Margitka! Nagyon sajnállak, hogy így megjártál! De biztos vagyok benne, hogy ügyesen korrigáltad és fincsi kenyereid lesznek. Lehet, hogy új recept születik?
Batka! végre előkerültél! Sokat emlegetünk, álom a tűzhely! Gyönyörű dolgokat sütünk. Beleolvastam az ajánlott receptekbe, hát mit mondjak: igen ínycsiklandóak!
Most sül Margitka Citromos kalácstésztájából egy csavart kalács, amit jó sok csokimasszával töltöttem. És 6 csavart muffin, ezekbe mazsola került. Nagyon finom, illatos volt a tészta már kelés közben, kevés citromhéj is van benne.
Sziasztok! Igazság szerint napok óta lusta vagyok bejelentkezni, remélem, egyszer még újra "szabadforgalmú" lesz a társalgó (a nemkívánatos üzenetet nem is láttam, csak a folyományokról értesültem az általánosból). Már éppen hiányolni kezdtem Marikát (rabim), de aztán kiderült, hogy csak háziasszonyi teendői szólították el. Jó látni, hogy többé-kevésbé rendszeresen mindenki írogat, sőt újoncok is mindig vannak.
Ma bolti fehér zsemlére vetemedtem, mert négy darabért nem álltam neki sütni, pláne, mert úgyis zsemlekockának kellett a brokkolikrémleveshez. Múltkor éppen volt lenmagpelyhes virslis buci, akkor abból készült, de komolyan mondom, ez a bolti "vizes" zsemle még krutonnak is alkalmatlan! A neve is árulkodik: teljesen vízízű. Biztos a házi sütés kényeztetett el ennyire
Superkeri, azt a kókuszcsókot én is megcsináltam nem sokkal azután, hogy beírtam, és azóta is visszatérő vendég a hasunkban, csoki nélkül is elfogy! Mézet nem teszek bele.
Masala, örülök, hogy ízlett a kókuszos-kakaós keksz, az egy jó könyvből van, de csak pár receptet másoltam ki, drágálltam ahhoz, hogy meg is vegyem. Van még pár kakaós keksz receptem, én imádom őket, sokáig elállnak. Zabpelyhes (egészségesebb fajta) kekszekhez meg ajánlom ezt, marha gyorsan kész vannak:
http://cookie.freeblog.hu/ Az alig bontott kilós zabpelyhemben gyanús lisztmolyfonalat vettem észre, úgyhogy azóta a fagyasztóban dekkol, onnan fogyasztom szépen.
A sütőben sült rántott húshoz: nálunk a csirkemell meg a szelet karaj a nyerő, úgyhogy combbal még nem próbáltam. Érdemes megkérdezni latsiát (a honlapján van társalgó), mert ő mintha combot is sütne így, de nem vagyok benne biztos.
Limara, megcsináltam (volna) a hartyáni krémest – ha emlékszel, ez volt az, amit én is ismertem más néven, csak szalalkálival. No, gyanús volt az a sok cukor a tésztában, a többi viszont stimmelt, úgyhogy végül a saját receptem alapján készítettem el (10 dkg cukor), csak sütőporral, meg én a krémbe sem teszek annyi vajat. Viszont nem volt macskapisi szag, szóval köszi az ötletet!
Általában tudom tanácsolni mindenkinek, hogy ha az ilyen fajta tésztákban a cukor és a liszt (vagy szárazanyag, pl. dió) aránya megegyezik, akkor helyből lehet legalább 5 dekával kevesebb cukrot tenni (még kakaós tésztáknál is), az íze ugyanúgy édes marad, csak nem lesz émelyítően cukorízű – mondja ezt egy sütemény nagyfogyasztó, aki nem szereti az egyensúlytésztákat. A cukor meg amúgy is drága, nem csak egészségtelen.
Az amaretto-kekszekbe is biztos lehetne kevesebb cukrot tenni, azt eddig csak egyszer csináltam, akkor az eredeti recept szerint. Dióból vagy mogyoróból is biztos jó, de ahhoz rumot kellene rakni mandulalikőr helyett.
Zsike, ez a cukkíni nagyon bejött neked, de nem csodálom: jó leveses lesz tőle a töltelék – gondolom, a kenyérben meg kevert tésztákban is ugyanilyen hatása van. Én tököt szoktam használni, csak mert az nagyobb (sajna, nincs kertünk).
Nelly, remélem, pihenteted a kezedet, a minap eléggé szörnyen festett, irgum-burgum! Most majdnem azt írtam, hogy ide se írj – de ezt az áldozatot azért meghozhatod, engedélyezem
Igen, nálad olvastam valamit és képek is vannak hozzá, de nem úgy néztem meg, hogy megcsinálom és most mégis ez lett belőle. Volt egy margarinom a hűtőben, mert omlós tésztát akartam a hétvégén, de nem csináltam meg. Ezért jutott eszembe ez, de nem néztem meg az igazi receptet. Ahogy én szoktam: megy ez nekem! Pedig olyan sok helyen olvastam már, hogy sütni nem szabad emlékezetből. Majd utána nézek ennek a receptnek!
A rusztikust már egyszer sütöttem és nagyon ízlett, de azóta nem volt rozskovászom és most jutott eszembe, hogy búzakovásszal is megcsinálhatom-e? Amíg ezen gondolkodtam, odáig jutottam, hogy a búzakovászomat átetettem rozsliszttel. Most viszont csak ez lesz! Még egy kicsit szaporítani kell.
A fűnyírás nálunk is aktuális lett volna, de addig húzták az időt a gyerekeim, amíg elkezdett hullani a dió levél és ez már elintézte a füvet. Ennyi levéllel már nem lehet füvet nyírni és alatta úgyis vissza korcsosul. Képzelheted két diófáról mennyi levél lehullik. Az idén legalább van rajta dió is. Tavaly csak a sportot adta a diófa, diót sajnos nem!
Én ma már kimostam a ballonkabátokat. Az esőben száradtak, de hamarosan szügség lesz rájuk.
A croissant-hoz hasonló tésztát, ha az én receptjeim között keressük, akkor a Csiga legyező tésztája lehet. Én is ebből szoktam ilyen sós variációt is csinálni, de az nagyon finom és nem lesz túl zsíros.
A politika? Hát tényleg azt hiszem, hogy jobb, ha kihagyjuk. Sajnos indulatokat szít és itt inkább maradjunk a "béke-szigete". Az utcai eseményekben a vandalizmus az ami felháborít és úgy gondolom, hogy ennek a politikához nincsen köze. Felháborítónak és félelmetesnek tartom, hogy néhány száz vagy ezer ember a jogos/jogtalan felháborodásának csak úgy tud hangot adni, hogy közben fél Budapestet porrá zúzza. Lehet, hogy már ennyit sem kellett volna írnom, most már azért így hagyom, ez még csak nem bánt meg senkit.
A rusztikus láz egy jó láz, hagyd csak megfertőzni magad
Látod ha most hagyományos módon operáltak volna, akkor nem mentél volna a Börzsönybe. Nagyon szeretnék szabadulni az Eü.-től, de el kell ismernem, vannak itt azért jó dolgok! Szerintem pihenj még egy kicsit, ha megteheteded! Olyan szép idő van még. A rántott hús sütőben sütéséről már Batka írt, de még nem próbáltam meg, pedig nagyon érdekel. Azt nem tudom csak, hogy vastagabb csirkehúst / combot pl.--Batka hallod? / is meg lehetne így sütni? Nálunk a csirkemell nem igazi befutó.
Bezsa klassz lehetett a grillezés. Én is tervezem még, bár én azzal szoktam a férjem cikizni, hogy a halászlét karácsonykor főzzük bográcsban. Hóban, fagyban! Azt szokta mondani, hogy ha van elég vörösbor, akkor lehet róla szó! Eddig még nem főztünk télen. No, majd most!
Szegény Margitom! Tudod ez arra lesz jó, hogy elmeséld nekünk, hogy mit kell csinálni, ha túl kel a kenyér. Igazán önfeláldozó vagy, hogy értünk erre is képes lettél. Mondd, hogy ez szándékos volt, mert már unod a Mi tehetetlen siránkozásainkat. Köszönjük!!
Hát eltűntem tegnap előtt és tegnap is sokat néztem a TV-t. Nem akarok itt politikával foglalkozni, mert megmérgezné a jó hangulatot és a segítőkészséget is. Engem érdekel és nézem és hallgatom is, ha lehet, bár sose megyek rendezvényekre, még a helyiekre sem! A büntetés az volt, hogy most rengeteget kellett visszolvasnom.
Sajnálom, hogy Fókának csak a pesti Lányok jók, így sok értékes információtól elesik, bár értem az okát. Ez a honlap igazán színes területileg!
Gabó, te olyan szép sütiket csinálsz! Én nagyon szeretem a mindenféle sütiket, csak már nincs türelmem a 3-4 hozzávalóból készültekhez.
Szombaton Batka kakaós-kókuszos kexét sütöttem meg.Nagyon egyszerű és finom. Volt! A másik pedig Jégkása csokis-müzlis tallérja volt. Tiszta "vellnes". Sütöttem megint kukoricalisztes kenyeret, kevés burg.pehellyel. A gyerekeimnek ízlik.
Ma viszont sütöttem egy croassanhoz hasonló tésztájú kiflit emlékezetből. Margit szerinted mihez hasonlít??? 50dkg lisztből és 25dkg zsíros margarint vagdostam a tésztára mielőtt összehajtogattam. Azt hiszem nagyon vékonyra nyújtottam a tésztát és elég sok zsiradék kisült belőle / összegyűjthettem volna kennyérre /. Szóval nyeszlett és zsíros kiflicskék lettek. Szendvicsnek nem jó, de egyébként fogyóban van!
Nagyon tetszik ez a rusztikus láz! Lehet, hogy én is?
Ildikó én is szoktam töpörtyűkrémet csinálni. Én úgy tanultam, hogy ne legyen nagyon zsíros, akkor kb. 30dkg darált töpörtyűhöz egy szép főtt krumplit reszelek bele melegen. Só, bors, mustár, pirospaprika és apróra vágott hagyma. Ha a krumplitól nagyon sűrű lenne, akkor tejföllel lehet lazítani. A bolti töpörtyűkrém nagyon jó alap hozzá.
Jaj lányok, hogy jártam Írtam, hogy sül egy kenyerem, hát egy csudát sült. Beállítottam az órát a gépen és mint aki jól végezte dolgát otthagytam. Elfelejtettem elindítani a sütést. Az előbb megyek a konyhába, nézném a kenyeret, hát teljesen a plafonig kelt és ezzel túl is kelt a tésztám. Tiszta kovász lett az egész. Összekevertettem a géppel, tettem még jócskán lisztet hozzá, aztán kiszedtem elfeleztem, feljavítottam liszttel, egy morzsa élesztővel, vízzel és most két kenyér készül belőle. Jaj, de mérges vagyok magamra.
Jól elírogatok itt egyedül, azért remélem jelentkeztek majd. További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
No! Most lerogytam egy kávéval. A gyerekek reggelije kész, sonkával és sajttal töltött csigákat csináltam a kiflitésztából. Majd hozok róla képet. Eltettünk egy zsák paprikát a fagyasztóba és sül a tejszínes, zöldséges hús, ami most pulykacombból készül. Sül egy kenyerem is, mennek a mosógépek, én meg elfáradtam. A fűnyírás elmaradt, mert nem sokkal a bejelentkezésem után elkezdett esni az eső.
Superkeri! Olyan szívesen megnézném a zsömléidet A napkban eszembe jutott éppen, hogy a Jézuskával esetleg tárgyaltok az idén fényképezőgépről? Csak azért kérdezem, mert már tavaly volt róla szó, bár tudom, hogy nagy beruházáson vagytok túl.
Kíváncsian várom a beszámolót a kalácsról is. További szép estét, üdv, Margit
Most tettem a sütőbe a Rusztikus zs.cipót. Igaziból 6 db jókora bucit formáztam, és pengével mély vágásokkal díszítettem. Talán most sikerül a rusztikus külső is. Ma még szeretnék egy kalácsot is készíteni, jó csokisat.
Szokimoki!Örülök hogy siker lett a mézes-franciakrémes.Csak ajánlani tudom mindenkinek könnyű elkésziteni,és nagyon finom süti.Tényleg mind a bolti lenne!
Lányok!Köszönöm a biztatást a rusztikus zsemle sütésére,most már biztos,hony nekifogok,csak lehet az élesztős változatára.
Szerintem ez az ideiglenes topic jó ötlet. Pont azt akartam javasolni, hogy esetleg Fóka/Ildikó állítson össze egy kis kérdőívet és arra tudnánk válaszolni. Így biztos több segítség lesz.
Remélem most már lesz jelentkező. Én bíztatok mindenkit, akinek van egy kis ideje és kedve néhány kérdésre válaszolni.
Ildi! Nem tudom, hogy mennyire lenne segítség, vagy érdekes lehet-e, de kitaláltam valamit. Mi lenne, ha nyitnánk egy ideiglenes topikot, aminek az elején feltennéd a kérdéseidet. A hozzászólásokban mindenki tudna válaszolni akár minden kérdésre, így olyanok válaszát is olvashatnád, akik nem Pesten, vagy a közelben laknak. Amíg kigyűjtöd a válaszokat addig maradna a fórum, aztán kitörlöm, amikor már nincs szükség rá. Ez is lehetőség és talán könnyebben, több segítséghez jutnál. Gondold meg, aztán írjál, hogy mi a véleményed róla.
Nem régen értem haza, most iszom egy kávét, aztán nekiállok sütni-főzni. Valami olyat fogok sütni, ami a gipszes kezű gyerekem könnyen meg tud enni az iskolában. Valószínűleg a kifli/buci tésztájából lesz valami töltött dolog. Valamit majd főzök is, de azt még nem tudom pontosan, hogy mi lesz. A napokban végigmentem a kerten és rádöbbentem, hogy még egyszer le kell nyírni a füvet, mert nagyon hosszú. Ma még ezt is meg kellene csinálni, mert bármikor eső lehet. Megpróbálom a fiúkat aktivizálni ezügyben.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Olyan sokat írtatok az elmúlt napokban, alig győztem visszaolvasni.
Codás dolgokat sütöttetek. Igazán étvágygerjesztő képek, menük fordultak elő a leírásokban.
Köszönöm mindenkinek a kedves féltést. Remekül érzem magam. Jövő hétre ki is iratom magam, bár gondolkodom, hogy még pár nap szabit kiveszek.
Szombaton kimentem Börzsönybe, és csak most érkeztem haza. Nagy szerencsém volt az idővel, mert igazán kellemes meleg volt, még akkor is, ha néha eltakarták a felhők a napot. Kint ebédeltem a teraszon, miközben gyönyörködhettem az őszi domboldal gazdag színeiben.
Rántott pipemellet sütöttem sütőben, amit eddig még soha. Nem tudom, valaki próbálta-e már, csak javasolni tudom. Gyönyörű pirosra sült, puha, omlós, és zsiradék csak annyi, amit a tepsi aljára kentem.
Az utolsó cukkínitermésből almás-cukkínis rétest sütöttem, mondhatom, ez is nagyon fincsi lett. Voltak vendégek is, nekik is nagyon ízlett. Nem akarták elhinni, hogy a tölteléknek majdnem a fele cukkíni.
Tettem-vettem a kertben is, a kis vágásaimnak meg se kottyant. Igazán örülök.
Megsütöttem én is rusztikus zsömlecipókat. Sajna nem nyílt szét, mert most olvasom, hogy annyira nem kell összenyomkodni a tetején. Az íze, majd ezután kiderül, mert még meleg. De majd írok róla.margitkának küldtem képet róla.
Újra beírom a felhívásomat, hátha valaki nem látta. Akinek már ismétlés, attól bocs!
Kedves Fórumozó kenyérsütők!
Mint Margit előre jelezte, febukkantam a fura kérésemmel. Jantász Ildikó vagyok, az ELTE-BTK néprajz szakára írom a szakdolgozatomat, melynek témája a mai házi kenyérsütési szokások - főleg Budapesten. Ha van valaki, akinek lenne kedve és ideje egy kicsit személyesen beszélgetni velem erről, kérem írjon nekem! (Semmi kitétel nincs az adatközlőimmel szemben, csak hogy rendszeresen süssenek kenyeret és Budapestiek legyenek. A helyi korlátozásra csak azért van szükségem, mert nem tudom feltérképezni az egész országot, valahol határt kellett szabni, sajnos.) A segítségeteket előre is nagyon köszönöm! A címem: jantasz.ildiko@t-online.hu
Egy kicsit nézelődtem a nagyvilágban s erre a fotóalbumra bukkantam. Sajnos hiába regisztráltam, a képeket nem sikerült nagyobb méretben megnézni vagy hozzáféhetővé tenni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit