Krezi ! Én is sokáig tartottam a kovászos sütésektől, de ma már általában csak olyan receptet keresek amiben kovász is van. Ezzel ma szembesültem, mert nézegettem a csomagolt kenyeret Szokimoki ajánlására és láttam, hogy nincs benne kovász, így tovább nézelődtem. Ezzel csak azt szerettem volna mondani Neked, hogy igazán nem ördöngösség. Az én kis tanítványom, aki csak pár hete sütöget kenyeret, péksütit, tegnap megsütötte a rusztikus zsömlecipó kovászos változatát. Mondhatom nagy sikerrel, ma hozott a munkahelyre kostolót. Pedig mivel minél egészségesebb kenyereket szeretne sütni, így megfordította a lisztek arányát és 30 dkg tk liszteket és csak 20 dkg BL-80-ast rakott bele. Így is fincsi volt.
Bár Margitkának tetted fel a kérdést, amire biztosan hamarosan válaszol is, de én is tudok ezekről egy kis információt.
Csokilencsét piacokon lehet venni, én pl. a Lehel téren szoktam. Több standon is lehet kapni. Irót az Intersparban veszek, de helyettesítheted bármely tejtermékkel.
Margitka! Valami hiba csúszott a számításba, mert nem kaptam meg a fénypostát, és így éhen maradtam!
Krezigorl! Én mostanában 60 dkg lisztből sütök a kenyérsütőben is.De eddig Margitka lapreceptjét csináltam, ami 50 dkg lisztből van. Ne féljél a sütőben sütéstől! Én nagyon szeretem. Ha van egy kisebb tepsid, vagy jénaid, nyugodtan megpróbálhatod, nem kell se zacsi, még víz sem muszáj edénybe, ezt megoldhatod úgy is, hogy időnként virágspriccelővel bespriccelsz, vagy a legvégén ha kiveszed, lekened rögtön vízzel.Bár én ezt mindig megcsinálom.
3. napra már szikkadt a kalács nekem is, bár ritkán ér meg ilyen kort nálunk Ha tudod, hogy nem fogy el, akkor talán érdemes betenni egy részét a mélyhűtőbe, ott friss marad. Ha közvetlen evés előtt néhány pillnatra a mikróba teszed, akkor finomabb lesz, bár megmelegszik és a csoki olvadni fog benne.
Más: írtam a webmesternek, és megreklamáltam a szolgálati közlemény c. feliratot. Azt válaszolták, hogy aki rendszeresen ellátogat hozzájuk, azt szeretnék ezután tájékoztatni az aktuális dolgokról. Ha nem érdekel, akkor is kattintsak rá, majd az elolvastam gombra, és utána többet nem jelenik meg ez a hülye felirat( Ezt én írtam, nem ők). Hát megtettem, és tényleg. Kiléptem, majd vissza, és lőn. Már nem láttam többet a szolgálati közlit. Hál Istennek eltünt. De nem fogom megúszni semmikor sem, mert ők fontosnak tartják, hogy én mindig tájékozott legyek, ha akarom, ha nem. Osszam be.Ó, most hallottam, hogy meghalt Gregor! Szegénykém, gyomorrákos volt, legalábbis ezt hallottam régebben, és szegedi, nagyon szerettük. Igazán a mienk volt, de sajnos csak volt. Bocs, hogy ezzel traktáltalak benneteket, de nagyon váratlanul ért. Nelly
Örülök, hogy a pecsenyekenyérrel jó öteletet adtam. Én a feléből kenyeret, a feléből zsömlét sütöttem ma is. Most lett kész. A kalácsom keleget, banánosat csináltam végül. A túróért nyúltam a mélyhűtőbe, amikor rámmosolyogtak a lefagyasztott banánok, így a túró helyett azt vettem elő egy csomaggal. Aszalt epret és csokilencsét tettem még bele, remélem finom lesz,
A főzős topikunk igen csendes, de most nekem is elég össze-vissza volt a gyerekek étkezése a korábbi betegségek miatt. Gyors és egyszerű: Babgulyás?? Frankfurti leves? Palóc gulyás? Ezek után akár a kalácsból is lehet valami finomság, vagy palacsinta, esetleg valamilyen tészta? Nem tudom miért pont a levesek jutottak eszembe , bár én nagyon szeretem őket.
Hello mindenki! Valamelyik nap ettem a hét végén sütött pöttyösömből, és olyan száraznak találtam. Nem volt foszlós, könnyű. Vajon mi lehet az oka? Be volt csomagolva, nem hagytam szabadon, és mégis fujtós volt. Ez csak frissen lehet az igazi? Nelly
Üdvözöllek körünkben. Örülök, hogy a férjed bíztatására most már írtál is és örülök annak is, hogy sikeres sütésekről tudsz beszámolni nekünk. Remélem a továbbiakban már bátran jelentkezel és többször is találkozhatunk. Szívesen olvasnék róla részletesen is, hogy miket szoktál sütni, főzni.
Szia Somika!
Légy üdvözölve a csapatban. Én is így kerültem ide, aztán már nincs olyan nap, hogy be ne nézzek többször is.
Most kicsit elmegyek, majd este jövök.
Végre sikerült regisztrálnom nálatok,egy kicsit nehezen ment,de a végén sikerült!Én is már régóta olvasgatom a recepteket és a hozzászólásaitokat,most szántam rá magam,hogy közelebbről is megismerkedjek veletek.Először is nagyon köszönöm a sok-sok finom receptet, amelyek közül már igen sokat megsütöttem-főztem.Nekem is nemrég óta van kenyérsütőm és nagy lelkesedéssel készítem el az általatok beírt recepteket a családom nagy örömére.A férjem mindig mondja ,hogy már igazán megköszönhetném Nektek.
Margitka! Nem csak Szokimokit csigáztad fel a pecsenyelével, nekem is eszembe juttattad, hogy el kell használni, hiszen a múlt hétvégén egy kis lábaskával én is eltettem a hűtőbe. Így nálunk is holnap Pecsenyekenyér sül. És persze kalács is lesz, mégpedig az Aszaltbarackos, mert mikor ki kellett pakolni a fagyasztót, ájuldoztam hogy mennyi lekvárt eltettünk. De most biztos, hogy sikerül a kalács... Csak még azt nem tudom, hogy mit főzzünk.Gyors, egyszerű kellene, mert még szeretnénk kihasználni a jó időt, mert még lenne dolog a virágoskertben.
Lányok! Gratulálok Mindenkinek a szép sütésekhez! Bízom benne, hogy a betegeskedők már gyógyulnak! Üdv. Superkeri
Ha kalácsot mersz sütni a sütőben, akkor nyugodtan süthetsz kenyeret is. Semmivel nem komplikáltabb dolog Próbáld ki egy egyszerű fehérkenyér recepttel és meglátod a siker után abba sem akarod majd hagyni Ha formában sütöd, akkor még az sem probléma, ha nem sikerül nagyon keményre a tészta, mert a forma mindenképpen megtartja. Egy tálban kell egy kevés víz alá, ez az, ami a kalácsnál nincs, a többi ugyanaz.
A kovászoláshoz pedig majd megjön a kedved, nem kell sürgetni. Addig-addig piszkálja az ember fantáziáját, amíg belefog és rájön, hogy semmi félnivaló nem lett volna korábban se Biztos vagyok benne, hogy többen is megerősítenek ebben, hisz most már nagyon sokan sütünk kovásszal.
Sziasztok!
Ma burgonyapelyhest sütöttem gépben, most rozslisztet tettem bele. Ma sok lett volna nálam is gép által meghatározott kelesztési idő, így aztán előbb lekapcsoltam és csak sütés programot inditottam. Így is a tetejéig ért. Egy pár percre főzőkanállal egy kicsit kitámasztottam az gép tetejét éscsak később zártam vissza.
Ma túrós palacsintát csináltam, mert senkinek nem volt nagy étvágya.
Köszi a gyors választ!!! Te mennyi lisztből szoktál kenyeret sütni? Csak azért kérdezem, mert azt írod, hogy a tetejéig kel. Én max fél kilóból, de nem szokott ilyen gondom lenni. Egyszer az 5-ösön próbáltam a kalácsot sütni (az alapreceptet), na annak le kellett vágni a tetejét, mert nem fért el benne úgy megkelt. Pedig a legkisebb méretet csináltam. Mostanában inkább fél kiló lisztből dagasztom, de sütőben sütöm. Biztos ami biztos!! A kenyeret még nem mertem sütőben sütni. Annyi mindent írtatok róla, (letakarva, zacskóban, gőzben...) hogy még nem mertem nekiállni. A kovászossal szintén így vagyok. Talán majd egyszer...
A melegen tartást én sem használom. Még nem próbáltam ki, de azok után amiket írtál, nem is fogom!
Krezigorl! Én csak az 1-es prg-ot használom, a sima norm. kenyérsütésre. Egyszer még az elején, Margitka ajánlotta, hogy ő ezen sütné. Nekem ez nagyon bejött azóta is. A 6-os prg-mal lényegében csak az utolsó kelesztési időben van különbség, ami a 6-osnál negyed órával több, mint az 1-nél. Nekem az nem lenne jó, mert a sima gépi recepteknél is a tetejét veri 35 perc kelesztés után is, ugyhogy nekem az 50perc sok lenne. A 9-es prg az a csak sütés. A melegen tartás, az majdnem minden prg után van 60perc, ami azt jelenti, hogy a megsült kenyeredet sütés után ha nem veszed ki, akkor még 60percig melegen tartja. De én ezt 1-szer próbáltam ki, de úgy kiszárította a kenyeret, hogy utána az szinte kopogott. Ezért ír csak 60 percet a 2x 60 perc helyett, mert a melegentartás valszeg nem jelent külön funkciót.Remélem, hogy tudtam segíteni. Kérdezz nyugodtan!
Szép napot mindenkinek,loholok az oviba a picivel a nagyért:-))
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit