Lehet, hogy keverem és más járt a lisztezett jéniaval így, talán Szokimoki? A Te beragadt kenyérkédre mindenestre emlékszem, de most már a körülményekre is, amikről akkor írtál.
Segítség kellene. Most már másodszórra járok úgy, hogy beesik a kenyerem közepe, rögtön a sütés elején. Mindent úgy csinálok mint eddig, csak másik fajta élesztőt használok. Az lehet a probléma?
Az én jénaim 3,5 literes, tetővel együtt 13 c m magas és 24 cm átmérőjű. Ebbe a 60 dkg lisztből+ sok kovászból készült kenyér is bőségesen elfér, nem teljesen tölti ki a jénait.
Szia Margitka ! Te csak ne bújjál el sehova. Most már az a lényeg, hogy (sajnos Limara kárán) kiderült az elírás és ez korrigálva lett. Amikor a jénaiba ragadt a tésztám akkor nem csináltam vele semmit, mármint se lisztet nem tettem bele, se margarinnal nem kentem ki.
Hogy milyen magasnak kell lennie a jénainak, az attól is függ, hogy milyen alapterületű. 3 literesnek illene lennie, de az sem baj, ha annál jóval több. Tudod? Ha kisebb a tál, akkor a kenyér oldala is a tálhoz ér, ha nagyobb, akkor úgy kel és sül meg benne, mint a tepsin. Nekem az a nagyon nagy jénai ezért jó. Csak körbeveszi a tésztát, mint egy üvegbúra, de jóformán oldalt nem ér hozzá.
Kíváncsi vagyok, majd mesélj légy szíves. Sok sikert, üdv, Margit
Julika! Te csak ne maradj a kukucskálásnál, attól igazán szomorú lennék A kukucsos bejelentkezés nagyon aranyos, ezt írtam is a társalgóban. A receptet én írtam félreérthetően , lehet, hogy nekem kellene elbújni.
Hbzs! Igen, 2 ek kakaót kell kevés (!) vízzel egész sűrű péppé keverni és így a tésztához adni.
Emes! 60 dkg + 40 dkg = 100 dkg Még néhány apróság ehhez hozzájön és valamennyit (nem sokat) veszít a sülés alatt a kenyér a súlyából. Ezért írtam, hogy 95 dkg körülinek lennie kell ennek a kenyérnek. Nem tudom mitől lehet, hogy mégis kevesebb lett Neked a kenyérkéd. A mérleged pontos?
Zsófi! Képket nekem küldjél és én tudom feltenni. Te csak akkor, ha van egy internetes képtárhelyed, oda feltöltöd és akkor már ide is el tudod hozni. Kíváncsi lennék a kenyérre. A recept teljesen jónak tűnik, kivéve, hogy sikérből egy kicsit többet tettem volna. Az 1/3 rész sikér nélküli lisztet még el kellene bírnia a többi BL 80-asnak, de ebből már mindenképpen egy kicsit tömörebb, nem a fehérkenyérnél megszokott állagot várhatsz. Ezért lenne jó a kép, hogy lássam, Te vártál többet, mint lehetne, vagy tényleg nem stimmel valami.
Zazimami! Hallgass Julikára! Én csak lisztezem a jénit, és nekem nem ragadt bele, de ennek a tanácsnak az alpján Julikának már igen
Bundik! Hű de gyönyörű kenyeret sütöttél!! Gratulálok!
Én is kenyér sütéshez készülök, éppen most készítettem új rozskovászt. Holnap reggelig kell eldönteni, hogy milyen kenyér legyen. A rozsos kenyerek inkább tetszenek, de már szeretném kipróbálni a jénais sütést is. Van 1 ovál tálam, aminek talán elég magas a teteje is. Lányok! kb. milyen magasnak kell lennie a tálnak, hogy elférjen benne az 50 dkg lisztből készült kenyér? Ú-úgy szeretnék már 1x igazi, cserepes kenyeret!! Üdv.
Én a jénai aljára szilikonos sütőpapírt vágtam úgy, hogy egy kicsit az oldalára is felhajlott. Így nem ragadt bele. Most dagasztodik a fehér kenyerem. Irtam a fogyósba.
A jénai én margarinnal ki szoktam kenni az oldalát is és úgy lisztezem ki. Így még nem ragadt bele. De volt, hogy nem kentem ki és úgy igencsak bele ragadt.
Szokimoki! Isteni finom volt a csirkemelltorta!!! Fokhagymás Óvári sajttal csináltam meg tejszínnel, és mind a tíz újamat megnyaltam utána! Nyamm-nyamm!
A jénait ki lehet valamivel kenni hogy ne tapadjon bele a kenyér? Nekem van egy kisebbfajta ovális jénaim tetővel, de nnak csak az alját szórtam ki lisztel, de az oldalához mindig oda tapadt a kenyérke és nem is lett cserepes... :(((
Bundik kenyere szerintem pont beleférne... Ki is próbálom!
Biz Isten beleraktam mindent ami a kilós receptedben van, még meg is néztem mégegyszer, és 3 kenyeremet is megmértem! 60 dkg liszt, kb. 3,5-4 dl folyadék(kefír+víz) 1ek. oliva, 1-1 kk. só és cukor, késhegynyi aszkorbinsav és 1/4 élesztő. Habár az az igazság, hogy nem is férne több bele(a gépem max. 1300 g-os), mert mindig magasra kel, egyszer elérte az üveget is és persze ez össze is esett. Gondolom majd a teljesebb kiőrlésűek lehetnek nagyobbak.
Kb. már egy hónapja olvasom a sok-sok infót, amit összegyűjtöttetek, rengeteget tanultam belőle, ezúton is köszönöm!!!
Már sütöttem Margitka alapfehérkenyere alapján néhány szuper kenyeret, ma be akartam újítani, de nem vagyok teljesen elégedett az eredménnyel. Beírnám a receptet és ha sikerül néhány képet is küldök, légyszi segítsetek, mit rontottam el!(Bár a párom szerint ne várjak többet egy olyan kenyértől, amibe teljes kiörlésű lisztet is rakok!?)
32dkg BL80-as liszt, 16dkg teljes kiörlésű rozsliszt(Vitamill), 0,5 kk sikér(azt olvastam, 1kg liszthez 5g kell, ez alapján 16dkg rozsliszthez nem egészen 1g, legalábbis a könyv szerint), 2dkg burgonyapehely, 1,7dl kefir, 1,6dl víz, 1kk cukor, 1púposabb kk só, késhegynyi aszkorbinsav, 1,15dkg élesztő(picivel több, mint a fehérkenyérhez), 1,5dkg margarin
A képeket nem sikerül csatolni! Még képezem magam!
Kedves Bundik, Szokimoki és Margitka, köszi szépen a válaszokat! Akkor a kakaó mennyisége 2 evőkanál legyen? (Sajnos a kakaós-csíkos kalács receptjéből ez kimaradt...)
Bundik, csodaszép kenyeret sütöttél!!! Nagyon ügyes vagy!
Hú, otthon most kapcsolhatott be a gép a 6. kenyeremmel!
Bundik! A sajtos rolóhoz hozzátennék még annyit, hogy a tölteléknél, én felvertem a 4 tojásfehérjét is, és a legvégén belekavartam a többihez, és egy picit főzte vele. Ha nem kapsz bolti leveles tésztát, akkor a Bezsa receptje alapján, nagyon egyszerűen 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, és só hozzáadásával nagyon finom tésztát tudsz csinálni. Csak összegyúrod, kb 2 órát pihenteted, aztán 2 mm-esre nyújtod.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit