Sziasztok! Most olvastam, hogy a társalgóba sokaknak elszállt az üzenete, ezért írok ide! A pénteki konyhagyújtogatás után tegnep kísérleztem a Viktória kenyérrel.Gépben sütöttem és 11-re lett kész,de jól sikerült! Ma ez volt a reggeli, képet nem tudtam róla készíteni,mert mire odaértem a kenyér elfogyott! Jelenleg dagasztoma akovászos fehérkenyeret és kipróbálom a kürtöskalácsot is! Röviden ennyit! Ja, és ma Lidlbe mindenféle sütőkellék van jó áron zepter teflnos tepsik,sütiformák, szilikonos formák, lapok stb!!!
Köszönöm szépen Bundik, tegnap én is nézegettem. Mindig német internetes oldalakat szeretek előbb megnézni, mert ott nagyon pontos műszaki leírást adnak mind a gyártók, mind a kereskedők.
Az irányárakat is onnan nézem meg, mert a hiányos műszaki leírás és az olcsó (9-10 E Ft-ért is láttam) ár nem mindig azt takarja, amit én keresek.
Sül a kovászos kenyérkém! Próbaképpen vízzel átitatott römertopf edényben kísérletezek. Most megyek, és megkeresem a fényképezőgépem, hogy megmutassam Nektek is az eredményt (bármi is lesz az)
Mivel nekem egy teljesen új konyhám lett, ezért egy négy lapos beépíthető Electrolux kerámialapot vettünk. Viszont lehet kapni egylaposat is, sokat keresgéltem, és kértem árajánlatot a neten, és valaki ajánlott ilyet is. Ez olyasforma mint egy villanyrezsó, ide-oda rakosgathatod, ha nincs rá szükséged, akkor elteszed a szekrénybe. WMF edényeket adnak a pontokért a Sparban. Mivel a párom csak oda hajlandó járni vásárolni, így bőszen gyűjtögetem a pontokat.
Megkérdezhetem, hogy Te milyen tűzhelyt vettél. Változatlanul nézegetem az indukciósakat. A konyhám kicsi, de alternatívákban gondolkodom. Egy lapot viszont könnyedén el tudok helyezni.
Erről jut eszembe. Nekem van egy edényem, amit minden (5 féle (benne indukciós és gáz is)tűzhelyre használhatok. Az aljára van feltüntetve. Hasonlót láttam a Sparban a napokban. Már nem emlékszem a márka nevére. Egy polcon állt s darabonként árulták 60/40 pont + 4-9E. Ft. Azt nem írták oda, hogy a pontok mennyi pénzt takarnak, de megkérdeztem. Végül megtudtam 1000 Ft/pont gyüjtéssel jár. Az emberek nem nagyon nézegették. Én sem náluk vennék.
Bocsi, a kérdésedre válaszolva, ahogy leírtam az immént, amikor elindítod a 2. dagasztást és a dagasztás végére ér (25perc) akkor vedd ki a tésztát, formázod, keleszted és sütöd.
Szeretettel köszöntelek körünkben! Azért írok neked így elsőként, mert nekem is moulinex kenyérsütőm van. Én ritkán szoktam vele kalácsot sütni, inkább sütőben, de azért már így is kipróbáltam. Én az 1-es prg-ot hasznélom kenyér, és kalács sütésére is egyaránt. Igen, sajnos ez a gép egy prg alatt csak 1x dagaszt , a többit csak ejtésnek hívjuk.Ezért szoktam én inkább sütőben sütni. Ha te magad szeretnéd a 2x-i dagasztást csinálni a gépeddel, akkor azt űgy lehet, hogy elindítod az 1-es prg-t, megvárod amíg dagasztást utána keleszt, de a 20perc kelesztés után újraindítod az 1-es prg-t, és így meglesz a 2 dagasztás. A fórumozók receptjei között ha keresgélsz, akkor Foszlós kalács-Szokimoki nevű receptet ajánlom a figyelmedbe.Ezt már kipróbáltam, a gépben (is) és nagyon finom lett.Próbáld először csak féladaggal, mert a mi gépünk az kicsi a teljes adaghoz. Én 3/4 adagotl szoktam belőle sütni. De először próbáld ki a felét, hogy kitapasztald. Sok sikert, és finom kenyeret, kalácsot kívánok neked!
Köszönöm a jókívánságokat! Most kel a kovászos kenyerem.
Kenyérke! Szerencsére a tűzhely mellé kaptam egy induló edénykészletet, és szorgalmasan gyűjtögetem a Sparos pontokat is. De minden eshetőségre felkészülve, a táskámban mindig van egy kis mágnes!
Zsike! Több mint 20 évig nekünk is Börzsönyligeten, majdnem a hegy tetején, az erdő közepén volt egy gyönyörű nyaralónk. Téged olvasva most nosztalgiával gondolok az ott töltött gyönyörű évekre, a szarvasbőgésre stb. Még a legnagyobb télen is kimentünk karácsonyozni.
Én egy teljesen kezdő fórumozó és internethasználó vagyok, a húgom bíztatására fordulok most hozzátok. Napok óta kalácsot szeretnék sütni (géppel), és Tőletek már olyan csodákat láttam és olvastam, hogy bíztos vagyok benne, hogy Vmelyikötök segítségemre tudna lenni. Nekem moulinex gépem van, a programok között nincs külön dagasztás program, hanem a dagasztási és kelesztési részek váltogatjak egymást, csak különböző programok esetén más-más időintervallumokban.PL: édes kenyerek prog.: 3+22 perc dag., 43perc kelesztés, 15 mp(!)dag.,27 perc kelesztés,3 mp.dag., végül 40 perc kelesztés, és ezt követi a 60 perces sütés. A kérdésem az lenne, hogy mikor vegyem ki az üstből a tésztát kelesztésre? ( Húgomnak uis ezt ajánlották, amikor problémámat közvetítve ezzel a kérdéssel fordult néhány emberhez) Melyik receptet válasszam? Segítségeteket előre is köszönöm!
A hajdinás kenyérbe lehet, hogy még egy kis + vizet kellett volna tenned. Ennek is szép rugalmas labda a tésztája. A kelést is figyelni kell. Ha nem elég, akkor ki kell kapcsolni a programot s kicsit úgy keleszteni és az extra sütéssel megsütni.
Nekem egy pici víz kellett +. A kelesztéssel nem volt gond. A por és a rozskovász itt ízesítésre szolgál csupán. Nem hiszem, hogy lényeges befolyásoló tényező lehetne.
Ha sűrű a kenyér, akkor érdemes jó vékonyra szeletelni. max. 8 mm és jó sok feltéttel késsel-villával fogyasztani.
Nagyon-nagyon örülök, hogy ennyire bevált a burgonyapelyhes kalácstészta nektek is. Nálunk is teljes siker, most már minden kalácstésztámat így csinálom én is. A mai bukták is ebből a tésztából születtek.
Mindenkinek gratulálok a szép sütésekhez! Remekeltetek! Hát én nem dicsekedhetek a mai kenyérsütésemmel.
Kenyérke! A hajdinalisztes kenyerem nem lett szép és az állaga is elég tömör. Próbáltam pontosan mérni a hozzávalókat és a kovászpor helyett 2 ek. rozskovászt tettem. Az íze kellemes, fűszeres. szerintem a kelése sem volt tökéletes. De nem adom fel!! Sorra fog kerülni az aszalt szilvás is.
Bundik! Gratulálok a szép konyhádhoz! Most már Rajtad a sor: készíts sok-sok finomságot.
Margitka! Nálad Murphy uralkodik?: ami elromolhat, az el is romlik? Jaj szegény! Még 1x megköszönöm a Kalácscipó recijét, fantasztikus kalácsokat lehet belőle sütni.
Majorkaj! Ma elkészült a jövő hétre a pirítósnak való
Köszönöm a recit. Biztos kipróbálom a legközelebbi tök sétésénél. Lenne egy pár kérdésem: A diót és a csokit apróra kell vágni ? A mennyiségeket nézve, ugye ebből rengeteg lesz ? Üdv:Julika
Julika nagyon szép csomagolt kenyeret sütött, örülök, hogy ilyen jól sikerült:
Szokimoki Focaccia-t készített. Gratulálok ez is nagyon jól néz ki:
Kenyérke aszalt szilvás, diós rozskenyere is nagyon gusztusos. Itt is megmutatom a képet róla, de rögtön a receptesbe is felteszem a receptjével együtt:
Piroska buktákról készült képeket küldött és írt is hozzá:
"Ma kipróbáltam Margitka bukta receptjét. Mivel a bolti bukta volt eddigi egyedüli élményem ebben a műfajban, az is elég régen, ezért kicsit módosítottam rajta. Csak annyit, hogy féladag tésztából, de ugyanúgy 16 darabot vágtam mint Margitka az egész adagból. Nálunk a lekvár a lényeg, és nem annyira a tészta. Kicsit elkapkodtam a formázást, csak feltekertem őket gyorsan, mert a család ebédelni akart, és minden perc számított. Legközelebb szebben megigazítom. A végét nem tekertem be, mert sütésálló lekvárt tettem bele. Nagyon finom lett. Olyan pille könnyű a tésztája, hogy nem is emlékeztet a boltira. A nagyfiamra úgy kellett rászólni, hogy 2 étkezés között ne egye halálra magát. Sajnos fogynia kellene picit. Már csak 3 darab van a tálcán, de lehet, hogy én még eszek egyet, mert még éppen csak megkóstoltam.”
Gratulálok Piroskának is és nagyon örülök ennek a sikernek.
Még viszek képeket a kreatívba is, Szokimoki küldött néhány karácsonyi előzetest.
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Szia Margitka! Ma de. ítam Neked egy e-mailt, mert még teljesen kezdőként nem tudtam, hogy tudnék fórumozoként tanácsot kérni Tőled. Megnéznéd és válaszolnál rá?
Na, most találtam be a szobába, amióta utoljára írtam. Főztem egy csomó mindent előre, meg most kel egy buktám, amiből még kellene sütni, de az már lehet, hogy nem ma lesz. Még és is kellene, de lehet, hogy az is megvár holnapig. Volt egy jó kis áramszünetünk, persze már sötétben. Eltartott egy jó darabig, mire nagy keservesen sikerült megtalálni, hogy mi lett zárlatos. Holnap szívattyúcsere, ebből szerencsére és előrelátóan van tartalékunk. Ennyit rólam. Meséljetek, kivel mi újság, egész fura ez a csend az elmúlt napok sürgés-forgása után.
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Jo estet mindenkinek! Naaagy volt itt a forgalom ahogy visszaolvasgattam.Gratula minden kis huncut uj probalkozashoz es sok gratulacio a sikereitekert!! Sajnos 2 napig nemtudtam feljonni.Foglalt volt ez az agytroszt /computer/.
EXE-2, szia ! Nem felejtettelek am el. Szival nekem is mindig gondjaim vannak a receptek es a tepsik mereteivel. Igy igaz, ez kis adag, en mindig majdnem duplat keszitek nemcsak a kicsi suto vegett hanem a nagy csaladi etvagy vegett. Hee, ez meg rimel is igy. Remelem izleni fog ha elkeszited! Szia!
LANYOK, mi ujsag veletek?Latom igencsak megy a kovaszolas! Egyszer majd en is....HA tobb idom lesz vha. Most esszuk az almabombat!-Nee gondoljatok nagy dologra! Picike edes -savanyu almak, meghamozva-maghaztalanitva. es negyszogletesre vagott leveles tesztaba becsomagolva megsutni mint a turos bugyrot. Az almat belehempergetheted kristcukiba es szord meg fahejjal.En exraba meg aszaltszilvat is nyomtam a kozepebe.Kens meg sutes elott tojassargajaval es meghintheted extraba krist cukival a tesztat is. Egyszeru es fini.A tesztat en meg kicsicsaztam radli"vagoval. Hmmm! Most sul eppen a tepsibe a gesztenye . Ki ker??
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit