Meg szeretném veletek osztani az örömömet: kész van a felújítás, és a konyhámat is felavattam. A Tv Paprikában láttam két receptet: Tejszínes-póréhagymás tepsis krumpli, és fekete-fehér muffin. Mindkettőt érdemes kipróbálni. Beírtam őket a receptesbe. Kipróbáltam Margit nyers burgonyás kenyerét. Kis szépséghibája lett, mert amikor kivettem a jénaiból, hogy csak magában süssem tovább, kicsit összeesett. De nagyon finom lett!Képet sajnos még nem tudok küldeni, mert még nincs igazán rend, és nem tudom, hogy hol van a fényképezőgép.
Most kicsit visszaolvasom az elmaradásokat, aztán újra jelentkezem.
Még el nem felejtem, az elöbb jöttem meg a Tescoból, és láttam Zencer (remélem jól írtam) márkájú kuglófformát 580 Ft-ért. Ugyanez a Sparban 2500 Ft.
Ma megsütöttem Margitka csomagolt kenyerét! Hát mit mondjak, úgy látszik a sok kovászos kenyerek nekem a mumusaim, pedig egyébként mindenbe teszek kovászt. Még a 2. dagasztás közben is olyan kemény volt a tészta, hogy szegény gépem alig bírta dagasztani. Aztán csak egy pillanatra nem figyeltem, és hirtelen nagyon ellágyult a tészta, nem győztem kézzel átgyúrni. Gyönyörűen kelt, de a vége egy nagyon tömör, foltos bélzetű kenyér lett. Túlkelt valószínűleg, pedig csak 1 órát kelesztettem a másfél helyett.Azt hiszem, maradok a jól bevált kovász és élesztő arány melett, kevesebb kovásszal és élesztővel mindig nagyon szépek a kenyereim
Cordula! Nyugodtan lecserélheted a kefírt tejre, csak tejből kevesebb kell, mert hígabb. Margitka biztosan pontosabban tudja majd mondani.
Ma 3 órakor keltem,mivel akcióváltás volt,és ilyenkor korán kell menni.Mivel hosszú délutánom volt,gondoltam nekiálok sütni..Újból elkészült a sütötökös keksz.Ezt úgy képzeljétek el,hogy olyan mind a Györi-édes jóregelt.Tettem bele:zabpelyhet,manduladarabokat,aszalt meggyet.Nagyon finom lett,és sok is.Most pedig a piskóta sül,aminek a mogyorós lesz a tésztája.Gondoltam megelőzöm magam,de hát igy egy kicsit bevallom sok volt mára.Igy pihenésnek olvasgattalak benneteket,és irogattam.
Szia Bezsa! Akor a postára nem jutottál el? Ha eljutsz és feladod írd meg a költségeket. Nagyon várjuk, mert szeretnénk fánkot sütni. Főleg a srácok élték bele nagyon magukat. Üdv: Piroska
Szia Dulifuli! Szép helyen jártatok. Nálunk ma délelőtt hó esett, de nyoma sincs. Az én orrom tökéletesen jelezte a hideget, olyan piros volt mint a paprika. Majd horgolok rá orrvédőt. Jól fogok kinézni.
Szia Piroska!
Hát nagyon befogtak itthon. Lótottam-futottam ügyeket intéztem. Olyan kua voltam ma, hogy elmentem Kartika munkahelye előtt és elfelejtettem bemenni hozzá. Itthon jutott eszembe. Ebéd főzés után gyorsan vissza a kocsiba és elmentem hozzá, kávéztunk egy jót, pletyiztünk egy kicsit. Nálunk most a Kerepesi út egy részét éppen felújítják, hát akkora dugó van, amilyen csak lehet. Nem baj legalább kátyúmentes lesz.
Most leültem egy kicsit benézni hozzátok. Aztán fánkozok egy kicsit. Holnap vendégeim lesznek és még ki keltalálnom mit csináljak.
Szia Margitkám! Szó mi szó, nem jó nick-nevet választottam. Bár sokat dúlok és fúlok, még jellemzőbb lenne az ügyifogyi név.
Nem vágom, miért van az, hogy ha a kenyér masszát egyenlő 4 cipóba gyúrtam, egyforma csavart cipók lette és az azonos méretű (ám más szinű) sütőformákba tettem, az új, cseh gártámányuban magasabbra kelt a tészta mint a régi kékben. Pedig teljesen egyforma a méretűk, csak az újnak ninc kívül olyan talpacskája, ami megtartja a formát. Azaz, kicsit mocorgós, óvatosan kell majd betenni a sütőbe. Elvben most járt le az 1 óra kelesztés, de mégegy picit ráhuzok, mert nem olyanmagas, mint az itt látott képeken. Helyesbítek. Az új ben már majdnem olyan magas, de a régiben nem. Érthetetlen.
Csak kapkodom a fejemet, nappal ilyen élnénk a társaság de jó!
Itt is üdvözlöm az újakat és a visszatérőket
Superkeri! A kávét kortyolgatom, jól esik egy negyed órára megpihenni, mielőtt kiveszem magam a konyhába, ahonnan szerintem megint este fogok csak betalálni.
Dulifuli! Örülök a jól sikerült pihenéseteknek és várom a beszámolót az új formában sült kenyérkédről. Sok sikert és örömet kívánok hozzá!
A kovászos kenyér után érdeklődőknek: Érdemes kovásszal sütni, mindazért amit már Szokimoki és Kenyérke is leírt. Finomabb lesz tőle minden. Nálunk a csak kovászos kenyérsütés nem vált be, ezért én minden esetben vegyesen sütöm a kenyeret, péksütit. Különböző arányokkal szoktam sütni, van amikor az élesztő dominál és a kovász csak ízesít, állagot javít, ha több időm van, akkor szívesen sütök több kovásszal és kevesebb élesztővel is kenyeret. Maga a kovászkészítés és főleg a fenntartása semmi különösebb erőfeszítést nem igényel és nem is bonyolult. Mindeki fél eleinte a kovász készítésétől és a kovászos sütéstől, de ez a félelem csak akkor tud elmúlni, ha az ember belefog. Utólag rájön az ember, hogy kár volt tartani tőle, annyira egyszerű
További szép napot és további jó társalgást kívánok, üdv, Margit
Szia szperkeri. Az új formácskában most kel a kenyerem. Drukkolok. Most megyek bemelegítem a sütőt, mert lassan lejár a kelési diő. (Meg sem mertem kukkolni, mert annyira izgulok)
Nem akarok panaszkodni, de tulképpen fényes elmém enyhén szólva megbuggyadt. Minden hsz-em azza kezdődik, h "nem hülyeség" Madre mía. Valami nem stimmel....
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit