Masala Gratulálok, jól belejöttél a kovászos dolgokba! Csináljátok itt nekem a programokat!! (ha,ha) jó éjt mindenkinek, jó hétvégét, sok pihenést és kellemes programot!
Már majdnem lelkifurdalásom volt a kovász miatt és azt sem tudtam milyen lesz, de szerencsém volt.Köszönöm a bíztatást. Na ezért is jó itt lenni!.Most már én is elmegyek csak azért maradtam le, mert megmutattam a férjemnek, amit küldtetek és leragadt a Drágám a gép előtt. Mondtam, hogy legalább elköszönök tőletek.
Szokimoki, nekem sincs más javaslatom, mert biztos túl meleg a tészta, attól olvad el. Én egyébként cookie-kba (teasütemény, keksz) meg muffinba használom inkább a csokilencsét, pont mert ott nem langyos vagy meleg az alapanyag, amibe keverem. Esetleg megpróbálhatod, hogy a hűtőben keleszted a kalácstésztát. Úgy is meg fog kelni, csak lassabban, és a formázáskor (második dagasztás) kell beletenni a csokidarabkákat, célszerű kézzel.
Még egy kicsit hozzáteszünk Kartika bíztatásához kovász ügyben. Meghoztam Masala rozskovászos búzalisztes kenyerét. Nagyon aranyos a kenyér, ahogy kinőtte az edényét és egy kis darabkát lepottyantott
A hatlapos is nagyon gusztusos lett, gratulálok Masala a sütéseidhez:
Rögtön nézhetitek Kartika képeit is a kertesben, üdv, Margit
Aki szeretne próbálkozni "rendes" kürtőskalácssal a sütőjében, télen tegye, mert nyitott sütőajtónál kell csinálni, ui. forgatni kell (mi így csináltuk). Az őzgerinces is biztos jó, de mint mondtam, nem szabad, hogy a belső fele megsüljön - és nem igazán tudom, hogy egy átforrósodó fémben ez hogy nem történhet meg. A tésztában semmi ördöngősség nincs, a lehető legegyszerűbb kalácstészta, a sütési módja teszi különleges ízűvé. Mindjárt bemásolom a receptesbe azt, aminek alapján legelőször készítettük, a megjegyzéseimmel együtt.
Ma egy gépi kenyérke futottam az erőmből, és időmből. Hétvégére megint tervezek egy-két dolgot. Én nem csináltam a bulink óta kekszest, de most kénytelen leszek, mert meg vagyunk egy kertipartira hivva és tele lesz fiatallal. Valamit kell vinni, hát erre gondoltam. Ezenkivül valami túros dolgot is csinálok, ez az unoka kivánsága. Aztán még nem tudom, valami mézes-lapos tortát. Annyi dolgunk lesz hétvégén, hogy valami gyors dolgokat kell beiktatni.
igy indul el mindig valami, most annyira PISZKÁLTOK ezzel a kovászolással, hogy már azon töröm a fejem, nem várok vele nyaralás utánig. De az a baj, hogy olyan kevés az időm, jövö hétre is minden estére munka után van dolog!! Pénteken már hajnalban indulunk.
Sziasztok, most értem rá visszaolvasni benneteket. Kenyérke, nagyon-nagyon sajnálom ami veled történt, de örülök hogy nincs bajod. A sétára visszatérve, igazad van. Nekem hétközben mindig sokat fáj a térdem, volt télen hogy menni is alig tudtam és érdekes módom amikor nyaraláskor sokat mászkálok, hegyeken kirándulok akkor semmi baja. Nem tesz jót a sok ülés a testnek, de ezen a munkahelyen rengeteget kell ülnöm. (szerencse hogy sokat járok partnerhez, meg oktatni, mert máskép nem tudnám elviselni)
Igen én is azt hiszem, hogy ez a sója borsa ennek a forumnak, hogy itt mindenről jó beszélgetni és közben itt a fődolog a kenyér, de mi emberek is sokat számítunk és egyre inkább kovácsolódunk össze. Csak igy tovább.Ja, a lekvár főzés is most mindenkit meginditott! Nellytől jó ötlet volt és szép gesztus a lekvár ajándék én még őrizgetem!
Jóasszony Nelly, örülünk neked itt a lapon, érezd jó magad, ez egy klasz kis csapat!
Rögtön hozom a képeket és akkor akartam írni róla. Dehogy bűn, sőőőőt!!! Nagyon finom, nekem rettentően ízlik a csak búzalisztes kenyér a rozskovásszal. Az is finom, amiben egy kicsike rozsliszt is van, én mindig össze-vissza variálom a liszteket, de nagyon sokszor sütök én is ilyen kenyeret.
Látok és itt is vagyok, de lehet, hogy nálam van valami? Az előbb narancssárga keretek voltak, amikor írni akartam, most meg kékek. De most legalább a betűket nem kellett váltani. A többinek nincs baja.
Most már leírom ide is, ha ennyit kovászoltok. Ma fehérkenyeret sütöttem rozskovásszal.Nagy bűn? Pedig jó lett.
A csokilencse megolvad egy kicsit a sütésnél, de amikor kihűl a kalács, akkor ismét megdermed. A vágásnál egy kissé kenődik, főleg, ha meleg van, vagy nem teljesen hűlt át a kalács.
A kovászos lelkesedésednek nagyon örülök. Nagyon finom dolgokat lehet vele sütni és tényleg nagyon egyszerű a kezelése. Az ember csak addig tart tőle, amíg bele nem fog. Én is így voltam ám vele A Julika ajánlotta zsömle finom, nagyon jó a tésztája, éredemes kipróbálni, ha van kedved hozzá.
Ha nehezen is, de előkerültem :-)) Egyszer délután már olvasgattam, de amikor írni akartam, akkor kiderült, hogy el kell mennünk itthonról, és csak most értem vissza a géphez.
Kenyérke! Nagyon sajnálom, hogy Bicikével így jártál, de szerencse, hogy nem lett komolyabb bajod. Vigyázz magadra!!
Masala! Ne ijesztgess !! Mi tűnt el?? Mostanra már látsz rendesen mindent?
Batka! Jó, hogy meg tudtad ragasztani a habverődet, de biztos, hogy már nem fog úgy tartani, mint korábban. Vigyázz, nehogy egyszer elrepüljön használat közben és baj legyen belőle!
A bográcsozás, kerti sütés-főzés nagyon klassz dolog. Sok éven keresztül, a régi házunkban tavasztól-őszig minden áldott nap este sütöttünk valamit, nagyon jó volt. Sajnos az itteni körülményeink már úgy alakultak, hogy ez kimaradt az életünkből. Kár, mert nagyon szerettem, remélem lesz még olyan időszakunk, hogy ismét belefér
Jóasszony! Kíváncsian várom a kalácsról a beszámolódat
Superkeri! Várom ám a kenyérről a híreket, remélem jól sikerült!
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Szerintem a Keresztes zsömlét próbáld ki ha finomat akarsz készíteni. Nagyon egyszerű, nagyon jó a tésztával dolgozni és láttad, hogy miylen szépre siekredett. Nekem is Margitka tanácsolta, hogy próbáljam meg. Párom is nagyon szereti. Üdv:Julika
Igazad van Superkeri! Emlékszem, hogy láttam a két őzgerinc formát csak akkor még nem gondoltam, hogy megsütném.Jó, hogy megírtad, hogy hol találom, lehet, hogy majd megpróbálom egyszer. Én a nyújtófámra gondoltan csak sajnálom elégetni és különben is csak egy van, ami befér a sütőbe.
Jégkásának van egy kürtős kalács receptje, amit én már 2-szer megcsináltam, és az őzgerinc formát felfordítva a hátuljára kell ráhajtogatni a tésztát.2 fél lesz belőle, így ha összerakod, olyan mint egy egész. Nagyon finom, csak nekem nagyon megkeményedett.Egyszerű az elkészítése.Érdemes kipróbálni.
Kenyérke! Nagyon sajnálom hogy így jártál, de szerencse, hogy komolyabb bajod nem történt. Lehet ám nagyon rosszul is esni a biciklivel (én már próbáltam).
Kartika! Köszönöm szépen az emailt, nagyon szép, és megható.
Tegnap megint megsütöttem a pöttyös kalácsot, vittem vendégségbe. Az utolsó dagasztásnál kivettem a gépből, és kézzel gyúrtam bele a csokilencsét, és sajnos a sütésnél egy db csokilencse sem maradt épen.Igaz, most nem lett néger kalács, úgy elmosódva voltak benne a lencsék. Mit csináltam megint rosszul?! Töretlen a lelkesedésem a kovászos kenyér sütésében. Nagyon szeretema vele készült kenyeret. A kovászkámat meg úgy pátyolgatom, mintha valami kis házi kedvenc lenne:-).Nem is rakom a hűtőbe, mert 2-3 naponta sütök vele kenyeret. A zsömlét is kipróbálom majd, meg a Margitka 2-kg-s fehér kenyerét néztem ki 1 kilósba.
Az árpamaláta készítéséről a Diétás kenyérfélék receptjei között olvashatsz (Kenyérke). A kürtős kalácsot, ha jól emlékszem Jégkása már megsütötte sütőben. A receptek között megtalálod, 2 db őzgerincformára tekerte fel a tésztát. Jól néz ki és ötletes.
Sziasztok! Na mi történt itt? Színes keretek, eltűnt betűk.Ezt ki csinálta?
Szuperkeri akárhonnan is, de kóstold meg a kürtőskalácsot. Igaza van Batkának, néha nagyon drágán adják, de még rosszat nem ettem. Ahol kirakodóvásárok vannak, ott mindég van kürtőskalács. Már én is gondoltam, hogy meg kellene próbálni itthon, de nem tudtam, mire tekerjem fel.
Margitka! Köszönöm a tanácsokat, a 2. variáció mellett döntöttem: a lisztek tetejére tettem az élesztőt és a kovászt, betakartam kevés liszttel, vártam kb. 1/2-3/4 órát és elindítottam a dagasztást. Úgy látom szépen kel a tészta a gépben. Úgy látom bő fél óra múlva indíthatom a sütést.
A férjem köszöni, hogy gondoltál rá és Ő is üdvözöl minden Kedves Ismerőst.
Kenyérke! Éppen ma gondoltam Rád, ugyanis ma használtam fel azt az árpamalátát, amit még a télen készítettünk a Te leírásod alapján. Nagyon fincsi ízt ad a kenyérnek. Bánatosan olv., hogy ismét szerncsétlenül jártál. Nagyon vigyázz Magadra!
Batka! Irigyellek ám!! Csuda klassz dolog bográcsozni (halászlét mi is szoktunk főzni bográcsban). De sajnos kürtős kalácsot még sosem ettem, pedig biztos nagyon fincsi.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit