Nna, egy kicsit haladtam az olvasgatásban. A fantás sütit én is imádom, először azt hittem, bizarr lesz, de a tetején a narancskocsonya abszolút jól passzol a túrókrémhez meg a kakaós tésztához.
Nelly, nem semmi kitartás! Múltkor vettem aszalt meggyet, 15 dkg 320 akció nélkül a Metróban (2134 Ft/kg), ennél azt hiszem, árammal együtt is olcsóbbra jöttél ki.
Szokimoki, én is múlt héten törtem el az egyik habverőszárat a 30 éves kézi robotomban (túl szűk csészében akartam habot verni, vesztemre), és hiába próbálkozom, ilyet már nem forgalmaznak. Ugyan a dagasztója és a beépített botmixere tökéletesen működik, egy szárral sokkal lassabban veri fel a sütikhez a vajas-tojásos-cukros masszát, nem is lesz olyan habos, fehérjét meg max. ötöt lehet vele egyszerre keményre verni, így nekem is muszáj lesz újat vennem. A Moulinex-Braun-Tefal-Rowenta szervizben, ahol a szár után kérdezősködtem, azt mondták, ne számítsak sok jóra, vegyem meg a legolcsóbb, név nélküli gépet, mert úgyis mindet Kínában és Koreában gyárták, és ha két év múlva ki kell dobni, ne sírjak. Arról pedig ne is álmodjak, hogy azzal majd dagasztani is tudok. Szóval biztos megtartom a régit.
nem is hiszek a szememnek. Örülök, hogy jelentkeztél, már hiányoltunk Remélem most már végeztél a határidős munkáiddal és többször találkozhatunk. További szép napot, üdv, Margit
Hello fiúk, szia lányok! Remélem, nem maradtam le semmiről, volt néhány szűk határidő munkailag. Lassan kezdek majd visszaolvasni, addig csak a bürliről: már kétszer is legyártottam, mit mondjak, nagy népszerűségnek örvend. Ezen kívül csak egy töltött, mokkás muffint gyártottam, egyébként a melegben nem nagyon eszünk a gyümölcslevesen és gyümölcskonzerveken kívül semmit. Egy nap pihenőt engedélyeztem magamnak, szépen le is égett a hátam Harkányban, de megérte, mert egy napon át nem izzadtam!
Szerbusztok kislányok!
Tegnap elmaradt a kenyérsütés mert párom nem kapott BL80-as lisztet a Metroban.
Azt mondták hétfőm lesz.
Masala én a mélyhütőből az alábbi helyekre pakoltam.
A másik hütőm fagyasztójába
2 hütőtáskába az ment a pincébe
a tavaly lefagyasztott málnákat most felfőztem cukorral, mert az már nem fért sehova,most már szépen dobozokban vannak és csücsülnek a hütőben
aztán volt ami ment a kukába, mert nagyon régi volt csak elbújtak
Tegnap elég időben lefeküdtem, mert fájt a gerincem, így aztán a párom segített a konyhában rendet tenni.
Most meg megyek vasalni, mert az elmaradt, aztán futás a dolgozó.
Sziasztok
Jajjjj!!! Ennél jobb megoldást nem sikerült találni? A krátered lehet, hogy sokáig fog fájni. Jobbulást kívánok!
A baracklekvár jó ötlet. Ha van helyed a hűtőben, akkor még egy keveset talán érdemes eltenni, mert amúgy nagyon finom az a kalács, csak ne lenne ez a tartósítós gond vele. Kíváncsi vagyok, ha megsütöd így, akkor hogy sikerül.
Szép napot holnapra, az ujjadra pedig vigyázz, üdv, Margit
Azóta is töröm ám a fejemet, hogy mi lehet az oka annak amit leírtál. Sok formában találkoztam én már elrontott kenyérrel, de ezt nem is igazán értem, nem tudom elképzelni, hogy mi lehet a baj. Ezért is írtam, hogy most bizony jól jönne egy pár fotó róla. Ha kiveszed és formázod a kenyeret, akkor éreznéd, ha túl ragacsos. A dagasztásnál nem szabad az edény oldalán tésztafoszlányoknak maradni. A göcsörtös tetőt két (ellentétes) dolog is okozhatja. Az egyik, ha túl szoros a tészta, akkor a dagasztáskori formáját megtartva kel, de a teteje nem tud szép gömbölyűre kisimulni. A másik, ha túl sok benne a folyadék és/vagy élesztő, akkor a kelésnél szépen feljön, kisimul és a sülés közben esik vissza göröngyösre. A másik amit nem értek, hogy ezt írod: ".....másnapra viszont mikor szeletelem a tetején a vágásnál kiüt a liszt...." Ilyennel én még nem találkoztam és megvallom nem is sikerült ezt megfejtenem Ne haragudj! Írjál meg nekem pontosan mindent, hogy mit, mikor, és hogy csinál a géped és Te a tésztával, és pontosan mit és mennyit teszel a gépbe. Valószínűleg valami apróságon csúszik el a kenyérkéd, csak meg kell találni, hogy mi ez.
A világos tetőn nem segít a sós vizes lekenés. Az ablak szokott a legtöbbször a hibás lenni, vagy a nem teljesen jól záródó tető. Ezeken lehet valamelyest korrigálni, de sajnos vannak olyan gépek, amiknél semmi trükk nem segít.
Várom jelentkezésed és válaszod. Minden jót holnapra, üdv, Margit
Én nagyon szeretem a mirinda szeletet, pont azért mert egyszerű megcsinálni.nagyon hamar kész van. Egy időben nagyon sokat megcsináltam. Sajnálom az újjadat. Jót is mosolyogtam, mert biztos a fiad nem akarta, hogy a szobjába menj, amíg nincs otthon.
A mirindás sütit én is szeretem csak legyen aki megcsinálja.Évek óta nem sütöttem, előtte is össz. 2x
A tüske már nincs az ujjamban, viszont rágtam bele egy krátert. Kapargattam, nyomkodtam és a végén kirágtam belőle. Most jobban fáj, de tüske rosszabb lett volna.
Elment a kisebbik fiam az Iaidó-táborba egy hétre és belopakodtam a szobájába, hogy mit hagyott széjjel. Megnéztem a virágokat, amiket a bátyja gondoz egyébként és meglocsoltam őket, mert szerintem az elmúlt két hétben nem sok vizet kaptak. Még szerencse, hogy hozzászoktak már! Így kerültem a kaktusz közelébe.
Azt hiszem holnap teszek el egy kis baracklekvárt. Van 1kg itthon és nem eszi senki. Ez jó lesz a fagyasztóba.
Szia Margitka!
Tegnap ota két kenyeret sütöttem,az tegnapi jo
csak világos a teteje.A mai még nem tudom jó-e
külsö kinézetre jol néz ki,majd holnap kiderül ha felvágom.Ennek a teteje is világos,pedig sokak
tanácsára bekentem sütés elött sos vizzel.Nem
lett olyan szép piros hanem hoka.
Elteszem magam holnapra.Jó éjszakát mindenkinek .
Jó éjszakát Margitka
Remélem azóta sikerült a tüskét kiszedni az ujjadból!
A lekvárt ugyanúgy készítem el, mint amikor üvegben tettem el, csak a főzés végén kihűtöm és a fagyasztóban végzi, tartósítószer nélkül. Az idén nem kaptam a megszokott édesítőszeremet, így most egy kicsike cukorral tettem el, de ez sem szükséges hozzá. A tavalyi édesítőszerrel készült és úgy is finom volt. Érdemes egy kicsit eltenni ilyen lekváros sütésekhez télire, úgy látszik ezzel a tartósítószerrel az élesztő nagyon nincs jóban Lehet, hogy a recepthez oda is írok valamit, hogy más már ne járjon pórul vele.
A szárított élesztő, ahány, annyi féle. Így inkább csak azt mondanám, hogy a 60-65 dkg liszthez, kb 1/4 kocka élesztőt számoljál a frissből a gépi sütéshez. A magok helyett valószínűleg nem kell semmit tenned, akkor sem, ha egészen kihagyod.
A hét még meglepetésekkel szolgálhat, ami az időjárást illeti. Lehet, hogy akár 20 fok körüli max. hőmérséklet is kialakulhat egy napra, helyenként. Ez persze messze nem biztos, de nagyon furcsa ( és időnként egymásnak ellentmodó) dolgokat láttam a nézelődéseim során.
Sziasztok! Már itt voltam csak egy kaktusztüskét próbáltam kiszedni az ujjamból, de nem sikerült.
Bezsa, hová pakoltál ki a hűtődből? Ebben a nagy hőségben nem mertem kiolvasztani a fagyasztót, pedig nagyon rá férne, mielőtt megpakolom.Már így is van benne meggy, cukkini és ez hamar kiolvad.
Margit, hogy neked milyen szemed van? Én biztos azt mondtam volna a kenyérre, hogy szegény lány ezt jól eltolta! A hűtős lekvár cukorral van összefőzve? Tudom, hogy írtatok már róla csak akkor nem tartottam fontosnak, mert én üvegbe teszem el.
Kenyérke, a rozmaringom nagy csalás. Csak azért az enyém, mert én vettem. Sose marad meg, pedig többször kísérleteztem.Ha szépet találok, megveszem, kicsit gyönyörködöm benne, aztán ha nem bírja tovább, levagdosom és beteszem a fagyasztóba.Többféle zöld fűszernövényt szoktam így eltenni.
Annyira sikeres a keksztorta, hogy a férjem megy holnap valahova és megkért, hogy egy kis adag tejfölöst csináljak kóstolónak :-))
Julika! Szívesen küldenék egy szeletkét, csak a fényposta szolgáltatásnuk szünetel
Kenyérke! Ha szigorúan megkülönböztetjük a Graham és a tk lisztet, akkor tényleg jelentősebb a különbség. Én ezeket a liszteket egy kalap alá veszem Grahamet nagyon ritkán használok. A rozsliszttől valóban kicsit más lett, bár kovászt én szinte minden esetben rozst használok, mert ennek nagyon szeretem az ízét. A liszteket és a folyadékokat szabadon variálom, ami éppen kéznél van. Mint említettem, nekem ez egy teljesen mindennapos gépi kenyerem, ennek valamilyen verzióját szoktam sütni, ha nem a sütőben sütök. Ezért is nem írtam ennek korábban külön receptet, ez tulajdonképpen a gépi fehér kenyérnek egy variációja. Kíváncsi vagyok, ha kipróbálod esetleg, akkor hogy fog ízleni Nektek
Kartika! Sajnálom, hogy nem sikerült a kovászos sütésed. Mi volt a kísérlet tárgya? A képeket várom, remélem rövidesen sikerül valami megoldást találnunk, hogy átjöjjenek.
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Tessék mondani, a 7,5 ml szárított élesztő mennyi normális élesztőnek felel meg? És ha nem rakok bele annyi féle magot, akkor kell valami mást növelnem a cukkinis kenyér esetében? Ugyanis van itthon egy csomó belőle, és ez jó ötlet. Tehát kipróbálom. Limara! Neked jó pihenést kívánok, érezzétek jól magatokat. Rád fér már a kikapcsolódás, mire hazaérsz, kellemes lesz a hőmérséklet! Hogy milyen lesz? Nem tom. Az okosok szerint szerdán esni fog, aztán hűvöseb lesz, de hogy mennyivel???? Nelly
Sziasztok! megjöttem a kertből. Hétvégén a nagy meleg ellenére is sütögettem. Kétszer csináltam kenyeret, szépeket és sütöttem kelt gyümölcsös sütit, ami nem túl édes, de finom pikáns izű lett. ma csináltam egy dán kenyér alapanyaból egy kisebb kenyeret és 4 zsömlét (mivel a lizingelt unoka már 5 napja nálunk van és beindult a megrendelés!!) most először vágta meg a tetejét olloval, ahogy egyszer Margitkánál olvastam, rém klasz lett. Ha képet tudok küldeni küldök. (sajnos 2 hete nem mennek át) remélem ez is rendeződik és UTÁLNI fogtok annyi megy majd egyszerre.
hétvégén csináltam gyorskovászt. Hát nem remekeltem. Amióta kenyérgépem van, még nem került kukába kenyér. Hál Istennek az első darabtól kezdve sikerült (sőt az elején minden gépi kenyerem szép lett) most viszont kelesztettem, tovább vártam, de nem akart kellni, nőni a tészta. Nem is értem miért?? (igaz én az erjedt szagot sem szeretem) sajnos nem fényképeztem le, már sajnálom, de nem lett jó! nem adom fel, még később is probálkozom.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit