Superkeri, már jó a vaníliakivonatod? Amit én készítettem be kb. akkor, mint te - igaz, fél litert -, az még teljesen alkoholszagú, nem jó. Még a régit használom, még mindig van belőle egy fél deci, a másik karácsonykor talán már jó lesz.
Kriszti, visszaolvastam, kérdezted, hogy a császármorzsára stb. mit teszünk, ha nem lekvárt. Hát befőttet, illetve sokszor csinálok olyat, hogy fagyasztott gyümölcsöt kevés cukorral, esetleg citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel (ami illik hozzá) felfőzök a saját levében, a végén keményítővel (vaníliás pudinggal pl.) besűrítem egy kicsit, és így lesz belőle egyfajta öntet. A (bolti) lekvárban a legrosszabb, hogy cukorízű. én szeretem az édeset, de csak ha nem cukorízűek. Meg egyszerűen nem fogyna annyi nálunk, hogy megérje házilag eltenni. Elég lekvármentes sütireceptet ismerek, hogy ne hiányozzon :-)
Sziasztok! Kicsit el vagyok havazva, de benéztem az indexre, és mostanság igencsak megszaporodott a gépet vásárolni kívánók száma, akik tanácstalanok, hogy mi alapján döntsenek. Nincs kedvetek összeállítani egy listát "Milyen szempontok alapján válasszunk gépet?" vagy hasonló címmel? Összegyűjthetnénk a tapasztalatainkat, hogy pl. kevés kenyérfogyasztáshoz egylapátost, vagy milyen az ideális programlefutási idő normál programon. Esetleg számít-e a zajszint (hangos csipogás), van-e valami típushiba bizonyos gépeknél (pl. fehér tetejű lesz, "feketelista", hogy mit ne vegyenek). Én hozzátenném, hogy az első gépet 10e Ft alatt kell venni, meg hogy legyen rajta csak dagasztás meg csak sütés. Meg hozzáírhatnánk, hogy a fogyasztása 0,25-0,5 kWh (most kb. 15 Ft/egy teljes kenyérciklus), nehogy ez tántorítson el embereket. Van más ötletetek? És ha készen vagyunk, Margit odatehetné a kenyérsütőgépek menüpontba, szerintem egy csomó újra meg újra feltett kérdést meg tudnánk válaszolni a tapasztalataink alapján, nem valami hosszú szövegre gondoltam.
Sziasztok lányok! Én ma jó korán keltem,viszont nemrég feküdtem le.Így nem érzem igazán kipihentnek magam,nem is tudom,miért.... Nagyon szorgos kislány voltam,már megfőtt a gulyáslevesem,és a túrógombócom is.Beadom a kicsinek intravénásan a kakaóját,aztán mennem kell.
Nelly,nagyon boldog névnapot kívánokNeked,és minden Ilonának.
Kenyérke,gondolok ma sokat Rád,és köszönöm a dícséretet,hamarosan küldök Nektek még képeket a lányokról.Minden jót,szép napot Nektek.
Kila küldött néhány képet a nyaralásukról, ezt majd a kertesben nézhetitek meg. Kaptunk azonban egy nagyon aranyos, mosolygós képet, amin a kisfiával és egy szép kenyérrel látható, ezt itt mutatom meg:
Nagyon örülök, Kila, hogy ezután már kaphatunk képeket tőled is
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Biztos nagyon finom lesz a kekeszesed a szederlekvárral és a saját vaníliával. Én színtelen tortazselét szoktam venni és málnaszörpös vízzel főzöm fel, mert attól szép színe és jó íze is lesz.
Kíváncsian várom a beszámolót, majd ha megkóstoltátok, üdv, Margit
Jelentem, a Kekszesem a hűtőben várakozik. Alig várom, hogy holnap megkóstolhassuk. Jól néz ki. 5 kekszsorból készült, a középső sorra szeder lekvárt kentem (gyönyörű a színe), a tejfölös krémet SAJÁT készítésű vanília kivonattal (most használtam belőle először, fincsi) izesítettem. A tetejét őszibarack gerezdekkel és szederrel díszítettem. Sajnos csak piros színű tortazselém volt, ami inkább fehérnemű rózsaszín: ez ronda.
Bezsa! Nagyon szorgalmas vagy, kell kitartás ennyi ringlóhoz!
Nelly! Azt hiszem ,jól tetted, hogy megetted a körtét! Javulást kívánok.
Kislányok a tönkölybúza lisztes kenyerem nagyon jó lett.
Fele el is fogyott mira hazajöttem. Most elmegyek ágyikómba, mert nagyon fáradt vagyok. Holnap jövök. Még vagy 16 kg ringlót kell eltennem, de csak holnap.
A folyadékot mindenképpen csökkentsed és egy kicsit az élesztőt is. Ez utóbbit kb 0,7- 0,8 dkg-ra venném le, ennyi kovász mellé. Én most amiket sütök, abban a 60 dkg liszthez teszek kb 8 dkg kovászt és 0,9 élesztőt. A másik ami még az ellágyulást okozhatja az a jelenlegi meleg + a gép fűtése.
A kovászt nem kell hűtőbe tenni, érjen csak meg alaposan, holnapig semmi baja nem lesz.
Kíváncsi vagyok hogy sikerül a következő kenyered, majd mesélsz róla? Sok sikert, minden jót, üdv, Margit
Hosszú idő után ma végre megint tudtam géppel sütni, az eredménnyel nem voltam teljesen elégedett. Kovászos kenyeret sütöttem, de sehol nem találtam a receptet, ami már egyszer bevált. Mikor elindítottam a gépet, sokkal hangosabban zörgött mint régen, azt hittem kemény a tészta, azért kopog ennyire, de nem , sőt a tészta jól ellágyult, nem győztem utána gyúrni még a lisztet. Kelesztés végére gyönyörű lett, majdnem feljött a gép tetejéig, majd mikor elkezdett sütni, kb. 10 perc után szépen vissza is esett az üst pereme alá jó 2 cm-rel. Ezt mondjuk a lágyabb tésztának is betudtam, de olyan hófehérre sütötte a kenyeret, hogy először azt hittem nyers, mikor aztán felvágtam, még langyosan, a belseje nagyon szép volt, és finom is, az utolsó morzsáig el is fogyott.
Margitka! Segíts nekem légyszíves, ha van egy kis időd! 55 dkg liszthez (15 dkg fehér tönköly volt) tettem 3 dl vizet, 1,5 kk. sót, 1 ek. olajat, 10 dkg kovászt, 1 dkg élesztőt, 1 kk. cukrot és aszkorbinsavat is. Mit csináljak másképp? Vagy elég, ha a folyadék mennyiséget csökkentem? Mert a kenyér finom lett, de a tészta lágy és összeesett sütés közben. A kovászt a hűtőből vettem ki. Még azt szeretném kérdezni, hogy a ma beetetett kovászt betegyem este a hűtőbe, ha holnap akarok vele sütni, vagy nem lesz semmi baja kint? Köszönöm előre is! Üdv, Limara
Na, már be is fejeztem az aszalást. Ahogy kettévágtam a körtét, belülről fonnyadt volt a fele. A másik felét már fel sem vágtam, csak 3 db volt, ami még kemény volt, de azt jelentem, megettem. Ez már biztos vitamin. Kicsit jobb már a közérzetem, csak a fejem fáj még, a torkom már nem. Szóval javulok. És nem aszalok körtét. Egyenlőre legalábbis. Nelly
Kislányok! Kaptam anyukámtól körtét. Szeretném aszalni, de hogyan? Mert négybe vágva nem fér bele a tálcára. Vágjam kisebb lapos karikákra? De mennyire laposra? És előtte blansírozzam vagy laposan? Bár én attól félek, hogy laposan blansírozva széttörik kiszedéskor. Viszont utána meg hogy tudom felvágni? Ki csinált már ilyet? Nelly
Nelly ! És persze jobbulást kívánok Neked ! És tényleg ügyes kislány vagy, hogy ennyi mindent tettél már el és aszaltál.
Superkeri ! Én is kíváncsi vagyok, hogy melyik variációt csinálod meg és hogy ízlik majd Nektek. Nekem is ott figyel egy nagy adag a hűtőben, holnap ugyanis viszem vendégségbe. Ebbe nem tettem lekvárt és kristálycukorral készítettem. Tehát ez most az eredeti variáció !
Bezsa ! Nem irigyellek ringló ügyben. Nekem is volt benne részem a héten.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit