A nokedli tésztát én egy időben tojás nélkül csináltam. Most is csak 1 esetleg 2-őt teszek 1kg liszthez. Egyébként eddig én sem gondoltam rá, hogy a sűrűség megzavarhat valakit. Most - hogy " tapasztaltabb " vagyok a kovászolásban- jutott eszembe azután, amit Kartika írt.
Köszi Margitka, és Masala a kovászos válaszokat. Igen hát az is lehet hogy sürű lett, amivel bekevertem, tényleg sűrü volt, erre nem is gondoltam nem hittem hogy számít!
A másik azt hittem bekeverem és pár óra mulva már jó, nem gondoltam hogy 12, 24 órát kell elől hagyni utána. (biztos nem figyelmesen olvastam a dolgokat) Én bekevertem meleg helyen hagytam (mint a pokol olyan a konyha ha sütök) és 4-5 óra mulva betettem a hűtőbe. Sütés elött pár órával elővettem és ennyi. na most majd okoskodom és fotozom. Köszi. Jó éjt, elmegyek feküdni.
Volt olyan, hogy megborult a liszt és sűrűbb lett a kovász a kelleténél, akkor nekem is lassabban dolgozott, de akkor nem volt nokedlitészta sűrűségű.
Hogy milyen a nokedlitészta? Ez nekem annyira egyértelmű, mint gondolom mindenkinek a sajátja Erre eddig nem gondoltam, hogy van aki sűrűbbre szokta csinálni. Igaz, hogy én 1 kg liszthez 10 tojást teszek + vizet, így nem baj, ha kicsit lágyabb a nokedlitésztám, mert elázni semmiképpen nem tud. Elképzelhető, hogy aki kevesebb tojással keveri be, az szorosabbra csinálja a tésztát?? Lehet, hogy át kellene javítanom a leírásaimban "lágy nokedlitészta" sűrűségűre a kovász állagát??
Nagyon szépen köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmemet.
Szeretném megosztani veletek hatalmas kovászolós tapasztalataimat.
Arra jöttem rá, hogy ha sűrűbbre keverem a kovászt az etetésnél, akkor is lassabban indul be. Nem lehet, hogy Kartikáé is sűrűbb volt? Ilyenkor kicsit hígabbra szoktam keverni és akkor jó lesz. Margit amit írtam, hogy csak tk. rozslisztem van itthon, ezzel pont így jártam, hogy sűrű is volt, nemcsak tk.lisztes. Attól függ, hogy kinek, milyen sűrű a nokedli tészta??
Jégkása! Nagyon ügyes voltál megint, gratulálok! Ez az Adventi linzer nagyon aranyos ötlet. Megkérhetlek, beírnád a lizer receptjét a Karácsonyi receptesbe! Hozzátenném a képet és akkor meg is lenne az első idei finom ötletünk
A képeket már elhoztam, de válaszolni még nem volt időm. Be van csillagozva a leveled, hogy el ne felejtsek írni
Ha már itt is kérdeztél, akkor válaszolok itt. Jó?
Télen a kovász mindig lassabban működik. Néha-néha nekem is előfordul, hogy etetés után nem rendesen fut fel, azt sosem tudom megfejteni, hogy miért csinálja Ettől függetlenül akkor is jó a végeredmény. Próbáld meg most megetetni (kicsi langyos víz, annyi liszt, hogy galuskatészta sűrűségűre lehessen bekeverni) és csinálj róla képet, ha van rá időd. Majd 24 és 48 óra múlva is, ha lehet. Így könnyebben meg lehet ítélni, hogy van-e valami probléma vele. A képeket a visszakeverés előtt csináljad légy szíves!
Nem hiszem, hogy bármi baja lenne, és lehet, hogy most a fotózás tiszteletére összeszedi magát és jobb formáját mutatja
Ja, és a legfontosabb! Nagyon ügyesnek tetszenek lenni sütkérezés ügyében. Igazán olyan jó gyönyörködni ebben a sok csodaszép ennivalóban. Hát igen, kár, hogy nem lehet beleharapni!!
Persze Masal, én nem fogalmaztam érthetően. Én is tettem bele egy kis fehérlisztet, hiszen annélkül rémes lehet, de nagyrész egészséges dolgokat tettem bele, és tényleg jól sikerült. Mivel "lefolyt" igy azt a kis db-ot megkostoltam és finom kis kenyérke lett. Elnéztem egy receptet és a zabpehely helyett én zablisztet tettem bele és nem volt hozzá krumplipehely meg kovász én azt is tettem bele.
Kartika értem már és köszönöm. Tehát nem NEM ehet, hanem nem javasolják. Azért / nem akarok okoskodni / ha van a kenyérben egy kis fehér liszt, az nem lehet akkora baj, minthogy rossz szájízzel egye valaki a csak telj. kiőrl.-ből készült kenyeret. Pl. 10 dkg fehérliszt és 40 dkg tk. liszt az nem jó?
Masala, nem akartam nagyon belemenni, sajnos drága barátnőmet vastagbél rákkal operálták, ugy hogy semmit nem tudott. Rosszul lett, bevitték és 2 napra rá mütötték is.Most sok teljes kiörlésű dolgot kell ennie, azt mondta az orvos mellőzze a fehérkenyereket, fehér lisztet.
A kenyérformához. Nekem bevált a teflon forma, de lehet kapni az IKEÁ-ban fehér kerámia kenyérforma alaku tálat, nagyon jó, jó benne sütni én most abban sütöttem mindkét kenyeret.
Nekem a tönkölyös (ha megnézed a képet) majdnem lefolyt róla.
Margitkát már megkérdeztem az én kovászom miért nem olyan aktiv, mint neki a képeken?? nem olyan szagos, nem bugyog-fortyog, nem jön fel. pedig etem, friss, nem romlott!(mi nem jó??)
Ma névnapot tartutunk, de csak sonkás-sajtos kiflit sütöttem, krémest vettünk most a cukiba mert arra volt igény.Tegnap készítettem még linzert amit megszámoztam és adventi süti lesz belőle a gyerekeimnek.Küldöm a képeket.
Nelly az almás muffin engem is megviccelt már! Amíg nem sütöttem kalácsokat, addig sok muffint sütöttem, mert gyorsan elkészül, de csak akkor, ha jó a recept. Próbáltam saját keverésűt sütni egy másik alapján és a vége az lett, hogy kanállal kellett kikaparni a tepsiből!! Nem mindegy, mit-mivel teszel össze és főleg az, hogy mennyit. Ennek ellenére még most is szeretek muffint sütni.
Bezsa miben sütöd a kenyered és mennyi lisztből? Minden kenyered nagyon szép! Nekem egyre kevésbé válik be a szilikon formám! Az, amelyik hasonlít a királyformához csak ez nagyobb. Oldalra mindég szétfolyik a tészta, pedig úgy néz ki, mintha lenne tartása a formának.
Kartika a gyümölcsös sütid nagyon gazdag és nagyon finom is lehet! Ha nem titok, mit értesz az alatt, hogy bélműtétje volt és miért nem ehet fehér lisztet? Találkoztam már jónéhány bélműtétessel, de nem tudom, mire gondolsz?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit