Masala, az indexen a Konyhaasztalon van két szedd magad fórum, ott mindig beírják, hol aktuális a dolog - a legtöbb persze Pest környéki cím.
Két hírem is van. Az egyik, hogy pillanatragasztóval megragasztottam a kézi robotom eltört habverőszárát, és működik! Ezentúl persze nem merek majd hűtőből kivett vajat keverni vele, de majd előre gondolkodom.
A másik, hogy fenomenális kerti bográcsozáson és kürtőskalácssütésen vettünk részt, immáron másodszor. A házigazdák simán egymásra pakoltak három-négy sor téglát, hogy akkora sütőhelyet zárjon körbe, amire feltámasztva a sodrófákat és lapátnyeleket a parázs felett lehessen forgatni. A tészta a legegyszerűbb kalácstészta (liszt, tojás, só, cukor, tej, vaj, fele mennyiségű élesztő, mint alapból a liszthez kellene), most is csináltunk fahéjasat meg diósat. Egy-két trükkje van csak, mint azt korábban a sütőben sütésnél már kitapasztaltuk (mindenképpen tömör kell legyen, amin sütjük, pl. a sörös- vagy konzervdobozt ki kell tömni újságpapírral; alaposan be kell olajozni vagy vajazni, különben nem jön le róla; ill. miután felcsavartuk a rúdra a tésztá, vékonyra kell lapítani). Nyár végén mennek Erdélybe, és hoznak rendes kalácsfákat (olcsó forrásból), de így csak annyi volt a különbség, hogy kisebb átmérőjű hengerek sültek. A tapasztalatok alapján csak azt tudom mondani, hogy a vásári kürtőskalácsot alaposan túlárazzák!!!
Kedves Margitka, és Kartika!
Nagyon szépen köszönöm a kalács receptet, ma szeretném megsütni, remélem sikerülni fog. Kenyérsütő gépem már nagyon régen van, igazán sikerélményem ....hát nem nagyon. Amióta megtaláltalak Benneteket, minden nap itt lógok, örömmel olvasom receptjeiteket. Ebben a rohanó világban nagyon jó itt a "béke szigetén", ahol lehet mindenről beszélni, megosztani az örömöt, netán a kudarcot.
Köszönöm, hogy vagytok!!
Szép napot kivánok Mindenkinek.
Csak ámulok, hogy mi minden finomságot sütöttetek! Gratulálok mindenkinek!
Mi a hétvégén 2 adag kenyérkét és egy tepsi túrós batyut sütöttünk.
A Békebeli félbarna rozsos variációjával kísérletezgetek. Zsömlét és Baguettet csináltam egy adagból, melyet sütőben sütöttem meg.
A légkeveréses sütést a batyukkal korábban kipróbáltam. Vékony, keményebb héjú lett a batyu, belül pedig folyt belőle a lé. Kenyérsütéshez, a gőzölés miatt nem az igazi. Talán zsemlékhez...
Az utóbbi időben valóban nem panaszkodhatunk itt az esőre. Nálunk is és az Alföldön is bőségesen öntözött. Gyönyörű üde zöld a fű és nőnek a gombák.
Szuperkeri, a zsömlékkel és a Baguettel én is hasonlóan jártam. Szorított az idő, de nem tűnt fel, hogy még kelhetett volna a tészta, mert én egyébként is többségében tömör gyönyöröket gyártok.
Kartika, az Offok adják a fűszert a fórumban és a kilépést a gépi világból. Mióta buszozó gyalogos lettem, jobban érzem magam fizikálisan. A kocsiban leépül az ember s tele van stresszel.
A reggeli csaknem 30 perces gyaloglás, különösen most, hogy hűvösebbre fordult az idő, azon a csodálatos üde zöld parkos területen csodát művelt. Megszűnt a térdfájásom, nőtt a napi teherbírásom, sőt a meleget is jobban elviseltem. A clamydia okozta köhögési rohamok is csökkentek. Igaz a túlérzékenység megszüntetésére kaptam egy asztmasprayt a szakorvostól, ami 2 hónapos folyamatos kezelésre elég. Utána valószínű jön egy más jellegű hosszabb menet.
A zokni állapot szörnyű. Nekem ősztől garantáltan karácsonyig tart. Aztán egy újabb, részleges váltás. Fogalmam sincs mi mindent hoz a jövő.
A fórumot olvasgatva tűnődök és háborgok, hogy mit tett a kitolt nyugdíjkorhatár a nőkkel, a családanyákkal, a következő generációkkal, azért hogy az elfuserált államháztartás feneketlen kútját tömködje. 4 éve dolgozom olyan területen, ahol látom s tapasztalom, hogy a kisebbség integrálása mivé fajul. Súlyos kidobott adópénzek, melyek a nyomor szaporodását, a herehenyélést, a megélhetési bűnözést táplálják.
A befőzéshez határozottan kedvet csináltok. Egy kis Mirabella szilvát szedtem s most én is kotyvasztani fogok. Nelly dzsemjét csöpögettük. Nekem különösen ízlett, mert olyan finom természetes íze volt. Sajnos már csak volt. Pedig kanálhegyenként csepegettem.
Én a túrósbatyum kelt tésztáját szoktam variálgatni. Ez eredetileg egy régi Horváth Ilona szakácskönyvből van, mely nálam az évtizedek során nagyon bevált. Ezzel szoktam nagyon finom lágy foszlós kalácsokat variálni. A kollégáknak én is szoktam vinni. Sőt az iskolában minden évben tartok névnapot. Nyár helyett, tavasszal, amikor már mindenki lefáradt s alig várja a szünidőt.
Most látom Margitka alapkalács receptjét, ahogyan Kartika beírta :-)) A különbség csupán annyi, hogy én kalácslisztet használok. Ez sima- és rétesliszt keveréke.
Mindig szívesen olvasgatlak benneteket. Nézem a sok finomság képét, néha csöpög a nyálam 1-1 darabka süti erejéig. Többre úgy sincs kapacitás. Mi már fizikálisan nem fejlődünk.
Egy békebeli jó kis krémest, azért még megsütnék. Amit úgy frissében megennénk, de csak úgy 2 hét múlva, mert most pocaklohasztó diétát tartunk, hogy egy jó hét múlva szépek lehessünk.
Kellemes szép napot mindenkinek s sikeres jó sütögetést!
Nagyon örülök, hogy ezt a kenyeret válaszotottad. Te mindig találsz egy érdekes vagy rég nem sütött receptemet Természetesen lehet ezt is kovásszal sütni. A mostani sütéseim alapján, 8-10 dkg rozskovászt tennék bele, 1 dkg élesztőt és a folyadékot kb, 0,5 dl-rel csökkenteném elsőre. Ennyi élesztővel nem kell várni a kovásszal, de lehet!! Ha szeretnéd egy kicsit megmozdítani a kovászt, akkor a lisztek közepébe egy lukba kell tenni a vizet, bele a cukrot, élesztőt és a kovászt. Ezt középen egy kis liszttel bekeverni, majd a szélekről egy kevés lisztet a tetejére húzni. Ennek a lisztnek a tetejére a többi hozzávalót előre rá lehet tenni, majd amikor kicsit megemelkedik, megrepedezik a liszt, akkor lehet indítani a dagasztást. Ez max. 30 perc így, hogy az élesztőt is bekevered a kovásszal. Lehet csak a kovászt is középen egy kis folyadékkal és liszttel bekeverni, de akkor sokkal hosszabb a várakozási idő, és a mai tapasztalatommal talán azt mondom, hogy erre nincs is szükség. Korábban ezzel is próbálkoztam és bár sikeres volt, de jóval több idő.
Kíváncsian várom a beszámolódat, hogy hogy is csinálod végül és milyen lesz a kenyér. Sok sikert kívánok hozzá, üdv, Margit
Kartika, Masala, Margitka! Nagy-nagy élvezettel olvasom a hozzászólásaitokat, amit szeretettel és csupa szívvel írtok. Biztos vagyok benne, hogy népes kis családotok is élvezik anyáskodásotokat.
Margitka! Gyönyörű kenyeret sütöttél!. Egyben tippet is kaptam a holnapi sütéshez, már nagyon régen sütöttünk gépi kenyeret. Bizony holnap sütni kell, mert ma nagyon szegényes vacsoránk volt: a roncs kenyér széleit pirítottuk meg és kentük margarinnal.
Margitka! Segítségedet kérem! A Malátás-rozsos-amarántos kenyeret szeretném sütni, gépben. Tehetnék-e hozzá valamennyi rozskovászt, ha igen akkor mennyi élesztő kell? Szükséges-e a gépbe pakolás után várakozni a kovász miatt, és mennyit?
Hú Masala! De finomak lehetnek a sütieid!! A férjem is idekukkantott, a szilvással igen szemez, lehet hogy hamarosan elkészül?
Szia Jóasszony, Nelly! itt küldöm az alapkalács receptjét Margitkától:
3dl langyos tej, l lapos TK só, 10 dkg olvasztott sütőmargarin, 3EK cukor, 1 tojás, 3 dkg élesztő és 60 dkg rétesliszt. Rém egyszerű és nagyon finom. Én 4 kanál cukorral csinálom és attól függ mihez van kedvünk hol fahéjat keverek a tésztába, hol mentaport, hol mást, mikor mit gondolok és teszek bele mindenféle jó aszalt dolgokat is. Mikor mihez van kedvünk. Nutellával is töltöttem már meg stb... a variáció végtelen. Jó sütést. Szia
Tudom, hogy amit most irok a kertesbe kellene irni, de ezt többen olvassátok és bocs érte. Idén vettem egy kis magnóliafát. Olyan nagyon szép volt eddig. Szépen terebélyesedett, fejlődött. Most két napja vettem észre, hogy minden levelén sötétbarna foltok jelennek meg. Nem bogaras, mitől lehet??? Kérlek aki tudja az a kertes forumba válaszljon nekem. Előre is köszönöm.
Sziasztok kislányok! elköszönök, jó éjt mindenkinek. A kenyérsütő letakaráshoz nem tudok szólni, nekem hál Istennek nem kell se letakarni, se foliázni mégis szép barna lesz a teteje, pedig egykaros és hosszúkás a kenyér benne. köszi Margitka!
Itt van egy kép, amin valamelyest látszik, hogy is volt korábban lefóliázva a gépem belülről:
Csináltam néhányat a letakarásról is:
Az első képen a dagasztás-kelesztés idejére szóló letakarás, a 2. és a 3. képen úgy takartam le, mint a sütéshez, itt látszik, hogy az eredeti szellőzőnyílások szabadon vannak, csak az üveget és a tető oldalsó rését takarom le. Az utolsó képen azt próbáltam megmutatni, hogy milyen vastag flanellanyagot használok mindehhez.
Remélem segít valamit és hasznosítani tudod, hogy Neked is szebben süssön a géped. Sok sikert hozzá, üdv, Margit
A dagasztás és kelesztés idejére teljesen le lehet takarni a gépet, majd csinálok egy fotót róla, hogy én hogy szoktam. Korábban az Eta kémlelőablakát belülről lefóliáztam alufóliával, az nagyon bevált. Lecsavaroztam a belsejét, az üvegre fektettem több rétűre hajtott alufóliát, majd a belső tető visszacsavarozásával, ezt felfogattam az üvegre. Valahol van olyan képem, amin ez is látszik egy kicsit, majd megpróbálom megkeresni.
A barackot szívesen megkérdezem, de én is csak a zöldségesünktől tudok érdeklődni.
Pár évvel ezelőtt volt szedd magad akció de már azt a barackost eladták és az utóbbi 3-4 évben vagy kapok, vagy nem. A zöldséges drága ahoz, hogy eltevésre ott vegyek barackot. A piacra meg minden alkalommal ki kellene menni, hogy kifogjam. Hát így vegetálok mostanában a barack befőttel.Mi meg igazából csak a sárgabélűt szeretjük, pedig sokan azt mondják, hogy a fehér az igazi.
Mennyire szabad letakarni a kenyérsütő tetejét? A haszn. utas. szerint semennyire, tudom, de olyan világos a kenyerem teteje, mintha nyers lenne. A múltkor majdnem tovább sütöttem a sütőben, aztán mégse, mert kíváncsi voltam, mennyire nyers. Hát nem volt nyers csk úgy nézett ki.
Margitka bocsánat, pedig láttam is még az este! csak már kicsit késő volt. Én nem tudom mi van velem, de már nem birom az éjszakázást, régen elég volt pár óra alvás. Már nem megy. Olyan nagyon fáradt vagyok néha, hogy összeesnék. Igaz későn fekszem korán kelek, de ez régen ment. Ma is úgy jöttem haza felé a melóhelyről, mint akit agyonvertek. Agyilag zokniként. Utána még be kellett mennem a belvárosba és mire este 7-re hazaértem már azt sem tudtam fiú vagyok-e vagy lány. Most fejezem be a főzést, hogy a "dolgozok" holnap vigyenek kaját. igen Masala, én is igy vagyok vele, hogy imádom látni, hogy megeszik, hogy elfogy, hogy izlik! Biztos sokan ebből a mazohista fajtából vagyunk, hogy mindent a családért és másokért, de én nem tudok már másképp élni!!
Ez a gép nagyon szépen süt. Nincs a tetején kémlelőablak, hanem teljesen fém a belső borítása és visszaveri az összes hőt. Talán ezért, talán eleve egy jobb konstrukció (ennyiért éppenséggel lehet ), mindenesetre szépen süt. Gépi sütéshez kiváló a Panasonic, csak a sütőben sütéshez való keményebb tésztával nem szívesen bírkózik meg.
Az őszibarackra sajnos nem tudom a választ, de, ha más sem, akkor nagyon szívesen utánakérdezek. További szép estét, üdv, Margit
Kedves Szuperkeri! Édes vagy nagyon! küldön neked is a szépséget, és bocs hogy kihagytalak. Pedig annyit gondolok rád!
A kenyérsütéssel igazad van!
az unoka (tudod ő a lizingelt) nagyon édes, imádom mint a sajátomat, nem is hiszem el, hogy azt másként tudnám szeretni. Dolgozik és kap fizetést is a munkájáért. (meg kell tanulnia az élet dolgait)
Köszönöm, nagyon jól esik a vigasztalásotok! De azért nem keseredtem ám el olyan nagyon. Ilyen csak azzal fordulhat elő, aki süt. Márpedig, Mi mindannyian pékinasok vagyunk, egyszer sorra kerül Mindenki a pechsorozatban.
Az Alapkalács valóban minden izesítéssel szuper!!
Kartika! Az e-mail címemet itt a hsz-ra katt. megtalálod. Kérhetem a gyönyörűséget én is? Tündér lehet a kis unokád, aki már "dolgozni" jár.
Hát annyira lassú vagyok, hogy már megint kidobott ez a .....
Margit! Ez a gyönyörű kenyér hogy fért bele a gépedbe? Ez óriási! Olyan szép a teteje is, én hiába takartam le az én gépem tetejét, nem tudott színt sütni a kenyeremnek.
Ha meg a sötétebb progr. sütöm, akkor nagyon megsüti az alját, és az már nem jó.Majdnem kemény lesz. Próbáltam.
Látom Kartika Téged is inspirál a kisunoka! Bármennyire fárasztó is, ha van aki elpusztítja, érdemes sütni.
Azt szokta mondani a férjem, hogy órákig dolgozok a konyhában, sütök, főzök, Ők meg néhány perc alatt eltüntetnek mindent. Én meg azt mondom, hogy nagyobb baj lenne, ha dolgozok az étellel és utána nem eszi meg senki.
Nem tudjátok véletlenül, hogy mikor lehet sárgabélű őszibarackot kapni már az eltevéshez? Volt már, hogy lemaradtam róla!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit