Szia Bezsa! semmi baj nem történt, ne állj a sarokba! már megvettem a gépet amit akartam, de szakértői tanácsot meghallgattam volna. Igaz eldönöttem már 3 hete, csak azóta gyütögetek anyagokat és hasonlitgatok Mert nem olcsó és ha már ennyi pénzt kiadok akkor legyen szuper is. mindenesetre köszi.
Kisültek a kis stanglihoz hasonló rudacskáim, amit kenyértésztából csináltam probaképpen. Felére sajtot szórtam, felére diszsot. Nagyon finik. (sajnos egyet még melegen be kellett nyomnom, kettőt az unoka pusztitott el. Majdnem nem lett kép belőle)
Közben kész a kenyerem is, kis helyre lett.
Nagyon szépen köszönöm tanácsaitokat lekvár főzés ügyben. Így már van fogalmam ezzel kapcsolatban.Nekem is úgy kell csinálnom valószínűleg mint Rabimnak, mert nekem is apró szemű, sárga ringlóm van és persze nem magvaváló. Tehát, hogy egy kis főzés után fogom tudni kiszedni a magját. Most olvasgattam az NLC-n és úgy megtetszett a sütőben készített szilvalekvár. Az nem olyan macerás, de ahhoz meg ki kellene magoznom mielőtt beteszem a sütőbe. Na holnapra még alszok rá egyet, emrt holnap fogom készíteni esste munka után. Üdv:Julika
Szia Julika!
Látod ahány ház annyi szokás. Én megfigyeltem ha héjával együtt paszirozom v. darálom le a barackot, akkor sötétebb lesz mint kellene. Én úgy csinálom ... (vicc) hogy a barackokat forró vizbe dobom, kiszedem egy szűrővel, lehuzom a héját és a csak a hust teszem egy edénybe, rakok rá egy kicsi borként, amitől gyönyörű sárga marad (épp egy kicsit) és a felét kiturmixolom, a felét kézzel jól átnyomkodom és izlés szerint cukorral főzöm. Ha túl leveses lehet tenni bele zseléfixet, ha nem zavar v. nem volt túl vizes a gyümölcs, akkor magától is besürüsödik. Nagyon szépek lettek és nagyon finomak. Felének a tetejére tettem egy kis mokkáskanál rumot, ez lezárja és nem romlik el.Csináltam magamnak 4-5 pici üveggel úgy, hogy nem felét kiturmixoltam a felét nagyobb darabokba hagytam és dzsemnek. Ez kennyére, kalácsra isteni finom.
A szilvának is a háromnegyedét leturmixoltam. nagyon klasz lett.
Szia Julika! Köszönöm, azért tudom használni, amit írtál.Én sokkal kevesebb mazsolát és meggyet tettem a kalácsba, mint amit Te írtál. Így nyugodt vagyok, hogy többet is lehet bele tenni.
A gyümölcs alá nem kell vizet tenni, ahogy melegszik és felforr, egy csomó vizet enged ki magából. A hosszas főzésssel részben ezt igyekszik az ember elfőzni, hogy sűrű lekvárja legyen. Minket nem zavar, ha híg a lekvár, de a ringló annyira leves volt, hogy ezért tettem bele egy kevés zseléfixet, de kevesebbet, mint előírás szerint kellene bele. Ha kalácstésztába szeretnél tenni bármilyen lekvárt, akkor azt mindenképpen érdemes tartósítószer nélkül készíteni és a fagyasztóba tenni. Régebben, amíg üvegbe tettem a lekvárt, a következőképpen csináltam. Kimosogattam az üvegeket, majd elpakoltam a mosogató környékéről mindent. Kimostam a mosogatót, majd szaliciles vizet csináltam a mosogatóba és ebben az összes üveget és tetőt átöblítettem. Teljesen tiszta (akár vasalt) ruhára borogattam az így előkészített üvegeket, hagytam kiszáradni. Amikor elkészült a lekvár, akkor az üvegeket egy vaslábosba állítottam és így szedtem bele a lekvárt. (Így biztos, hogy nem durran el az üveg a forrótól.) A lekvár tetejére egy késhegynyi szalicilt tettem, majd lezártam az üvegeket, egyesével újságpapírba csomagoltam és előre elkészített paplan-párna-takaró kupac közepébe pakoltam, hogy lassan, több nap alatt hűljön csak ki. Ennyi jutott most eszembe, ha valamiben tudok még segíteni, akkor írjál! E-mailt is írok még ma valamikor, de azt kicsit még később, mert dolgom van még. További szép napot, üdv, Margit
Köszönöm a tapasztalataidat. Akkor a sárgabaracklekvárt amit a zseléfix-szel és a polisweet-tel raktál el azt üvegekbe tetted, ugye jól értem ? Ez már nagy segítség ! Üdv:Julika
A tapasztalataimat szeretném megosztani Veled. Mi s.baracklekvárt a köv.képpen főztünk. Kimagozva feltenni forrni--rövid ideig, utána lepaszíroztuk, így kidobódik a héja. De ha nem zavar a héj, amitől kicsit sötétebb és kicsit fanyarabb a lekvár, akkor húsdarálón is ledarálhatod. Az így nyert masszához 1kg-onként tettünk 1 cs.Zseléfix extra (ez tartósít és sűrít is, haszn. ut. a tasakon) + 20-25 ml Polysweet édesítőt. (NLC-ről vettem a recit, úgy néz ki, beválik. Azt írták, hogy ezzel a módszerrel készült lekvár 10 dkg-ban: 10 g CH van!! Alig édes, megkóstoltam
Hűtőbe én tettem csak lepaszírozott , nyers barackpépet-- dobozolva, és tettem felfőzöttet is, édesítő és minden egyéb nélkül.
Talán nem nagyon zavaros amit írtam, jó munkát! Üdv
Köszönöm szépen tanácsaitokat. Na most a probléma ott kezdődik, hogy mennyi vízben kell feltenni főni, mennyi ideig kell főzni, stb. Én még nem tettem el lekvárt. Nagyon régen, még őszibarack dzsemet tettem el. Szóval egy kicsit lehetne bővebb tájékoztatást kapni róla ? Még nem késő, mert valószínűleg csak holnap este tudok neki állni.
Margitka ! A másik problémám, hogy a mélyhűtőbe nem igazán fér már be semmi. De ma megpróbálok még összébb pakolni, hátha lesz egy kis helyem a lekvárnak. Várom a felvilágosítást. Üdv:Julika
Lehet, hogy már késön szólok, de a befőzésedhez hozzátenném a saját tapasztalatom. Most főztünk be aproszilvát. Feltettem főni,majd kicsit pasziroztam, kiszedegettem a magot, a héját ledaráltam, és visszatettem a lekvárba. Ugy tudom, jól zselésit. Pektin van benne.
Én csak kimagoztam, félbevágtam és így tettem fel főni a ringlót. Egy kevés cukrot tettem hozzá és egy kevés zseléfixet, mert nagyon híg volt. Amikor szétfőtt a gyümölcs, akkor az egészet átpaszíroztam, hogy a héja kikerüljön belőle, lehűtöttem és literes dobozokban lefagyasztottam.
Kíváncsi vagyok Neked milyen lesz, majd mesélj róla, üdv, Margit
Eldönöttem, főzök belőle egy kis lekvárt a sütikbe jó lesz télen. Most már csak az a kérdésem, hogy a receptet meg tudnátok adni ahogy Ti raktátok el ? Én még soha nem főztem még szilvalekvárt sem, emrt én már 7. éve nem ehetek szilvát, de ezt most elrakom az én cukrommal és úgysem olyan édes mint a szilva. Előre is köszönöm segítségeteket. Üdv:Julika
Juj Kartika bocsánat, megnézem azért, de most nem ugrik be. Az az igazság, hogy a nagyfiam is dolgozik a gépemen és ha véletlen megnyitotta és én nem vettem észre. Bocsánat.
Még az is lehet, hogy én ilyen sükeboka vagyok, hogy láttam és úgy gondoltam majd később válaszolok, aztán kiment a tökfejemből. Az az igazság, hogy akárhogy töröm a fejm nem ugrik be. Na majd otthon leellenőrzöm magam. Aztán beállítom magam a sarokba.
Igen van egy nagy fagyasztom, igaz már megszolgálta az idejét. Nekem meg a kamrám sajna meleg, így aztán ott nem igentarhatok ilyesmit, a pince meg nem elég száraz, ezért aztán inkább fagyasztok.
Mostanáig a számítógépen dolgoztam, ezért tűntem el ennyire. Brrrr, elég volt, de egy kicsi még holnapra is maradt.
Limara! Látom már kaptál választ, azért én is megírom, szerintem túlkelt már a kenyered ahhiz, hogy be lehessen vágni. A ma divatos "lapra szerelt" bútorokra haragszom. Miféle kifejezés ez egyáltalán, hogy "lapra szerelt"? Ha szerelve lenne, akkor egyben lenne, nem? Nekem a számítógépasztalom ilyen, de megfogadtam, hogy semmi ilyet nem veszünk többet. Nem lehet odébbhúzni sem, mert omlik szét, pedig egyáltalán nem a legolcsóbb fajtát vettük.
Bezsa! Gratulálok a régi-új kenyérkédhez és a sok eltevésedhez!
Masala! Hozom majd a képet a kenyeredről, örülök, hogy nem lett vele probléma. A kifliről ilyesmiket szerettem volna tudni. Megkérhetlek, ha legközelebb egyszer veszel, akkor csinálnál róla fotót nekem? Érdekes ez az 1 kg-os kifli. Azon morfondírozom, hogy miért jó, hogy kiflinek csinálnak meg egy ekkora tésztát? Ugyanakkor tetszik az ötlet és piszkál, hogy ki kellene próbálni
Julika! Én is tettem el saját ringlót, lekvárt főztem belőle. Jó savanykás lett, de sütikbe biztos finom lesz így is.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Julika, én már csináltam belőle beföttet is, meg lekvárt is. Szerintem nagyon finom, főleg a lekvár!! (én elfogadnék belőle egy kicsikét) idén biztos hogy ti is közrejátszatok benne, megint elég sok mindent tettem el. egy-két éve leálltam vele, csak valamit és egy-két üveggel. A fiam nincs oda érte, lányom nincs itthon, magunknak nem kell olyan sok. Aztán pár éve a pincém kipucolták a betörök és ők ették meg. Igy nem igazán foglalkoztam vele. Nem terem meg semmi, mindent venni kell, nem erőlködtem. De idén megint neki álltam és ugyan nem olyan "gyári" mennyiséget, de mindenből szépen rakosgattam el.
Ma a telekről hoztunk be 2 kosár sárga ringlót. Most aztán törhetem a fejem, hogy mi legyen belőle. A mélyhűtőmbe már 2-3 kis zacskónál több nem fér. Van esetleg valakinek jó ötlete ? Nem tudom befőttnek, kompótnak esetleg jó-e. Ugyanis ezen a fán pár szemnél több még soha nem volt. Üdv:Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit