Hello lányok és fiúk, régi motorosok és újoncok! Lassan már nem tudok veletek lépést tartani...
Akinek kellenek a Stahl receptek (a legújabb könyve kivételével, azt az indexes stahl fórumon lehet összevadászni majdnem teljesen), az menjen el a freemailre, lépjen be "receptes" néven, a jelszó "recept", és ott találja őket, csak le kell menteni, de tovább is küldhetitek magatoknak. Vannak még muffinok és mártások is.
Mivel a maradék kókuszpasztámat továbbadtam, és nem jártam a városban utánpótlásért, a sarki bioboltban vettem Vegabond kókusztejport a kókuszos kalácshoz, de soha többet nem fogok. Drága (drágább, mint a kókuszpaszta, főleg arányaiban), és az égadta egy világon semmi íze!
Az első kalácsot fél kiló lisztből sütöttem, ehhez beledobtam 10 dekát. A másodikba már nem cicóztam, beleraktam a maradék húszat(!), de a hatás körülbelül nulla. Illata sincs sok. Az van ráírva, hogy sűrű kókusztejhez 15 deka 1 decihez, híghoz 10 deka 4 decihez. A kalácsba 2 deci tejet tettem (a többi folyadék vaj meg cukor volt), és ahhoz ment először 10, aztán 20 deka por. A zacskón az áll, 80% kókusz, de ez tuti kamu, még a reszeléknek is jobb íze van (tejben felfőzve pláne sokkal jobb a kalácsba, amíg nem lehetett ezt a pasztát kapni, úgy használtam).
A lelkes vélemények hatására tettem bele egy ek krumplipelyhet is, de mivel kakaósra csináltam az egészet, még aznap elfogyott, ezért nem tudom, másnapra pl. nem száradt volna-e ki vagy milyen hatása lett volna (azon kívül, hogy a kívánatosnál jobban ellapult az egész...).
Bau! Kalácsnál egy konkrét receptet követtél? Érdemes lenne a receptek között szétnézni, gépi kalácsot keresni, az alapján kitapasztalnád, hogy milyennek kell lennie a jó tésztának! Azt nem tudom, miért égett meg az alja?
Ma kiflit sütöttem,ami nagyon finom lett!A férjem nagyon szereti,és ez látszik is,mert ebéd után képes volt még a frissen kisült kiflikből kettőt megenni...hihihi
Sajnos a kalács nekem sem lett jó.Tegnap túl kemény volt,ma pedig a gépben akartam megsütni,és az alja megégett!
Ezt a folyadék dolgot én sem értem igazán...
Ha három deci van leírva (mondjuk tejből)-de kell bele 3 tojás is,akkor csak 1,5 dl tejet tegyek bele???és mi van akkor,ha cokrot is teszek mondjuk 10 dkg-ot?-akkor egyáltalán nem kell már a tej?
-avajat is olvasszam fel?-tegyem a mérőpohárba a cukorral,tojással,és öntsem fel 3 dl-re?
Ma ebédre sütöttem a Virslis buci tésztájából : káposztás batyut, néhány mini virslis bucit és néhány táskát, amit kolbászos-tejfölös-sajtos masszával töltöttem meg. Éppen ebéd előtt sült ki, még langyosan lakmároztunk belőle. Legsikeresebb a káposztás volt. A megpárolt káposztát bőven borsoztam és őrölt köményt tettem hozzá.
Margitka! Szerintem finomabb, mint a káposztás pogácsa!
Most pedig készülök holnapra kalácsot sütni.
ILDIKÓ! Sokat gondolok Rád. Nehéz napjaid lehetnek, de bízzunk benne, hogy tudnak segíteni a doktorok, és javulni fog Édesanyád állapota.
Nelly! Mikor tudhatjuk meg a "titkot" Már dolgozol rajta?
Kellemes pihenést, sok sütést-főzést kívánok Superkeri
Mikor a férjem megvette a gépet (vagyis meghozta a Jézuska), akkor megkérdezte, hogy akkor mostmár sütsz nekem fánkot?? Hát én nagyon helyeseltem. Lassan egy hónapja van meg a gép, de az agyamban (izé, helyén) még nem nagyon merült fel a fánk gondolata. Most hogy látom a képen, eszembe jutott, amit gyerekkoromban csináltam. Már akkor sen voltam oda a fánkért, de a lekvárért (barack) igen. Ezért megettem egy fél üveg lekvárt, egy fél fánkhoz. És most a kislányom mit csinál??? Nyeli a lekvárt, vagy kanállal eszi, vagy lenyalja a kalácsról. Úgy tűnik, mintha az én lányom lenne. Azt hiszem már nem sokáig úszom meg a fánksütést sem.
Amúgy nem is ezt akartam írni, csak úgy elméláztam. Remélem nen gomd.
Lunaria: nem használsz másik fajta élesztőt. Nekem kb. két hete volt ugyan ez a gon. Én akkor az oetker helyett valami francia izét kaptam, és mint utóbb kiderült ez erősebb, kevesebb kell bele. Van itt egy jó link (többis, de ez az egyik konkrétan az élesztővel is foglalkozik) és én inen okulok.
LIMARAM, ha a fankodat a foton kicsit cakkosnak latod, NE a ciniegeret szidd! Eeen voltam.Mert EZT korbekellett!-ragcsalni, a maradekot meg betomtem! Huuu de regen keszitettem fankot.
A kis betegeinknek, javulast gyogyulast. Ti kis szegenyek! Van eleg papirzsepi otthon? En a vegen pelust hasznaltam mert az orromat kikezdte a papirzsepi.Gyerekeknek sok sajat csavart friss narancslevet ajanlok, a felnottek "bevehetnek"naponta tobbszor egy "felnottebb "folyadekot is. Utana azert mellozzetek az eneklest! Gondoljatok arra a szerencsetlen szomszedjaitokra! hihi.
Itt megint jo szeles van, de NEM hurrikan.Szakad az eso, neha 10 percre meg verofenyes napsutes.ES hidegebb!Felhivtam azt a szaros korhazat ahol az anyukam fekszik.Az orvosa csak holnap lesz bent.Apolono nem adhat informaciot./???/ Labra tud allni stb. kerdem, hogy van a szellemi allapota? Nem adhatunk infot. Akkor MIT tud es mit szabad egy apolono adni manapsag kerdem en otthon! a kozvetlen hozzatartozoknak. Itt meg hulyet kapok az idegessegtol. A noveremet hivtam fel es O mondta hogy az agyszelen uldogel neha, szellemileg neha "messzebb van". Viveletet nem mindig tudja tartani es a koszveny vegett a laba meg mindig nagyon dagadt. Allitolag az osszes gyogyszeret atvarialtak. Este meg visszahivom mert ma du. mennek be hozza ujra. Addig is tukon ulok.
Hogy volt nalatok ottnon az ido? Atvonult, vagy nem volt semmi? Sokat gondoltam ratok am!! Kozben az iwi-en is sikerrel fenntvagyok. Lanyok, HA nem ugy csinalok valamit rajt NE haragudjatok, DE EN igazi tokkelutott vagyok az ilyenekhez. KATAMAT "atkereszteltem"hihi LIMARA irt hogy ide menjek es oda klikk. Nekem ez egy pitty! Iiiigy ha nem ugy sikerult NE haragudjatok. Probalkozok dehat...lehangolo vagyok.Jaaa! Azert egyet elertem mashol ott! Macsi szereto ismeretsegre akadtam es Utrechti magyarokra is. Irtam erre a ket helyre.Remelem nemfognak egy nagyon "lottyentnek"tartani.
Latom Itt szaporodunk rendesen uj tagokkal. ELJEN A KENYERPUSZTITO KLUBBUNK!!Sok szeretettel udvozollek En is bennetek! Sok-sok sikert kivanok.
MASALAM, koszike Neked is a biztatast! Ha nekem tenyleg kilehetne es kitudnam adni magambol ami van akkor egy nagy csomag WC papirrollnik nem lenne eleg hogy leird. EZ belolem fakad mert egy orok gyujtogeto vagyok a gondokkal. Mindig megtartom es csak nagy ritkan adom ki . En egy igazi "ragcsalo"vagyok ezzel kapcsolatban.
NAAA , jobb temak! Mit suttok?? Vettem vegre 2 palacsinta sutot, a regieket roptettem Gyurcsanek vele. Remelem eltalalja es ezzel nektek is segitek.hihi1=1 Most sutottem SZEGYEN_SZEMRE egy kesz! gyari almasretest leveles tesztabol. Fujj! vagyok. Maskor jo kislany leszek, de a hocipo...szoval ezert is. A ferjemet megkornyekezem, s talan tudok fotokat kuldeni a sutmenyekrol. Most megyek es hamikazok egyet mert a gulukeim kijonnek. Kesobb meg itt vagyok. Puszi! Jo etvagyat mindenkinek!!
Masala ! Akkor ezek szerint tényleg nálam sem látott semmit a gégész, ha nálad ennyi idő után nem látnak. Nem bízom el magam, mert nem tökéletes érzem én ezt. Holnap nem is megyek a szokásos aqua-fitness tornára és ma du. is megpróbálok még pihenni. Én szedtem Neocitrant, ACC 100, c vitamin, Kalcium pezsgőtabletta, Mecsek gyógyteából a Meghűlés ellenit, narancs, kivi és pihentem az ágyikóba egy kicsit.
Szia!
Alaposan átnéztem itt mindent, már akkor, amikor a gépet megkaptam :) A receptet is láttam, rögtön össze is hasonlítottam, de ez kb. ugyanannyi liszthez még több folyadékot ír, mint amit én csináltam....
Ráadásul dagasztás közben a tészta teljesen jónak tűnt, sőt, talán egy picit még szárazabbnak is, mint a fehér kenyérnél - még így is azt mondod, sok volt a víz?
A gépi receptek a legritkább esetben jók, most is ez a helyzet.
5 kanál cukor egy kenyérbe
Látom fehér kenyérrel kezdtél, ez nagyon jó, de érdemes egy kicsit "gyakorolni" és fokozatosan áttérni a vegyes, majd végül a tk. lisztből készülő kenyérre.
A kenyér teteje sütés közben akkor esik vissza, ha a tésztában túl sok az élesztő és/vagy a folyadék. Jelen esetben a folyadék volt sok, főleg ezzel a rengeteg cukorral együtt. Szárított élesztőt én nem használok, mert ahány, annyi féle erősségű, de egy márkán belül sem azonos a minősége. Azért az az érzésem, hogy az nem volt sok.
Itt: Gépben sült kenyerek találsz több kenyeret, közöttük egy teljesen tk. lisztből készültet is. Érdemes egy kicsit körülézni, hátha találsz kedvedre valót. Ezen kívül érdemes még bal oldalon a kezdőknek szóló összefoglalót elolvasni, ott hasznos dolgokat találhatsz.
Kérdezzél, ha bármiben tudunk még segíteni! Sok sikert kívánok, üdv, Margit
Sziasztok!
Egy Kenwood kezdő de boldog gazdája vagyok :)
Eddig kétszer sütöttem, mindkettőt a géphez adott útmutató szerint. Az első egy alap fehér kenyér volt és nagyon jól sikerült, a második, teljes kiőrlésűről ez már nem mondható el... Visszaolvastam itt az első és az utolsó 200 hozzászólást, de nem találtam hasonlót, a "Gépi sütés problémái" fórum meg üres még.
A probléma az, hogy beesett a kenyér teteje és a belseje nem sült át, vizes maradt.
A hozzávalókat nagyon pontosan kimértem (360 ml víz, 500 g teljesőrlésű liszt, 2 ek tejpor, 1,5 teáskanál só, 5 teáskanál cukor, 25 g vaj, 1 teáskanál szárított élesztő). Dagasztás közben is úgy tűnt, rendben van.
A másik kenyérhez viszonyítva, így utólag, nekem a cukor soknak tűnik.
De mivel mazsola vagyok még, nagyon örülnék bármilyen javaslathoz, mit változtassak?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit