Sziasztok!
Na addig emlegettétek a rusztikus, hogy nekiálltam én is. Most kel.
Ma Provence-i fűszerkeverékes csirke combokat sütöttem párolt káposztával.
Nos, kivételesen a terveim szerint haladnak a dolgok A kalácskáim már megsültek, a rusztikus a sütőben, a gépben pedig egy burgonyás-kovászos fehér kenyér.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Ma több dolgot is kell sütnöm, de még nem találtam ki, hogy mik legyenek. Azt hiszem, hogy a kalácscipócskákat megsütöm megint, akkor legalább lemérem a tejet is hozzá, meg még valami kenyérfélét is kellene, de azt még nem tudom, hogy mi legyen, Lehet, hogy a rusztikust megcsinálom, ahhoz most kedvet kaptam ismét tőletek
További szép napot mindenkinek és jó étvágyat az ebédhez, üdv, Margit
En mar 06.00 fentvagyok , csak a comput-ren nem. Most keleget a Nutellaskam, muffin mar kesz van.Foto nincs mert mindegyikrol van mar.Mai ebed: NASI-GOERUNG csirkevel. Ez egy kinai ill. jobbara Indonez rizstal.
MARGITOM, nagyon orultem hogy nincs eltorve a fiad ujja, habar amikor irtad hogy furan all, akkor felo volt. Tovabbi gyogyulast, javulast kivanok neki.
Azrt is tetszett meg a rusztikus készítése, mert csak egyszer kell dagasztani, így hamarabb kész van mint egy kenyér. Mivel sütni is 1 óra helyett elég fél óráig. A mostaniba 10 dkg búzakovászt és 5 dkg rozskovászt tettem. Nem lett annyira karakteres, de így is finom és ugyanolyan a tészta szerkezete. Az is tetszik, hogy lehet szeletelni. Próbáld ki akár, búzakovásszal is és tegyél bele rozslisztet. Legalább megtapasztalod a tészta állagát.
Eléggé zűrös volt az elmúlt 2 hetem. A projekt lezáró szakaszához érkezett, ezért kénytelen voltam a táppénzes időszak alatt is naponta utazni. A párom részéről jelentkező plusz munkák is engem súlytottak. A szállás felszámolása teljesen rám maradt. Volt s van mit cipekednem rendesen. Miután A. utazási időpontja adott volt, maradtam mindenre egyedül. Pénteken egy kocsira való holmit hoztam el s cipelhettem a 3.ra. Még egy van. Hangulat semmi, mert tele vagyok írásbeli munkákkal is.
A fogammal is kezelésre járok. Remélem a héten befejeződik. Tulajjdonképpen nem is a munka a gond hanem az ingázással elveszített rengeteg idő és energia.
A házi orvosi rendelések idejének új szabályozása teljes lehetetlenség: Egyik nap 8-11, másik 13-16. Nem tudom kiknek találták ki.
Igaza van Zsikének, ha lehet messzire kerüljük az egészségügyi intézményeket.
Kívánok minden kis és nagy betegnek mielőbbi gyógyulást!
Masala, úgy gondolom itt annyira már valamennyien ismerjük egymást, hogy tudjuk, a tippeket, tanácsokat mindenkinél a jószándék vezérli. Azértis írogat az ember a különböző nyavalyákról, hogy tapasztalatokat cseréljen, ötleteket merítsen és adjon. Ezen túlmenően pedig valamelyest mentség az el-elmaradásokra is.
Szokimoki, a hűvösebb idő beálltával a kovász valóban nehezebben mozdul meg. Melegebb helyen kell tartani. Nekem a szobahőmérséklet és a polc teteje mindig elég. A kovászomat kizárólag teljes kiörlésű rozslisztből készítem és mindenféle kenyérbe ezt használom. A békebeli félbarnába, a rozsos ill. burgonyás fehérbe is, ahová csupán 1-2 kanálnyit teszek + 10 g élesztőt a 600 g összlisztmennyiséghez.
A hűtőszekrény teteje is jó. Ott ahol a hátlap felöl a meleg felfelé áramlik. Hűtőbe csak az erjedés leszálló ágában lévő kovászt szabad tenni. Megetetett forrás előtti szakaszban lévőt semmiképpen sem, mert az valóban megromolhat, degenerálódhat
Szerintem semmiképpen ne tedd a hűtőbe a kovászodat, ha mocorog, ha nem. Mindenképpen várd meg, hogy ha lassan is, de beérjen rendesen. Ez akár több nap is lehet, ezalatt nem lesz semmi baja. Nem tudom, hogy mennyire sokra szaporítottad fel, de talán érdemes lenne, ha egy kicsit már megmozdul, akkor fehér liszttel ráetetni az előzőre. Csináltam már ilyet, nem ártottam vele a kovásznak. Hűvösebb időben lassabban dolgozik a kovász, még ha rendesen van fűtés a lakásban, akkor is. Én a kelesztő helyeim mellé szoktam tenni a frissen megetetett kovászomat - tehát jó langyosra - és a sütő kihűlése után még oda is be szoktam dugni, ha a konyhában egyébként hűvös van. Mindezek dacára nyáron sokkal-sokkal gyorsabban érik be, mint télen. Majd mesélj róla holnap, hogy hol tart, kíváncsi vagyok rá! Üdv, Margit
Jaj, de örülök, hogy kipróbáltad a burgonypelyhet a kalácsba Kicsit meghökkentem én magam is a saját ötletemen, amikor elsőre eszembe jutott, de végül is bevált, amikor kipróbáltam.
Gratulálok a kalácskáidhoz és a többi sütéseidhez is. Jó sok mindent készítettél, majd mesélj a sikeréről is légy szíves.
A búzakovászra is jó szívvel rábeszéllek, azzal még kalácsot is lehet sütni Az is nagyon finom ám, csak a rozs valahogy ízesebb.
Szép napot és jó vendégséget kívánok holnapra, üdv, Margit
Milyen tönkölyliszttel etetted meg a kovászodat? Ha teljeskiőrlésűvel, akkor elképzelhető, hogy még lassabban fog dolgozni, mint a fehértől. Egyszer szórtam meg véletlenül tk. rozslizsttel a rozskovászomat és sokkal lassabb volt, mint máskor. Majd Kenyérke biztos ír nekünk ezzel kapcsolatban, ha jól emlékszem, akkor ő nem teljesen fehér liszttel csinálja valamelyik kovászát.
A jókívánságot köszönöm, remélem minden rendben lesz.
A sütidről majd mesélj, biztos finomra megpuhul, ahogy kell neki
Margitka! Fantasztikus a Kalácscipód tésztája!! Pillanat alatt megkelt, két kalács sült belőle. Az egyik közkívánatra almás-fahéjas, a másik fonott, mazsolás. Az utóbbinak fincsi a sarka. Köszi a recit, az elkövetkezőkben mindig teszek burg.pelyhet a kalácstésztába. A kis betegeidnek javulást kívánok.
Holnap vendégek jönnek (nem ebédre), ezért aztán többfélét sütöttünk. Készült piskótatekercs: szederlekvárral, túró-tiramisu és csokis kókuszcsók (Batka recije: a maradék tojásfehérje felhaszn.). Mindegyik jól néz ki, a kóstolás holnapra marad.
A tegnapi Lovagkenyerem pont így nézett ki, mint Bezsáé, én is tettem bele lenmagpelyhet és nagyon fincsi a rozskovásztól is. Nekem csak rozskovászom van, mindenhez ezt használok.
Ja, még a kis kovászkámról szerettem volna annyit írni, hogy átetettem a BL80-as kovászkámat tönkölyliszttel, hátha jobban megmozdul, de nagyon lassan érik befele. Az illata továbbra sem tetszik, és reggel óta, idáig még 3 kis pukkancs van benne, a sok lyuk helyett.
Először is jobbulást kívánok a betegeknek, Margitka kisfiának és Limarának is!
Jégkása! örülök, a kisfiad gyors gyógyulásának!
Zsike! Te pedig még azért egy ideig kíméld ki magad, fő, hogy szépen meggyógyulj!
Julika! Szépek lettek a rusztikus zsömlecipóid, örülök, hogy az ismétlés már tökéletesre sikerült. Egyszer már én is sütöttem élesztő nélküli kalácsot, hát az is igencsak beton keménységű volt.
Mindenki nagyon szépeket sütött!
Én már nagyon régóta tervezgettem megsütni a mézes francia krémest.Ma sort kerítettem rá. Azért halogattam idáig, mert egy kicsit tartok az ilyen mézes lapoktól. Be is tettem a hűtőbe, most lettem vele kész.De elképzelni nem tudom, hogy ez a kőkemény lap, mikorra és hogyan fog nekem finom ehető sütikévé puhulni.
További kellemes és szép hétvégét kívánok mindenkinek!
Én úgy gondolom, hogy mindannyiunkat a jó szándék vezérel, amikor egymásnak próbálunk tanácsokat adni, segíteni. Biztos vagyok benne, hogy ezen nem bántódik meg senki, sőt jól is esik, ha az ember tanácsokat, ötleteket kap.
A 3 fiúval rengeteg apróbb-nagyobb baleseten mentünk már keresztül, így - túl az eü. végzettségemen - rengeteg tapasztalatot is szereztem. Ha lehet, akkor elkerülöm az orvosokat és megpróbálom magam rendbehozni, amit csak tudok, de ha úgy ítélem meg, hogy nem elég az én eddigi tapasztalatom, akkor orvoshoz fordulok. Tulajdonképpen most is ez történt, csak a tegnapi itteni ellátás miatt csúsztunk egy napot a valós kezeléssel. A Merényi Gusztáv kórház baleseti ambulanciáján azonban kiváló ellátást kaptunk. Azért is írtam ki a nevüket, mert megilleti őket a dícséret.
A 60 dkg lisztből szokott kb 1 kg-os kenyér lenni. A liszt + a folyadék adja a végső súlyt. Búzakovásszal is megcsinálhatod nyugodtan a rusztikust, biztos azzal is finom lesz, bár kicsit más, mint az eredeti. Ha gondolod, azt is kipróbálhatod, hogy 1 evőkanál búzakovászt átetetsz rozsliszttel, akár csak egy sütésre való adagot. Így ki tudod azt is próbálni és lehet, hogy utána nem is hagyod többet a rozskovászodat kifogyni Én nagyon szeretem a rozskovászt, sokszor a teljesen búzalisztből készülő kenyérbe is inkább azt teszek a jó íze miatt. MAjd mesélj, hogy vágül mivel próbálod ki és hogy ízlik a rusztikus!
Margit örülök, hogy ennyivel megúsztátok. Már kezdtem szégyelni magam, hogy az erőszakosságommal beleavatkozom mások magánéletébe. Adtam én már tanácsot itt is másoknak és mindég attól félek, hogy valaki megbántódik. Pedig ezek nem okoskodások és nem is kötelező megfogadni, de sokszor úgy érzem, a kívülálló mindég bölcsebb. Sajnos az eü. ellátás nem mindenhol egyforma színvonalú és ezt a saját kárán tapasztalja meg, aki beteg lesz. Igaz, hogy zongoraművész nem lesz már a fiad, de az ujjára még szügsége lesz, hiszen fiatal és nem mindegy, hogy gyógyul.
Nagyon szép kenyeret sütöttem, még forró, gyönyörűen megkelt. Hogy lesz az, hogy 55 dkg lisztféléből 95 dkg-os kenyér lesz. Nekem csak búzakovászom van, ha azzal csinálom a rusztikus cipót, akkor is olyan lesz?
Eltörve nincs a gyerek keze, de annyira csálén áll a kisujja, hogy a meglazult ínszalagok visszahúzódása nem lenne biztosított a gipsz nélkül. Ez így leírva nagyon egyszerűen hangzik, de elég hosszadalmas volt, mire a nagyon fiatal és nagyon rendes orvos ezt megkonzultálta 3 alkalommal másik orvosokkal. Végül ez a gipsz volt a 3. variáció, mondjuk így, hogy a legszigorúbb is. Előzőleg még kevésbé szigorú rögzítésben gondolkoztak, de aztán ezt találták a legmegfelelőbbnek. Nem adtak nagyon hangot, de eléggé elítélőleg csóválták a fejüket az itteni el(nem)látás hallatán. Csütörtökön kell kontrollra visszamennünk ugyanoda, mert az itteniekhez nem javasolták, hogy visszatérjünk. Hát ez most a helyzet, de így jó esély van rá, hogy semmi probléma nem marad vissza.
Jégkása! Nagyon örülök, hogy a kisfiad már ennyire rendben van.
Julika! Örülök, hogy ennyire bevált a rusztikus tésztája, én is szeretem.
További szép estét és kellemes hétvégét mindenkinek, üdv, Margit
Úgy megtetszett a rusztikus zsömlecipó tésztája, hogy ma ismét azt sütöttem meg. Nagyon könnyű, lágy bélzetű. Mivel reggel megetettem a búzakovászomat és direkt kint hagytam a rozskovászt, így ma vegyesen raktam a tésztába. A BL-80-ason kívűl tk. rozslisztet és tönkölybúza lisztet tettem bele. Most még nagyobbra kelt mint amit a képen láttok. Az ízét reggel tudom majd meg.
Margitka ! Remélem nincs nagyon angy baj a fiad ujjával. Várom én is a beszámolódat.
Jégkása ! Örülök, hogy a kisfiad már annyira jól van, hogy megy az oviba. Gyorsan ment a gyógyulás nagyon !
A kis betegeknek mielőbbi gyógyulást kívánok !
Szép és nyugodt hosszú hétvégét kívánok Mindenkinek !
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit