Hosszú hozzászólásomból csak kifelejtettem: Lehet, hogy azért nem kelt a gépben a tegnapi kenyér tésztám, mert az egyik kovászt a hűtőből vettem ki és lehet, hogy lassan indult be. Nekem még nőtt a sütőben is a kenyér. Óriási kerek kenyerem született. Azért nem fényképeztem, mert nagyon kirepedt.
Margitka ! Nagyon sajnálom, hogy tegnap este nem tudtam feljönni az oldalra, ma pedig nem volt bent internet szolgáltatás. Így biztos elkéstem már a válasszal, mert a pocakotok már bizti tele van a fincsi Kinder Buenoval.
Szóval én másnap reggel tettem rá a Hulala tejszint és délután jött a vendégség, akkor fogyasztottuk. Én Hulalából készítettem és az cukros volt és ahhoz nem tettem habfixálót. Én a másik tejszínhez biztos tettem volna egy kis cukrot és egy kis habfixálót, igaz utóbbit nem nagyon szoktam használni.
Limara ! Nagyon sajnálom, hogy így jártál a sok kovászos kenyereddel.
Tegnap kipróbáltam az új jénai edényemet. Én is egy sok kovászos kenyeret sütöttem, ugyanannyit használtam 60 dkg össz liszthez, mint Limara. A gépben alig akart kelni, az 1 óra nem volt elég még plusz 30-40 percet kellett keleszteni. Amikor már megformáztam a jénaiban nszépen kelt. Formázás után, lekentem vízzel és letakarva kelsztettem kb. fél órát klesztettem. Majd lefedve hideg sütőben kezdtem sütni. Kb. 1 órát sült amikor levettem a jénai tetejét és hagytam még 5 percig sülni. Nagyon szép színe lett, mert margarinnal kikentem a jénait. Persze hogy nem cserepesedett ki nekem, de sok helyen szét repedt. Lehet, hogy azért, mert esetleg túlkelt. Fincsi ropogós héja lett és a kenyér íze is fincsi.
Lehet, hogy megint 10 perces szünetekkel fogok írni, de szerenék már válaszolni Limarának és Bezsának.
Aranyosak vagytok Ma sütöttem óriáskifliket, kb 30 dkg-osak lettek. Két hatalmas kalácsot, akkora, hogy majd elrepül és most sül egy gépi fehérkenyerem, meg feltettem főni a holnapi levesemet.
Limara! A kevés élesztővel készülő tészták már nem nagyon szeretnek kelni a sütőben, a zsömléd nem is tudom mitől kelt még valamennyit. (Lehet, hogy a letakarásnak volt köze hozzá.) Amiben több az élesztő, arra bátran lehet számítani, hogy sülés közben is kel még. Ilyen lett amai kalácsom, de erről majd mesélek és hozok képet. Sajnálom, hogy nem sikerült rendesen a kenyered, de hidd el, előbb-utóbb ez a mumus is megszűnik mumus lenni és ezek a tészták is tökéletesen fognak sikerülni. Csak ne add fel!!!
Bezsa! Joli javasolta, hogy tedd a sima hűtőbe előző este a bucikat és másnap meg tudod sütni. Én is ezt szerettem volna mondani. Ha hideg tésztával dolgozol, akkor nem kel meg a hűtőben másnapra rendesen és a kivevése után még keleszteni kell. Ha (gép-)meleg tésztából készíted, akkor a hűtőben még elég rendesen meg tud kelni, mire teljesen áthűl, akkor szinte azonnal sütheted, ahogy kivetted.
Na, sikerült megírni amit szerettem volna és még a levesem se futott ki.
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Sziasztok! Csak bekukkantottam, és élvezettel olvasgattam a kovászos sütés rejtelmeiről. Limara! Fel a fejjel! Olyan ügyi vagy, majd sikerül a következő! Tudom, most el vagy szontyolodva, de félre bú! Margitka! Olyan jópofán írod, hogy nem akarsz szinte semmi komolyat sütni, hát ehhez képest én tényleg nem sütök semmit hétköznap, ellentétben Veled...Nem is Te lennél, ha kibírnád, hogy egy nap nem készítenél valami szupi sütit! No de nem baj! Csak így tovább! Nelly
Szia Joli! Köszi a választ, majd még gondolkodom, hogy mi legyen. Lehet, hogy ez a készre sütött lefagyasztott lesz a legjobb, mert akkor azt akár egy héttel előbb is meg tudom csinálni.
Én virslis bucikat készresütve szoktam lefagyasztani. Mikor kell akkor csak szobahőmérsékleten felengedem ha melegen akarom akkor egy picit megmikrózoim és olyan mintha akkor sütöttem volna. Az hogy nyersen lefagyasztva mit csinál?! Mig kienged az is idő. Szerintem vagy tedd be a kész nyers bucikat a sima hütőbe azok 1 éjjel szépen megkelnek a hütőben és süthető, vagy süsd meg előző este és reggel csak egy picit melegitsd át a sütőben a tepsin vagy mikrózd meg, vagy egyszerüen csak tedd rá a radiátorra. A virslis buci is mint sok más Margitka receptje majd biztos jön később és ő elmondja, hogy mit szokott vele csinálni.
Kislányok egy kérdés: A virslis kiflit ha előző nap megcsinálom (sütés nélkül) akkor megkelesztve kell lefagyasztani? Frissen sülve szeretném vinni egy rendezvényre. Hajnalban meg ezért nem szeretnék kelni. Csinálta-e valamelyikötök már így? Ráadásul előző nap lennének segítségeim, másnap meg rengeteg szendvicset kell készítenünk.
Sziasztok!
Tegnap mivel elfogyott a kenyerem, gyorsan odadobtam egy burgonyapelyhest (ez már jól megy). Most egy kicsit sűrű a munka ráadásul sokan voltak körülöttem, hát elfelejtettem a csipogót beálítani kelés ideje alatt. Úgy elfelejtkeztem a kenyeremről ahogy az elő van irva. Mikor eszembe jutott és futottam megnézni, a sütőformám tetjéig ért. Na gondoltam ezt biztos túl kelesztettem. Hát nem éppen jó lett ( úgy látszik máskor is el kell egy kicsit felejtenem). Félidőben én is kiszoktam rakni tepsire. Tegnap amikor megnéztem, hogy mennyire sült meg, hát ráejtettem a kenyeremre a forma tetejét. Persze az élével esett rá és szépen behorpasztotta a kenyeremet. Úgíy látszik egy kis baki mindig kel.
Sziasztok kislányok! Nagyon aranyosak vagytok, köszönöm a biztatást.
Joli! Duplájára kelesztettem a cseréptálban, és úgy tettem be a sütőbe, de ott nem tudom miért, nem kelt tovább. Arra számítottam, hogy a cserépben ahogyan lassan melegszik át, még kelni fog, de ez nem működött, nem tudom miért. Kelés szépen beindult, kezdtek buborékok is lenni a tésztában, majd ha Margitka hozza a képeket, azt hiszem, látszani is fog.Egy biztos, nagyon kemény volt a tészta, ez hiba volt. Egyébként Margitka is megmondhatója, a sok kovászos kenyerek nekem a mumusaim, valahogyan nem sikerülnek, vagy túlkelesztem, vagy keletlen marad. Ha kevesebb kovásszal, több élesztővel csinálom, akkor semmi gond.
Nagyon sajnállak a kenyérke miatt. Az élesztő és kovász arány nem rossz. Én tegnap a két kenyérkémet ezzel az aránnyalsütöttem. Margitka sokkovászos kenyér receptje alapján. Nekem tegnap elég sok idő kellett hogy rendesen megkeljen pedig a langyos sütőben kelt, hogy ne legyenneki huzat és egyenletes langyos helyen legyen. Majd kivettem betakartam és előmelegitettem a sütőt és már a forró sütőbe tettem vissza. Mielőtt betetted a sütőbe mennyi ideig kelesztetted? Nemlehet, hogy nem kezdett el kelni rendesen és fázott a cserép edényben? Nem tudom, ezek csak kérdések, Margitka biztos többet tud segiteni. Én ugy gondolom, hogy olyan 2/3-ig meg kell keleszteni és csak az utolsó 1/3-os kelést szabad arra bizni, hogy a sütőben keljen mig melegszik a sütő. Én legalábbis igy szoktam csinálni igaz nem cserépben. A kovászos dolgok sokkal lassabban kelnek. A sütő hamar eléri azt a hőfokot amikor már megáll a kelés mert tul magas a hőmérséklet ezért gondolom hogy normál langyos hőmérsékleten kell hosszan keleszteni és csak a végén hirtelen melegiteni.
Kicsit bekukkantottam, de még mennem kell. Most kel a Pomposom, ez lesz az ebéd a gyerekeknek, ha hazaérnek a suliból. A Kinder Buenora rátettem a tejszínhabot, szerintem a 2 dl-tejszínből nagyon kevés hab lett. Kis csokilapkát én is szórtam a tetejére, hogy mutatósabb legyen. Délután főpróba, ha ez sikerrel zárul, akkot hozok képet is róla. Késő déután fogok hozzájutni, hogy még süssek valami kiflifélét a holnapi tízóraihoz, meg még főznöm is kell valamiket. Majd később jelentkezem, addig is szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Limara,ne bánkodj!..nekem se sikerült a kenyerem tegnap,ugyanis kifutott a gépből:)..majdnem futottam utánna:).Margitka köszönöm hogy leirtad a betü használatot,remélem most jo lesz.Lányok!..nekem laptopom van,lehet azért másképp ir,mint az asztali gép.ILDIKO!..köszi a dicséretet,ha kihültek a Linzersütik akkor kenem csak meg a lapokat lekvárral,utánna meg összetapasztom őket,..közben meg kostolgatom is egy kicsit:)
Nagyon bánatos vagyok, a kenyerem totális kudarc lett. Egy mákszemnyit sem kelt a sütőben. Így lett egy nagyon tömör, keletlen kenyerem, igaz a héja jó ropogós lett. Azt még nem tudom, hogy azért nem kelt már tovább, mert kevés élesztő, sok kovász (1dkg, 25 dkg) volt benne, vagy azért, mert túlságosan is keményre sikerült dagasztanom a kenyeret. Lehet mindkettő. Bár tegnap ugyanebből a tésztából gyönyörű zsemléket sütöttem, azok a fólia alatt még nagyot nőttek.
Mindenesetre most süll a gépi kenyerem.
Margitkának azért elküldöm a képeket, hátha közösen kisütünk valamit. Üdv
A szilikonos formát én is megnéztem, miután itt olyan lelkesen vettétek, kerestétek.
Színénél, rugalmasságánál fogva egyszerűen gusztustalan volt számomra. Nem volt könnyű a vágyálmok sorából törölni.
A teflonos enényeket sem szeretem. Egyedül a palacsintasütőt tudom elfogadni. Sütéshez a zománcos edényeket tartom célszerűnek. Tiszták, higiénikusak, nem túl sérülékenyek.
Hát az illata már nagyon fincsi a kenyérnek.... nemsokára megnézem. Én is szeretem a burg. pelyhes kenyereket, szinte mindig teszek a tésztába, de most épp elfogyott, du. megyek beszerző körútra.
Szilikonformát én nem nagyon szeretem, inkább a fém formát kibélelem szilikonos sütőpapírral, tegnap vettem a Tescoban, így egyformán pirosodik az alja is.
Limara! Én is nagyon kíváncsi vagyok ,hogy sikerül a sütésed. Szívesen kipróbálnám én is a cseréptálas sütést.
Egyébként én is kifordítom a kenyeret a formából (szilikonos) a sütés vége felé, mert az alja nehezen pirul. Ha sikerül elég szoros tésztát dagasztani, akkor szívesebben sütöm forma nélkül.
A hétfőn sütött Burg.pelyhes kovászos kenyerem, még ma is nagyon finom, egy cseppet sem morzsálódik, és puha is.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit