A birsalma sajtom, majd holnap v. holnapután bizonyít, amikor kiszedem a formákból. Évek óta csinálok, eddig mindég sikerült szerezni, de ha nem sikerülne, akkor vennék. Elég kiadós, lehet akár 1-2kg-ból is csinálni. Persze nem nálunk! Sajnos nagyon sok rohadt volt és csak belülről látszott. Ahová a fiam jár dolgozni egy kis zsebpénz kieg.-ért, onnan van. Innen volt a körte is. Nem kell a tulajnak. Ez is olyan, mint a cukrozott narancshéj. Hozzátartozik az őszhöz, a télhez. Nem tudok belőle annyit csinálni, hogy megunják. Most újítottam és tettem bele darált narancshéjat is a pirított dió mellé.
A múltkori cserepes zsömle örömöm mellett elfelejtettem elmesélni Nektek, hogy a GÉPem a hideglelést hozta rám. Amikor másodszor kezdte összekeverni a tésztát, fura hangot hallottam. Kinyitottam a gép tetejét és még hangosabb volt. Képzeljétek el, a tészta leszedte az egyik lapátot és kezdte beledagasztani magába. A lapát pedig karistolta az üst oldalát. Még jó, hogy ott voltam és nem tette tönkre az üstöt. Mi van, ha ezt éjjel csinálja?
Batka képzeld, a múlt hétvégén voltunk kirándulni Pécsett, vehettem volna ott :). Ami Pécsben nagyon tetszett, h jó kis sütödék vannak, ahol mindig meleg vmi péksüti. :)
Marika, az ostorost én fél adagból a Plusos szilikonformába teszem (az szélesebb, mint Margité, mindjárt lemérem), abban tökéletes. Nem hiszem, hogy a szurkálás annyit számított neki, inkább a tésztavastagság meg az élesztő. A fonottnál a tetején a fonatok mentén jött kifelé a kakaó, és elég dekoratív lett a barna csíkoktól. Nekem nem folyt ki magából a formából a cucc, de ha az őzgerincben jó alakja lett, szerintem azt tésztástól tedd egy másik tepsibe, hogy abba folyjon. Egyébként sztem tényleg elég bele fele annyi élesztő. ... A plusos forma 22,5 x 12,5 x 6 cm (magasság).
Hű Batka, lehet hogy megoldottad a nagy probémámat! :) Lehet, h önszabályozós ez a sütő, mert mindig lejjebb alszik a láng, és én felveszem, azt hittem rossz :D, azt hiszem biztos ami biztos veszek egy ilyen hőmérőt. Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget! Majd a következő sütésnél, remélem a sikerekkel jelentkezhetek :)!
Üdv
Hűha, megnéztem a tálalhatot, és szerintem az kicsit túl van árazva. Én csak a környékemen lévő lelőhelyeket ismerem behatóan, talán más budapestiek tudnak segíteni. De mondom, Sőregiék nagyon kedvesek, ha nincs a honlapon, a boltban akkor is lehet, hogy van, ha nincs, megmondja, mikor lesz és mennyiért, és eldöntheted, kell-e, nem sértődnek meg, ha nem.
Köszönöm, hogy elmondtad a tapasztalataidat! A szurkálás is fontos, igaz? A tepsi mérete szintén. Mivel csak fél adagot sütöttem, egy hatalmas püspökkenyér formába tettem, 34X12 cm felülröl mérve. A kelesztés elött kb. félig volt a forma. Szépen megkelt, betettem az elömelegitett sütöbe, közepesre vettem a höfokot. Kb. félidöben kezdett kifolyni a töltelék. Nem lett csunya ettöl, csak jo kis füst lett a kicsorgo kakaós létöl. A kalács ettöl függetlenül fincsi volt. Végül is ebben a formában is süthetem legközelebb, csak alufóliával kibélelem , hogy egy csepp töltelék se csorduljon ki az edényböl. További szép estét, üdv. Marika
Milyen jó sokan vagyunk egyszerre! Eszti, ha pesti vagy, biztos van a Tálal6-ban http://www.talal6.hu/, de szerintem ilyet még az Ikeában is árulnak. Olyan 1500 Ft körül láttam utoljára itt Pécsett, a cukrász kis- és nagykerben (www.soregi.hu) . A második olyan hely, hogy ha felhívod a számukat, megkérdezed, ha megtetszik és az ára is kedvező, kérésre postázzák. A gázsütőnél számít csak, mert ha nem újabb fajta (önszabályozós), akkor idővel túlmelegedhet, vagyis nem annyi fokon megy, mint amit beállítottál neki.
Kedves Tőled, hogy megosztod velünk az ünnepeteket. Ilyenkor egy kicsit kizökkenünk a mindennapokból és együtt örülünk azzal, aki ünnepel. Kívánok még sok együtt töltött, szép és tartalmas évet. Sok szeretettel:
Az élesztőt elég rámorzsolni a többi hozzávalóra, nem kell a gépi dagasztáshoz felfuttatni. A hőmérővel kapcsolatban majd megvárjuk Batkát , üdv, Margit
Sok jó tanácsot kaptál és végül úgy gondolom, hogy jó döntére jutottál. Bármelyik receptben lecserélheted a tejet vízre, ez nem befolyásolja a mennyiségeket. Porélesztőt én egyáltalán nem használok, pontosan azok miatt, amit Batka is írt. A sütéssel meg óvatosabban bánjál (alacsonyabb hőfok és talán egy kicsit rövidebb ideig) és akkor szerintem nem lesz probléma következő kísérleteddel. Majd mesélj róla!!
Batka, nem is tudtam, h van sütőhőmérő :), hol lehet kapni, és kb milyen árban? Erre az élesztőre az volt ráírva, h 50dkg liszthez, de azt hiszem akkor átállok a friss élesztőre. A friss élesztőt megfuttatva kell a gépbe rakni, vagy csak bele kell morzsolni?
Köszi
Szia Rozsakvarc!
Igen, néztem itt is a receptet, csak egy kicsit sok mindenből áll, meg tej is van benne, és csak sima, vizes zsemlét szeretnék csinálni. De még fogok kísérletezgetni, azt hiszem legközelebb a Margit receptjét kipróbálom vízzel, talán úgy is jó lesz
Köszi a bíztatást! :)
Eszti, szerintem először is vegyél egy sütőhőmérőt, mert egyáltalán nem is biztos, hogy az a 220 fok az annyi. A kőzsemléket használd fel levesbetétnek (zsemlekockának) valami krémlevesbe vagy rántott levesbe stb., vagy házi zsemlemorzsának. A kanálka cukor csak azért kell, hogy az élesztőnek legyen mibe "belekapaszkodnia" az erjesztés legelején. Nekem annak idején kizárólag a francia szárazélesztő jött be, a tesco gazdaságos, meg már nem is emlékszem, milyenek, azok nem csináltam sok mindent a tésztával. És mindegyik más mennyiségű friss élesztőnek felel meg! tehát ha az egyik fajtából 7 g kell, nem biztos, hogy a másikból is elég annyi, ez a tasakján rajta van.
Marika, közben észrevettem, hogy írtad, fontad. Én a recepthez bemásolt megjegyzésem óta többször megsütöttem, és akkor már az eredeti recept szerint (sok élesztő), és mint írtam, máshol olvastam, hogy ez abban a szakácskönyvben vagy magazinban szereplő fotón is ki van repedve, ahonnan a recept származik. Szóval ez a normális. Ha vendégnek akarnád adni, akkor jobb a beigliforma, de a fonottban szerintem íz szempontjából jobb a kakaóelrendeződés.
A "likvid kristály polimer" (LCP) magyarabbul folyadékkristályos polimer, még magyarabbul kábé műgyanta, csak úgy sokkal kevésbé lehet különlegesnek eladni... Az biztos, hogy az előállítási költsége töredéke a hálózati árának, de legalább szép a formája. Na, nem akartam rosszmájúskodni, de ma (szombaton!) délután kopogott be sokadszorra a tévéügynök, aki már két éve nem hiszi el, hogy nem akarunk tévéelőfizetést.
Margitka! Köszönöm szépen a segítséget, de még igazíthasz rajta, most is túl nagy.
Szia Eszti28!
Ne keseredjél el. Néhány hete én is ugyanezzel a problémával kerestem meg Margitkát. Itt az oldalán nagyon finom zsömle, kifli, kenyér, kalács stb. recepteket találsz. Javaslom, hogy próbálkozzál előbb az itteni receptekkel. Én is így tettem és ma már a többi Lányhoz hasonlóan én is tudok zsömlét, kenyeret sütni.
Batka, köszönöm, legközelebb megpróbálom így.
Margit: most vettem vmi liszt-mix-et. de nem ír a papírján sok konkrétumot. Nem teszek bele cukrot, úgy tudtam, h a por azért is jó, mert nem kell bele cukor, és viszonylag jól megkelt így is. egy pici vajat tettem bele. Én is gáz sütővel sütök, de mióta megvettük ezt a lakást, sütővel együtt (2 éve), sajnos azóta nem igazán tudom kiismerni ezt a sütőt. Kenyerekkel csak pár hónapja próbálkozom, és a gépbe megy is a dolog, de ez a sütés nem jön össze.
És szerintetek tudok még kezdeni vmit ezekkel a kis "kő"zsemlékkel? Tegyem víz alá és aztán sütőbe? Vagy ez nagy hülyeség?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit