Köszönöm a tanácsokat. Azért nem teljesen reménytelen még a dolog, mert ruganyos a kenyér, tehát nem teljesen tömör. Majd holnap beszámolok róla, remélem azért ehető lesz. A tészta jó ragacsos volt, alig tudtam az üstből kiszedni és megformázni. A kovászom lefutó állapotban volt, de még nem tettem hűtőbe.
Nekem az a gyanúm, hogy valami démon költözhetett a konyhámba Ma a szokásos két hófehér kenyeremet kelesztem immár 4 órája. Az egyiket végre elkezdtem sütni, a másik még mindig a pitli 3/4-ig ér. A lisztem, az élesztő, minden ugyanaz, amit az elmúlt napokban is használtam, egyszerűen elképzelésem sincs, hogy mi üthetett a tésztámba, ráadásul mindkét gépben egyszerre. Remélem még a másik is felkínlódja magát a pitli tetejéig, hogy azt is megsüthessem.
Sajnálom, hogy nem lett olyan sikeres a rozskenyered. A leírásod alapján arra gondolok, hogy a rozskovászod nem volt etetéssel kellően aktív fázisba hozva. Ebben a melegben ennyi kelesztéssel már szép kellett volna dőlnie a benne lévgő gázoktól.
A másik, amire gyanakszom túl kemény volt a tészta s nem tudott miből szellősebbé válni.
A kenyérsütőgépben sült kovászos (teljesen élesztőmentes) kenyér nem lesz olyan szép egyenletes, mint a sütőbensült, mert nincs felső hő ami a nehéz fajsúlyú tészta szerkezetét körkörösen rögzítené.
A tésztának 2-szeresége kell mindenképpen megkelnie. Addig nem lehet a sütést elkezdeni.
Semmiképpen se add fel Margit! Rá kell jönni, rá kell érezni a tészta állagára.
Ebből a kenyérből, ha nem lenne elég jó, akkor csinálj fűszeres ropit. Felszeletelni, kis kockákra/hasábra vágni. Tepsibe szétteríteni, vegetával megszórni. Szárítva pirítani. Végezetül kivenni, olajos kézzel megforgatni. - Ha van olajszóró srayd, akkor picit befúvatni s megforgatni.
A fiúk nagyon szeretik sörhöz, de a tányérkáról én is szívesen ropogtatok.
Sajnos Superkeri két kísérlete után, arra a megállapításra jutottunk, hogy a lekvárban levő tartósítószer agyoncsapja az élesztőt. Azóta én a citromos, mézes kaláccsal jártam ugyanígy, új mézből készült, a korábbival nem volt problémám. Próbáld meg házilag leturmixolt sárgabarackból, azzal biztos sikerülni fog. Superkerinek azóta sikerült ezzel a módszerrel. Nekem teljesen tartósítószer mentes, fagyasztott lekvárom van, ezért sikerülhetett azzal többször is, probléma nélkül.
Sajnálom, hogy így jártál, legközelebb remélem sikerül, üdv, Margit
Hát én nagyon érdekesen jártam a rozskenyeremmel. Még töröm rajta a fejemet, tulajdonképpen ezért nem jelentkeztem vele, meg majd hozok róla képet és beszámolót, ha megvágtam.
Éjjel nem tudtam megsütni, mert kb 3 órára jutott el odáig, hogy legalább az üst alját kitöltötte. Reggelre még mindig ugyanilyen állapotban volt, így egy kicsit befűtöttem a gépet és itthon hagytam tovább kelegetni. Vagy 15 órát kelt és ezután sütöttem meg. Így is kis laposka lett, de az állagát még nem tudom, mert nem vágtam meg. Ja, viszont a gépem egy kicsit túlsütötte, így a héja egy kicsit barnább lett a kelleténél (1 órára tettem be).
Örülök, hogy megjöttél. Jól éreztétek magatokat? További szép estét kívánok, üdv, Margit
Ma kipróbáltam Margitka aszalt barackos kalácsát. A boltból hozott a fiam hozzá lekvárt. Hát, ez nem jött össze. Az íze remek, de egyáltalán nem kelt meg. Nem tudom, hogy a lekvárral (vagy inkább dzsemmel) vagy az aszalt barackkal volt a gond. Az ered,ény egy beton súlyú, a gyümölcskenyérre emlékeztető, de belül csupa szalonnás tésztájú valami.
Szia Kenyérke! Ezeket mind tegnap csináltam, de nagyon élveztem.A férjem éjszakából jött haza tegnap reggel, ezért napközben aludt és így én szabadon garázdálkodhattam a konyhában. Mikor meglátta ezeket, azt mondta, hogy nem vagyok normális.
Na most, ha elmondom, hogy mindebből már csak morzsa van vagy már az sem, akkor mről beszélünk?
Ma viszont nem csináltam semmi hasznosat csak lógtam, mert a férjem megint dolgozni ment reggel. Ezért volt a tegnapi hajsza!
Ho hoho HO! Milyen fincsikrol maradtamle!! Isten hozott itthon GABO! Megint remekeltel! Nemtudom ha otthon leszek sikerul-e valamit keszitenem mert a haz fekvese olyan hogy a konyha kapja delig a napot. Igy kemence van mindig . Anyukamat meglepem a finomsagokkal! O is nagy suto-fozo volt. A kislanyom meg mindig emlegeti a mezes zserbojat!
PIROSKAM: betenned megegyszer a reci scennelest akkor letudnam forditani neked. Mint irtam itt egykis pitty-putty volt a computeren v. en csinaltam vmit rosszul de nincs meg!NE haragudj erte legyszi!KLARIM: EN vagyok a mindmegette!
Gratulálok, ezek is nagyon szépek lettek. Gabo! Írnál a muffinról egy kicsit? A receptje is érdekelne, és az is, hogy hogyan varázsoltad úgy bele a lekvárt, hogy körülötte tészta van. Előre is köszönöm, üdv, Margit
A keksztorta csokis változatával én is tartozom még, a legkisebb fiam ugyanis mindenből a csokisat szereti (fagyi, puding, süti) Neki megígértem, hogy ugyanezt a keksztortát megcsinálom majd, csak nem tejföllel, hanem csokipudinggal és szerintem egy sor lekvárral töltve. Azért ezt a tejfölöst is teljes lelkesedéssel pusztítja ő is
A lekvár eltevése nekem holnapra esedékes, ha minden igaz megkapom én is a barackomat. Ki hűvöset igazán adhatnának a barackhoz Hogy állsz a levárral?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit