Sziasztok! Hú minden történt tegnap óta! Megyek sorban: Kenyérke, dehogy haragszom, nem mindig van az embernek ideje, vagy éppen akkor nem ül a gép mellett. Irtam neked a kertesbe és köszi a recepteket. Mindenkinek gratulálok a sikeres sütéséhez, Cordulának a sikeres kenyérhez, Dulifuli kétféle kenyéréhez! és örülök hogy végre újra itt vagy! küldtem neked emailt, megkaptad??? Bundiknak a szép konyhához és én is jó sütéseket kívánok neked, élvezd a klasz konyhát.
Piroska, én is vettem már karácsonyi ajándékot és én is ötleteken töröm a fejem. A vett ajándékon kivül szeretnék valamit készíteni. Bár nekem nehéz, mert felnőttek a gyerekeim. (mig kicsik voltak könnyebb volt) Régen már elkezdtem szeptemberbe gyüjtögetni és karácsonyra annyi minden összejött, hogy néha nem is találtam meg hova dugtam. Csak jóval később került elő egy-egy darab.
Szokimoki, köszi a receptet! (hogy csinálod a sötétebb kiemelést?régen én is tudtam, de amit nem használok elfelejtem)
Köszi a recepteket! és jobbulást az egész családnak.
Jó éjt nektek.Holnap nem leszek, de gondolok rátok, mindenkinek jó sütést-főzést kivánok!
Ja, és az én gépemet úgy kell beállítani, beprogramozni, hogy pl. ha éjfélkor állítom be, hogy reggel 7-re legyen kenyerem(de azt hiszem, hogy 15 ó-val is belehet állítani előre) akkor először megnézem, hogy az adott prg mennyi idő. Nálam ez 3ó 5perc, akkor ezt elkezdem vinni jelen esetben 3ó 5-től 7 óráig.és így, hajnali 4-kor elkezdi a dagasztással, hogy 7-re kész legyen a kenyér.
Piroska! ki fogsz nevetni, nekem már van meg a karácsonyi ajándékokból is. Ezt már régen elhatároztam, hogy időben elkezdem a vásárlást, mert nem szeretem a kapkodást a végén.
Kartika! Köszönöm kérdésedet,még nem vagyunk túl a megfázós nyavalyán. Ami jó, hogy Ádikám már nem lázas, de úgy köhög, hogy szinte ugat. Marcikámnak kivették a varratot az állából, szépen gyógyul. Én programozva a következő recit szoktam használni:
60 dkg fehérliszt, 330ml víz, 1,5kk só 1kk cukor, kh. aszkorbin, 8g élesztő, és 8dkg kovász. Alulra teszem a folyadékot, aztán fele liszt, rá a só, cukor, aszkorbin, aztán a másik fele a lisztnek, és a ttejére az egyik sarokba az élesztő, a másik sarokba pedig a kovász. A kovászt nem mertem összekeverni a folyadékkal, ezért teszem a liszt tetejére.De eddig bejött.
Én annyira friss nem vagyok, hogy már a karácsonyi ajándékokon törjem a fejem. Bár a naptár még később lesz aktuális. Mi saját használatra gondoltunk készíteni egyet a nyári fotókból. Piroska
Ma megint sütöttem pudingos kalácsot. Most puncs pudinggal. Hát nem lett rózsaszínű, mint ahogy én gondoltam, csak egy picit. Viszont lehet, hogy a pudingtól, de nagyon puha, laza, könnyű lett a tésztája. A gond csak az, hogy a pudingok nem egyforma természetűek és én sem vettem egyformákat, ezért figyelni kellett a tésztát, hogy lisztet tegyek még bele. Legközelebba tejszín ízűvel csinálom meg.
Megosztok Veletek egy " titkot". Azt vettem észre, hogy egyre rövidebb lett a karom. Leginkább olvasásnál. A fény is kevés volt és most vettem észre azt is, hogy milyen kicsi betűvel írnak sokmindent. Újságban, boltban stb. NA, JÓ--nem hülyülök tovább! Szemüvegem van! Szerencsére még csak olvasáshoz kell. A fiam reggel, mikor megtudta, akkorát nyerített, mint egy ló. Azóta is piszkál, / neki is van / de megfenyegettem, hogy holnap csak kenyeret és vizet kap! Nem tudom, mennyi időbe telik megszokni, de most rettenetesen furcsa!!
Szeretettel köszöntök Mindenkit, aki véletlenül vagy szándékosan ide jutott! Érezzétek jól Magatokat, én is jól érzem itt magam!
Bundik! Gratulálok az új konyhádhoz! Süssél főzzél benne sok finomságot!
Piroska! Én kb már 3 éve mindig találok ki meglepi ajándékot a családnak, amiről a férjem sem tud. Most én is ötletet keresek. 3 éve, nagyon szépen hímzett törölközőtt ajándékoztam, mindenki saját nevével. aztán tavalyelőtt a fiúkról elvittem egy fényképet egy helyre, ahol azt bögrére tették. Ennek is sikere volt. És tavaly volt, hogy kitaláltam, hogy összeszedtem a fiúkról 12 képet, és elkezdtem nézegetni, hogy hol és mennyiért csinálnak ebből naptárt. Aztán pont kapóra jött az oviban egy fényképezés, és ott csináltak naptárt is .Nagyon szép lett, és mondanom sem kell, hogy milyen sikere volt! Az idénre még nincs ötletem, de biztos kitalálok valamit. Úgy szeretek örömet szerezni!
Ma csináltam egy nagyon fini fokhagymás kenyérlepényt. Az a neve, hogy Focaccia. Nagyon egyszerű, és sok mindennel lehet enni. pl. savanyú krumpli leveshez is fincsi volt. A kép elment róla Margitkának.
De jó, hogy ma ilyen sok régi ismerős előkerült. Gyertek egy kicsit többet errefelé.
Bundik ! Én is gratulálok a szép konyhádhoz. Most biztos élvezed, tudom milyen teljesen új konyhában serénykedni.Várom a beszámolóidat a finomságokról amit az új konyhádban készítesz. Én sem sütök igazán msotanában olyen kenyeret amibe csak élesztő kell. Sőt egyre több olyat sütök amibe sok kovász kell+élesztő. Próbáld meg, nem ördöngösség. Én is úgy féltem tőle mint a tűztől.
Gabo ! A sütőtökös keksz recijét merre találom ? Nekünk sok sütőtök termett és szeretném kipróbálni ezt a kekszet.
Cordula ! Gratulálok a sikeres sütésedhez !
Limara ! Sajnálom, hogy nem sikerült a Csomagolt kenyered. Én szerdán sütöttem meg. Nagyon fincsi lett, még most is majdnem olyan friss mintha most sütöttem volna. Margitka majd megmutatja a képeket is róla.
Szia Bundik!
Amióta elkészítettem a kovászomat azóta mindegyik kenyérbe teszek legalább egy evőkanállal. Ó én is tartottam tőle az elején. Csak kovásszal készült kenyeret még nem csináltam. Élesztő+kovász.
Gratulálok az konyhádhoz.
SIKERÜLT SIKERÜLT SIKERÜLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Végre nem esett össze a kenyerem a sütés közben!
Lehet, hogy rossz progranon sütöttem eddig és túlkelt? Bár ez sem 10 pontos mert egy picit felrepedt.
Szia Bundik! Én is nehezen szántam rá magamat a kovászolásra. Valamikor a tavasszal már egyszer csináltam, de nem tetszett az eredmény, már nem is emlékszem rá, hogy mit rontottam el akkor. Néhány hét után a többiek lelkesedése, és Margitka biztatása arra ösztönzött, hogy ismét kipróbáljam. szerencsére, mert azóta csak kovászos kenyereket sütök, Margitka útmutatása alapján kovászt és élesztőt is teszek mindenbe. Sokkal jobb az állaga, a régi, még igazi kenyerekéhez hasonlít, amit boltban már csak elvétve lehet kapni. Az íze is finomabb, igazi kenyér ízű, az állaga is jobb, de még az illata is más. Szerintem mindenképpen próbáld ki Margitka alapreceptjével kezd! Még a gépben sütött kenyér is sokkal finomabb kovásszal. Én most már a kalácstésztába is teszek egy kicsit, másnap is frissebb tőle a kalács. Kíváncsi vagyok , nektek hogy tetszik majd. Üdv
Gratulálok a szép konyhádhoz, valamint a lelki és fizikai erőtökhöz, hogy elértetek a felújítás végére. Sokat gondoltam rátok, szerencsére nagyon sokáig szép idő volt. Most már remélem gyakrabban találkozunk és hozod a finomságokat is, amiket készítesz. Sok sikert kívánok, üdv, Margit
Sajnálom, hogy nem sikerült jól a csomagolt kenyér. Én is megsütöttem a napokban ismét és finom lett. Érdemes azért a több kovászos kenyerekkel tovább kísérletezni, ha egyszer sikerül, akkor utána már az is könnyen fog menni. Hidd el!
Köszönöm a jókívánságot! Rengeteg tervem van, hogy mit süssek. Legelőször is ki szeretném próbálni a kovászkészítést. Már három napja készülök csinálni, de valahogy mindig elmarad, de most így visszaolvasva Benneteket, megint "komoly" elhatározásra jutottam, hogy a hétvégén nekikezdek. Igazán kíváncsi vagyok, hogy milyen a kovásszal készült kenyér. Az elmúlt napokban annyi gyönyörű, ínycsiklandozó finomságot sütöttetek, hogy nem is tudom, mit süssek legközelebb!!!
Egy éve, mikor elkezdtem sütögetni, még csak géppel sütöttem, aztán annyi szép sütőben sültet láttam az oldalon, hogy "vettem egy nagy levegőt", és lesz, ami lesz, megsütöttem sütőben a kenyeret, és bizony sokkal finomabb lett, mint a gépi. Most a kovászos kenyérrel is így vagyok.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit