Szép napot mindenkinek. Hogy vagytok? Nálunk az idő eléggé furi, egyszer süt a nap, egy szer meg méretes fekete felhők úsznak az égen.
Felmerült bennem is, hogy elkedem a kovásszal való próbálkozást, és a jénais sütést. Meg is néztem milyen jénaim van itthon.
Azt meg tudjátok mondani, hogy ezekbe mekkora kenyerek férnek el? Van egy 8 literes, de ez hatalmas. Van egy kb 2-3 literes, ennek a tetejébe bőven belefért 2 liter víz, az alját nem mértem meg. És vannak a kerek formák. Ezek ha jól emlékszem 2, 1,5 és 0,7 literesek. Cemtire nem mértem le, de ha szükséges szóljatok.
És hogy ne hagyjalak titeket piheni, még azt szeretném krdezni, hogy a kovász meddig használható fel??
Puszi, köszi: vargakati
Ui. Elméletileg nekem is van skypo-m, csak még fel kell egy kicsit turbóznom a gépemet, mert egy kicsit lassúcska a lelkem. De engem is érdekelne. Pápá
Egy kis helyzetjelentés az újabb próbálkozásról. A fele kenyérliszt, fele teljes kiőrlésű épp most sül. Gyönyörűen megkelt, öröm volt nézni, de ahogy elkezdődött a sütés, rögtön beesett a teteje :(
Szerintem jó ha az adatlapon a becenévhez írjuk a Skype elérhetőségünket.
Tegnap nagy siekre volt a kalácskámnak. A tésztáját megbolondítottam egy 1 dl tejszínnel. Talán Superkeritől loptam az ötletet. Féltem, hogy már ki kell dobjam és inkább felhasználtam. Mit mondjak, nem rontotta el a tésztát. Nagyon dícsérték a barátaink, persze én csak egy-egy falatot ettem belőle a vacsi után.
Ircsi! Nekem Panasonicom is van. Szeretem, jó gép. Érdemes ilyet venni, de rá nem beszéllek, mert minden márkából elődorfulhat hibás darab és nem vállalom annak a felelősségét, hogy esetleg kifogsz egy rosszat és nincs rá garancia. Ha mégis érdekel, akkor az 1 hónapos " saját" garanciát érdemes igénybevenni. Én is gondolkoztam, hogy megvegyem, még nem kizárt, hogy ha senkinek nem kell, akkor az utolsó pillanatban leütöm. (A Hausert is emiatt kérdeztem.)
Bundik! Skype nevet talán az adatlapon, a becenévbe bele lehetne írni, "Skype: xxxxxxx" módon. Lehet egy topikot is nyitni, ennek sincs akadálya, csak mondjátok meg, hogy legyen
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Nekem is van Skype elérhetőségem, és én is szívesen csevegnék Veletek.
Margit nem lehet megoldani, hogy a személyes adatlapon aki akarja feltüntethesse a skype-elérhetőségét? Vagy egy új topicot nyitni neki? Így elég bonyolult kibogarászni
Megint nagyon sok finomság készült! Gratulálok hozzá! A kovászról valamelyik lapon olvastam minap egy érdekes dolgot, lehet, hogy kipróbálom:
Ha nem használjuk belátható időn belül fel a kovászt, megpróbálhatjuk kíméletesen , nem túl forró helyen megszárítani és porrá törni. Így eltarthatjuk és később újraéleszthetjük, ha langyos vizet teszünk hozzá.
Most éppen kel egy korpás kenyerem. Utána "nekiesek" a sajtrolónak.
Hauser 821-em van. Attól eltekintve, hogy a tetejét kicsit világosabbra süti, nem sok bajom van vele. Arra már rájöttem, hogy minden sütés előtt le kell törölni a tetejének a belsejét. Valószínűleg amikor dagaszt, felszáll a por a tetejére, és az ezüst visszaverő réteg nem tudja hatásosan kifejteni a hatását. Ezenkívül én a kémlelőablakra raktam egy (felújításból visszamaradt) hővisszaverőfóliág.
14226 hozzászólásnál találod a félbarna receptet, de közben egy kicsit kutakodtam a cetlijeim között, és eszembe jutott, hogy egy korpás kenyér receptjét alakítottam át:
50 dkg kenyérliszt (ez nekem félbarna liszt volt, de 40 dkg fehér és 10 dkg teljeskiőrlésűvel is helyettesítheted)
75 g búzakorpa
260-300 ml víz
20 ml olivaolaj
1 kk cukor, vagy 5 ml méz
2 kk só
7 g szárított élesztő (én frissel csináltam 1/3-1/4)
Egy kicsit reagálnék a tegnap esti beszélgetéshez:
Kartika ! Nem régen vettem a Kikában 3,75 literes jénait aminek a képét el is küldtem neked. Még tegnap is láttam ott belőle, Pyrex típusú és 3690,- Ft. Ebben a 60 dkg liszt+ sok kovászos kenyér bőven elfér. Még mindig Kartikát kérdezném: Kókuszpasztát vajon nem lehet kapni a a Nagycsarnokban ? Ugyanis én semvoltam a kókusztejporral megelégedveteljesen, de én nem is mertem belerakni a sokkal több mennyiséget, mint amit a zacskón írt.
Lányok ! Nekem is van Skype elérhetőségem, én is szívesen csevegnék veletek egy kicsit szóban is.
Nelly, Gabye ! Csak bátran azzal a kovászolással. Én már a gépi soklisztesbe is tettem egy evőkanállal, teljesen más ízt ad a kenyérnek. És ugazán sokan vagyunk akik tudnak nektek segíteni.
Latom, megint nagyon szep dolgokat keszitettetek.NELLYM! Gratula a szep kenyerkedhez.Itt most megint nagyon rossz ido van. Viharos: igazi nagy villamokkal es egdorgessel /ejjel volt/A szel, csak"100km"-es Utrechtnel. Mashol a Harry Potter biztosan nem mer felszallni,mert ki tudja hol kotne ki a seprunyelen. A mai es a holnapi kaja nalunk: kacsacombik siman lesutve /kicsit fuszeresen/ a masik bazsalikomos-vorosboros csirkemaj+ kr.pure v. rizs.Sutes nemtudom lesz e mert a fejem megint "dagad". Biztos ettol az idotol es az idegeskedes. IRCSI, hogy-hogy nem lett a kokuszos brinek brios formaja? Milyen formara formaztad? Nekem is nagyon izlett .Na, megyek fozni lanykak. Szerencses sutogetest. A kostolonal gondoljatok ram.Puszi!
Sziasztok! Szép napot mindenkinek!
Margitka! Sajnos elkéstél a válasszal és megcsináltam a kókusztejes briost a lágy tésztából.Nagyon finom lett bár egyáltalán nem lett briós formája,de az íze az isteni finom.Majd legközelebb!Köszönöm a segítséget.
Nekem "Hauser "gépem van és valóban nem süt valami jól.A közepes programon is nagyon világos a kenyér a sötéten pedig nagyon sötét.Ezért most gondolkodom a Panasonicon. Tudnál valamit írni róla? Mennyire ismered?Mekkora kenyeret lehet benne sütni.
Nagyon jó ez a fórum ,szivesen olvasgatom sokat tanulok.
Üdv
Sziasztok!
Margitka, köszönöm a tanácsokat :) Most megpróbálom úgy, hogy fele BL80-as, fele teljes kiőrlésű, és a cukrot is visszavettem. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle....
Ha nem sikerül, legfeljebb a jövő héten is pirítóst eszünk, mert annak finom ;)
//gportal.hu/gindex.php?pg=5495154&nid=2609316 nagyon egyszerű, csak a részletekre kell egy kicsit odafigyelni, és szép vastag szalag lesz rajta körben. Az első kelesztés után kiborítom a tésztát, csak a kezemmel húzkodom egy kicsit szét, és fánk szaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatom. Letakarom és 25-30 percig újra kelesztem. Egy nagyobb edényben 2 cm vastagon olajat melegítek, majd egyszerre csak 2-3 fánkot teszek bele, úgy hogy amelyik oldala a deszkán felül volt, az olajba az kerül először alulra. lefedve sütöm 1,5 percig, majd megfordítom és újabb 1,5 percig sütöm, de már fedő nélkül! Garantált így a siker!
Legyen szép napotok, süssetek-főzzetek, és kérünk kóstolót is! Üdv
Nelly! édes vagy, körülnézek és ha nem kapok kedvemre valót akkor szólok! Bpesten lakom, a vejeddel szivesen találkozom ez ügyben ha aktuális. köszi a kedvességedet. Te mennyiért vetted, hogy viszonyitani tudjam az árakhoz a méretet kb.
Szia Margitka! én a konyhában az asztalon hagytam a kovászt. Jó meleg volt sütés után, közben tettem vettem a szobában és mire kimentem már a fele kimászott az asztalra! hát én sem örültem neki!
Elmesélem még egyszer, mert nem biztos, hogy mindenki olvasta, hogy a Vaterán lehet kapni 1 db Panasonic gépet. Az eredeti 38 e Ft-os árával szemben, ez 28 e Ft, új (használatlan), de nincs hozzá garancialevél. Az eladó gondolkozik, hogy saját szakállára 1 hónapos garanciát ad rá, bízva a márkában. Még két napig lehet licitálni rá, eddig még nem csapott le rá senki, de érdeklődő már volt (rajtam kívül is).
Ha jól értem, akkor a gépi kalácssütésre használt program 3 perc melegítés után összesen 10 percet dagaszt (kever), ezután 7 percet keleszt, gondolom itt ejti a tésztát, majd 27 perc kelesztés után elkezd sütni? Ha mindent jól értettem, akkor ez a program borzasztó. (Nem akarom nagyon dícsérni a gépedet, bocsánat.) Az alapprogramodat is le tudnád írni? Lehet, hogy azon kellene inkább a kalácsot is csinálni. Legfeljebb hamarabb el lehet indítani a sütést, mint a program szerinti, ha túl hosszúnak bizonyul a kelesztési idő. (Na, de ezt majd meglátjuk, ha meg tudod írni a programot.)
Remélem még a holnapi sütés előtt olvasod, amit most írtam. Minden jót kívánok, üdv, Margit
Szia Margit!
Köszönöm tanácsodat, igyekszem betartani!
Ha gépben sütöm a kalácsot akkor 4-es programon ( ezen lehet édes kenyeret, illetve kelt tésztákat sütni).Ez a program úgy dolgozik, hogy- előmelegítés 3 perc- keverés 3 perc- dagasztás 2 perc-dagasztás felváltva 5 perc- kelesztés 7 perc-kelesztés 27 perc-sütés 65 perc.
Ha pedig sütöben csinálom akkor, a 2- es programon szoktam , mert ott van a 20 perces dagasztás és a kelesztésnél meg kikapcsolom, és 20 perc elteltével újra vissza kapcsolom 20 perc dagasztásra.
Az idő leteltével pedig kinyújtom elkészítem a kalácsformát, majd 50 fokon kelesztem kb. egy órát, a sütöbe, és utána sütöm 30 percig kb. olyan 180 fokon.
Holnap ha lesz időm akkor megsütöm a kalácsot a gépbe a te recepted alapján.
Ha kész akkor megírom az eredményt.
Üdv: Kati
Jaj, nem is meséltem, hogy jártam, pont utoljára a rozskovászom etetésénél.
Bekevertem ahogy a nagykönyvben meg van írva és éjszakára betettem a teljesen langyosra hűlt sütőbe. A konyhában nincs nagyon meleg éjjel, így meg védett helyen és egyenletes hőmérsékleten van. Általában alá szoktam tenni egy tálcát, nehogy baj legyen, de most elővigyázatlanul ezt kihagytam. Hát reggelre elég szomorú voltam, amikor megtaláltam a kovászomat. A felét a dobozban, a felét meg a sütőben szétfolyva
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit