeri a választ, hát megvallom, aszalt barackosként eszembe nem jutott volna keresni. Persze lehet, hogy írtatok már róla, de én még nem olvastam mindent vissza. Majd iparkodom, hogy feleslegesen ne kérdezzek dolgokat. Igazából azért kérdeztem, mert anyukámnak szerencsére nagyon sok sárgabarackja termett, és most én élvezem a maradékot. Kaptam még ribizlit is, mostmár elfogyott, viszont érik a büszke, vagy más néven egres, más néven piszke. Én szeretem szósznak. Mást még nem tudok belőle csinálni, de majd érdeklődöm. Nemsokára kezd a szeder is érni, meg a szilva is. Jön hétvégén a lányom, így biztos fogok kalácsot sütni, meg muffint is. Aztán majd bekukkantok a főzős fórumra is, hátha találok hét végére valami jó ötletet. Na egyenlőre ennyi elég egy szuszra. Megyek olvasni megint. Nelly
Szabeneandi! én sokat sütök és régóta, azt gondolom a receptedről hogy sok a folyadék benne. de ezt már Margitka is irta. Csináld ugy hogy az első 10 percben ott állsz mellette v. a közelében és rá-rá nézel a gépre. Ha kemény a tészta, akkor tegyél még bele folyadékot, ha puha, akkor lisztet. Én 175dl kefirt felengedek a mérőedényben langyos vizzel 3 dl-re. És ha még igényli akkor kanalanként tettem az elején hozzá, most már szemre látom és kicsiket öntök hozzá. Sok sikert, ne add fel!!!
Sziasztok JO estét!
Margitka!
Ugy érzem senkivel nem volt annyi gond mint velem.
Gondoljátok biztos magatokba,hogy ez a nő milyen béna.Mindenki megtudja sütni az alap kenyeret
csak ő nem.
Hát sajnos ez van.
Majd jelentkezem mire haladtam.
A kenyeret közepes szinbe sütöttem ahogy a gép beállitotta.
üdv Andi
Sziasztok, a hétvégn én is Margitka alap kalácstésztájából sütöttem meg a mentás-csokis kalácsot, ami isteni finom, könnyű lett, és nagyon különleges ízű. A barackost lehet hogy kiprobálom a hétvégén.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit