Jééé, tényleg, tavaly ilyenkor sütöttem az ünnepi kenyeret Most biztos nem fogom megsütni, mert nem leszek itthon. Elmegyünk valamerre a gyerekekkel, majd este elmesélem, hogy hol voltunk, mert még nem tudom a pontos programot.
Köszönöm szépen, ha írsz az új fórumba, erre kérem a többieket is
További szép estét kívánok és szép napot holnapra, üdv, Margit
Láttam, hogy lenntebb császármorzsáról beszélgettetek. TUdtok is valami jó recipét hozzá, mert én anyukám instrukciói alapján csináltam épp a múlt héten, de bizony a cipőtalp puhább volt mint az. Szóval ha valaki küld a receptesbe nekem egy ilyent, azt megköszönném. Egyébként a kirándulás alatt voltam egy boltban, ahol láttam szilikonos muffin sütőt, olyat, amit Batka emlegetett, hogy darabonként lehet sütni benne, szóval 2 db 2690-Ft volt. Borzasztó! Még várok, hátha lesz olcsóbb is. Nellly
most jutottam odáig, hogy az általános fórumot átolvastam gyorsítva. Nem állítom, hogy mindent értettem, de nagyjából képben vagyok. A képeket még nemválogattam ki, de majd küldöm. Több mint 900 fotóból nem olyan könnyű eldönteni mit is szeretnék leginkább megmutatni.
Egyébkén már jól vagyok, csak iszonyú meleg volt és van még mindig. Délben 43 fok volt, most már csak 26 van, de nekem még ez is sok. Olyan fülledt a levegő, nagyon nehezen lehet levegőt kapni. Talán csak részletre. Ha-ha-ha! De vicces vagyok! SZegény nézősereg, akik vb-n kinn voltak! Sehol egy árnyék! Egyébként iszonyú sokan voltak ma kinn. Én még ekkora felfordulást nem láttam, pedig nem is merészkedtem ki a versenyre. Inkább a tv-ben néztem, és szurkoltam a sok szegedinek. Büszke vagyok rájuk! Ugye Ti is!! Nelly
Megtörtént a Kekszes tesztelése, fele el is fogyott. Nagyon finom, nem túl édes süti. Nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthető, jó vendégváró. Köszi Kartika!
Batka! Annak idején, a tanácsodat megfogadva készítettem a v.kivonatot. 1dl alkohol(96%-os) + 1 dl víz + 2 db vaníliarúd. Kb. 1 hó múlva még tettem hozzá még 1 v.rudat. Mostanra elég sötét sárgás-barna lötty lett, aminek fincsi vanília illata, íze lett.
Majd összeszedem a gondolataimat, és írok az új fórumba is. Nekem csak jó tapasztalataim vannak, a sikertelen sütéseknek nem a gép volt az okozója!
Kellemes estét, holnap süssetek gyönyörű kenyereket az ÜNNEP tiszteletére!
Tehát itt az új fórum, Batka már meg is csinálta. Megkérlek benneteket, hogy nézzétek meg, és írjátok le a saját gépetekkel kapcsolatban a pozitívumokat és negatívumokat. Ezzel biztosan tudunk segíteni azoknak akik most készülnek gépet venni.
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, MArgit
Most értem haza egy fantasztikus néptánc gáláról. A helyi eggyüttes ünnepli 25. évfordulóját, és csináltak egy nagyon szép Aranylakodalom című 2 órás előadást. 160 táncos táncolt, volt hogy egyszerre, a 6 évestől a 60 évesig. Nagyon szép volt. Holnap meg az én kisfiam lép fel, bemutatóznak az aikídó tudásukból egy nemzetközi búdógála keretében.
Margitka! Köszönöm a tegnapi tanácsodat, ma az alapján sütöttem a gépben kovászos kenyeret. 50 dkg liszthez, amiben volt 5 dkg graham, és 10 dkg fehér tönkölyliszt, tettem 1 doboz joghurtot, amit kiegészítettem vízzel 2,5 dl-re, 8 dkg kovászt és 8 g élesztőt adtam. Nagyon finom, szép domború tetejű, szép szerkezetű kenyér lett. További szép estét mindenkinek, üdv, Limara
Margitka, köszönöm a válaszod, lehet, hogy tényleg a kovászt adagoltam túl egy kicsit. Mindenképpen megpróbálom a tésztát úgy készíteni, ahogy írtad. Az eredményről beszámolok. Igazság szerint még hozzá kell szoknom, hogy milyen a jó állagú kenyér, mert eddig csak a gépbe dobáltam az előírt hozzávalókat, aztán csak kisült valami. De itt a sütőben sütésnél már kell egy kis gyakorlat is.
Jó, hogy kaptál egy kis segítséget. Volt gyerekkoromban egy ismerősünk, mindig azt mondta, amikor kalákában csináltunk meg valami nagyobb munkát, hogy "áldott a sok kéz". Könnyebben is megy a munka, nem csak gyorsabban, ha többen, együtt csinálják Pihenjél jól, a képeket hozom, ha megkapom és lesz egy csöpp időm. További szép estét, üdv, Margit
Masala, biztos te is észrevetted, hogy az emberek úgy jönnek ide is (a társalgóba) kérdezni, hogy szerintetek milyen gépet vegyek, teljesen kezdő vagyok. Csak annyi a kérdés, hogy te mit mondanál az ilyeneknek, akik semmi támpontot nem adnak (mert nem tudnak, hisz még nincs gépük). Erre általában az jut eszünkbe, hogy a márka nem számít (mind kínai), nagyfogyasztóknak kétlapátosat érdemes, esetleg az, hogy a saját gépünket ajánljuk/nem ajánljuk és miért (pl. világos marad a kenyér teteje, a csak sütést nem lehet elindítani magában stb.).
Margit, akár fórumot is nyithatunk, szerintem pár hét alatt csak összegyűlik néhány ötlet, aztán majd egy fájlba rendezem őket, és elküldöm. Majd benézek az nlc-re is, hátha vki ugyanígy felbukkant ott is, és kapott valamilyen jó tanácsot. De ti is figyeljetek, vagy pl. írjátok meg, mi az, amit imádtok a gépetekben és fontos nektek, és mi az, amit utáltok.
Sziasztok!
Na mára elég volt. Az a szerencsém, hogy a lányom a mamám és az unokám is segített.
Masala, nálunk sem fogy el minden ilyenkor elkezdek ajándékozni belőle.
Ne m akarok ringlót látni, pedig még van a fán.
Levezetésnek egy kis lecsót főztem amit lefagyasztok. Koktél paradicsomot gondoltam, hogy teszek el hámozva, de az első adag után meggondoltam magam.Túl sziszifuszis.
Majd küldök Margitkának képeket a segítségemről.
A ringlót dzsemnek és lekvárnak tettem el, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítettem. Kevés cukorral. Nagyon finom lett.
Nekem nagyon tetszik az ötleted Arra kérlek, hogy gondold ki, hogy lehetne ezt megvalósítani és próbáld meg összegyűjteni az információkat, én nagyon szívesen felteszem a végleges változatot. Ha gondolod, nagyon szívesen csinálok egy ideiglenes fórumot, ahol össze lehet gyűjteni az anyagokat, aztán ezt megszűntethetjük, úgy, mint a találkozóst.
Én is kitaláltam valamit, pont tegnap éjjel. Hibás kenyerek képét szeretném összegyűjteni és a hiba kiküszöbölésére vonatkozó ötleteket melléírni. Tegnap kaptam egy olyan kenyérről képet, amilyet még nem láttam és nagyon érdekes a hibájának az oka is :-)) Innen jött az ötlet.
Tehát 55 dkg liszthez tettél 15 dkg kovászt és 1 dkg élesztőt. Ugye jól értettem? Ebből az 55 dkg lisztből volt 10-15 dkg a tk. rozsliszt.
Nem tudom, azt nem írtad, de ehhez már mindenképpen érdemes egy kis sikért tenni. A kovász és az élesztő együtt sok szerintem, még a sütőben sütéshez is. Mostanában gépi kenyérbe 60 dkg liszthez 8 dkg kovászt és 0,9 dkg élesztőt szoktam tenni. Az 55 dkg liszthez is elég lenne 8, de max. 10 dkg kovász és az 1 dkg élesztő a sütőben sütéshez. A kovászos tészta nekem is eléggé ellágyul a második dagasztásra, ezért az elején nagyon keményre szoktam csinálni, alig bírja a gép. Így a második dagasztásra pont jó, ha mégsem, akkor nyugodtan lehet egy kevés lisztet hozzátenni. (Ebben a melegben én nyitott géptetővel dagasztok mindent.)
Kíváncsi vagyok, ha kipróbálod ezt, akkor hogy sikerül a kenyered , remélem javulni fog a helyzet.
Sziasztok Lányok! Sajnos én sem nagyon érek rá, a befőzésnek még nincs vége. Most éppen a házi ketchup féle valami fől. Amelyik nap nencs befőzés, akkor meg ennivalót kell főzni, hogy a három férfit elhalgattassam.
Bezsa, bírod még? Engem néha elkap a harcikedv és többet teszek el, mint amit megbírunk enni.Nálatol elfogy ez a sok ringló?
Szokomoki, nekem nagyon tetszenek a repedezett kenyereid. Olyan hívogatóan néz ki, hogy kedvem lenne belecsípni és letörni a héját!
Batka, nem lehetne egy kérdőívet összeállítani és arra válaszolnánk a gépekkel kapcsolatban? Akkor nem maradni ki fontos infó. v melyikről.Ha olvasod a kérdéseket, meg tudnád mondani, mire kíváncsiak leginkább. Könnyebb lenne a válaszokat is összesíteni. Nem jó ötlet??
Annyira fáradt voltam este, hogy elolvastalak Titeket és elmentem aludni. Megyek most is, folytatom a kutyulást!
Aki ráér, keressen a NEVÜNKBEN Kenyérkének vmi szépet.Nekem most nincs időm, de szívesen küldenék Neki egy jókívánságot. Ne haragudjatok ezért rám.
Margitka! Elnézésed kérem, hogy csak most jelentkezem, de a tegnapi nap igen sűrű volt, őszibarackdzsemet készítettünk és a hétvégi bevásárlásokat is megejtettük. Az egyik helyi üzletben felfedeztem egy igen jó minőségű lisztet, amit a továbbiakban szeretnék többször is használni, mert bevált. Egy közeli településen lévő malomban őrlik és a csomagolása a régi, barnapapíros lisztekre emlékeztet. Nem írták rá, hogy hanyas minőségű, de kicsit szemcsésebb, mint általában a finomlisztek, közel olyan állagú mint az eddig a TESCO-ban vásárolt BL 80-as.
A kérdéses problémákra visszatérve. A repedezett kenyerembe kb. 1 dkg-nyi élesztő került a kovász mellé. Először a gépben a 3x20 perces dagasztás, kelesztés szisztémával ment. Bár ez újabban nem igazán jó, mert azt tapasztalom, hogy a tészta túllágyul. Mintha a gép kicsit túlmelegítené. Megformázva aztán még kb. 1 órás kelése volt a tésztának. Úgy gondolom, a folyadék nem befolyásolhatja, hogy repedt lett, mert az első tészta kicsit keményebb, míg a második sütésé már lágyabb lett. A sütőbe helyeztem egy edénykét is, amiben vizet párologtattam.
Remélem az infók alapján csak ki tudjuk deríteni, miért reped meg a kenyér?
Utólagosan is: Minden Ilona nevűnek boldog névnapot kívánok!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit