Köszönöm, megnéztem. Így ránézésre szerintem nem igazán hasonló:
Margit kenyérkéje: 30 dkg BL 80 30 dkg tk tönkölyliszt 8 dkg rozskovász 2 dkg margarin 1,5 kk só 1,5 kk cukor 1,2 dkg élesztő 1 kis doboz joghurt + annyi víz, hogy összesen 3,5 dl legyen késhegynyi aszkorbinsav
Békebeli félbarna – kenyérke receptje
400 g kenyérliszt vagy
-kalácsliszt vagy
300 g sima + 100 g rétesliszt
200 ggrahamliszt (ez adja meg a jelleget!)
300 ml vizes joghurt (fele víz fele joghurt arányban)
1 EK olaj
1 EK rozskovász (38-42 g) (teljes kiö. rozsliszt)
1 púpos kanál só (12 g)
1 púpos kanál cukor (10 g)
10/12 g budafoki élesztő ( több élesztővel lazább, remegőbb - én kevesebbel szeretem, hogy vékonyra szelhessem))
Teljes kiörlésű tönköly liszttel már próbáltam a graham helyett. Teljesen más lett a kenyér íze, színe pedig mint a tejes kávéé.
Békebeli félbarna íze számomra csak graham liszttel lehetséges.
RL 60-as rozzsal pedig egészen más kenyeret kaptam. Teljesen elment a zsömle írányába. Ezért is adtam neki más nevet.
A receptek közötti lényeges eltéréseket dölt betűvel jelöltem.
Természetesen megsütve s mindkettőt frissen tesztelve lehetne csak igazán véleményt alkotni.
Nagyon finom lett, a csokipárti legkisebb fiam szerint jobb, mint a tejfölös. Ezzel a véleményével azonban egyedül maradt, mert a többieknek az eredeti jobban ízlik. Azért ez is el fog fogyni , mert tényleg finom. Ez egy sorral magasabb lett, mint a tejfölös, két sorba tettem lekvárt. 3 csomag pudingot főztem meg, de nem az előírás szerinti 0,5 l tejjel, hanem 0,8 dl tejjel, zacskónként, hogy folyós maradjon a kihűlés után is a krém.
Aki szereti a csokis dolgokat, érdemes ezt is kipróbálni, üdv, Margit
Hello mindenki! Tegnap elég nagy vihar volt nálunk esővel, elment az áram, éjfél körül jött csak vissza. Most is csak éledezünk, nagyon meleg van.Azért majd jelentkezem. Nelly
Csak néhány pillanatra néztem be, legfőképpen azért, hogy elköszönjek. Reggel indulunk a Balatonra, 1 hétig nem leszek. Már előre "félek" mennyit kell majd visszaolvasnom. Remélem az idő nem romlik el nagyon, kész leszek, ha épp most jön a lehülés, a hőséget meg itt szenvedtük végig. Sajnos tavaly pont így jártunk.
Megsütöttem a keresztes zsemléket, mixerrel dagasztottam, nagyon szépek lettek. Mivel mindent hidegen kell beletenni, a gép nélkül nem mertem friss élesztőt használni, szárítottal csináltam, de szerencsére nem ártott neki. Holnap ebből lesznek a szendvicsek.
Legyetek jók, de ne nagyon! Sziasztok!
Most jut eszembe, már Ildikó is a buszon ül, közeledik haza felé!
A receptes fórum 370-es hozzászólásában leírtam a kenyerem receptjét, most hozzátettem a tegnapiról egy kis kiegészítést és képet is. Majd nézd meg, kíváncsi vagyok mit szólsz hozzá. Nagyon hasonlít a Békebelidhez :-))
Sziasztok! Ma reggel elhatároztam, hogy megsütöm én is a kalácskoszorút. Dagasztás után úgy döntöttem, hogy inkább a felét muffinformába, a másikat kuglóf formába teszem ( ahogy Margit receptjében olvastam) A kuglófot még nem vágtam fel, de a muffin tésztája nagyon finom. Már régen ilyen foszlósat szerettem volna sütni. Finom reggelink lesz holnap (ha marad belőle)
Sziasztok!
Köszike a választ. Sütés majd csak este felé lesz. Most a ringlókkal játszadozom.
Kenyérlisztet is majd csak most hoz a párom a Metróból.
Ráadásul leengedtem a nagy hütőt is mert már nagyon be volt jegesedve. Úgyhogy van egy kis elfoglaltságom.
Valami könnyű, kellemes, lágy ízre gondolj. Ha van kedved, próbáld ki, biztos vagyok benne, hogy sikere lesz. A magok- bár én csak tökmagot tettem bele - valahogy kicsit pikánssá, karakteressé teszik az ízét. Én sem gondoltam volna, hogy ilyen fincsi lesz.
Hát... látod, kicsi a világ. Itt vagy a közelben.
Bizony több eső is elkelt volna.
Múlt héten még Börzsönyben voltam, s egyik este jött egy kis zuhé. Másnap olyan volt a táj, mint őszi reggeleken. Teljes ködbe, azaz inkább párába burkolózott. Gyönyörű volt. Később is, ahogy a nap hatására fogyatkozott, majd eloszlott az erdők felett ez a szép természeti jelenség.
Nagyon érdekes ez a cukkinis kenyered. Nem is tudom elképzelni az ízét, pedig mi nagyon szeretjük a cukkinit.
Én Pesterzsébeten (nem is tudtam, hogy ilyen közel vagyunk egymáshoz) lakom, de itt is csak pár szem eső volt, de a hangja és a fénye annál nagyobb. Igaz a levegő hirtelen lehűlt tegnap este 23 fokra, így msot sokkal kellemesebb az idő.
Margitka! Köszönöm a segítséget, láttam, már át is tetted a receptet a helyére.
A mai reggeli ismét megerősítette, amit tegnap írtam erről a cukkínis kenyérről, hogy nagyon finom.
Szépek a felhőid, errefelé (Kispest széle) is volt egy kevés, de több is elkelt volna. Körben sötét felhők gyülekeztek, villámlott is, de csak kevés eső esett.
Most talán még fülledtebb, párásabb a levegő, mint tegnap.
Nem kell elkeseredni. Gyakorlat kell: a különböző tésztaminőségek megtapasztalása nyersen és megsütve. Ezt a gyakorlatot magadnak kell megszerezned és a saját gépeddel.
A kenyértésztának mindig simának és rugalmasank kell lennie. Nem puhának, mert akkor sülés közben behorpad, legjobb esetben lapos lesz a teteje.
Nem lehet ragacsos! Az kidolgozatlan vagy rendkívül lágy a tészta. Utólagos folyadékadagolásnál lesz ilyen. Ha a gépnek nem volt ideje eldolgozni a hozzáadott folyadékot. Vedd ki, szórd meg egy kis liszttel és kézzel gyúrd át jól. Az edény oldalán nem lehet semmiféle maradvány, mert az a keléskor bele kerül a kenyérbe és a kenyér minőségét rontja. Gondolom nem szívesen harapnál bele ilyen csomóba, vagy tálalnál fel olyan szeleteket, ahol ezek a csomók előfordulnak.
Nekem 1-lapátos gépem van. A benne készült kenyereket megskalpolom s a levágott részt zsömle gyanánt fogyasztjuk. Legtöbbször langyosan. A kenyeret magát félbe vágom s géppel egyszerre felszeletelem az egyik felét s bedobozolom étkezésre készen a hűtőbe. A képeim között a békebeli félbarna kenyérnél mindezt jól láthatod. A másik felét reggeli zacskóba teszem a hűtőbe, a következő szeleteléshez készen.
Masala! A kenyereden látszik hogy szándékosan ilyen a teteje :-)) A lekvárt én lefagyasztom, egyáltalán nem teszek bele semmi tartósítószert. Majd hozok egy-két égképet, én is csináltam
Zsike! Köszönöm a receptet, majd átteszem a receptes fórumba és az ABC-be is. Érdekes, és biztos finom is ez a kenyér.
Andi! Ne keseregj!! Nem egyedül kínlódsz, többen is vannak így, de hidd el előbb-utóbb sikerülni fog!! Most egy kicsit elakadtam - most jönne jól egy fénykép - de gondolkotom és jelentkezem, ha valami ötletem van.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit