Sziasztok!
Megsütöttem az "új" kenyeret amit tegnap bekevertem, ez most szebb lett. Én szilikonos papirra szórtam a darát, ahol nem volt ott egy kicsit ragadt, de elég szépen lejött. Nekem is elég lágy lesz a tészta, de ez nem okozoztt gondot. Mindenkinek nagyon izlik. Este bekeverem a következőt, hogy holnap este kelljen megsütni.
Holnap lesz a pénteki 60 emberes bevásárlás.
Az alábbi menüt tervezzük: kolbásszal töltött karaj
csirkepástétom (ez már készen van)
virslis kiflik, körözöttes, téli szalámis, sonkás szendvics, francia saláta, majonézes burgonya, sós és édes sütik.
Azt hiszem sütit most készen veszek.
A mérőpoharamon be van jelölve a 3 pohár (cups), de most megnéztem ez csak 2 deci poharanként. Mindjárt bekavarok még egy adagot, megpróbálom jénaiban is. Üdv
Mennyi lisztet tettél bele,nekem soha nem lesz lágy,sima liszttel sütöd?Én eddig simával csináltam és 2 és fél decis bögrével,ugyanezzel mértem a vízet is.Amikor kiveszem a tálból és hajtogatom ,akkor nagyon sok lisztet teszek alá.És nagyon sok grízt is teszek utána,az egész tésztát ellepi.Nekem teljesen száraz a konyharuha.Én eddig 3x sütöttem és mindig jénaiban,250 fokon,de az edényt fel kell előtte forrósítani.Én beteszem a jénait a sütőbe amikor bekapcsolom. Mindig pontosan szoktam sütni,30 percig fedővel és 20 percig fedő nélkül ,de nem égett eddig meg.Ma is bekevertem tk.lisztből és rozslisztből is ,kíváncsi vagyok mi lesz belőle.Majd holnap beszámolok róla.
Szóval nem is én lennék, ha nem bénáztam volna el a kenyeremet! A tészta nekem is elég lágy lett, legközelebb egy kicsit több lisztet teszek bele. Sütőpapírt tettem a konyharuhára, azt zabkorpával szórtam meg, így pihentettem a tésztát még 2 órán át. Ahol nem volt épp zabkorpa, ott jól beleragadt, átázottt a sütőpapír, de valahogy átküldtem a láboskámba. Egy zománcos lábast, ami kezdetben fehér volt, tettem be a sütőbe, azzal együtt hagytam átforrósodni, mire kivettem kissé fekete volt. Bele bűvészkedtem a tésztát, és 2 réteg alufóliával letakartam. +0 percig így sütöttem, akkor kitakartam, már majdnem jónak tünt a színe, bár sejtettem, hogy alulról már jól megsülhetett. Hagytam még 15 percig, de 5 is elég lett volna, mert arra kaptam föl a fejemet, hogy már a legbelső szobában is gomolyog a füstGyorsan kiraktam a terszra, akkorákat pattogott... Pár perc után végülis sikerült a fazékból kiszedni, de sajnos a héja keserű lett, viszont a belseje nagyon finom. Szerintem a zománcos lábosban vagy kisebb hőfokon, vagy rövidebb ideig kell sütni, mert jóval vékonyabb a fala mint a vaslábosé. Még megpróbálom jénaiban, remélem bírni fogja a hőfokot.
Azért, hogy sikerem is legyen, megcsináltam a kókusztejes brióst, az viszont nagyon szépen sikerült. A kisfiam csinálta a csigákat, biztosan azért lett ilyen szép. Legközelebb talán egy kicsit több cukrot teszek bele, egy lehelettel lehetne édesebb. 50 dkg liszt kellett hozzá, és fél csomag élesztő.
Mindkettőről küldtem képeket Margitkának, illetve még egy gyönyörű karácsonyi faliképről is, amit a húgom készített nekem
Bénaságom története az elöbb folytatódott, csuktam be a komód jó nehéz fiókját, közben a kicsire figyeltem, teljes súlyommal ! nyomtam a fiókot, de az ujjam ott maradtMár lefeketedett a körmöm
Fantasztikus dolgokat sütögettetek az elmúlt időszakban.
Limara! Kitartásodat nem győzöm csodálni a letakarás területén. Nem semmi ötlet az edény fölé sátrat építeni.
Hol találom a dasztás nélküli kenyér receptjét? Az én érdeklődésemet is nagyon felkeltette.
Bezsa! Kb. 4-5 kg kupak már megint összegyűlt. Gyűjtöd még?
Még nem szavaztam, de én is az "egykéhez" fogok csatlakozni. Igaz nem veszek el az ABC-ben, de számomra kényelmesebb ha a kategóriákban keresek. Most ha pl. zsömle v. kenyér receptet keresek, nem kell az összes receptet átböngésznem. De ha a többség az ABC mellett dönt, akkor azt fogom használni, és azt fogom megszokni. Legfeljebb több időt szánok a keresgélésre.
Ezt a szépséget 3,5 vagy 3,75 literes jénaiban sütöttem aminek az oldala és a teteje is magas. Lemértem 1 kg-os kenyér lett, pedig én csak 60 dkg össz liszt mennyiségből csináltam, mert többet nem tud a kis gépem dagasztani. Üdv:Julika
Hát pékecskék, gratulálok, nagyon-nagyon gyönyörű kenyereket sütöttetek A dagasztás nélküli kenyérke is nagyon klassz, de Julika kenyere is csudi szép! Tényleg csodákat tesz a letakarás!
Julika! Mekkora jénaiban sütötted ezt a szépséget?
Margitka! A lúdlábnak eddig ellenálltam, azt gondoltam nekem túl csömör, de most azt hiszem karácsonyi sütinek az étlapra kerül
Az este engem kidobott a g-portál, hiába is akartam visszajönni, nem sikerült, karbantartást írt ki, viszont azt látom, ti folyamatosan írtatok
Egyet elfelejtettem írni. A csokimázba sokkal több olajat tettem, mint a megadott mennyiség volt. Csak löttyintettem - legalább 3 ek-nyit sikerült öntenem - de még így is meglehetősen törik, tehát egy kicsivel többet is elbír szerintem. További szép estét, üdv, Margit
A dag.nélküli kenyérhez találtam még pár érdekes dolgot:
1. zsírpapíron keleszteni (másodszor) konyharuha helyett, arról simán lefordul
2. 4 literes edényben sütni, akkor helyes buciformája lesz.
3. kicsit több só (akik vmiért nem találják elég ízesnek)
4. egyharmad lisztmennyiség tk liszttel helyettesíthető.
5. az edényekről már írtam, az első próbálkozáskor túl nedves tésztáról többen panaszkodtak, valamivel kevesebb víz a megoldás.
Egyébként tényleg pattog és cserepesedik, ahogy hűl.
Cukrászkodást én tanulok tőletek Ünnepek után én is visszaveszek majd egy kicsit a lendületből, mert ez tiszta hízókúra. Erre igazán nincs szükségünk, de olyan jó ezeket a finom sütiket végigpróbálgatni és kóstolgatni
Bocs,hogy nem hoztam a képeket a kenyérről,de nálunk összejöttek a névnap és a szülinapok,szombaton és vasárnap is.Most mentek el a vendégek.
De azért tegnap este megint bekevertem egy ilyen kenyeret,a családnak ízlik és nincsen vele sok munka,Nekem ma sem volt lágy a tészta,most is sima lisztből csináltam és szintén jénaiban.
Holnap megpróbálom tk.vagy rozslisztből is kíváncsi vagyok milyen lesz.
Margitka! Köszönöm a segítséget! Úgy látom, most már nem csak pékinasok vagyunk, hanem elő lépünk mint cukrász tanonc is, ha követni akarunk Téged. Bízom benne, hogy majd ha elmúlnak az ünnepek, kicsit csitul a sütiláz, legalább is a részemről. Beérem én akkor már fincsi kaláccsal is!
Jó pihenést, szép napot kívánok holnapra superkeri
Jégkása:
1. állati finom
2. van vele max. 5 perc meló
3. könnyen reprodukálható.
Egyébként pár nap alatt bejárta a világot, ami azért valljuk be, azt jelenti, tényleg jó.
Szóval próbáld ki, és meglátod.
Örülök, hogy tetszik a Lúdláb, nem is bonyolult az elkészítése és nagyon finom. Már csak 2 szeletnyi van belőle. A gyerekeim szerint ez a legfinomabb az összes eddigi süti közül, bár ezt nem osztom teljes mértékben, mert a korábbiak között is több nagyon finom volt.
Direkt emiatt vettem vajat, tehát ezzel csináltam.
(Az Auchanban vett 12,5 dkg-os, olcsó, Szlovák vagy Cseh vaj bevált.)
A következő sütit még nem tudom mi lesz, de majd megint beszámolok róla.
Két nap is ünnepeltünk, volt egy születésnap és névnap is . Majd küldök képet holnap.Látom sokatokat megfogott a dagasztás nélküli kenyér, Modjátok miért olyan jó ez?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit