Szia Emőke! Sajtos kenyér receptet találsz Margitka gépi kenyér receptjei között fűszeres sajtos kenyér néven, és találsz a fórumozókéi közt is sajtos kenyér néven. A sajtot reszelve tedd a gépbe, de csak csipogáskor, akkor nem fogja ellágyítani a kenyeret, de Margitka majd szakszerűbben elmagyarázza. Gratulálok a sütéseidhez, igenis jelentkezzél, kíváncsiak vagyunk mindenkire, jó csapat van itt
Margitka! Kaptam egy olyan jénait, mint a tied, most kell benne a kenyerem, sajnos eléggé ellágyult a tészta, biztosan nem lesz magas, de nem bírtam ki, hogy ne ebben próbáljam meg sütni, majd látom
Mindig elfelejtem, nincs valakinek receptje gépben sütött gyorskenyérhez? Jó lenne kipróbálni, ha gyorsan kell kenyér, hátha beválik. Bár a Dán kenyér is jó ilyen esetre.
Sikerült jó kenyeret sütni! Az első nem volt tökéletes, mert a szomszédasszony elnézte a vaj mennyiségét. A második már majdnem az volt. Itt a hiba a liszt minőségével volt. Más lisztet tettem bele, mert az volt itthon (Japánban kétféle liszt van: ,,gyenge és erős liszt"). A harmadik már tökéletes. A lényeg egyelőre az, hogy pontosan be kell tartanom a receptekben megadott mennyiségeket. Miután elkezdtem érdeklődni, kiderült, hogy négy szomszédasszonyomból kettőnek van kenyérsütője.
Így most minden nap sütök egy ,,másfeles" kenyeret.
Lehet (reszelt) sajtot tenni a kenyérbe? Ha lehet az minek számít (lisztnek vagy folyadéknak), mivel kell kicserélni?
Valószínűleg nem fogok gyakran jelentkezni, mert nekem nincs még jó receptem, sem mutogatnivalóm. De szorgalmasan olvasgatom a recepteiteket és már alkalmaztam is ötletet.
Minden jót Nektek és az újesztendőben minden vágyatok teljesüljön,
Emőke
Ui. Ma egész nap látszott az ablakból a Fuji, pedig 150 km-re vagyunk tőle. Tényleg csodálatos.
Ez az utolsó csengettyűs bejelentkezésem az idén, bár inkább Nelly előző hozzászólásához kellene ezt a csengőt tenni. Annyira szépen búcsúztatta az ünnepeket, hogy én nem is fűznék hozzá mást
Köszönöm Nelly és köszönöm mindenkinek a beszámolókat, a képeket és mindent. Örülök, hogy a mi kis társaságunkban ilyen szépen telt a karácsony.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
MINDEN SZÍVBŐL SZÓLÓ KARÁCSONYI ÉNEKBEN, A KANDALLÓ ROPOGÁSÁBAN ÉS MELEGÉBEN, AZ ÜNNEPI EBÉD KÖZBEN A BESZÉLGETÉSBEN ÉS NEVETÉSBEN MINDEN KÉPESLAPBAN, AMIT EGY BARÁT VAGY CSALÁD KÜLDÖTT MINDEN, AMIT EBBŐL MAGHALLUNK ÉS AMI ELGONDOLKODTAT BENNÜNKET.... AZ MAGA A SZERETET. (Noreen Braman) Jó éjt!Nelly
Köszi Batka, megtaláltam a fokhagymát lementettem. Sziasztok ma kivételesen nem leszek éjjeli bagoly. Jó éjt mindenkinek még az utolsó óráit élvezzétek a szép karácsonynak. A betegeknek pedig mielőbbi felgyógyulást kívánok.
Szokimoki édes a versed, így legyen én is azt gondolom nemcsak karácsonyra korlátozodik a szeretet és egyáltalán nem szimpatikus hogy sok ember méregdrága dolgokat vesz azoknak akikre egész évben rá sem néz vagy gondol, mintha ezzel pótolható lenne.
Margitka, szupi a bejglid, Batka köszi a trüffel tanácsokat, ezt is megcsinálom majd, Ildikó gratulálok az új gépedhez, legyen benne sok sikered és gratulálok a kókuszos csigához. Ingerled a hollandokat?
Margit, már ismerhetnél annyira, hogy tudd, a legtöbb dolgot nem nagyon szoktam méregetni de nemrég az egyik indexes fórumban is volt erről szó, és egy amerikai hölgyemény ezt írta: bevonathoz: 1 resz tejszin, 3 resz csokolade
truffel: 1 resz tejszin, 2 resz csokolade
toltelek: 1 resz tejszin, 1 resz csokolade
A második kettőről tudom, hogy az jó, tehát ebből kiindulva az első is helyes tanács lesz.
Azért sem tudom, mert először nem olvasztottam elég csokit, és amikor láttam, hogy fogytán van, tettem hozzá még, és a végére fogyott kb. 1-1,5 dl tejszín - meg némi csoki is a nyalakodás miatt.
Kartika, a pácolt fokhagymát beírtam a receptesbe, trüffelekből meg egy egész könyvem van, de nem magyarul. Viszont már beírtam egy alapreceptet abból is, az tetszés szerint ízesíthető (vanília, aromák, különféle likőrök, narancs- vagy citromhéj, pirított darált mandula, mogyoró stb.), dermedés után kockára vagy háromszögre, rombuszra vágható vagy golyóvá formálható, végül különféle reszelékekbe (kókusz, darált dió, tortadara, kakaópor stb. - ami illik a trüffel tartalmához, az alap lehet fehér/ét/tejcsoki is) hempergethető. Vagy ízben passzoló likőrökbe, rumba lehet aszalt gyümölcsöket meg magvakat áztatni, aztán hígított tej/ét/fehércsokiba mártani, zsírpapíron megszárítani, csomagolásig a hűvös kamrába tenni. Minél sokszínűbb a doboz, annál jobb, és nem árt hozzá pár mignonpapír sem.
Limara is küldött képeket. Sütiket és a díszített fát nézhetjük meg:
Szépek a sütik és szép a fátok is Limara, gratulálok!
Nem tudom, ki hogy van vele, de én olyan szívesen nézegetem, kinek milyen szép a karácsonyfája. Nagyon örülök ezeknek a képeknek is
Gabye is küldött képeket az első kenyérkéjéről.
Gabye! Azt írtad, jól sikerült a kenyered, én azért szeretnélek bíztatni, hogy ennél még sokkal jobb is lesz Ez a kenyér azért repedt ki, mert a sütés előtt még alulkelt állapotában volt. Ennek oka lehet: kevés folyadék, kevés élesztő vagy rövid kelesztési idő. Mivel a géphez adott recept szerint sütötted, így nem tudom megmondani, hogy mi volt az ok, de ha megosztod velünk a receptet, akkor valószínűleg tudok segíteni.
Ildiko! örülök, hogy jónak tűnik az új géped, remélem tényleg beválik.
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Must probalom ki az ELDUGOTT -SUTYI tartalek kenyersuto gepemet.LIDL-be vettem a nyaron meg. BIFINETT " a neve KH 2232 . NAGYON sok papir van hozza, ami maskor rosszat jelent, DE ennel nem. Kepzeljetek!-MEG az osszes proramtablazat es mit mennyi ideig keszit, receptek hozza es stb. Ha kell vkinek a leiras szivesen elkuldom.Ugyan Hollandul van DE Ti biztosan ertetek a legtobben nemetul. A Holl.ban sok a nemet is.A legtobb meg ugyis percek es orak jelolese/szamok/ A lanyomat kell csak majd megfuznom es o beszkeneli es elkuldi, ha kell.
LIMARAM /Isten aldja ujra a kacsoidat erte-reci!/ A Te kokusztejes-csigadat allitottam ossze vele a feherkenyer programjan. sutes elott kiszedtem progr. megszakitva.
A masik ami igazabol benne is sul majd az az aszalt gyumis kalacs lesz. Ezt a "cukros"teszta progr.reszen keszitem. Ezen ajanljak a kalacs kesziteset.Kivancsi vagyok, hogy fog sikerulni. 3x kenyermeretre/dkg/ allithatod be a kesziteset. Kulon ha rendelsz hozza 2 kis sutobakot akkor 2 kicsi kenyeret is eltudsz 1xrre kesziteni vele. Dagasztas sutes stb.
Amit furcsallok AZ hogy at kell allnom a masik gep ïgazgatasaval"a fejemben.MEG./progr.etc./Csendes kis gep. 850W-os.2lapatos igy.
Majd irok milyen es hogy sikerult a kenyer. Kozben A kokusztejes csigak is kisultek Lanyok, itt olyan jo illatok terjengenek hogy a lepcsohaz tele van vele. A tetejet megint megszortam nagyszemu-fajejas cukival.Hmmm.
Nagyon szepek a karacsonyfaitok. Szivesen szippantanek a szoba levegojebol.Fenyoillat...Hmmm
Az uj "kislanyok is nagyon szorgosak es ugyesek. GRATULALOK!-lanyok!!
Szokimoki! A karácsonyfáról a képet már feltettem korábban. Nem keresem most vissza, hogy melyik hozzászólásban, hanem inkább megmutatom megint. Úgyis öröm nézni ezeket a szép, díszített fenyőképeket:
Julika! Bocsánat, a Te képed valóban lemaradt. A gmail mostanában azt csinálja, hogy 1-2 képet menyit, a többit pedig nem. Így bújt el a második képed, ne haragudj. Köszönöm, hogy szóltál, kár lett volna nem látni a szép fátokat:
Piroska! Elfelejtettem írni, de most pótolom. A kelt beigli mindig összeesik a sütés után. Én ezért nem szeretem sütni, de a férjemnek így is jó Nekem ma került rá csak sor, eddig annyi minden volt, hogy egyszerűen nem kellett megsütnöm.
Renata! Üdvözöllek a fórumban. Látom sok jó tanácsot kaptál már, az utolsó kérdéseidre megpróbálok én is válaszolni. A kérdezett liszthez elméletileg csak víz kellene és lehetne vele sütni, azonban elég sok rossz tapasztalatról olvastam már ilyen lisztekkel kapcsolatban. Szerintem ne keverékkel kezdjél, hanem sima, mezei fehér liszttel. Ha nincs BL 80-as liszted, akkor 2/3 rétesliszt + 1/3 finomliszt aránnyal is tökéletes fehér kenyeret lehet sütni. A gépbe pakolás sorrendje mindegy, ha nem időzítve akarsz sütni. Csak akkor van jelentősége annak, hogy az élesztő semmi mással ne érintkezzen a liszten kívül.
Mea! Érdekes amit írtál. Ezt a könyvet nem a Rama szponzorálja?
Kati! Örülök a sikeres kalácsodnak, gratulálok hozzá. Remélem a következő is hasonlóan sikeres lesz.
további szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Én még nagyon zöldfülű vagyok a kenyérsütésben, még csak pár hete van gépem, de már két gépet kipróbáltam.
A kenyér színének az állításakor vedd figyelembe hogy a géped hány wattos. Én pl az 1000 W-os géppel még a legvilágosabb árnyalatnál is kb 1 cm vastag kő kemény héjat sütöttem. (ez inkább volt kivégzésre alkalmas eszköz, mint kenyér)
A másik gépem 750 W-os, gyönyörű finom kenyérkét süt közepes színnél.
Szerintem ha a géped kb 800 W-os akkor közepesre állítsd a színt.
Én is lisztkeverékkel sütöttem, hááát a kutyáknak izlett, de ember számára ehetetlen volt (ja és ez is kökemény). Ha lehet ne ezzel kezd! Saját hibámból okulva mondom.
Ha nincs kenyérliszted akkor használj finom és rétes liszt keverékét, de ez le is van írva valahol.
Bocsi hogy én is próbálok segíteni, de még én is kezdő vagyok és még friss bennem minden tanítás amit itt kaptam!
Reni, a tied bekevert liszt, ehhez csak folyadékot kell adni és sütni. Kezdetkor én is vettem ilyen lisztet, de mivel pont a tartósítás és adaléktól akartam menekülni, ezért leálltam ezekkel. Kezdőknek meg lehet probálni. Itt csak a fél kg. lisztet kell vizzel és sóval kikeverni ha jól emlékszem. De ha szép kenyeret akarsz, tegyél bele kb. 0,50-75 gr. lisztet és 1,5 dkg margarint és az ecetet. Remélem sikerülni fog. Látom Nelly már ellátott tanácsokkal miket vásárolj be, mind kell és hasznos annak aki otthon süt. Én 2 éve sütök itthon egy-két ritka alkalom volt hogy muszály volt venni kenyeret (csak a férjem ette, egyébként sem vagyok nagy kenyeres, nekem a kelttészták a csúcsok benne) sok sikert!
PONT AKKOR KEZDTEM EL NEKED ÍRNI AMIKOR JÖTT A LEVELED, MEGNÉZTEM A LISZTEMET ALAPOSABBAN AZT ÍRJA ÖSSZETEVŐK: BÚZALISZT, SZÁRITOTT ÉLESZTŐ...NA EZ MOST MIRE JÓ ??? ÉS AMIT ADTATOK RECEPTETT A NELLYVEL EGYÜTT ANNAK MI A SORRENDJE A GÉPBE PAKOLÁSKOR??? KÉRLEK SEGITS EBBEN!!
Kartika ! Én sajnálom, hogy ilyen receptet adtam neked. Akkor is írtam, hogy egy kicsit kiszáradt. De arra nem gondoltam, hogy nem fog megpuhulni mint a többi linzeres süti. Sajnos én is most sütöttem először, és ráadásul az egész adagból.
El is hiszem Kartika, hogy majd megszakadt a szíved a lányod miatt. De tényleg mindig arra kell gondolni, hogy mikor fogtok találkozni és az segít addig azt az időszakot átvészelni. Gondolom, hogy nem lehet ezt az állapotot megszokni.
Kedves Nelly! köszi a vigaszt, hiszek, hiszek én is, és remélem összejön. Elképzeled milyen az egy évben egyszer látni a gyerekedet??? Néha azt hiszem ez nem velem történik meg, csak rossz álom! Jó bulizást. üdv.
Kedves Reni! először is ne féljél, kudarc már mindenkit ért, abból lehet tanulni. ha van fényképezőgéped akkor fotozz, hogyha mégse sikerül tudjunk segíteni. Ha betartod a recept pontos arányait, akkor minden sikerül. Szerénytelenség nélkül mondom mikor 2 éve megkaptam a kenyérsütőgépet (igaz már előre olvasgattam akkor még csak az NLC-t és egy-két más lapot) az első kenyerem is szuper lett, csodálkoztam is, hogy miért nem jó másoknak. Sokáig nagyon szép gépi kenyereket sütöttem és főleg finomakat, aztán az ember ezen is túlnő (tapasztalat, kedv, gyakorlat, társak inspirálása) és megkezdi a sütőben sütést, majd a kovászos kenyereket! (én is féltem tőle) Aztán sajnos ki tudja miért van hogy elrontja, de ez is megesik. (azért ehető lesz)
biztos jó ez a liszt is, de ez nem már bekevert kenyérliszt? mert a kunkságinak olyanja is van, akkor kicsit másként kell eljárni vele, nézd meg, hogy sima liszt-e? ha igen az is jó lesz. ecet 1 evőkanál kell 10%-os ecetből. Nem sütöttem még soha a francia kenyér programon, de biztos meg tudod ezt is sütni benne, biztos hosszabb ideig süt mint a másik. Nekem a rendes 1. programon is finom puha fehérkenyér sül és a héja ropogos a közepesen, de ha sötétebben szeretitek akkor tedd arra. Mivel ez lesz az első sütésed, kisérletezd ki mit szerettek. Egyszer süss közepesen, egyszer világosan. (ez befolyásolja a héjat) ha nem elég sötét, tedd mégegyszer a sütésre és kb. 10 percet süsd és zárd le. a GÉP állítható, te szabályozod. Irjál bármi érdekel!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit