50 dkg liszthez 2 dkg élesztőt tennék, hacsak nincs még a tésztában valami nagyon "lehúzós" dolog, vagy a töltelék nem nagyon sok. Ezek miatt lehetne emelni még egy kicsit az adagot. Ha relatív kevés kovászt teszel (max.10 dkg), akkor maradhat is ez az élesztőmennyiség.
Kíváncsi vagyok, majd mesélj erről a csigáról! Sok sikert hozzá, üdv, Margit
Sziasztok!
Infókat kérnék két gépről! Az egyik a CLATRONIC BBA2864, a másik az ELTA BA123. Van mindkettőből a Metróban :) Az egyiket a szüleimnek, a másikat magamnak szeretném megvenni.
Bocs, hogy mostanában nemjutok ide de az új családtagunk kevés szabadidőmet is lefoglalaja.
Most is egy receptet keresek az a neve, hogy svéd Luca napi sütemény. Tudtok ebben segíteni? Azt sem tudom, hogy jó topikba írtam ezt be. Köszönöm
Majorkaj! Csak egyszer dagasztottam 20 percig a tésztát, pont ahogyan Superkeri írta. Utána duplájára kelesztettem, majd gyengéden átgyúrtam, daraboltam, formáztam, kelesztettem, sütöttem.
De jó hogy itt vagy! Kellene egy kis segítség. A kenyérsütés otthon c. könyvben találtam egy gombás csiga recit, ezt sütném meg. De: a recept 4! dkg. élesztőt ír50 dkg liszthez. Nem sok ez? Egyébként én élesztős-kovászos verzióban sütném. Légy szíves megírni, miből, mennyit tegyek. Nagyon köszönöm előre is. Üdv. Superkeri
Én ma pecsenyezsömlét sütök. Volt sült csirkéből egy kis maradék lé, ebből dagasztódik most a tészta. Még gondolkozom, hogy csak zsömle legyen-e belőle vagy kenyér is, majd még kitalálom.
Superkeri! Milyen kenyeret sütsz? Kíváncsivá tettél, majd mesélj róla.
Bocs. hogy belebeszélek, látom Limara még nem volt itt, ma, és úgy tudom, egyforma gépünk van és korábban erről már írtunk, hogy csak 1x dagasztjuk a kalács tésztát, mert gyönyörűen kidolgozza a gép már az 1 dag. alkalmával. Én nem is annyira a kelési időt figyelem, mint az üstöt. Ha tele van az üst a kelttésztával, időtől függetlenül, (ált. 1 ó) akkor már veszem is ki és formázom. Utána ismét kelesztés a tepsin: 20-40
Tegnap bevásároltunk lisztből. A közeli kisvárosban működő malomnak van lisztes boltja és ott sikerült BL 80 lisztet venni, elfogadható áron.
Ma ki is próbáltam a lisztet. Ismét a Kalácscipócska tésztája volt soron. Most hozzáadtam 5 dkg burg.pelyhet, vagy ez v. a liszt tette elég lággyá a tésztát. Azért elég jól elboldogultam vele. Formákban sütöttem meg, a következő formában: kicsi jénai fedő: kókuszos csiga, kicsi jénai fedő:birssajt darabkák-diós-barnacukorral megszórva. A tészta nagyobbik felét ismét ketté oszt.: 1.fahéjas-cukros, 2. lecsepegtetett körte befőtt szeletek. A két rudat összecsavartam és koszorú alakra hajtottam, kerek fedőben sütöttem. Gyönyörű piros-fényesre sikeredett a sütése. Még forró, kóstolás később.
Már hízik a kovászom is, holnap kenyér sütés lesz. Egy új recit szeretnék kipróbálni, ha sikeres lesz, leírom.
A kókusztejes brióssal kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy Te egyszer dagasztottad csak és mennyi ideig kelesztetted ? Én is meg szeretném sütni. Már vettem kókusztejport és abból fogom gyártani a kókusztejet. Üdv:Julika
Az én receptjeimhez nem nyúlnék. Megkérlek, hogy írd meg még egyszer, hogy mi és mit töröl le, mert most hirtelen nem találtam meg. Bocs, biztos fáradt vagyok.
Margitka! Ugye a Te recijeid azért megmaradnak külön? Mert sokszor a Te alapkenyered, vagy kalácsod szoktam elővenni, vagy ajánlani ismerősöknek. Ja, és légyszi csinálj valamit a felhívásoddal, mert letörli az elejét a reciknek, majd nézd meg! Ha ráérsz! És köszi! Gratulálok minden bátor kezdeményezőnek, aki megcsinálta az új kenyeret, és nagyon ügyes is volt! Én is megpróbálkozom vele biztos hamarosan, pláne ha semmit nem kell vele dolgozni! Az a kis hajtogatás meg belefér. Azért majd kijegyzetelem mindenki tanácsát, mert biztos ami biztos.Nelly
Sziasztok! Én is szavaztam, és a második változatra, mert van, hogy kenyér recit, vagy kalács recit keresek, de többször abc-ben kutatok. De Margitka már így is eléggé le van terhelve, én pedig ráérek, s ha mégsem találok valamit, még mindig itt vagytok Ti. Tehát legyen a legegyszerűbb megoldás.Nelly
Az enyém kb.21 cm átmérőjű /a jénai/,a kenyérke nekem már nem nagyon nőtt utána.Talán a magassága egy- két centit.De a hajtogatás után a konyharuhába kell csomagolni nem a sütőtálba.2 óra múlva kell sütni.
Nyugodtan sütheted abban a jénaiban,nekem is kb.20 éves,szerintem csak az a lényeg,hogy hideg sütőbe tegyed és a sütővel együtt melegedjen fel.Hidd el,én már 3x is ugyanabban a sütőedényben csináltam.Ezek az edények csak a hirtelen hőmérsékletváltozást nem bírják.De ha van cserépedényed abban is lehet,a Batka azt írta tegnap.
Bezsa,mi az a 60 emberes bevásárlás? Mindet Te látod vendégül?
Sziasztok! Tegnapi kérdésemet elküdtem és kidobott a gportal. Margit köszönöm a választ. A ludlábhoz rumos meggyet használtál? Ma én is hatalmas briosokat sütöttem, de nem kókuszosat, hanem vanilia aromával és jégcukorral a tetején. A nagylyuku hatos muffin sütőben sült. Délután sütöttem bucikat a fiamnak holnapra szendvicshez. Ő a fehér dolgokat szereti de csempésztem bele fehér rozslisztet is. A tetejét a buciknak csak forró vizzel kentem le. Lehet, hogy este bekeverem én is a dagasztás nélküli kenyeret csak nemtudom miben süssem. Van egy vaslábasom de annak az alja keskenyebb mint felül. Szerintetek az jó? Még vannak zománcos lábasaim, de Limara azt irta, hogy nagyon megsül benne. Az én sütőm egyébként is erősen süt. A jénait nem merem betenni 250fokra, nekem még a mult rendszerből valók a jénai edényeim azok nemtudom hány fokot birnak. Méag a kerek kapcsos tortaformán gondolkozom, hogy abban sütöm és letakarom.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit