Azt tudom, hogy a héj attól is lesz ropogósabb, hogy vizezik a tetejét. A pékek ezt ha jól tudom ugy mondják, hogy mosdatják a kenyeret. Mielőtt beteszik sülni, aztán sütés közben és utána is megmosdatják. Csak a pékségekben egymás mellett vannak a kenyerek egy állványon és ott nem hülnek olyan hamar le jobban cserepesednek. Én nem spricceltem hanem lekentem ecsettel, talán ez tul sok viz volt szegény kenyérnek, legközelebb spriccelem.
Akkor is cserepes lett a kenyerem. A legutóbbi búzakorpásba is tettem, nemcsak a tetejére. Eleinte én is tettem bele tejféléket, de maradok a vízzel készültnél. Nemrég fedeztem fel, amikor az egyik kenyerem tetejére szerettem volna magokat szórni, és előtte megspricceltem vízzel, hogy jobban tapadjanak, hogy még ropogósabb, cserepesebb lett a teteje. Azt is lespriccelem, amire nem rakok magot.
Batka!Az előbb elfelejtettem írni, hogy én is nagyon szépen köszönöm a sok-sok munkát, amit azzal töltöttél el, hogy a kenyérsütőgépes részt rendbe tetted. Nem véletlen, hogy olyan körültekintő lett az egész. Szóval nagyon ügyes kislány vagy! Nelly
Ha nemcsak BL80-ból csinálod akkor is cserepes lesz? Gondolom a magoktól nem?! Nekem még nem sikerült cserepes kenyeret sütnöm. Igaz annyira nem is probálkoztam. Azt tudtam, hogy olyan kenyér amiben kefir meg hasonlók vannak nem lesz cserepes.
Sikerült ma felhívnom a S.E.C. kft, de sajnos a Hausmaister HM 1300-hoz nincs külön üstjük, nem tudják milyen kell bele. Azt kérték mondjam meg milyen típusokkal egyezik az üst pl: Hauser , Booman stb…és akkor küldenek utánvétellel egyet . Valaki tud ebben az összehasonlításban segíteni nekem ? Előre is köszönöm:
Variálgatni szoktam a liszteket. BL80 a zöme. Kb 30 dkg. A maradék 20 dkg-t változtatgatom. Fehér rozsliszt, fehér tönköly, teljeskiőrlésű tönköly, vagy mind a három egyszerre. + mostanság 4-5 evőkanál búzakorpát és magokat is pakolok bele.
Zsike! Pihenj sokat és még kiméljed magadat, mig teljesen meg nem erősödsz. Tudom, hogy ezt könnyü mondani, de probáld betartani.
Bundik! Köszönöm a tippet, de én nem szivesen veszem ki a jénaiból a kenyeret mert a rácson pillanatok alatt szénné sül. Ha legközelebb sütöm lehet, hogy nem kenem le semmivel hátha akkor cserepesedik. Igy is finom lett. Ez most teljesen fehér kenyér volt csak BL80-ból. Ez müködik keverék lisztből is, mármint tönköly stb. amitől olyan félbarna lesz.
Limara! Jól néz ki a lusta túrósod. Ő mitől lusta és hogy készül? Fentvan valahol a recept?
Azt a pita tésztát Te már megsütötted amit beirtál? Kaldeneker receptje. Én ma megcsináltam, de legalább 10 dkg lisztet kellett hozzá tennem, mert egy folyós kence volt. Aztán még a nyújtásnál is jócskán liszteztem.Nem igazán lehetett volna 10 gombócot csinálni. Ezek után már nagyon jó lett. Ez volt az ebédünk. Majd lefényképezem, bár most már nem duci, de szép kis tasakok voltak.
Joli nagyon szép lett a kenyered. Amikor belerakom formázva az edénybe a kenyeret, meg szoktam spriccelni egy kevés vízzel. Ha már pirul a teteje, és annyira megkérgesedett, hogy ki lehet venni, akkor rácson sütöm tovább, akkor már egyáltalán nem vizezem meg.
Margit, Limara, Jégkása és a többiek pedig hozták a "szokott" formájukat
Zsike! Örülök, hogy már otthon lehetsz! A komplikációnak már kevésbé.... Vigyázz Magadra, pihenj sokat. Egyébként az aszalt paradicsomos kenyér nagyon fincsi. Üdv.
Jégkása! Kicsit késve, de nagyon boldog szülinapot kívánok! Igen tetszik a muffinban sült, új formájú kalácskád.
Limara és Margitka! Már megint remekeltetek. Gratulálok
Batka! Nagy munkának értél a végére. Biztos sokan vesszük hasznát. Köszi
Szerintem itt legtöbben egyszerre használunk kenyérlisztet, BL80-ast, aszkorbint és sikért is. Viszont por alakú kovászt tudomásom szerint senki. Ez a fajta kovász csak ízesítésre való, a kenyér állagán nem sokat javít. Ha kovászos kenyeret akarsz, akkor érdemes lenne Margitka gyorskovászával készítened igazi, frisset! Bolti kenyér állagához hasonlót a sütőben sült kenyerekkel lehet elérni, kovásszal. Ha visszaolvasol, látod, hogy jénais kenyérsütés láz van most rajtunk. Az így sütött kenyerek hasonlítanak a bolti kenyerekhez, de csak hasonlítanak külsőre, mert sokkal, de sokkal finomabbak! Ha gépben sütöd, akkor is inkább kovásszal lehet elérni ezt az állagot, szerintem, de majd jönnek a többiek és megerősítenek, vagy cáfolnak. Üdv
Sziasztok!
3 hete van kenyérsütőgépem azota nem vettem bolti kenyeret.Sokat használom a recepteiteket,köszönet érte.Lenne egy kérdésem mivel én tutira szeretnék menni ezért kenyérlisztet,sikért,aszkorbinsavat és por kovászt használok egyszerre rozsnál ecetet is.Lehet,hogy tulzásba estem?Létezik olyan állagú fehér kenyér mint a bolti vagy az otthoni az igazi?Mindig nagy lyukacsos lesz a kenyér puha is de más!Köszönöm válaszaitokat!
Sziasztok!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit