Nna, úgy látszik, ma apránként megy... Kartika, ez a mindmegettés gesztenyekosárka? Az tényleg nagyon tuti.
Erről jut eszembe, egyszer kérdezett valaki a csokimázról, és akkor összegyűjtöttem párat, meg legutóbb azt mondtam, ha a tortabevonót tejszínnel hígítjuk, abból is szép, vékony, roppanós máz lesz, a gesztenyekosárkára pl. nagyon jól passzol.
A férjem szülinapi tortájára viszont nem roppanósat, hanem gyönyörűen szeletelhető mázat gyártottam, nem kifejezetten fényes, de nagyon szépen terül, hozzá sem kell nyúlni, és csodálatosan vágható, nem törik! Ilyet még sosem sikerült előállítanom, de szerencsére könnyen reprodukálható. Tulajdonképpen a házi csoki receptjeimre emlékeztet leginkább, nemrég találtam Margit2 oldalán, szinte az összes sütihez ezt írta, gondoltam, megér egy próbát.
Az eredeti recept: 10 dkg vaj/margarin, 3 ek keserű kakaópor, 1 ek olaj. Én tettem bele 1-2 ek cukrot is. Gőz felett sűrűre főztem (nem sok idő), és szinte teljesen ki kell hűteni, csak akkor szabad a tortára tenni. Én simán, csíkokban ráöntöttem, és mivel egyenes volt a torta, magától tükörsimává terült, az oldalán kellett kicsit visszaemelgetni a lefolyt részt.
1 tortára másfélszer ennyit készítettem, abból viszont maradt valamennyi. Ezt alufóliába kupacoltam, aztán pár nap múlva belereszeltem egy sütibe. Isteni étcsoki íze volt, szerintem én ezentúl ezt a mázat fogom alkalmazni azokhoz a tortákhoz, amihez passzol az intenzív keserűcsoki íz.
Mégegyszer én (majd túltengek, de elmentek a vendégek, mosogatás rendrakás most tudok fent lenni, de mindját megyek humni, mert 2 napja szinte fent vagyok)
Julika, bocs tényleg küldted a jénayt, ott nem néztem. a kókuszpasztát nem tudom, én nem használom. (nem vagyok oda a kókuszért annyira sütiben, nyersen szeretem, meg a levét) Nézd meg, ott tényleg minden kutyagumi van! Masala, örülök hogy jó lett a nuttela, szerintem sütni ezek is jók, lehet erőseíteni egy kis darált mogyóróval ha nagyon kell, de eddig jó volt. Limara, nagyon köszi a szallagos fánkot, ki lesz probálva, majd referálok róla.
Kenyérke, sok receptes lapot olvasgattam mostanában, látok bennük tökös recepteket. Érdekelnek még?
Margitka ez a kenyér gyönyörű! megbolinditotok ezzel a jénays dologgal. Pénteken is kerestem, de a tescoban nem volt ilyen nagy és főleg ilyen jó áron. Azt hiszem élek Nelly felajánlásával. Tehát 8 kg = kacsasütő és jöhet a kenyérke!
szépeket sütöttek mindenki, nem sorolom fel a névsort, mindenki rém ügyes volt.
Sziasztok, Fmarcsi, kérdezted miket sütöttem. Hát sok mindent főztem, nagyon izlett mindenkinek a kaja. Sütemények: 1. parmezános oregános rudacskák, ez volt a rágcsa, de nekem olyan rém kevés lett abból a mennyiség amit a Sthal könyvben kinéztem és Bezsa is megcsinált, hogy csuda, bár az ő receptjén nem néztem a mennyiségeket.
2. csináltam gesztenyés kosárkákat, kicsit macerás, munkás de nagyon finom. Nem gej, nem túl édes, mindenki oda volt, elfogyott a nagy adag.
3. csináltam egy Mozart tortát, ami egy különleges ízgazdag piskóta lap (reszelt marcipán és pörkölt pisztácia mag összevágva van benne, egy ici pici mandulaaroma) ez van megtöltve nutellával, leöntve fekete csokival. Aztán a tetéjére egy csillag minta csinálva úgy hogy kivágva a csillag (de bármi más) és porcukorral kicsit beszórva. A csillag helye fekete marad és körülötte hófehér. Szép is volt és finom, sajnos a köszöntés hevében elfelejtettem fotozni! (sajnálom, mert nemcsak szép volt, hanem finom is) és még csináltam datolya golyókat, olyanok mint a kis bonbonok egyiket kakaóban, a másikat porcukorban forgattam meg és igy van a mignompapirba téve. Hát mintmondjak, semmiből semmi nem maradt a két nap alatt. (de örülök, ezért csináltam hogy élvezkedjen a családom és barátaim)
Szokimoki ez sajnos így van, hogy egy megfázásos betegség végig megy a családon. Remélem a kisfiad is olcsón megússza! Ahány ember, annyi féle tünetű betegség van most. Mindenhol ez a téma, buszmegállóbam, patikában még a boltban is. Már annyi C-vitamint eszek, hogy ettől egy döglött ló is életre kelne. Azt mondják, hogy az immunrendszert kell támogatni, mert az küzd a bedagadt nyálkahártyákon. Jól hangzik nem?
FMarcsi! Itt is elmondom, hogy tényleg nagyon örülök. Mindig, ha valami ilyen jó hírt kapok
Most már látom, hogy milyen kenyereket szeretnél sütni. Javasolom, hogy ugyanezt a receptet csináld meg megint, csak 10 esetleg 15 dkg lisztet cserélj át tk. búzalisztre. Ezzel már látni fogod, hogy mennyiben más a tk. lisztes tészta. Ha az jól sikerül, akkor lehet megint egy kicsit továbblépni és vagy rozslisztet vagy több tk. lisztet tenni a kenyérbe. A tk. liszt egy picikét több folyadékot igényel, így a dagasztás közben elképzelhető, hogy még egy kicsit hozzá kell tenned. Sok sikert hozzá, majd mesélj, kíváncsi vagyok.
Foka! Mint már kint is írtam, szerintem ezt a kiflit érdemes kipóbálni: Kifli vagy sajtos kifli
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Köszönöm kérdésedet, már egy kicsit jobban vagyok, de a torokfájásból lett fejfájás....egy komplett megfázás szerencsére láz nélkül. Sajna úgy látom, hogy a pici fiam elkapta tőlem. kezdhetem vele előről, amin én már majdnem túl vagyok. Én Neo citránt iszogatta, az jó volt. De szerintem bármi hatott volna, mert én már 5 éve mióta gyerkőcök vannak, egyfolytában vagy terhes voltam vagy szoptattam, így gyógyszert sem ettem semmilyet. max. Algophirynt.
Jobbulást kívánok neked! Jövő hétre már havazást mond, meg lehűlést, hátha a bacik is eltünnének.
Fmarcsi én csak tk. lisztből nem sütök kenyeret. Legalább a fele fehér liszt. Viszont használok búzacsírát, búzakorpát és zabkorpát is a tésztákba.Ezekből a kenyerekből csak fele mennyiséget lehet enni, mint a bolti fehérből, ezért is mondják, hogy jó a fogyókúrában. Sokkal laktatóbbak és nem kell lemondani rögtön a kenyérről.
Én is láttam azt a Stahl féle kiflit. Azt mondta, hogy 50 dkg liszt, 3,5 dl folyadék, egy egész élesztő só, cukor, olaj. Ennyit mondott, meg azt, hogy egy sima kenyértésztának felel meg. szerintem Margitka fehérkenyere hasonlít hozzá.
sziasztok! a mai Stahl főzősműsorban sütött olajbogyós kiflit. csak azt nem mondta el, hogy a tészta mennyi és miből van. Sima kelt tésztát mondott. Ez szerintetek melyiknek felel meg itt az oldalon?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit