Most néztem meg a Kinder Bueno receptjét, olyan sokat emlegetitek. Nekem ugyanez a recept van meg, 3-BIT szelet néven, annyi a különbség, hogy a kész piskótát nem keni meg mogyorókrémmel, hanem egyből a sárga krémet keni rá. A tetejére nem tejszínhabot, hanem csokireszeléket ír. Apró változtatás, és máris 2 különböző recept Mondjuk ez kalóriában szegényebb, és ez sem utolsó szempont
Beraktam a sütőbe, majd 1 óra múlva megnézem, kíváncsi vagyok. Szerintem is kell egy kicsit majd edény nélkül is sütni, mert nem fog egyenletesen pirosodni. Remélem nem a kukában végzi, majd hozok képeket, üdv
Kiváncsi vagyok a cserépben sült kenyérkédre. Én is szoktam ugy sütni mint szokimoki, hogy hideg sütőbe teszem be a péksütiket. Gyönyörü nagyra kelnek és szépen megsülnek. Ha formában sütök kenyeret és már nagyon kezd sülni a teteje akkor van hogy kiboritom a formából mikor már olyan félsült állapotban van és csak ugy a tepsin sütöm tovább. Igy minden oldala szépen és gyorsabban átsül. Ha a kenyérkéd már annyira átsült a cserépben, hogy megtartja a formáját akkor te si megprobálkozhatsz a kiboritással és akkor egyenletesebben tud sülni. Majd számolj be a végeredményről.
Igen, én is épp erre gondoltam. Úgy számolom, jó félóra kell, mire átmelegszik a cserépedény, úgy hogy mindjárt beteszem a sütőbe, már 45 perce kel a beste.
Én szoktam úgy keleszteni, hogy beleszámítom a kelesztési időbe a sütő felmemelgedését is. Tahát beteszem a megformázott kenyeret, ami mondjuk félig van megkelve a hideg sütőbe, és amíg bemelegszik a sütő, addig még keleget egy kicsit. Kíváncsi vagyok a cserepes végeredményre.Majd írj róla!
Már kel a kovászos kenyerem a cseréptálban. Kicsit gondban vagyok, mert nem tudom eldönteni, hogy mikor tegyem be a sütőbe, mert ugye a cseréptálat hideg sütőbe kell betenni. Számításba kell venni, hogy még kelni fog, gondolom, nehogy túlkeljen.
Ez a cseréptál belőlről mázas, úgy hogy nem áztattam be. A tészta kissé kemény lett, alig bírtam formázni, hát kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Lehet, hogy bekészítek egy kenyeret a gépbe is, biztos ami biztos
Biztos neked is van több méretü tepsid. Válassz egy olyat ami kisebb mint a sütőd keresztmetszete és béleld ki alufóliával és ugy öntsél bele vizet és tedd be alulra a cserepeidre. Az alufóliát kidobhatod és a tepsi sem lesz vizköves.
Ezt a két kis téglakenyeret is közvetlen sütés előtt kentem le bőven sima forró vizzel és ugy tettem be az előmelegitett sütőbe. Nagyon szép szint ad neki és ropogós héjat.
BATKA, miert mondod hogy megviselodtek , olyan csecsik""inkabb.Biztosan finik is.
JOLIM, nagyonszepek a kenyerkek! Tyu-ha!
CSOKIKA, koszi Neked is a fotot!Igazan szep es biztosan nagyon PHINNOM is. /Bocsi! a nyal futott ossze a szamban/hihi. Mikor teszed ra a lekvart? Nalunk itt NAGYON folyosak, v. elfolyosodnak a lekvarok. Ezert kerdezem.
Legnagyobb örömömre ma Batka is küldött képet egy sütéséről. Írt is hozzá, ebből idézek itt:
"Itt járt nálunk az öcsém, és a gépével csináltam egy képet! V. buci tészta (finomlisztből) kiegészítve a következőkkel: zabpehely, lenmagpehely, szárított petrezselyemlevél (meg persze plusz tej). Már úgy halásztam ki őket a dobozból, szóval kicsit megviselődtek (ez az adag most nem sikerült kellően laposra, direkt lágyra szoktam csinálni a tésztát, mert úgy kilapul, és könnyebben befér a szűkös helyre :-)"
Szerintem nagyon szépek ezek a zsömlék, egyáltalán nem látom megviseltnek őket Gratulálok Batka, és használd ki máskor, is, ha ilyen lehetőséged adódik, küldjél nekünk képeket. Üdv, Margit
Egy ilyen tepsi lenne jó nekünk is, ehelyett sikerült Limarával a rossz tálcát kitalálni.
A szilikonforma mellé szoktam én is egy kicsi vizet csurgatni, de már akkor, amikor sütés közben kenem le vízzel a kenyeret. Még mindig nem mertem a forró vizes lekenést kipróbálni , de egyszer úgyis meg lesz az is.
Én egy nagy mázas cseréptálban szoktam a nagy kenyereket sütni, a Fantás sütit ebben fényképeztem le. A római tál lehet, hogy jó lenne, de nem hiszem, hogy ne ragadna bele a kenyér. Mindenestre beáztatva az jó kis gőzforrás lehetne.
Teszek az aljába sütőpapírt, bár állítólag nem ragad bele. Egyszer láttam Jamie Olivert, ahogy virágcserépben sütötte a kenyeret, és nem ragadt bele neki
Sziasztok! Ma Margitka sokkovászos kenyerét sütöttem meg. Én még mindig nem merek sütőben nagy kenyeret sütni mert félek, hogy nem sül át, vagy szénné ég. Most is 2 db téglalap alaku szilikon formában sütöttem. Elég időigényes kenyérke, de megéri mert nagyon-nagyon finom. Én még pluszba tettem bele kenyérfüszer keveréket. Ma a Tescoban nem tudtam ellenállni egy karácsonyi aprósüteményes receptes könyvnek. Bescenneltem belőle egy lapot és elküldtem Margitknak, remélem felteszi és olvasható lesz. Nagyon guszta sütikockák vannak rajta. Igaz elég hosszadalmasnak tünik akár a kenyér, de szerintem ez a süti is isteni fonom.
A gőzőlést én ugy oldom meg, hogy van egy ocska tepsim aminek a mérete valamivel kisebb mint a sütő keresztmetszete. Ezt beteszem a sütő aljába vizzel és az jó nagy gőzt csinál. Ma csak a sütés kezdéséhez akartam kis gőzt. Igy a 2 szilikonformában lévő kenyeret mielőtt betettem az előmelegitett sütőbe megkentem jó bőven forróvizzel és mivel ezek a szilikon formák egy tepsin voltak amin véletlen rajtahagytam a sütőpapirt igy a tepsire is locsoltam némi vizet. Igy kellemes gőz lett a sütőben és a sütőpapirról a pici vizkövet le lehetett törölni.
Masala! A múltkoriban a sütőbe öntött vízzel való gőzösítésről beszélgettünk itt Limarával. Ennek kapcsán született meg az ötlet, hogy egy régi, rossz tálcát kellene a sütő aljába tenni, hogy ne a sütő legyen vízköves, nekem még a gázt is eloltaná egy hasonló akció. Nekem is van két edényem, amit csak erre használok, de ezzel nem lehet azt a gőzmennyiséget elérni, mint amikor a teljesen átforrósodott fémre önt vizet nagy felületen az ember. Ehhez nem vált be a tálca ezek szerint Limarának.
Limara! Akkor elővigyázatosságból én megpróbálom csak a tálcát megsütni külön, meglátom az is elfüstöl-e vagy kibírja. Örülök a zsömléid sikerének.
Somika! Köszönöm a tejszínes kérdésemre adott választ. Megnéztem a receptet, hogy melyik kenyérről is van szó. Milyen volt a krumplid? Ha végigolvastad, akkor a második beírásomnál hideg krumpliból csináltam és teljesen ellágyult a tészta a 2. dagasztásra, így jócskán kellett még lisztet hozzátennem. Mindenképpen biztos, hogy kellett volna még liszt a tésztába, bármitől is lágyul el. A nagyon kemény tészta a gépben, nálam azt jelenti, hogy elig bírja el a gépem és ezeket még nem a Panasonicban dagasztottam, ami nem bír a kemény tésztákkal, hanem az Etában, ami egy kis traktor. A szabadon sütéshez a legtöbbször az elején még kézzel kellett segítenem a gépnek, hogy be tudja dagasztani egyáltalán a tésztát. Mostanában egyszerűbb és gyorsabb a formában sütnöm, de épp most tervezek egy szabadon sütött kenyeret megint. (A sok gőzzel sütést egy ilyenen szeretném kipróbálni.)
Köszönöm mindenkinek itt is, hogy kitöltitek Ildinek a kérdőívet. Aki még nem tette, megkérem szánjon rá néhány percet, hogy tudjunk segíteni.
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Ui.: A Kinder Buenom már a hűtőben pihen összerakva, csak még a tejszín hiányzik róla. Jóval kevesebb cukorral csináltam meg a krémet, mint a megadott és elfelejtettem a kekszeket tejben megforgatni, így a kirakott sort locsoltam meg vaníliás cukros tejjel. Majd beszámolok róla holnap, hogy milyen lett, hozok képet is, ha ki tudom szedni normál kockákban a tepsiből
Amíg a kérdőívet töltöttem, addig a kenyerem majdnem kimászott a formából!
Limara, Margit amíg nem volt egy rossz lábasom, addig egy közepes konzervdoboz volt a sütőm aljában gőzösíteni. Most is van egy , mert ha kevesebb gőz kell és gyorsabban, akkor a konzervdobozt használom. olyan, mint amiben a boltban a főzelékek vannak.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit