Dulifuli! Nagyon régen jártál erre! Az őszi pihenésed irígylésre méltó: gyönyörű helyen pihentél. Az új sütőformában süssél sok finomságot és gyere meséld el!
Szokimoki! Te mindig olyan szépeket írsz nekünk! Köszi.
Somika2! De jó hogy Te is visszajöttél!
Nézzétek csak! 7-en vagyunk, így ebéd után. Kávézzunk együtt.
Nem volt ez hülyeség, értem, lejegyzem. Most nézem, Margit olyan alaposan leírta a "kovászolást", h tulképpen neki állhatnék. Nekem még az nlc-s változat van meg.
Itt reggel havaseső volt amikor a leányokámat fuvaroztam az állomásra. Nem akarok dicsekedni, de most 7ágra süt a nap.
Nagyon szomorkás itt Debrecenben az idő. Tegnap itt is megmutatta magát egy kicsit a hó. De szerencsére most nem esik semmi.
Én, ha 60 dkg lisztből csinálok kenyeret, akkor ahhoz 8 g élesztő és 8 dkg kovász kerül, tehát a fele-feléből csak a 8-8 az igaz, vagyis az sem fele-fele. Na bocsi. Ez jó hülyeség volt.
Szia szokimoki. Milyen idő van Debiben? A lányom most ment oda nosztalgiázni. Állandóan visszasírja a várost.
Kovászt egyszer én is csináltam, de mivel nem sütök rendszeresen, ezért felhagytam vel. Lehet, h nem kellett volna? De ha felseben használod az élesztővel, mennyi a kovász konkrétan ami a kenyérkébe kerül?
Szerintem elég ha anníit írok, hogy régen a Nagymamáink csak kovásszal sütötték a fincsi kenyeret! A kovásszal a kenyér állagán is "segítesz" valamivel tovább eláll, és nagyon kellemes ízt ad a kenyérnek! Érdemes kipróbálni. A csak kovásszal sült lenérnek kellemesen savanylás íze lesz, de sokkal több a kelesztési ideje mint az élesztősé. Én felesbe használom az élesztőt és kovászt, így jó a kelesztési ideje és nem utolsó sorban az íze is! Majd biztosan ír nálam tapasztaltabb is ezügyben!
Azt szeretném tudni, hogy a kovásszal történő sütést miért helyezitekaz élesztős sütés elé. Állandóan a kovászos sütést emlegetitek. Mi a különbség a kettő között? Van esetleg élettani hatása is?
Érdekessss. Az szerintem szép állagú massza, ami a szemmértékem szerint nem igazán kelt meg, ripsz-roposz felvette a pótlolag hozzátett poréleztős vizet. Most nagyon szépen gömbölyödik, 1 kanálka lisztet tettem még hozzá, csak úgy a formakedvért.
Jaj de kiváncsi vagyok mi lesz ebből.
Na majd beszámolok. Remélem, kellően felcsigáztam az érdeklődéseteket.
Sziasztok. Szépen búcsúztattukaz őszt, 6 napot voltunk 1 batáti házaspárral Balfon. Bejártuk a környéket, Nagycenk, Fertőd, Kőszeg, no és elsősorban SOPRONt. Mivel győri vagyok, gyerek koromban sokat üdültem a Lővérekben. Volt ott egy diakonissza gyereküdülő. Ott próbáltak hízlalni. Mára fordítva lenne jó, fogyizni u.ott :) Őszintén szólva mostanában nem sütöttem. Utoljára a csavart kenyeret. Kétszer is. Ám mivel csak 1 szilikonos őzgerinc formám van, nem csináltam ismét, mert nemtetszett, h nem egyformák a kenyérkék. Na mit tesz Isten, egyik soproni sétánk alkalmával mit látok a kirakatban: "silikonová forma". Sárga mint a sütőtök és 1800 Ft. Azaz, lényegesen olcsóbb mnt amit a Corában vettem. Naná, h lecsaptam rá. Ez volt azutolsó darab. Hogyan szuperál, azt nem tudom, mert éppen most dagaszt másodszor a gép. Naná, h csavartat csinálok. :) Csak az aggaszt, h nem kelt nagyon meg. Most egy pici porélesztőt melegvízzel kikevetem és hozzáöntöttem. Mindjárt lesem, milyen az eredmény.
Bár most 2 napot itthon tölthetek. De tegnap lefáradtam. A virágokat kellett a teleléshez az erkélyről behozni és átültetni.
Margit, köszönöm a receptek kitételét a képekkel! Valóban először célszerű a Bármi...-be berakni, mert akkor ott van az elején s nem kell senkinek sem keresgélni. Az új kenyérkém elnevezésénél gondolkodtam, hogyan lenne célszerűbb kitenni. Tartalmát s kifejező erejét, jellegét figyelembe véveHajdinalisztes rozsos kenyérnevet adtam neki. Az eredeti receptől ízlésemnek s stílusomnak megfelelően eltértem. A későbbiekben egy karakteresebb változatot is sütök. Ebben a hajdinát darálás előtt megpirítom, a kenyértésztát pedig őrölt koriánderrel fogom fűszerezni.
Tegnap kenyeres napot tartottam. 4 szeletkét a szomszéd néninek is adtam. Mára már csak a kenyérvég maradt. Pedig én igazán nem eszem sok kenyeret
A Szardíniai lepénykenyérrel már nem voltam ennyire következetes, mert fáradt voltam és a virágok átültetése közepette ültem géphez felrakni a receptet, mert tudtam, hogy igéretemnek megfelelően várják a lányok. Ezt kérném Margit, hogy légy szíves utólag változtasd meg: Lepénykenyér - Szardíniai
Köszönöm.
A fantázia s egyéb neveket az ember egy idő után elfelejti. Különösen fennáll ez a mi internetes nagycsaládunkban. Később már csak a jelleget és alkotót illető fogódzóból kiindulva lehet keresgélni vagy jön a visítás, hogy ezt vagy azt hol keressünk.
Kartika, remélem megbocsájtod nekem, hogy nem tudtam a kérdésedre időben válaszolni.
Nelly, igazad van ezzel az óraátállításal. A vérnyomásomra mostanában gyógyszert kell szedni. Sajnos az átállítás napján elfelejtettem s aznap nem vettem be. 2 napig kegyetlenül fájt a fejem s nagyon felment a vérnyomásom. Semmit nem tudtam csinálni. A PC-nek még a közelébe sem mehettem, mert máris egy 10-el megugrott az első érték s vele arányosan az alsó is. A 3 évi hajsza és rendszertelen életmód igen padlóra vágott, mivel változó korban vagyok ez bizony többszörözött terhet jelentett nekem, aki azelőtt évtizedeken keresztül soha nem volt beteg - a csipp csupp dolgoktól eltekintve - s a gyógyszereket is kerültem. Most már jobban vagyok, de 3 napot eléggé elvesztegettem a házi munkámban.
Szokimoki, örülök hogy Neked sikerült ezt a szép zenét meghallgatni. Nem volt hiába az ígyekezetem, a gyüjtögetésem. Csendben én is szívesen elnézegetem azokat a lélekemelő képecskéket, amiket beteszel vagy a verseket olvasgatom. Szeretem az alkalomhoz illő szép verseket. A konyhában mindig rádiózni szoktam. Nem zenét hallgatni, hanem a jó műsorokat, riportokat.
Szeretek a PC-n kedvemre való zenét hallgatni vagy rádiózni. A http://radio.hu/hangtárából az aktualitásokat vagy 1-1 számomra érdekes műsort a háttérben visszahallgatni.
Huha, gyönyörű a kalácsod Margitka! szinte érzem az illatát. Már régebben sütöttem a hétvégén talán nekiállok, bár még ez a hétvége mindig "mászkálos" már nagyon fáraszt, bár biztos kellemes lesz.
Sütöttem ma - többek között - csokilencsés kalácsot. Csak úgy "összedobáltam" a tésztáját, de az új, burgonyapelyhes verziót. Az élesztőm egy maradék darabka volt, azt lendületesen beledobtam, nagyjából annyinak saccoltam, amennyi kellhet. Nos egy kicsit több volt, de nem sokkal, nem is estem kétségbe tőle. A kalácsom viszont ilyen lett tőle:
Olyan hatalmasra megkelt, hogy nem hittem a szememnek, majd még a sütés közben is nőtt egy kicsit. Annyira lágy lett a tésztája mikor megsült, hogy nem mertem a szilikonformából kivenni, mert féltem, hogy nem tudja megtartani saját magát. Formával együtt tettem ki hűlni a kedvenc helyemre, az ablakba. Amikor teljesen kihűlt, csak akkor vettem ki és hagytam megszikkadni a külsejét. Vacsoránál muszáj volt tesztelni Nagyon finom, foszlós és lágy lett
Hozzavalok:1 tojas, 1/2 margarin v. 15dkg vaj,1Ek cukor, 1 vanilcuki, 35dkg liszt, egy keves sutopor.
Toltelek: 8.tojassargaja,25dkg cukor, 1 citrom heja, 30dkg dio, 1Ek liszt v. 2Ek prezli.
Elkeszitese: A teszta hozzavaloit osszegyurjuk , kisodorjuk,felet egy kizsirozott kilisztezett tepsibe tesszuk.Toltelek:8 tojassargajat,25dkg cukrot 1citrom hejat jol kikeverjuk, hozzaadunk 30dkg diot /daralt!/ 1Ek lisztet vagy 2Ek prezlit. Belekeverjuk ovatosan a 8 tojas kemenyre felvert habjat es a tepsiben levo tesztara kenjuk ovatosan.Vegul rahelyezzuk a megmaradt kinyujtott tesztalapot, es megsutjuk.Lehet csokolademazzal is bevonni, v.porcukorral. Ps: Ha vkinek izlik, fahejat is rakhat egy kicsit a dioba. En szszerint prezlivel helyettesitem a lisztet a dios tolteleknel. Jobban izlik nekem igy.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit