Szegény Margitkám! Mindig van valami probléma, amit meg kell oldania az anyai szívnek! Hát nem semmi, ami történt veletek! Jobbulást kívánok! És a vírusos pékecskének is! Én is átestem rajta, mint Pista bácsi a gereblyén. Már be is szedtem az antibiotikumot, ezért aztán most hasmenés ellen kezelem magam. Nem sokára talán vakarózni fogok? A vírusom egyébként már meghalt, tehát a foglalkozás elérte célját, csak hát az utóhatások!! Nelly
Szia Tigress! Most kezdtem visszaolvasni, és megakadtam a lekvár főzésnél. Hát én kipróbáltam, nem volt rossz! De: Nagyon kevés fér az üstbe, és nagyon sokáig kell főzni. Amikor a Knorr-ral csinálom, ehhez képest pillanatok alatt elkészülök. Szóval én inkább a sütési funkciókat használom. Nelly
Szia Rózsakvarc! A kenyeret gondolom jénaiban sütöd, de a tepsire mit teszel tetőnek? Alufóliát? Azt szorosan zárod le? És hány percig sütöd a zsemlét tető alatt? Előre is köszi, üdv
Nagyon szépeket sütöttetek.Irigykedem a rusztikus zsemlékre,mivel ilyet nem tudok sütni,mivel abba kovász kell.Ez az amibe nem merek belefogni.
Rozsakvarc!Olvasom hogy sütöd Te a kenyeredet.Érdekes,kifogom próbálni,mivel még nekem sem sikerült cserepesre.Egy kérdés.Forrón is könnyen kiemeled a kenyeret,zsemlét?milyen formát használsz?Jénai edényt?
Megsütöttem a sonkás-sajtos csigát nagyon finom lett,csak egy a baj már nincs belőle.Margitka képeket küldöm a hétvégi édességről,és még egy régebbiről is.
Először is bocsánatot szeretnék kérni, hogy a kérdéseitekre csak most válaszok. Ebben a vényasszonyos őszben teljesen be voltam havazva az elmúlt héten.
1./Hogy mi a titka a cserepesedésnek, azt nem tudom. De nekem mindig cserepesek szoktak lenni a kenyereim és a zsömléim. Azt viszont megfigyeltem, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült zsömlék és kenyerek nem lesznek nekem annyira cserepesek.
Leírom, hogy én hogyan szoktam sütni a kenyereimet és zsömléimet, hátha valaki közületek a leírásom és a saját tapasztalatai alapján meg tudja fejteni a cserepesedés titkát.
2./ Én másképp sütöm a kenyereimet és zsömléimet mint ahogyan Ti. Egy mély edénybe teszem a kenyeret és tetővel együtt sütöm kb. 30 percig. Utána a félig megsült kenyeret átteszem egy tepsire és így fejezem be sütést. Így járok el a zsömlékkel is, csak azokat laposabb tepsibe teszem, és kb. 15 perc után veszem le róla a tetőt, és sütöm tovább. Mikor kiveszem a sütőből a kenyeret, hallani lehet, hogy pattog a héja. A sütőből való kivétel után kb. 20 perc múlva kezdődik el a cserepesedés a kenyereken és zsömléken.
Nekem ez a sütési mód vált be. Én korábban hiába tettem kis edénybe, nagy edénybe, sőt tepsibe vizet, nekem mindig vacak kenyerem lett. Zacskóban való sütéssel is próbálkoztam, de én ebben sem tudtam ehető kenyeret sütni. Midig sűrű, tömör kenyér lett belőle. A Ti zacskóban sült kenyereitek viszont olyan szépek.
A zsömle egyébként Margitka fehér kenyér alapreceptje szerint készült, csak zsömlének formázva. Nagyon finom volt.
Küldök Margitkának a tegnapi zsömléimről képet. Ez a zsömle is Margitka recept. Zsömle néven szerepel a receptesben. Annyit változtattam rajta, hogy egy picit több élesztőt tettem bele (korábban ezt tanácsolta), hogy ne legyen olyan tömör. Igazi finom laza zsömike született ebből a receptből is.
Ha esetleg nem érthető, amit leírtam, nyugodtan kérdezzetek, itt leszek.
Most kezdem visszaolvasni az elmúlt hetet. Csak úgy bele-bele nézegettem a hozzászólásokba, hát fantasztikus dolgokat sütögettetek. Gratulálok mindenkinek a sütéséhez.
Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a válaszom.
Kellemes délutánt és szép estét kívánok Nektek. Rózsakvarc
Köszönöm a válaszodat. Megfontolom még a dolgot, lehet, hogy még tovább csökkentem a cukrot és úgy megsütöm, mert amúgy tetszene a recept. Ha mégsem, akkor marad az eredeti terv szerinti madártej, aminek vaníliapudingból készül az alapja.
Nos, végre megérkeztem én is. Mára letelt a munka, következik az itthoni
Foka/Ildi! Üdvözöllek, örülök, hogy jelenetkeztél, remélem kapsz segítséget. Lehet, hogy még egy-két alkalommal érdemes a felhívásodat beírni, mert van néhány "hiányzónk" a napokban.
Tigress! Üdvözöllek az oldalon. A kenyérsütőgépen is - akárcsak a mosógépen - kialakul, hogy melyik program felel meg az embernek, a többit szinte sose használja. Én csak a tészta és a sütés programot használom, de azért nem ez az igazán jellemző. Általában az alap vagy fehérkenyérprogram szokott a leggyakrabban használt lenni és talán az édeskenyér vagy kalácsprogram. A legjelentősebb különbség a programok között a végső kelesztési időben szokott lenni, ezt azonban az ember maga is tudja szabályozni, ha korábban vagy később indítja a sütést, a csak sütés programmal. A lekvérfőző program használható, de nagyon kevés fér egyszerre az üstbe. Én egyszer kipróbáltam, de maradok a nagy fazekamnál, ha már nekiállok összekenni a konyhát. Remélem még más is megírja a tapasztalatait a programokkal kapcsolatban. Ha bármiben tudunk segíteni, kérdezzél bátran bármennyit, nagyon szívesen segítünk.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Margitka! Én is csak 15 dkg cukrot tettem, még így is jó édes. Nem tudom a méznek van-e jelentősége, szerintem el is hagyható, én hozzátettem. Nagyon hamar sül, figyelni kell!
Napocskat sutottem es zoldbabfozelek lesz ma es holnap. Hogy micsoda fura mini betukkel vannak az irasok. Nemelyik. Biztosan a portal zavaratol mert nekem is volt gondom eleg tegnap. No, most megyek gyorsan vasalni aztan indulas a munka.
Sziasztok!
Még nagyon kezdő vagyok kenyérsütés témában. Volt már egész jó kenyerem, de borzasztó is. A kérdésem a következő: mindig a normál programot használjátok sütésre? Ha nem, mikor kapcsoljátok be pl a teljes kiőrlésű vagy a szendvics programot? Ezek mikor/mire jók? És például a lekvárkészítést próbáltátok-e már géppel?
Bocsi, hogy így rátok zúdítottam a kéréseimet.
Mint Margit előre jelezte, febukkantam a fura kérésemmel. Jantász Ildikó vagyok, az ELTE-BTK néprajz szakára írom a szakdolgozatomat, melynek témája a mai házi kenyérsütési szokások - főleg Budapesten. Ha van valaki, akinek lenne kedve és ideje egy kicsit személyesen beszélgetni velem erről, kérem írjon nekem! (Semmi kitétel nincs az adatközlőimmel szemben, csak hogy rendszeresen süssenek kenyeret és Budapestiek legyenek. A helyi korlátozásra csak azért van szükségem, mert nem tudom feltérképezni az egész országot, valahol határt kellett szabni, sajnos.) A segítségeteket előre is nagyon köszönöm! A címem: jantasz.ildiko@t-online.hu
Azt akartam irni, hogy kozeleg a Karacsony az unnepek, nalunk mindig ilyenkor szokott az osszes elektr. dolgok kozul legtobb tonkremenni.Ti hogyvagytok ezzel?
Szioka!
Hat itt kell irnom mert a tarsalgo megint megbolondult. Ez a hozzaszolas sem fog sikerulni szerintem mert minden betu mini , aminek az a vege hogy ures lesz az oldal mert eltunik minden iromanyom!Elsem kuldi, mert azt irja ki hogy ures a hozzaszolo ablak.
Kozben megint kilakoltatas volt a computer elol, azert nemtudtam valaszolni. Nagyon koszonom a segitsegteket a recivel kapcsolatban. TI ratok mindig szamithatok!
Superkeri, en meg Eeeeletembesem hallottam hogy egy szerelo rak penzt az en zsebembe! Ez csak vicc, mi? Orulok hogy nemlett nagyobb baja a hutodnek, mert a szerelok inkabb legatyasitanak mint adnak. Bocsi! EZ az en tapasztalatom csak.
Nagyon szepeket sutikeztetek. Nemgyozom kapkodni a szembogyoimat"! A Nutellaskanak csak 1/4-e van mar meg, mert mindenki rajar-t. A muffinnek is mar fucci!. Hat hiaba, itt edesszajuak laknak. Ma igazabol egy kicsit lustalkodtam.A vasalasbol nem lett semmi. Majd holnap De. Holnap 13.00/21.00-ig dolgozok. De . fozes vasalas es mosas van a listan.
Kar hogymar tobbetek csucsikazik! Jo lett volna egy kicsit beszelgetni.Habar mindjart ugyis kileszek ujra "telepitve".
Mi ujsag veletek? Hogy vagytok? Rabinom, regen hallottalak, orulok hogy ujra ittvagy koztunk. Ki tud a mi Nellynkrol is?
Először is gratulálok mindenkinek, gyönyörűeket sütöttetek.Esküszöm, én is kedvet kaptam a rusztikus zsömlecipókhoz.Na majd a jövő héten kipróbálom. A tegnap este csinált mézes francia krémes sütikémet még mindig nem tudom szeletelni. Meddig puhul egy ilyen mézes lap? Olyan finom a krémje, meg a mézes lap is, már azt hittem, hog yma du.-ra tudom szeletelni, de nem. A kovászom jelentem él, de az illata most sem a régi. ma sütöttem vele délelőtt egy fehértönklyös kenyeret, tk tönkölykovásszal, nekem nagyon ízlett.De átetettem a kovászt fehér liszttel, hogy hamarabb beinduljon, bár beindult a tk.liszttel is, igaz kellett neki a 24 óra.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit