Szia Limara! engem érdekelne a zserbó recept. Sajnos eddig csak cipőtalp minőségűt sikerült sütnöm. :((
Az a recept amit ajánlottam Nellynek az pont a 3:2:1 arányú tojás nélküli linzer. És elsőre sikerült.... :)
Kekszet meg úgy csinálom, hogy golyókat formázok, majd egy pohár talpával kissé ellapítom őket, de lehet a villa hátuljával is, akkor mindjárt lesz mintája is.
Nelly4 Még egy kicsit a linzersütésről! Ha a hagyományos 3:2:1 linzertésztát készíted, általában nem kell hozzá még liszt, ha már teszel hozzá tojást, akkor igen. Linzernél fontos, hogy a vaj nagyon hideg legyen, nagyon gyorsan kell vele dolgozni. Ha van akkor késes élű aprítógépben a legegyszerűbb összeállítani a tésztát, akkor szinte kézzel hozzá sem kell nyúlni. Ha nincs, akkor a vajat célszerű sajreszelőn a lisztre reszelni, és csak az ujjad hegyével gyorsan beledolgozni. Utána min. fél óra a hűtőben, de nagyon jól tűri a fagyasztást is, nekem most is van egy csomag bent. Holnap akarom megsütni, virág mintára szaggatom, körbe dióhabot nyomok rá, majd a közepébe teszek lekvárt. Úgy szoktam, hogy az eperlekvárból kiszedegetem a gyümidarabokat, azt teszem bele, majd rögtön sütés után a "levével" átfényezem.
Kel már az óriáskifli tésztája, szaggatásra vár a mézeskalács, de pucérok az ablakaim is.
Ha kell valakinek, van egy nagyon jó, elronthatatlan zserbó receptem, sokszor sütöm.
Margitka, ezt az oldalt nem lehetne a kedvenc oldalak közé betenni, nézd majd meg, nagyon sok finomabbnál-finomabb süti van leírva benne, és nagyon sok hasznos dolog is. http://www.ruszwurm.hu/html/konyv_tartalom.html
Szia Nelly!
Én se vagyok nagy sütimágus, de a linzert kifejezetten imádom, és annak is a finom cukrászdai változatát. Mindig is szerettem volna ilyet sütni. Nemrég rátaláltam a neten a Ruszwurm cukrászkönyvre, és abban le van írva sok-sok finom süti receptje. Többek között a linzeré is. Két változatban is szerepel, egyik a hagyományos, másik a költségtakarékos változat. Kipróbáltam a hagyományosat és ISTENI finom linzerek lettek, házi baracklekvárral töltöttem meg (folyékonnyal) egy fél nap alatt meg is puhult és sokáig lehetett volna tárolni, ha a "manók" nem zabálják fel (vagyis én). Mindenki azt hitte hogy boltban vettem. :)
http://www.ruszwurm.hu/html/164.html ha érdekel itt megnézheted.
Csak bejelentkezem. Jó pocsékul vagyok, de azért keltem reggel 6-kor, aludtam vagy 3 órát előtte. Na sebaj, ami jó hír, hogy megfőztem a halászlét. Lett 22 liter, már a fagyasztóban pihen mind.
Limara! Örülök a kenyered sikerének, ezzel remélem megört a sokkovászos pechsorozatod.
Superkeri! Nagyon örülök, hogy jelentkeztél, biztos olvastad, hogy hiányoltunk.
Hirina! Ugyanazt tudom írni. Nagyon örülök, hogy jelentkeztél, máskor is írjál!
Ági! Üdvözöllek én is, sok sikert kívánok a kenyérsütéshez. Hol van nagy hírünk??
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, süssetek-főzzetek, készülődjetek tovább, feltehetőleg én is ezt teszem majd. Nem tudom mikor tudok jelentkezni, mert holnap is elég sűrű napom lesz. Üdv, Margit
Nelly a kekszed azért ropogós, mert nagyon vékony lett. Finom lehet így is, de ha több lisztet teszel bele és nem terül ennyire szét, akkor is finom lesz. Akkor egy kicsit tovább kell sütni és esetleg kisebb hőfokon, hogy átsüljön belül is.
Most olvasom agódásodat a linzerek körül. A tappancsot kinyomhatod nejlon tasakból is, a dióskoszorút pedig ha van keksznyomód azzal is jó, vagy kinyújva és formákkal kiszaggatva, most én is így csináltam. Igen a linzereknek kicsit más az állaguk nme annyira ruganyosak.Ha tudtam volna hogy akarsz ilyesmiket sütni akkor lefotóztam volna neked részeiben is.
Na megyek mert 4-kor kelek, megyek vidéki kiküldetésre.
Nelly ha a tésztával együtt sütöd a lekvárt, akkor olyan kell, ami nem folyik ki belőle. Ha sütés után teszed rá, akkor nem baj, ha puhább, de a híg akkor sem igazi. Én a sok linzerem ellenére ilyet nem sütöttem még.
Na még mindig én vagyok! Szóval az lenne a kérdésem, hogy a linzer recipében azt írták, hogy keményebb lekvárt rakjak bele. Az milyen? Gyümölcsíz lehet? Mert az én lekvárjaim kicsit folyósak. Ill. talán a fügelekvár nem az, de annak nincs igazi savanykás íze. Nelly
Hát nem hiszitek el! Megnéztem a kekszemet, hogy most kihűlve milyen. Isteni ropogós és omlós lett! Ilyennek kell lennie? Mert akkor le van sajnálva a formája. Legalább belülről mégis ehető!!! És akkor legközelebb nem fogom annyira lelapítani, meg kicsit kisebbre formázom. Nelly
Tudod Masala, én kelt tésztát az idén csináltam először, ezt is Tőletek tanultam. Mindegyik gyönyörű lett, és büszke vagyok rá, hogy képes vagyok ilyesmire, mert azelőtt csak messziről nézegettem ezeket. Már nem félek tőlük. De ezek az aprósütik még kifognak rajtam. És a kezem még nem az igazi, a nyújtódeszkát inkább csak a jobb kezemmel fogom, a ballal csak kicsit rásegítek. De már sokat javult a helyzet. Karácsonyi ajándékként kaptam fenntről, hogy 3 hónap után végre tudok újra autót vezetni. Kitárult előttem ismét a világ. Most már türelmes vagyok mindennel és mindenkivel. Legalábbis megpróbálom. Nelly
Kaptam Bezsától zserbó receptet. Jót nevettem rajta, mert eszembe juttottak a régi emlékek. Szóval ez volt az első tészta, amit megsütöttem életemben. Még a kutya sem ette meg, olyan rosssz volt. Csak a kuka nem dobta vissza. Azóta sem próbálkoztam vele. Nem merek. HOgyne, hogy megint kinevessen a családom! Nelly
Aranyos vagy, hogy gyakoroljak! De nekem karácsonyra így hogy lesz aprósüteményem? Tudom, hogy hamarabb kellett volna kezdenem, de nem gondoltam rá. Egyébként meg nem is volt kedvem hozzá, Ti vagytok a hibásak, mert megirigyeltem Tőletek ezt a sok szép csodát. Nelly
Sziasztok! NELLY a linzer sütés nem ördöngösség csak egy kicsit gyakorolni kell. A recept az egy dolog, a tapasztalat fontosabb! Én már a szakácskönyvben is kijavítottam a recepteket, amikor kezdtem sütni a linzereket. Oda írtam, hogy nekem mennyi liszt vagy tejföl v. víz kellett hozzá. A mogyorós, narancsos keksz ismerős. Ezeket a sütiket is sütöttem már úgy, hogy ki kellett kanalazni a tepsiből. Az első 2-3 sütésből TANULNI kell! Ezeket a kanállal adagolható tésztákat én mindég sűrűbbre keverem, mint ahogy írva van. Ez is tapasztalat. NE ijedj meg a tésztáktól, csinálgasd többször és jegyezd meg, ami nem volt jó vagy nem tetszett! Ha a linzer ragad a nyújtáskor, tegyél lisztet alá. Nekem a mai papsapka rengeteg lisztett felvett a nyújtáskor. Én is meglepődtem. Nekem azért van benne gyakorlatom, mert én meg a kelttésztáktól féltem sokáig és egy évben egyszer sütöttem. Ebben viszont nem lett gyakorlatom csak mostanában.
Nelly ! Ezen a kütyün nagyon jót nevettem. Egyébként én is vizuális típus vagyok. Általában hűtőben kell pihenjen a linzer tészta és én utána a nyújtás előtt tettem bele még lisztet, hogy ne ragadjon a lisztes deszkára és a nyújtófára. Hát nem olyan egyáltalán az állaga a tésztának mint a kenyértészta.
Persze Margitkához naponta beugranék 5-10 percre tanulni! Csak úgy szívnám magamba a tudományt, mint most a hülyeséget. Úgy látszik nekem a sütés az agyamra megy, ha nincs sikerélményem! Bocsi lányok! Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit