Limaram, elkuldened e-mailbe a kalacs/mentas recijet. Nem talaltam meg bitosan kiboki a szemem de nem lattam.-es a Ferdinantos kilikedet is. Marcsi, en a Ferninant tekercset csak edesen ismerem. Ez uj reci lenne, v. Te ugyeskedtel megint valami oltari finomat.? Figyi, itt nemtudom de tobbfajta mentat ismernek. Melyikbol keszitetted? Fodor menta v. borsmenta vagy hogy mondta?hihi. Koszi elore is!
Gabo, mi ujsag veled?-veletek? Hianyoltalak. Hogy van a ferjed? Egy jo kerdes!-Van szilikonos kuglof sutod?Ha lesz egykis idod irogass majd. Pusszantas
Marcsikam! En ma annyit almodoztam a munkahelyemen az ilyen ventill. "megoldasrol mert iteletido volt ottbent.A klantok Haaat persze hogy elmaradtak, mindenki olyan volt mont a Zombik. Szedulsz stb. annak ellenere hogy iszol folyadekot is. En okosabban csinaltam mert aqua frest vettem ami a sportoloknak is kell. Ezzel a sokat is potlod egyben.
Szegeny Tiii, aki meri venni a faradsagot ilyen idoben sutogetni le a kalappal!--de minden mas is lemehet es le is megy!hihihi!
Julika! Köszönöm a képeket, megkaptam az újjabb adagot is. Élvezettel nézegetem őket, már nagy előnyben vagyok, ugyanis sokan, akiknek el tudtam olvasni a nevét, nem tudnának mellettem elmenni az utcán, felismerném őket. Remélem jövőre én is ott tudok lenni!A kalács tényleg hasonlít, tul. képp csak a marcipán hiányzik belőle. Sajnos itt nem lehet kapni
Ildikó! Ventillátor szoknya alatt nem rossz ötlet. Ez a gyaloglás rettenetes, még normális hőfoknál is, de ilyen kánikulában! Hova tették ezek az emberek az eszüket?
Ez aztán az értelmetlen halál! Rémes!
Holnap pedig megint sütnöm kell valamit, mert minden elfogyott, pedig több napra terveztem. Üdv
Hivatalosa"" : 37,C volt ma"" de ha engem kerdeztek volt AZ meg tobb is.
Itt Hollandiaba van ilyen tajt egy hagyomany. A 4 napos Nejmegeni gyaloglas. Napi 40-50km-ert kell megtenni.Rentgeteg ember van feliratkozva kulfoldrol is. Na szoval a lenyeg! Rosszul saccoltak a szevezok!-a meleg vegett. Eredmeny :tobbszaz ember lett rosszul ezek kuzul 23 sulyos. 5 embert kellett ujraeleszteni ebbol 3 meg is halt. A fiatal korosztalytol az idosekig.Tudjatok Itt ha 22C van akkor AZ mar nadragizzaszto!!! A tengeri eghajlat vegett. DE MOST!! A munkahelyemen sincs erco. csak ventillatoros legkeveres vagy mi. Szoval......Ma foznom kene de nem fog menni mert egyszeruen osszemennek. Valami konnyut eszunk. Holnap meg valami gyors konnyut ha hazajovok /13.00/ Gondolom otthon is hasonlo allapotok lehetnek. LIMARAM te biztosan ventillatorokat szereltel a szoknyad ala ezert is sikerulhetett ez a buvesz mutatvanyok! hihihi Puszi mindenkinek
Hú, Te egy hadseregnek sütöttél ennyi finomságot ? Hát nem semmi vagy ebben a melegben. Ez a mentás, csokis kalács nagyon izgatja a fantáziámat. Én már az After Eight kalácsot is sütöttem. Az is ízlett nayon. Ez is hasonló. Üdv:Julika
Hazaérkeztünk a rokon látogatásból,hát volt mit visszaolvasnom.Sok finomság készült,látom a meleg sem tartott vissza Benneteket,de ahogy nézem az előrejelzést a java hátra van.
Szia! A mentát apróra vágtam és 10 perccel a dagasztás vége előtt tettem hozzá, ill. 1 ágat a tejbe is áztattam néhány percre. Bazsalikomot én minden évben veszek újat a Sparban, kis cseréppel most is vettem 100 forintért. Gyorsabb, mintha magról vetném. Üdv
Szia Limara! Hű de sok finomat sütöttél! Hogy bírtad ki ebben a hőségben? A mentás kalácsról kérdeznék: alap kalács reci és mikor-hova tetted a mentát? Nekünk is van a kertünkben, szívesen kipróbálnám én is a kalácsot. A bazsalikomról is kérdeznék: minden évben újra veted? v.hol telelteted? Köszi , üdv. Superkeri
Ma csináltam baconos Ferdinánd kiflit. Valami fantasztikusan finom, a gyerekek tömték befelé. Gyönyörű és nagyon szép kifli. Megcsináltam Kartika mentás-csokoládés kalácsát, annyit variáltam vele, hogy a fele tésztába kevertem kakaóport, majd külön-külön kinyújtottam a tésztát, az alsót megszórtam csokidarabokkal, rátettem a másik tésztát, feltekertem és megcsavartam. Nagyon finom, foszlós, fantasztikus illatú kalács lett. Eperlekvárral ettem meg egy szeletet, valami ízorgia! Sütés közben pedig aroma terápia. Sütöttem tegnap burg. kenyeret, és hot-dog kiflit is. Margitkának küldtem képeket.
Hogy bírjátok ezt a nagy hőséget?Balaton parton lenne most jó! Üdv
Az új géppel, amit a Plusban most árulnak akciósan kipróbáltam Joli burgonyapelyhes kenyerét csak tészta programon, utána visszatettem kelni, majd csak sütés program.
Megjöttem egy gyönyörű nyaralásból, és nagyon kiváncsi vagyok, hogy hogy sikerült-e a találkozó? Elnézést, de most nem tudom elolvasni az összes hsz-t.
Ígértem még a mai sütimről képet és mesélek is róla egy kicsit.
Háztartási keksz torta - Kartika Ezt a sütit csináltam meg. Nem kaptam persze szögletes kekszet, csak kereket, de ha már a fejembe vettem, hogy elkészítem, akkor ez nem hátráltatott meg Emiatt válaszottam kerek(ebb) formát neki, de tortaformából csak ez a kettő a választékom. Kb 1,2 kg kekszből készült ez a kettő, 3 nagy doboz tejfölből, hozzá 3 x 4 ek porcukor (!!!! cukor, nálam) és 6 cs. van. cukor. A tetjére gyümölcsöket tettem és 1 kis csomag zselatint főztem fel egy kevés szörppel színezve. A zselatin nagyon kevés rajta, de szándékosan csak annyit tettem, hogy éppen megfogja a gyümölcsöket majd a szeleteléshez. (A kép csal egy kicsit, mert mindenhol egyenletesen van csak a vaku megcsillanásától néz ki úgy, mintha helyenként fehér lenne.) Ha felvágom majd még beszámolok róla, remélem finom lesz
Ez egy nekem való süti Egyszerű, gyors, nem kell vele összekenni az egész konyhát, és ami most nem egy utolsó szempont, nem kellett a sütőt begyújtani Ha rendes kekszet kaptam volna, akkor még hamarabb és egyszerűbben kész lehettem volna.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Meghoztam a képeket. Elsőnek Jégkása sütéseit mutatom meg, nagyon szépeket sütött, mint mindig :-))
Piroska küldött az új gépéről és az első kenyeréről képeket, íme:
Piroska kérdzte a véleményemet is a kenyérről. Nos, az első dagasztásnál már látszik, hogy egy kis lisztet még igényelt volna a tészta, de utána is folyamatosan lágyult. Az ejtés szerintem megtörte a tésztát, de ott már nagyon látszik, hogy túl lágy. Nem volt véletlenül túl melege a tésztádnak? A hőség sajnos a gépeken belül is jelentkezik és melegebbek lesznek a tészták a szokásosnál és a szükségesnél. Én ebben az időszakban kinyitott géptetővel dagasztok és a köztes kelesztéshez is csak egy konyharuhával takarom le az üst tetejét. A végleges kelesztésre persze már lezárom a tetőt. (A túl melegtől az élesztő károsodik, ennek megelőzésére csinálom ezt a magánszámot :-)) Szerintem ezért nem kelt meg a Te kenyered sem rendesen.)
Szerintem tehát legközelebb kicsit kevesebb folyadékkal próbáld meg, és amíg ez a hőség van, javasolom, hogy próbáld meg a nyitott géptetővel való dagasztást. Kíávncsian várom a következő kenyeredről a beszámolót.
Itt vagyok, most végeztem mára. Megcsináltam Kartika kekszes sütijét, amit a találkozóra is hozott. Majd hozok róla képet.
Andi! Nem vagy egyedül a problémáddal és egyáltalán nem gondolom, hogy ügyetlenebb lennél bárkinél. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy elsőre sikerül a kenyere, van aki keményen megdolgozik a sikerért. Ne add fel, ne keseregj, hidd el, sikerülni fog!
Nelly! Köszönöm az együttérzésedet. Az autónkkal még nincsen semmi, hátul, a kertben áll. Mostanra már több szerelő is megnézte, egészen különböző ajánlatokat kaptunk rá, a lényeg azonban, hogy totálkárosnak nevezhető. Holnap este beszélünk a kár okozójával és megpróbálunk valami egyezségre jutni, akkor az is eldől, hogy meg lesz-e csinálva, vagy roncsként eladjuk. Majd mesélek róla, ha már minden elrendeződött vele. Az aszalt barackos kalácsot próbáld ki, nagyon finom, most a friss barackkal meg biztos még finomabb lehet.
Szokimoki! Jó ez a repülő cicás kép
Tündi! A második dagasztás alatt is jobb korrigálni, mint rossz állapotban meghagyni a tésztát. Amennyire lehet, érdemes az első dagasztás alatt beállítani a tésztát, ha nem úgy sikerült, ahogy az ember szeretné, akkor a második alatt is lehet javítani rajta. Főleg az szokott előfordulni, hogy ellágyul a tészta, ezt elég hamar észre lehet venni, így a 2. dagasztás elején szoktam a + lisztet hozzátenni, hogy még rendesen beledolgozza a gép.
Hozom a képeket rövidesen. További szép estét mindenkinek, aki még ébren van, üdv, Margit
Köszi! ma nem vagyok formában, inkább idemásolom a reeptet. Arányaiban jó, csak összadni nem tudok:-))) Szóval a recept:
50 dkg BL 80-as kenyérliszt (vagy 2/3 rétesliszt+1/3 finomliszt) 1,7 dl kefír 1,6 dl víz 1 kk olaj (oliva), vagy 1,5 dkg margarin 1 púposabb kk só 1 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav vagy 1 ek 10%-os ecet 1 dkg (azaz 1/5 kocka) friss élesztő
ne keseredj el. Nem vagy egyedül, nem tudom, hogy ez vigasztal-e, de még nekem se sikerült tökéletesre megsütni a fehérkenyeret. De én se adom fel!!! Szóval csak biztatni tudlak Téged is, kísérletezz.
Szokimoki,
bocs, nem akarok okoskodni, de akkor összesen ugye 330ml folyadékra gondoltál Andi kenyeréhez?
Margitka,
nálam ugyanez a helyzet a fehérkenyérnél, amit Te is írtál. A rétesliszt+finomliszt keveréket használom (lehet, hogy mégse jók ezek a lisztek, ha elfogy, veszek bl80-ast), és ha beleteszem a javasolt mennyiségeket mindenből (1,6 dl víz+1,7dl kefír=330ml folyadék az 50 dkg liszthez), akkor nyúlik a tészta, ráragad a kezemre a lapátkivételkor. De legközelebb visszatartok a folyadékból, ahogy javasoltad nekem is, és akkor megfigyelem a tésztát az első dagasztás alatt. Ja, ezt már akartam kérdezni, hogy csak az első dag. alatt szabad korrigálni a tésztát? Második alatt már nem szabad lisztet v. vizet hozzátenni?
Egyébként én amikor a szokásos kenyerünket sütöm (felesben tk. liszttel), akkor ahhoz is csak 320 ml folyadékot szoktam tenni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit