Szia Margitka!
Kefires kenyerek lehet,hogy a kefir minösége vagy valami más miatt nem sikerül.Ma sütöttem egyet mindent ugy csináltam,mint a receptbe és nem kelt meg.Vizes a kenyér szine megváltozott,élesztö szagu.A megadott menyiségü élesztöt 1dkg élesztöt.Andi
Sziasztok! Ma elvittem a gép üstjét a szerelőhöz, szerdára ígért választ, hogy meg tudja-e csinálni, vagy új kell. Az üst 5500 forint, akkor viszont beviszem Szegedre, mert még garanciás. Reménykedem, hátha sikerül megcsinálni.
Tegnap este kifőztem 20 nagy üveg lekvárt, a múltkori 11-el szép mennyiség lett. A férjem szerint ha csak lekvárt ennénk egész télen, akkor sem halnánk éhen.
Nagyon jól lehült a levegő, most is borulgat, lehet hogy lesz még egy kis eső. Ideje lenne, mert a mai nap nem az enyém, és ezt a hőség számlájára írom. Az elöbb megengedtem a vizet a gyermekemnek a fürdéshez, el is felejtettem, csak mikor már bokáig ért a víz a fürdőben akkor vettem észre. De ma sütöttem barackos kalácsot, és mikor már pár perce sült, a biztosíték lecsapta az áramot, mit összerohangáltam mire találtam az egyik szomszédnál biztosítékot. Kalács megmenekült. Du. a slagot felejtettem nyitva, úgy hogy a fél udvar elázott mire észrevettem, és persze nem a füvön felejtettem. Szóval....
Andi ha gondolod tudok Neked is segiteni a forditasban ha a szoveg Hollandul van.
Mi ujsag veletek? Itt Oooltari a paratartalom! Ha ez igy megy En is gyokereket engedek nemcsak a novenyek.Jokis beveteluk lesz iden a fagy, udito, jaaa es az energia szolgaltatoknak./erco, hutok stb/ En nem sutok fozok most ezert mert eleg ezt tulelni itt. Lasagne-t vettem felkeszen a Lidl-be es nemet /Nunbergi/ sutokolbaszkakat. AZ lesz a menu szegyellem dehat EZ van ilyen idoben.Tegnap este gyumi levest keszitettem ami most nagyon finom hidegen.
A forditas kesz csak a ferjem most nem er ra segiteni nekem a beszkennelezesben . Kesobb elfog menni, de kezzel irtam le mert sok "ujjmunka igy nekem./csak 1 ujjal tudok potyogni!/ Ha tudod kuld el ANDI cimere is Latom O is kerte 3 sorral lejjebb. Bocsi a kezirasert! Remelem kitudod venni mit vakartam le.""hihi
Egyébként csak akkor szeretek sütni amikor hűvösebb van.Lakotelepen lakunk a 4.emeleten,felettünk csak a lapos tető,az ablakaim mind déli fekvésüek.Azt hiszem ezzel mindent elmondam.Most én is a kekszes sütit akarom megcsinálni,nagyon gusztán néz ki!
Szia Piroska!
Olvastam,hogy Ildikoval lefordittatod a holland
recepteket.Ha meg lesz a forditás elkérhetem majd?
Elöbb sult ki egy kenyerem aminél nem vettem ki a keverölapátot.Nem lett rossz.Van három kenyér méretünk a liszt mennyiségét ml-be meg l-be adja meg.Nem tudod véletlenül hogy kell átszámolni dkg-ba?Vagy ir esetleg valahol erröl Margitka.Engem a legnagyobb kenyér átszámitása érdekel jobban.
Szia Andi
Szia Margitka!
Milyen burgonya pelyhet használtok,hol lehet beszerezni?
A kefires receptek nem tudom miért de nekem nem sikerülnek.
SZOKIMOKI!
Szia.A gépem garanciás Csak ahova vinnem kell szervizbe a gépet rossz hirben vannak.Ami jo a gépbe azt kiszerelik és ugy csinálják meg hogy jo legyen.Otthon ugyse szeded szét hogy minden benne van-e.Tényleg vissza kaptad már a gépedet?
További szép napot mindenkinek.Andi
Tegnap bukkantam erre a kimondottan hölgyeknek szóló WEB-lapra. Érdemes szétnézni benne, sok jó ötletet ad a "Mit vegyek fel?" dilemmára, amikor az ember már a 38-40-es méreteket meghaladta. http://www.happy-size.de/group/1/Damenmode.g1.0.html
Kész elemekből összeállíthatjátok a megjelenésetekre vonatkozó kívánságaitokat és bárkinek pár kedves sor kíséretében el is küldhetitek. Természetesen egy kis német nyelvtudás is jól jön a nézelődéshez, de ha nincs, a képek magukért beszélnek :-)
Gratulálok a kenyérkékhez! A rozskenyered pedig nagyon jól néz ki! Úgy látom a teteje is szépen megsült Tartsd egy tasakban s akkor a héja szépen hozzápuhul. Jól lehet majd szeletelni.
Hoztam képet a rozskenyérről és a kalandos sorsú fehérkenyeremről. Ez az első kenyér, a második még most sül.
A rozskenyeret persze meg is kóstoltam. Finom, szaftos és puha a belseje, a héja kicsit kemény, mert az túlsült. Jó savanykás lett, gondolom, ez a nagyon hosszú kelési idő alatt erjedt meg ilyenre. Mindenesetre finom, nekem nagyon ízlik . Üdv, Margit
Azt az élesztőt használom én is, még sosem volt vele semmi problémám. Egyfolytában töröm a fejem, hogy mi lehet a gond. Élesztőt egyszerre 10 db-ot szoktam venni, most egy ilyen eresztés utolsó darabját bontottam meg. Az első kenyérbe még volt egy kis darabka élesztőm az előző kockából, és ehhez tettem a frissből is. Ez a kenyerem már megsült, szép is lett. A másik még mindig keleget, most már vagy 5 órája. Elképzelhető, hogy az élesztővel van valami??? De, hát ez a 10 db-ból az utolsó és 07.30-ig szól a szavatossága is. Én még sosem jártam így a friss élesztővel. Még szerencse, hogy tettem a kenyereimbe kb. 8 dkg búzakovászt, szerintem csak ez dolgozik ebben a másodikban. Most már lassan ezt is meg tudom sütni. Csinálok róla majd képet, mert ez teljesen hihetetlen nekem :-))
Köszönöm a kérdésedet. Már csak két kis kék folt emlékeztet a karomon a történtekre. A nyakam, hátam rendben van.
Német fórumokban olvastam, hogy a tészta kelésére hatással van az időjárás. Ha viharok vannak, vonulnak, akkor kevésbé kel. - Magam is tapasztaltam.
A magas rozsliszttartalmú tészta mindig ragacsos. Összeállítás után érdemes 10-15 perces pihentetést hagyni. Lekaparod, lemosod a kezed s a következő dagasztáshoz, vizes kezet lehet használni. Ezzel lehet a kenyér lágyságát is szabályozni. Pl. keménytésztánál gyakrabban vizezed a kezed.
Milyen élesztőt használsz? Felénk lehet kapni budafokit. Pontosan 50 g és sokkal jobb mint bármely másféle, amit eddig vettem.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit