Szia Masala, olvastam a kenyeredet! akkor mégis csak sikerült. Legközelebb tökéletes lesz. Én azért nem csinálom, mert nem látom hogy mennyire lesz az elején sima, fényes. Én mindig megnézem az első dagasztáskor többször is.Persze ez nem pótolja a felkeléskori friss illatot.
Sok szépet sütöttél. Bezsa, nálad nagyüzemben megy az eltevés? Sajnos nekem helyem sincs, se a fagyasztóban se a kamraszekrényben ennyi mindenhez. Igaz a telken van egy külön pincerészem az eltevéseknek, de ott meg az a baj, hogy ki kell télen menni, ha itthon fogyóban van. (az azért nem olcsó és időigényes, bár úgy is körül kell nézni) Irtam neked pár napja egy emailt, de nem válaszoltál. Már nem aktuális a téma. (bocs)
Sziasztok! Szia Bezsa! hurrá! nekem is nehezen ment. Kinlódtam a beszurással egy darabig. Nelly olyan édes volt, majd leragadt a szeme, de addig se ő, se Szokimoki nem ment aludni, kiböjtölték mig sikerül! Nekem azóta bonyolult mióta a Mikrosoft Outlookon vagyok.De most már menni fog.
Bezsa , neked ekkora fagyasztód van? Az enyémbe sajnos nem fér ennyi minden. Én is aszaltam paradicsomot, de nagyon kevés lett belőle. Lehet, hogy ez sem éri meg?
A reggeli kenyerem a tudatlanok bátorsága és a bátrak szerencséje volt! Megkelt, laza lett de a lapátot alig tudtam kivenni, mert belecsúszott a kenyérbe. Ezért egy jó nagy lyukat fúrtam bele, mire kiszedtem, pedig nem volt belesülve. Képet küldök majd.
Margi, mit szeretnél a kifliről tudni? Ez bolti kifli, fehér lisztből és állítólag 1kg. Még sose mértem meg, de a boltos mondta.Ha legközelebb veszek, majd lefényképezem.
Limara a kenyered azért esett össze, mert a megkelt tésztát vágtad be. Legalábbis az enyém attól lett ilyen. Azóta vigyázok és inkább nem nyúlok hozzá ha elfelejtettem.
Sziasztok!
Na olyan mérges lettem magamra, hogy ilyen sikertelen kenyereket gyártottam az utóbbi időben, hogy ma a burgonyapelyhest megsütöttem. Nagyon jó lett. Persze én vagyok a hibás, mi a fenének kisérletezem mikor se időm és türelmem most új fajta kenyérhez. Ezért egyenlőre míg nem változik a helyzet maradok az eddig beváltnál.
Paradicsomot aszalok, sütőben. Meg látjuk mi lesz belőle.
Paradicsomot főztem fel és bazsalikommal turmixoltam és ment a mélyhütőbe.
Most egy újabb adag paradicsom van a gázon.
Ma sikerült egy rettenetes kenyérkét sütnöm. Kézzel dagasztottam , sajnos már azt kell mondanom szokás szerint, eléggé kemény lett a tészta, nem is bírtam tökéletesen símára gyúrni, enyhén rücskös volt. Gondoltam, hogy ki fog repedni kelés közben, így is történt, de ezt nem bántam, mert szeretjük az így sült héjját. 2 órán át kelesztettem, félidőben vágtam be, ez már akkor láttam, hogy nem volt jó ötlet, mert az addig gömbölyű teteje kissé lapos lett. Amikor betettem a sütőbe, akkor viszont szépen összeesett, a végeredmény egy kicsi, nehéz kenyérke, finom ropogós héjjal. Nem tudom mi lehetett a baj, így még nem jártam.
Hulla fáradt vagyok. Tegnap vettünk a fiúknak egy 3 ajtós fenyő szekrényt, azt legóztuk össze, nem volt egyszerű, utána meg nagy pakolás, selejtezés volt. Már alig érzem az egyébként is fájós lábamat. Persze délelőtt a szokásos nagyüzem volt a konyhában, az anyukám is nállunk volt, lehet, hogy azért nem sikerült a kenyér, mert annyira akartam neki megmutatni?
Sziasztok! Legyártottam az aszalt meggyes-csokilencsés kalácsot nagyjából a kürtőskalács tésztájából, és úgy lett, ahogy elgondoltam: dagasztás után kivettem a tálból, be a kelesztőtálba, így megkelt, de nem volt meleg, és a csoki egyáltalán nem olvadt meg, fehér maradt a tészta. Az íze sem kutya :P
Örülök, hogy sikerült a képbeillesztés! Mindenkinek csak akkor sikerül előbb-utóbb, ha próbálkozik vele, ez néhány üres hozzászólással jár, de sebaj. Az a fontos, hogy most már tudod, hogy is működik. Minden jót, üdv, Margit
Szia Margitka!
Nagyon régen voltam már itt köztetek és hiányzott is.
Ennek oka az volt a videokártyánk felmondta a szolgálatot a gépben na meg ujra kellet telepiteni.
Nehezen találtam meg az oldalt is.Most olvastam vissza szépen zajlott az élet amig nam voltam.
Margitka láttam a 2kg-os kenyeredet fantasztikus.
Ez az alaprecepted vagy más?Ha uj recept leirod nekem?
Én továbbra is kinlodok a kenyerekkel.Nemrég sült ki beeset a teteje(késön vettem észre hogy ragad)
na mindegy probálkozok tovább.
Üdv Andi
Masala: Először is nagyon sok boldogságot kívánok Neked névnapod alkalmából, egy kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel. Másodszor pedig elnézést, hogy nem tudtam megvárni péntek este a válaszodat, de én már hulla voltam. Vártam még utána egy kicsit, de nem tudtam mikor fogsz írni. Most bepótolom válaszaimat azért máskor is biztos szükséged lesz rá. A mérőkanál igen, az amit a géphez adtak. Én azt szoktam használni. Nehéz kérdés ez az aszalt gyümis dolog a cukorbetegeknél, mert ahogy Margitka írta nem mindegy, hogy milyen mértékű az ember cukorbetegsége. Én szerencsésnek mondható vagyok, mert nem ingadozó és nem túl magasak az értékeim. És én édességet, kalácsot, stb. csak az étkezéseknél eszem, amikor adom az inzulint és akkor bele számolom. SZóval mindenképpen olyat kellene beletenni amihez hozzáadott cukor nincs. Én a teljes mennyiségbe (60 dkg liszt) teszek 8-10 dkg aszalt gyümit és 5 dkg csokilencsét. Az aszalt gyümiket a 2. dagasztás utolsó 5 percben teszem bele, a csokilencsét kézzel dolgozom bele a tésztába. Most én is beáztattam az aszalt gyümit egy kis sütő rumba. Nagyon fincsi lett. Nagyon szép az Orchideád !
Nagyon szépeket remekeltetek Lányok, nem semmi amiket sütöttetek !
aminek a tetején sajnos nem látom a hézagot, de el tudom képzelni, mert az enyém is lötyögött, amíg ki nem lett cserélve.
A mai sütései:
amikhez gratulálok, nagyon szépek lettek.
És a mai virága, amit most itt mutatok meg:
Masala! Az élesztő azért nem érintkezhet folyadékkal, mert ilyen hosszú idő alatt először felhabzik, majd elveszti az erejét és kimúlik szegény. Ugyan ezt teszi vele a cukor, ha közvetlen érintkeznek, a só viszont csak úgy agyoncsaphatja. Hát......., nem sok jót jósolok reggelre a kenyerednek, de hátha szerencsésen tetted az élesztőt és nem fog teljesen elpusztulni az összes élesztőgombád. Drukkolok!!
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Ez tényleg óriás kifli és a teteje be van szórva magokkal sávosan + a vége sós. Ne kérdezd, mennyibe kerül, mert sose vettem csak ezt külön és nem volt fontos az ára.
Ha normális esetben az élesztőt folyadékban kell felfuttatni, akkor most ez miért nem jó? Sajnos fordítva van, de most már csakazértis így hagyom, hogy mi lesz? Hátha egyszer más is így jár, akkor meg tudom mondani, mi lesz vele.
Ha az élesztő nem érintkezik semmivel, akkor nem lesz probléma (remélem legalábbis). Ha az élesztő a folyadékkal, a cukorral vagy a sóval összeér, akkor inkább szedd ki és száraz, csak lisztes részre tegyél frisset, mert reggelig szinte biztos, hogy tönkremegy.
Szia Margit! Most olvastam, hogy mit írtál.Lehet, hogy jobb lett volna, ha előbb Veletek konzultálok! Úgyis rég ettem azt az óriás kiflit, ami nagyon finom és én olyat sose fogok tudni. 1kg-os kifli és még az ötödik nap is meg lehet enni.
Köszönöm, remélem ehetünk belőle reggel. A sorrend mostmár mindegy, ha nem jó akkor is. Egy próbát megér bár jobb lenne, ha sikerülne! Ez megint a tudatlanok bátorsága!
Ami engem illet, bizony lehetséges :-)) Erre nem vállalkozom, de bátraké a szerencse. Sokan használják ezt a funkcióját is, biztos beválik Neked is. Mint ahogy Szokimoki írta, vigyázz a sorrenddel! Az élesztő nem érintkezhet semmivel a liszten kívül.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit