Superkeri, sajnálom, hogy nem sikeredett olyan jól a hajdinalisztes kenyered, mert tudom mekkora élmény, amikor az embernek egy sikeres, fogához való s a család nagy megelégedésére is szolgáló kenyeret sikerül sütni. Nekem igazából az volt a jó, hogy semmire nem kellett annyira figyelni s mégis olyan szép lett mintha rajzoltam volna és az íze fennséges. Természetesen az ízek vitathatók. Én nagyon tudok lelkesedni ha valamilyen ízt és állagot jól eltalálok. Évtizedekig megszenvedtem a bolti egyre *-abb kenyereket és zsömléket. Melyek kis pékségeknél frissen vásárolva még bosszantóbbak voltak. - Sok sikert és örömet kívánok a vendégfogadás alkalmából. Lesz időd bőven kitapasztalni a finomabbnál finomabb kenyerek sütését az idő során ha a kenyérpusztító utánpótlás még csak 20 hónapos.
Zsike, jó is egy kis pihenő után visszamenni dolgozni. Nekem ez a néhány nap csodákat művelt, pedig most buszoznom kellett. Jó dolog ha az ember a munkájában és a mindenkori körülményeiben megtalálja az örömét. El tudja fogadni azt, amit a sors számára tartogat, ugyanakkor az alakításában is tevékenyen részt vesz. Mesélj arról a tökös csirkecombról! Hogy jutottál erre a gondolatra s hogyan csináltad a köretet?
Bundik, a formában sütött kenyerek nagy részét ki kell venni az utolsó percekre, hogy ropogós legyen. Viszont egy kellően kitapasztalt sütőnél, tepcinél és receptnél erre nincs szükség. Hagyományos piaci zománcos tepsiket használok. Nem használok bele semilyen sütőpapír. Újabban vékonyan kizsírozom disznózsírral. A kenyerek egyszerűen kipottyannak belőle. Egy műanyag lapátot a peremen belül egy lendülettel körül vezetek. Szinte sehol sem akad meg, aztán oldalra fordítva óvatosan kiborítom, hogy sehol még véletlenül se szakadjon meg a kenyér, de fejre sem eshet.
Az indukciós rezsoval vasárnap szó szerint elhajtottak, hogy azzal a gyártóval, akit én kinéztem nem foglalkoznak. Nem is bánom. Ha már kelletlenséget látok, akkor inkább más megoldás után nézek. Talán ma lesz időm vele foglalkozni.
Az indukciós főzőlapokon használható edényekkel kapcsolatosan itt találtam jó infókat: http://www.chefkoch.de/
Ha a képre néztek és az adatokra, már az is sokat mond.
A különböző termékek felfűtési energiáját mutatja az egyes termékeknél és az energiafelhasználást 15 perces főzésnél.
Bundik, Neked könnyebb a helyzeted. Egységnyi vízzel csak odateszed az edényeket és az adatokat feljegyzed, hogy kiértékelhesd, melyik edényed érdemes továbbra is használni. Nekem egyenlőre ezek a táblázatok, képek szolgálnak kellő infókat ahhoz, hogy a bazárokat otthon feleslegesen ne szaporítsam.
Köszönöm szépen, tudtam, hogy számíthatok rád. Én is úgy gondoltam, hogy ha mást nem találok, akkor a szalalkálit + a szódabikarbónát fogom kipróbálni. Engem nem zavar a szalalkáli szaga sütés közben, legfeljebb kinyitom az ablakot.
A háztartási kekszet kimondottan a kekszes süti diétás (cukor nélküli) verziójához szeretnék sütni. Így nem is darabokban, hanem kimondottan "méretre szabva" sütném, egyszerűbb lenne a lerakása is. A bolti diabetikus háztatási keksz nagyon nem finom , azt sose veszek többet.
Ja, úgy döntöttem, a fényképészeti segédanyagot kihagyom a kekszből az sem baj, ha nem lesz eléggé fényérzékeny.
Előre kell bocsájtanom, én sosem akarnék itthon háztartási kekszet sütni. Babapiskótát már csináltam, de azt legalább szeretem :-) ... Elolvastam, amit írtam, kicsit todományos eszmefuttatás szaga lett, úgyhogy akit nem érdekel a konyhakémia, ugorjon.
Szóval, a két anyag kémiai neve első látásra ugyan nem tök ugyanaz, de szerintem szalalkáli mehet bele, a következők miatt (az idézőjeleseket a neten találtam):
1. biztosan térfogatnövelőszerről van szó, nálunk ez vagy sütőpor (általában Na-H-karbonát=szódabikarbóna, Na-pirofoszfát és liszt keveréke), vagy szalalkáli. Előbbi nedvességre, utóbbi hőre aktiválódik, előbbi nem büdös, utóbbi nagyon. Állítólag máshogy is hat emiatt, a sütőpor fokozatosan, a szalalkáli gyorsabban, egyszerre emeli meg a tésztát.
2. "E503 Ammónium-karbonátok (ammónium-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát): eltérő arányban ammónium-karbamátból, ammónium-karbonátból és ammónium-hidrogén-karbonátból áll" - vagyis eleve benne van a szalalkáli, gyaníthatóan többségben.
3. (Az am-karb.) "Levegővel érintkezve ammónium-bikarbonát porrá alakul" - és ugye nehéz lenne megoldani, hogy ne érintkezzen levegővel, szóval hétköznapi körülmények között leginkább szalalkáli formában kell léteznie.
3. http://www.godecookery.com/cookies/infoba.html
- Angolul ezt hozza ki főzés témában az am-karb. angol köznyelvi nevére, a baker's ammonia meg a szalalkáli, szóval itt sincs éles határ a kettő között. Itt még azt is említi, hogy régebbi recepteknél gyakoribb, de simán helyettesíthető sütőporral (ahogy én a hartyáni krémesnél is tettem, mert szalalkálival ismertem a receptet, és tényleg ugyanolyan jó.)
4. De ha mindenképpen az eredeti anyag kell, ha máshol nem, régimódi fényképész biztos tudja, hol lehet kapni, bár a fentiek alapján tárolni hogy tárolja, nem tudom: "Ammónium-karbonát: fehér, kristályos anyag. Ezüst-bromid-zselatin fényképészeti emulziók elöállításához a fényérzékenységet növelö adalékanyagként használják."
Ez a naptáros dolog nekem is szöget ütött a fejembe, de még nem volt időm megnézni a programot, amit ajánlottál.
A kekszes linket köszönöm. Többek között ezt is megtaláltam, amikor nézelődtem. Nagyon röviden nézelődtem még kekszügyben, de arra rájöttem, hogy annak is meg van a maga trükkje. Szó van ott lazítóanyagról, amit a cukor függvényében kell adagolni, nem mindegy, hogy milyen lisztből csinálja az ember, valamennyit pihentetni is kell, de túl sokat nem szabad és még sorolhatnám. Mindenképpen fogok előbb-utóbb kekszlapokat sütni, amiben nem lesz cukor, de még tanulnom kell hozzá, ahhoz meg idő kell, amim nincs elég sose. Az ammónium karbonátról tudsz valamit, hogy mi lehet? Az ammónium bikarbonát vagy hidrogén karbonát az a szalalkáli, de a sima karbonátot még nem találtam meg. Még a szódabikarbónával sem fogtak ki rajtam, annak is valami csuda neve van, de megtaláltam
Én Jégkása mákos receptjét szeretném túrós-meggyesre átalakítani, nagyon tetszik. Biztos finom lett a fantás is így átvariálva.
Na, nálunk továbbra is sláger virslis buci ilyen-olyan módosításokkal, de rájöttem, hogy rostosabbá tehetem, és megmarad a jóféle fehér íz (néha nekem hiányzik, nem a férjemnek :-), ha nem tk lisztet, hanem zabpelyhet borítok hozzá, meg valamivel több folyadékot. Meg a szokásos lenmag vagy zöldfűszerek.
Ma a fantás süti aljából és krémjéből sütöttem finomat, de a tetejére óriási szemű szőlő és meggybefőtt levével készült zselé ment. Az a tészta és a túrókrém eleve nagyon finom, de most legalább kiderült, hogy gyümölccsel is remek az összeállítás.
Bezsa, Piroska, írtam, hogy ez tavalyi, és hogy talán idén lesz új változat. Szerintem hamarosan beindul az origón is a karácsonyi őrület, amúgy is minden évben adnak ajándéktippeket, amit a számítógép segítségével lehet elkészíteni, és a letöltések számából ítélve ez a naptár dolog nagy siker volt, remélhetőleg ezért megismétlik idén is (írtam, hogy a Computer Panoráma, egy számítógépes újság CD-melléklettel, na ők csinálták tavaly, lehet, hogy az újságosnál is érdemes körülnézni, nem drágák). Egyébként, ha én csinálnám, legyártanám wordben, aztán simán kinyomtatnám pdf-be, végül elvinném színes nyomtatásra. Nem tartana sokkal tovább, mint telepíteni és megtanulni használni valamelyik programot, és teljesen egyedi lenne.
Nem tudod esetleg előző este elkészíteni a tésztát, majd formában a hűtőbe tenni (akár a gép üstje is lehet a forma)? Akkor szép lassan keleget és másnap éppen csak sütni kell, esetleg egy kicsit keleszteni langyos helyen. Az én gyerekeim is megmorogták a "tegnapi" kenyeret korábban, ma már szerencsére a házival nem ez a helyzet. Én mindig este sütök másnapra, sőt néha kettőre is. Holnap reggelire pl. még maradt a tegnap este sütött sonkás csigákból, a mai kenyérből csak egy kis kiegészítés lesz mellé.
A legkisebb fiam szokta néha a bolti zsömlét emlegetni, de ilyenkor befogom a fülem
Szép lett a kenyered, gratulálok hozzá, és nagyon ügyesen ide is hoztad megmutatni
Jó módszer a forma nélküli utánsütés is, de persze van olyan kenyér, amit nem kell formában sütni. Ezt ajánlanám: Fehér kenyér (alaprecept, variálható) Először talán az alaprecept, azátn bátran lehet bármivel variálni tényleg. A képeken látszik, hogy kelés közben egész gömbölyűen emelkedik el a kenyér alja, ez biztos, hogy megtartja a formáját külön formában sütés nélkül is.
Kíváncsi vagyok, hogy megtetszik-e a recept és megsütöd-e. További szép estét kívánok, üdv, Margit
Batka! Kösz a tippet naptár ügyben, de én 2007-est szeretnék. Azt még nem találtam, csak a HP-nál. Majd még nézelődök.
Bezsa! Ma megkaptuk a fánksütőt, és feladtuk a pénzt. Még egyszer köszönöm szépen.
Ma estére már kevés volt a kenyerünk, így kénytelen voltam pótlásnak kiflit venni. A 2 bumfordi kölyköm persze így csak a friss bolti kiflit volt hajlandó enni. Az a nagy bánatom, hogy hétközben későn érek haza ahhoz, hogy vacsorára készen legyen a kenyér, így nem tudok sütni. Azt meg nem szeretik ha már első szeleteléskor se teljesen friss a kenyér. Pedig a legutóbbi kovászos kenyerem burgonyapehellyel nagyon finom és puha lett.
Elkészült a "csakazértis" kenyérkém. Viszonylag elég jól sikerült. Viszont legközelebb olyan receptet próbálok ki, amit nem formában kell sütni, mert a sütőpapír miatt elég "pápista" (világos) lett az alja. Így a sütés vége felé kivettem a formából, és úgy sütöttem tovább.
Kedves Margit tudnál ajánlani olyan kovászos fehérkenyeret, amelyet nem kell formába rakni?
Megsütöttem a kálácscipócskát, próbából egy fél adagot, kinézetre nagyon szép lett bár a fonással még volt gondom.Még most hűlik.Küldök róla képet. A meggyes-mákos vagy Mákos-meggyes receptet beírtam a receptesbe.
Hát ha az emberlánya nem alszik éjjel akkor délután bizony kell pótolni.
Hát megvolt az első munkanapom. Alaposan elfáradtam, sok információ, feladat várt. Holnap már vizsgálok is, így a legfontosabb volt arra felkészülni.
Örülök, hogy a tökfélék ilyen nagy érdeklődésre tartanak számot, még akkor is, ha a leves nem ízlik mindenkinek. Azt még én sem főztem, de kenyérbe, sütibe isteni, sőt, egyszer csirkecombbal sütöttem együtt köretként. kicsit bizalmatlanul kóstoltam meg, de nagyon ízlett.
Kedves Bundik! Köszönöm a bíztatást. Ekkora változtatást talán nem kell nálam végrehajtani, de a burkolat és a festés mindenképpen frissítésre szorul. Gondolom, ennek kell lenni az elsőnek, aztán jöhet a bútor beszerelése.
Ha nekiveselkedem, majd beszámolok róla.
Kislányok, látom, ti is készültök a Karácsonyra. Az nlc-n van egy topic, "Pikk-pakk itt van Karácsony" címmel. Nagyon szép dolgokat lehet ott is látni, érdemes bekukkantani.
Sziasztok!
Kipróbáltam a fánksütőt.
Leirom a tapasztaltakat. Az alapfánk recepttel kezdtem kisütöttem egy adagot, de nagyon sűrűnek találtam a tésztát alig birtam egyik kanálról a másikkal levakarni, mindig visszakéredzkedett. A maradék nyers tésztához öntöttem kb 1/2 dl tejet és összekevertem. Ez már jobb volt, de a kisült tésztát kicsit sűrűnek találom. Ízre finom. Ja és a cukorból nem tettem annyit.
Anyukámnak nagyon íztlett. Most közöltem a családdal, hogy addig sütögetem a fánkokat amíg meg nem találom az igazit. Arra is rájöttem, hogyha nyomózsákba raktam volna a tésztát akkor egyenletesebben tudom a formarészbe tenni. Némelyik kicsit feles lett.
Holnapra fejtett bablevest készítettem
MARGITKA ismerem az ilyen nem alvásokat és hajnali ébredéseket. Lassan már túl vagyok rajta.
Merre vagytok? 1-2 napja már nagyon nagy a lazítás!
Kenyérke! Köszi a tanácsot a Hajdinalisztes kenyérrel kapcs. Igen, én is úgy gondoltam a sikertelenség láttán, hogy kevés volt a foly. a tésztához, de nem mertem eleget + hozzáadni, mert arra gondoltam, hogy a rozsliszttől majd lágyulni fog a tészta. A köv. jobban figyelek.
Még 1-2 nap kitart akevésbé sikerűlt kenyérke, aztán hozzákezdünk a sütéshez, mert a hétvégén nagyon kedves vendégeink lesznek. Egy részük csak ebédre, de a k.lányunk családostól 3 napig marad. De jó lesz!! Még unokázni is fogunk( 20 hónapos). A menüt már gondolatban összeállítottam, néhány süti is meg van, még a kenyérféléket kell kitalálni.
Szép estét, holnapra jó munkát és egykis napsütést kívánok Superkeri
Remélm ma tökéletesre sikerül a kenyered és képet is kaphatunk róla
Köszönöm az aggódásod. "Lustiból" most egy gépi kenyeret raktam össze. Ritkán szoktam, főleg csak nyáron magunknak gépi kenyeret sütni, de most ez látszott a legcélszerűbbnek. Remélem jól sikerül, burgonyapelyhes, kovászos lesz. Leírtam a hozzávalókat, ha jól sikerül, majd csinálok belőle receptet.
További szép estét, várom a kenyérkédről a híreket, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit