Még akad kérdésem. A fehér liszt mit jelent? Milyen lisztet vagy liszteket? 50 dkg liszthez szerintem kevés a 2,5 dl víz, ha semmi egyéb folyadékot nem teszel hozzá (pl. margarin). Cukrot nem teszel a tésztába az élesztő indításához?
A sübőban a víznek nem is kell forrnia, csak pontosan elpárologni.
A sütési hőfokot én nem tudom egészen pontosan megítélni, hogy jó-e, mert nekem még régi gázsütőm van. Valahogy mégis soknak tűnik nekem a 220 fok és a 20 perc együtt. Hőlégkeveréssel sütsz?
Lányok! Segítsetek legyetek szívesek a sütő hőfokával és a sütési idővel kapcsolatban.
Várom válaszaidat és a többiek segítségét is, üdv, Margit
A Tupperware cég folyamatosan fejleszti termékeit, és ennek egyik eredménye az Ultraplusz edény, amit én többek között kenyérsütésre is használok.
Most néhány mondatot írnék magáról az edényről.
Az Ultraplusz edényeket nagy pontossággal és precizitással készítik, a legjobb alapanyagból (likvid kristály polimer), hogy az élelmiszerrel érintkezhessen. Az Ultra+ edény –25 °C-tól + 230 °C-ig hőálló. Kifejezetten sütőben (gáz vagy villany) és mikrohullámú sütőben való melegítésre, sütésre főzésre fejlesztették ki. Emellet azonban alkalmas fagyasztásra, hűtőszekrényben való tárolásra és tálalásra – így a mélyhűtőből akár a sütőbe, onnan pedig az asztalra tehetjük az ételt.
A hagyományos és mikrohullámú sütőben az étel nem szárad ki, és ízletes lesz. Az ételeket kevés zsiradékkal, vagy zsiradék nélkül készíthetjük benne.
Az Ultra+edény esetében a főzési és sütési idő rövidebb, mint a hagyományos tepsiknél, mivel a tető összegyűjti a párát és visszacsepeg az edénybe. A fedő szellőző, a füleknél távozik el a gőz, így kerülhető el a megégés. A füleket a tető peremén kialakított gerinc védi a gőztől.
Ennyit a kenyérsütős edényemről.
Több méretben és formában létezik, jelenleg két méretben kapható: 2 literes kerek változat, és 3 literes ovális változat.
Én általában a 3 literes oválisban sütök (a képen is ez látható). 1 kg körüli kenyeret lehet benne sütni.
Én Ultra+edény kb. 3,5 éve használok, kenyeret pedig 1,5 éve sütök benne.
Csak úgy röviden írtam az edényről, de ha van még kérdésed szívesen válaszok.
Rabim, végül hogy csináltad az ostorost? Utóbb azt olvastam, ennek ki kell repednie. Ha fontam, véletlenszerűbben oszlott el benne a töltelék.
Szokimoki, Limara, nekem is olyan muffinkosárkáim vannak, csak kékben, 24 db. Nem kell megijedni, hogy a recékben megül a maradék: sütés után mindig feltöltöm csapvízzel, hadd ázzon, ha maradt benne néhány morzsa. Egyébként nagyon tuti, gyümölcskosárkákat, gyümölcszselét, panna cottát is szoktam benne.
Eszti28: szerintem túlsütöd. Nekem villanysütőm van, egy nagy gáztepsire 12 zsömlét teszek, és ezt a köv.képpen sütöm. Beteszem a tepsit a csukott ajtajú sütőbe keleszteni. Nem kell felmelegíteni! Csak így nem kap huzatot. Aztán kb. fél óra kelesztés után felcsavarom 200 fokra (nem szabad kinyitni az ajtót!), alsó-felső sütésre (nem légkeverés, bár ilyen rövid időnél nem számít), és 18 percre állítom a sütő óráját. Ha csipog, kivenni, ha nem vagy lusta, rácsra áttenni, különben kicsit bevizesedik az alja, de aztán megszárad. Ha teljesen kihűlt, elcsomagolni. Ha ránézésre ez nem elég, hústűvel tűpróba, de szerintem ez már elég (amíg 20 percig sütöttem, nekem is volt, hogy kiszáradt, elkezdtem percenként csökkenteni, és a 17 kevés volt, így maradtam ennél). Nem gőzösítem a sütőt, így is mindig csorog az ajtaján a víz.
Én már nem tűpróbázok, az én sütőm szerencsére mindig ugyanúgy süt. Javaslom, hogy figyeld meg mondjuk egymás után három sütésnél, hogy ugyanannyi idő alatt lesz-e kész, aztán már csak az órát kell becsörgetni.
Gratulálok a rengeteg birsalma eltevéséhez, szép tejesítmény. Kicsi gyerek koromból van emlékem, az Apukám (!) csinált birsalmasajtot. Én még sose tettem el.
500g fehér liszt, 250 ml víz, 1 tk só, 7 g élesztőpor. Egy fórumon olvastam, h sütőzacskóban jó sütni, kipróbáltam azt is, meg úgyis h vizet tettem a sütő aljára. kb 20 percig sütöttem, 220 fokon. Már arra is gondoltam, h a sütőm nem jó (mert nem forr benne a víz, csak elpárolog), és ezért szárad ki. De egy szerelő sem hajlandó megnézni ezt a sütőt. De nagyon szeretjük a friss, itthon sült péksütiket, nem szeretnék lemondani róla.
A zsömle recepjét kicsit bővebben írd le nekünk, úgy talán könnyebb segíteni. Bááár, nem biztos, hogy a receptben van a hiba, a sütés módja is okozhatja, hogy szárazra sül a zsömle. A folyadékot így elsőre is keveslem a receptedben, de megvárom a bővebb leírást. A sütésről is írjál légy szíves (mennyi ideig, víz van.e a sütő aljában stb.)
Látom Mindenki jó sokat dolgozott! Ha fáradtak vagyunk is, de örülünk az elvégzett munka sikerének.
Most egy kicsit dicsekszem: nem csak a kudarcot és sikertelenséget osztom meg Veletek, hanem az örömömet is. A gulyásleves után nem kalács volt, hanem , meglepi: cukrászsüti és egycserép gyönyörű orchidea. Tegnap volt a 22. házassági évfordulónk. . Szóval kalácsot majd holnap sütünk, és délutánra már szépen alakult a kertünk is.
Csokivacsi! örülök, hogy ízlett a kuglóf! Már mi is régen sütöttük, pedig nekünk is tetszett.
Rozsakvarc: Köszi előre is a tájékoztatót. Nekem is sok tupperos edényem, tárolóm van. Nagyon szeretem őket. Kíváncsi vagyok a sütőtálra.
Bezsa! Továbbra is gyűjtjük a kupakokat! Örülünk, hogy tudunk segíteni. J. ma hozott haza a munkahelyről egy csomót, még jó hogy nem dobtam el.
ILDIKÓ! Már jó ideje szemezek a Pressburgi kalács recivel! Egyszer biztosan elkészítem
Gratulálok Csokivacsinak a finomságokhoz, Bezsának pedig köszönöm a képet. Nagyon örülök, hogy a mi kis csapatunk segíthetett egy ilyen cél elérésében.
sziasztok!
segítséget szeretnék kérni. Ha sütőben sütöm a zsemléket stb-t, akkor mindig túl kemény lesz a héja. 500g liszthez 250 ml vizet teszek, meg 7g élsztőport. Tudnátok vmi jó tanácsot adni?
köszi
Talan most sikerul irnom es "bejutok"ide. Jo 1/2 ora kinlodas varakozas utan. Sok szeretettel koszontok mindenkit! Az ujjonan bekukucskalokat pedig egy jo fincsi Nutellas kalaccsal es kaveval.Aki esetleg nem kavezik, neki fincsi teaval.
Az ero es az eleszto legyen veletek mindig"""! Nagyon szepeket es fincsiket tudtok am!!Latom en!
MASALAM megegyszer koszike a recit. !!
CSOKIVACSI: van egy jo recim a receptek kozott. Ez kalacs tulajdonkeppen.Ha szeretitek megsutheted dioval, vagy foldimogyival is nagyon fincsi es kiados.Szerintem meg senkisem probalta ki a vonalon miota beirtam.En mar 3x keszitettem , nekunk izlik.Ez a PRESSBURGI-KALACS neven van bent a receptesbe. Jo etvagyat ha esetleg kedvet kapsz ra.
Hogy vagytok lanyok?? Irjatok magatokrol. Gratula mindenkinek! Jo kislanyok legyetek! es....pihenjetek is valamikor!
Marika! De jó is lenne, ha én lennék a perpetuum mobile , de sajnos nem vagyok az. Már most fáradt vagyok és még előttem egy mélyhűtőláda átpakolása egy kenyérsütés és egy kalácsom szerencsére már a "végstádiumban" van. Most csináltam egy puding "tortát" a szilikon kuglófformában. Abban maradtunk a kisfiammal, hogy legfeljebb kiesszük a formából, ha nem fog kiborulni belőle Igaziból nem torta, csak rendes puding kekszdarabokkal dúsítva, majd meglátjuk, hogy sikerül.
Limara! Te is jó sokat alkottál
Bezsa! Majd hozom a képet, kíváncsi vagyok rá, örülök, hogy sikerült a kerekesszék. Nekem még itt vannak a kupakok, gyűjtöm hozzá változatlanul a többit.
Sziasztok kislányok!
Leszállítottam a kupakokat és megtudtam több részletet. A kerekesszék meg van már. Most egy kislánynak Őssejt beültetésre gyüjtenek a szülők. Egy kupakért kapnak 50 fillért. Tehát lehet továbbra is gyüjteni. Az egész országból gyüjtenek.
Amit most vittem az 30.1 kg volt.
Ami fontos, hogy csak a kis kupakok jók. Tele volt az autónk kupakkal olyan jó volt.
Tehát gyüjtésre továbbra is fel. Köszönöm mindenkinek aki eddig is és eztán gyüjt velünk.
Nem emlékszem tán Masala kisfia számolta ki, hogy egy kupak súlya mennyi. Abból ki lehetne számolni, hogy kb. amit most vittünk az mennyit érhet.
Küldök képet Margitkának a kupak gyüjteményről.
Köszönöm a híreket a kenyérsütésről, ill. a zsömlesütésről. Ha kevés az időm, akkor hideg sütőbe szoktam betenni a zsömléket és a kenyereket, mert még addig is kel, amíg melegszik a sütő. Az én edényem olyan anyagból készült, ami gyorsan felveszi a hőt és nagyon sokáig is tartja. Tehát ha hideg sütőbe teszem az edényt a kenyérrel akkor kb. 6-8 perccel készül csak el később, mintha forró sütőbe tenném. A cserépedénynek valószinű ennél jóval több időre van szüksége, hogy átmelegedjen.
Limara! Nagyon örülök,hogy cserepesek lettek a zsömléid. Lehet, hogy azért sűrűbb, mint ahogy szeretnéd, mert nem ártana ha egy kicsit több élesztőt tennél bele. Én is ezzel kezdtem itt a "pályafutásomat" Margitkánál. Megkérdeztem tőle, hogy miért olyan sűrű bélezetű a zsömlém. Ő tanácsolta, hogy tegyek bele egy kicsivel több élesztőt. Én mióta megfogadtam a tanácsát, azóta finom ropogós, ritka bélezetű zsömiket sütök. Próbáld ki Te is. (Nézd meg a képeimnél az első képet. Ilyen zsömlét sütöttem korábban. Legszívesebben kitörölném onnan ha meg tudnám csinálni.)
További sikeres próbálkozást.
Kicsit később hozom majd az edény leírását Superkeri kérésére, de még van egy kis dolgom.
Rózsakvarc! Megcsináltam tegnap a zsemléket cserépedényben. Van egy olyan cserépedényem, ami lent ugyanolyan széles, mint a teteje, elég magas, téglalap alakú. Több hibát is vétettem, de az ötlet nem rossz, mert így is nagyon finom ropogós, cserepesek lett a zsemléim. Én is féltem, hogy szétpattan a tál, mert forró sütőbe tettem be. Nem lett semmi baja, viszont azt számításon kívül hagytam, hogy a cserépedényben így is nehezebben melegszik át a tészta. Legalább 2x annyi időt kellett volna tető alatt sütnöm. Így utólag azt hiszem, nem ártott volna neki, ha hideg sütőben kezdem el sütni. Sajnos elég tömör maradt a zsemle, de azt hiszem érdemes tovább próbálkozni.
Ma sütöttem krumplislángost, most sül a pizzáscsiga, és kel a hot-dog kifli.
Sziasztok! Megsütöttem az ostoros rétest, és nekem is gyönyörüen szétnyilt. Nagyon finom süti, csinálni fogom máskor is, csak Batka tanácsát követem, és beiglinek fogom felcsavarni. Lehet , hogy az élesztö is sok bele? Batka kevesebbet tett hozzá.
Szia Rozsakvarc! A kenyeret végül nem sütöttem romai tálban, mert menet közben eszembe jutott, hogy a romai tálat hideg sütöbe kell tenni, a kenyérnek meg forro sütö kell.
Szia Jolika! Ma fogom felavatni a muffinsütömet. A kenyértésztát kétfelé vettem, és most 12 db zsemlét sütök az uj formámban. Most kelnek. A kenyeret a hagyományos tepsiben sütöm.( Tk. lisztböl, kovászos-élesztös)
Margitkám! Rengeteget dolgozol! Létezik olyan óra egy héten, mikor pihensz? Fáradhatatlannak tünsz! Üdv. Marika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit