A kalácsot a felsorolt programok közül az alapprogramon érdemes sütni. Gyümölcskenyeret én még nem sütöttem kenyérsütőgépben, de erre a sütmény program gyanús nekem. Ha nincs benne kelesztési idő, akkor az való a sütőporos dolgokhoz.
Várom jelentkezésedet, ha visszatérsz, üdv, Margit
Ez egy nagyon érdekes kérdés. Ha több folyadékot teszünk a kenyérbe, akkor nem lesz vizesebb?
Ha a kelést gátolja a túl kevés folyadék, akkor a válasz: nem. Ha szépen megkel a tészta, akkor rendesen át is tud sülni és nem marad kicsit sületlen, vizes, esetleg nyers a közepe.
A tejterméket bármelyik tésztából ki lehet hagyni, illetve vízzel (kalácsfélékben gyümölcslével, gyümölcspéppel) helyettesíteni.
A lapátot a 2. rendes dagasztás után kell kivenni a gépből, majd amikor kellően megkelt a tészta, akkor lehet a csak sütés programmal megsütni. Hogy ez pontosan mikorra várható, az sok körülménytől függ, de nagyságrendileg 1 óra kelesztéssel lehet számolni. A kalácsfélék, fehér kenyér gyorsabban kel, minél több tk. liszt van egy tésztában, annál lassabban.
Sütőben sült kenyérnek is érdemes egy egészen egyszerűt választani elsőre, majd a sikeres sütés után nézni kicsit összetettebbet.
Itt is nagyon szépen köszönöm Batkának azt a nagy munkát, amit magára vállalt és megcsinált nekünk.
A bal oldalon, a kenyérsütőgépek menüben találjátok az újdonságokat. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak fog segítséget nyújtani és sokan fognak örülni neki.
A kenyérsütőgép vásárlás fórumot megszüntetem, mert Batka végzett a feldolgozásával. Itt találtam tegnapról egy hozzászólást, amit áthozok ide, itt válaszolni és segíteni is tudunk:
Sziasztok! Én most találtam a honlapra.Segítségeteket szeretném kérni.Nekem Hausmeister 1300 kenyérsütőgépem van.Karácsonykor kezdtem el sütögetni.Azonban sem a kalács sem a gyümölcskenyeret nem tudom, hogyan kell sütni milyen programon./Alap,gyors,francia,rapid,teljes kiörlésű,sütemény,tészta,sütő,jam programok vannak/. Ha valaki tud segítsen. Köszönöm:Kriszti
Köszönöm EmMargit.jo gyorsan válaszoltálköszi.Nagyon megtetszettek a sütőben sült kenyerek.Azt sem tudom melyiket is csináljam olyan sokminden van.Ugylátszik egy problémám volt Lunariaval.Nedvesnek éreztem én is de attol finom volt és nekem is azt mondta mindenki hogy nincs ennek semmi baja dehát mi már ugye nagy szakértők vagyunk és tudjuk a hibát.Nálam az a lényeg hogy ne legyen benne tejtermék mert van a családban tejérzékeny kislány mondjuk ez nem is lesz gond ugy látom.És ha több folyadékot teszek bele nem lehet hogy attol még csak nehezzebben fog mesülni a gépben?Ja meg még azt akartam kérdezni ha a második dagasztás után kiveszem a lapátot,megkel és mikor jöne a 3. dagasztás akkor megsütöm az ugy jo?Na jo éjszakát mindenkinek!
A sütés befejezése után azonnal ki szoktam venni a kenyeret. Rácsra téve érdemes kihűteni, teljesen szabadon, így nem fülled be sehol. Hogy miben tartsad? Amiben a boltit szoktad. Lehet nylon zacskóban, kenyértartóban, kinek mi vált be. Nekem nem tökéletesen záródó, műanyag tartóim vannak, majd csinálok már róla képet, ha eszembe jut.
Lunaria! A külseje szerintem nagyon szép a kenyérnek, ilyen minimális egyenetlenség igazán nem baj. A beleseje? Nos, én is nedvesnek látom, és ismerem is ezt a kenyérállagot, amit a képeden láthatunk. Ezen még egy kicsit lehet igazítani, bár ennyi tk. liszttől már sosem lesz laza a kenyér szerkezete. (Ami nem is baj, hisz tényleg finom az ilyen szorosabb jellegű kenyér, én magam is szeretem.) Töröm a fejemet, hogy mit is javasoljak, mit csinálnék én ezzel a kenyérrel legközelebb másképp. A folyadékot kicsit kevésnek tartom a megadott receptben, talán ezen lehetne egy kicsit (óvatosan) emelni és hosszabban (illetve ejtés nélkül) keleszteni. Ennyi tk. liszthez már érdemes egy kis sikért tenni, ez midenképpen javítja a kenyér szerkezetét, valamint aszkorbinsavat vagy egy kis ecetet. Mindenképpen annyira kellene keleszteni, hogy az alja is levegősebb, lazább legyen, akkor már nem lesz ez a nedves érzete, mint most. (Ebben segíthetnek azok, amiket leírtam.)
Kíváncsi vagyok, hogy tetszenek-e az ötletek, mit próbálsz ki? Sok sikert a folytatáshoz, a maihoz pedig gratulálok, igazán szép teljesítmény 4. kenyérnek, tk. liszttel ilyet sütni, üdv, Margit
Úgy tetszett az álmod amikor elolvastam, csak elfelejtettem írni. Erre délután, még a megfázásból kifolyólag, nagyon megfájult a fejem, és lefeküdtem a kisfiam mellé, aki délutáni álmát aludta. Hát a te álmoddal álmodtam. hallottál már ilyet? Még álmomban is nevettem, de olyan valóságosnak tünt ez a kenyér, hogy még én is elhittem.
Margitka, igen, szerintem is! Küldtem mélben képeket, kíváncsi vagyok, azok alapján ti nedvesnek látjátok-e.
Legközelebb megpróbálom ejtés nélkül, mert nem tökéletesen sima a felszíne.
Jégkása, én is nagyon sok boldog szülinapot kívánok!
Ma Megsütöttem Margitka aszaltmeggyes csoki kalácsát több formában a képeken majd látszik mit értek alatta. Finom lett tettem bele 5 dkg burg. pelyhet.
További szép estét Jégkása! Még Csinálmónom és mesélni a kisfiamnak.
Képet nekem tudsz küldeni és én felteszem, vagy, ha van egy internetes képtárad valahol, akkor onnan egy egyszerű másolással (explorerben) át tudod ide, a hozzászólásba hozni a képet.
Ha kiveszed a lapátot a 2. dagasztás után (!), akkor nem tudja ejteni a tésztát a gép. Ez 2 normális dagasztás után teljesen felesleges, mert csak törik a tészta. Enélkül hamarabb megkelt volna (szebbre is kel), hamarabb lehetett volna indítani a sütést.
Kíváncsian várom a sütőben sült kenyérről a híreket, remélem finom lesz.
Ha sikerült (vagy nem) beszélned valakivel, majd jelentkezzél, aztán meglátjuk a továbbiakat. Remélem még olvasnak minket a többiek, hátha valaki tud még szervizt vagy más beszerzési forrást ajánlani.
Sziasztok!
Margitka, elhoztam a beszámolómat a sorrendben 4. kenyérkémről :)
Szóval a tanácsok alapján a következőkből készült:
10 ml tej,
290 ml víz (+ 0,5 ek, amikor láttam, hogy nem szedi fel az összes lisztet),
250 g BL80-as,
250 g teljes kiőrlésű búza,
2 tk só,
15 g margarin,
1 tk szárított élesztő.
Aztán ezt műveltük én és a gép ;)
"Gyors teljes kiőrlésű" program, de csak a dagasztás végéig (5 perc előmelegítés, 3+20 perc dagasztás),
leállítottam, és elindítottam a normál "Teljes kiőrlésű" programot (30 perc előmelegítés, 3+22 perd dagasztás, 60 perc kelesztés, ejtés, 60 perc kelesztés), de a második kelesztést már nem vártam végig, csak amíg kb. kétszeresére kelt, akkor leállítottam.
És elindítottam a "Csak sütés" programot, 80+10 percig sütötte.
A végeredmény: kívülről nagyon szép, belülről én egy ici-pici-lehelletnyit nedvesnek érzem, de párom szerint egyáltalán nem az. Hiába, a maximalizmusom :D
(Ha valaki elárulná, hogyan kell, tennék be képet is) :)
A lisztek arányát mindenképpen megfordítanám, bár ez nem oka a sületlenségnek. A folyadék szerintem kevés és ez már okozhat problémát. Az élesztőből a 1,5 kanál sajnos nem tudom mit takar, mert nem használok (még az sem mindegy, hogy milyen a porélesztőd.)
Érdemes az alapporgrammal kísérletezni, az általában elég hosszú egy normál kenyérhez. A francia porgram nagyjából annyiban tér el, hogy hosszabb a kelesztési ideje, legalábbis azt hiszem.
Várom a kérdéseidet, aztán meglátjuk hogyan tovább , üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit