Superkeri, milyen lett a cukkinis kenyér? Tök kíváncsi vagyok. Azt gondolnám, olyan szaftos, mint az almás kalács - abba is plusz nedvességet csempészünk a lédús gyümölccsel.
Masala! Boldog névnapot kívánok neked, legyen nagyon szép a napod!
Ma a férjem megfogalmazása szerint megint nagyüzem van a konyhában!. Tegnapról maradt ki a rántott palacsinta fűszeres húsos töltelékéből, így ma abból calconékat gyártottam. A gyerekek síma tejföllel, felnőttek csípőssel falták fel, szó szerint, egy morzsa sem maradt.
Tegnap kezembe akadt Stahl könyvtárából az Ezer nap Velencében című könyv, abban van egy nagyon jónak tünő szílvás lepény recept. Maradék kenyértészta hasznosítására szolgál eredetileg, nállam fordítva van.1 kg lisztből kell burgonyás kenyértésztát készíteni, ennek harmadát teríti bele a tepsibe, kirakja magozott szilvával, megszórja barnacukorral , én kicsi fahéjat is tettem hozzá, és meglocsolja törkölypálinka és tejszín keverékével. Szóval a krumpliskenyér mos sül, utána teszem be a szilváslepényt, kíváncsi vagyok a végeredményre. Majd beszámolok róla.
Köszönöm az aszaltgyümis tippeket, én is arra gondoltam, hogy esznek gyümölcsöket, bár a szőlő pl. tilos ill. nem javasolt. Az aszalványokban meg koncentráltan van benne a cukor. Megnéztem a zacskóját, majd kifolyt a szemem, olyan apró betűvel van írva.Elvileg nincs benne cukor.
Szia Szuperkeri! Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy. Hát éppen ezért kell kalácsot sütnöm, mert viszem a családba. Most nem én leszek a vendéglátó, mert a férjem unokájának is most van a szülinapja és hozzájuk megyünk.
Kíváncs vagyok, Neked mi lesz a véleményed a cukkinis kenyérről? Mi sok cukkinilevest szoktunk enni, ezt szeretik a gyerekeim a legjobban.Én megkóstolnám a kenyeret de a gyerekeim nem biztos. A férjem is mindenre vevő, de nem szeretnék 5napig cukkinis kenyeret enni.
Úgy nézem 80 dkg körüli kenyér várható ebből. Gépi sütéshez 1 (esetleg 1,2) dkg élesztőt tennék, sütőben sütéshez persze lehet többet, akár a dupláját is. Fűszer ötletem nincs, de ha megpirítod a magokat, akkor az magában finom ízt adhat.
A szilikonos sütőformában mást még nem sütöttem, de biztosan jól megsül benne a töltelék is, nem csak a kenyérféle. Abban nem vagyok biztos, hogy megpirul az alja.
Összegyűjtöttem néhány kérdést, szeretném, ha segítenétek megválaszolni. Holnap megsütném Zsike Cukkinis kenyerét, gépben. A szárított élesztő helyett, én frissel sütném, a recept 7,5 ml-t ír, ez mennyi frissnek felel meg. Szintén ehhez a kenyérhez kérnék fűszer javaslatot, én szerecsendióra gondoltam.
Arra is kíváncsi vagyok, hogy aszilikonos sütőformában, sütöttek-e már mást is a tésztán kívül? Mit gondoltok, csirkehús mellé való tölteléket, süthetek benne? Átsül?, megpirul az alja is?
Masala! én amit veszek aszalt megyet, áfonyát az olyan savanyunak találom, szerintem az ehető. A diabetikusok is esznek valamennyi nem tul édes gyümölcsöt.
Szerintem olvasd el a zacskóját az aszalt gyümölcsnek. Ha nincs benne hozzáadott cukor akkor egy kicsit a cukorbeteg is ehet belőle. Sokat biztosan nem, de ez függ a betegsége mértékétől is. Ha megsütöd az aszalt gyümölccsel és sokallja benne az érintett, akkor legfeljebb valamennyit kipiszkál belőle, szerintem családon belül lesz arra is jelentkező :-)) 60 dkg lisztből készülő kalácsba 20 dkg körüli aszalt gyümölcsöt nyugodtan beletehetsz.
Remélem ez is segítség, de biztos Julika is válaszol, ha olvassa a kérdésedet. Sok sikert a kalácshoz, üdv, Margit
Ui.: Megnéztem, Julika már nincs bejelentkezve több, mint fél órája.
Nelly! Szerintem a kenyérsütőd sok más géphez hasonlit, ezek majd egy kaptafára készültek. Azt ird meg pl. 1 programom mit meddig csinál. Az elején mérd az időt! igy én már sok mindenkinek tudtam segíteni programtábla ügyben. meddig dagaszt, pihen, keleszt stb... egyszer az első sütést végig kell csinálni.
Kartika köszönöm, nagyon figyelmes vagy, de amit Julikától akartam kérdezni, az a diabetikus kalácsra vonatkozott. Azt nem tudom, hogy abba mennyi aszalt gyümit lehet tenni? Holnap szeretnék sütni ilyet,mert mi is megyünk családlátogatóba. Ha nem válaszol addig, akkor sima kakaósat sütök. Az már máskor is ízlett neki.
Egyébként az áztatás nem jutott eszembe, de a múltkor jó lett volna, mert össze-vissza szúrkálta a tésztámat a meggy.
Masala, nem tudom Julika Olvas-e de én mindenfélét teszek a kalácsba. Igaz mivel én asztaltat veszek, ami elég száraz, ezért én mindig beáztatom a rumos vizbe. (nem tulzásba vive, nem is érződik, csak pikáns és puha lesz) én mindig akkor teszem a kalácsba, amikor már a gép összekeverte. Mivel én sütőben sütöm mostanában formákba, ezért kiveszem, kinyujtom és rászórom, feltekerem, vagy megfonom több fonatba, akkor a fonatokba teszem. A variációknak a fantázia szab csak határt!!!
Szia Szokimoki! Remélem hamar sikerült megcsinálni én most dobtam gyorsan össze egyet, itt két beszélgetés között. Igaz nem egy nagy adaggal, de azért egy tepsike lett. A gyümölcsöt holnap teszem majd rá és a zselatint. Én vasárnap viszem el. Addigra jól összeérik! Mindenkinek gazdag, tartalmas szép hétvégét kivánok!
Kartika! A legnagyobb bajban vagyok amióta nem kapok folyékony Süssinát, ennek semmi mellékíze nincs. Több félét is vettem már, de eggyel sem mertem sütni, mert megkóstoltam és mindegyiken érzem azt, amit Te is írsz. Nagyon nem szeretem az édesítők mellékízét. Ha látsz valahol és van kedved, a Süssinát nyugodtan kipróbálhatod.
Julika! Én is most állítottam össze egy kalácstésztát , a csokilencséset most rendelték meg holnapra. A cserkészkolbászos minibucik már kelnek.
" Rohanó életed során ragadd meg azt a pillanatot, amikor időtlen létezhetsz... A pillanatot, amikor a múlt örömére gondolsz, és a jővő kitárja kapuját. Élj úgy, hoy életed ajándék lehessen, mindazoknak akik szeretnek téged."
Köszi Julika! A mérőkanál az, ami a géphez van? Én még nem használtam. Azt szeretném még tudni, hogy az aszalt gyümiket a Te kalácsodba is beleteszed? Ha igen, mennyit szabad tenni? Amit én aszaltam itthon, azok cukros vízben vannak előfőzve. Azokat is használhatom?
Szia Julika! a te férjed az enyémmel össze lehetne kötni. Hát ezért érdemes sütni! Ma semmihez nem volt igazán erőm, olyan rém fáradt vagyok, reggel 7-re mentem és este 7 után estem haza. De azért gyorsan összeállítottam egy mézes lapból (szégyen gyalázat, kész lapot használtam) egy tortát, mert a kisunoka szereti az édességet, na meg a fiam, férjem is. Holnap sütök valami túros dolgot, még nem tudom mit, lehet hogy kiflit v. buktát??
Aztán a kekszet is meg kell csinálnom, mert vasárnap megyek egy kolleganömhöz ház avatóra. és többen leszünk vinni kell valamit. Ez a leggyosabb.
Szokimoki gondolom már megcsináltad te is. Én mindig naturt használok (nem szeretem szinezni, bár régebben csináltam szörppel, beföttlével) és vékonyan, de az kell, hogy ellepje a gyümölcsöt, mert máskép nem olyan szép. Én teszek bele cukrot többet, de nem tul édesre, hogy aki szereti annak ehető legyen.
én a kalácsba cukrot rakok, valahogy nekem az édesiítő ˙(bocs annak aki azt használ) olyan mű izű! érzem rajta a tartosító ízt.
Ez a kalács is jópofa dolog, mennyi féle van, azelőtt szinte soha nem csináltam, nem is vagyok oda érte. Amióta én sütöm, azóta igen.
Én imádom a menta izét, nekem a mentás kalács volt eddig a legkülönlegesebb!
Én úgy szoktam kalácsot sütni, ahogy Margitka szokta írni a recikben. Teszek bele 1 kis mérőkanál rendes kristáylcukrot és általában 2 kis mérőkanál folyékony édesítőt. Én általában a Polisweet-et használom, de egyszer már kipróbáltam Süssina-val is. Ha inkább másnak sütöm a kalácsot mint pl. ma, akkor 2+1/2 kis mérőkanál foly. édesítőszert teszek bele. Tudod, nekik sem árt, ha diétás. Remélem tudtam segíteni.
A párom persze nem bírta ki, hogy a kalcásot emg ne kóstolja, mert olyan jó illat lett a lakásban ahogy sült. Persze az egyiket meg keleltt vágjam. Azt mondta, hogy nagyon rossz, ezt nem szabad holnap elvinni.-persze csak viccelt, hogy nek itöbb maradjon. De mondtam, hogy holnap sütök akkor magunknak is. A rumos áztatás "megbolondította" egy kcisit a kalácsot, csak mivel nem csöpögtettem le a gyümiket, így jó lisztes felüelten kellett dolgozzak vele. Üdv.Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit