A kalácskám már kelesztés közben szétnyílt sajnos, sütés közben aztán tovább. Ronda, de finom! 3 ízű, síma, kakaós és tiramisu izű tésztát tettem egymásra, feltekertem, és négyes fonással (hármas jobb lett volna) formáztam. A tésztába tettem burgonyapelyhet is. Nagyon könnyű foszlós lett. Üdv
Ildikó: Nyelvekkel úgy vagyok, hogy bizonyos részét könnyen tanulom, bizonyos részét viszont nehezen...A nyelvtant nem szeretem, de szavakat könnyen tanulok..Kivéve az igéket, nem tudom miért de azok nehezen rögzülnek
Ma kicsit ráérősebb napom volt, úgyhogy átbogarásztam a péksüteményes doksit az új oldalon! Szuper!!!...Már lementettem magamnak...Ha a készítőknek jól jön egy kis segítség, szívesen besegítek a többi gyűjtemény összevágásában, vagy formázásában...(csak halkan jegyzem meg, hogy Joli kefíres bucija kétszer szerepel véletlenül a péksüteményesben...Remélem nem gond hogy mondtam, nem kritizálni akartam, csak segíteni) És még egyszer ezer hála a munkátokért!
Ma sütöttem fonott kalácsot királyformában. Nagyon finom lett. Langyosan meg kellett, hogy vágjam, mert már nagyon csiklandozta az orrom. Nagyon finom lett. Hát máskor előbb nekiállok. Eddig úgy halogattam. Kisebbik leánynak viszem a kórházba, mert orrsövény ferdüléssel műtötték tegnap.
Iriszi, ha nagyobb mennyiségű kovászra van szükséged, akkor természetesen nagyobb mennyiséggel indithatsz. Csupán a forrási időket kell jól betartani. A több anyagnál lehetséges, hogy egy kicsit több idő is kell, hogy a teljes anyag jól beérjen, erjedésnek induljon.
Sziasztok!Beszámolok néhány szerzeményemről vettem 1 oriási kelesztő tálat és egy 5,7l kerek jénait remélem ez már jó lesz.Este akkarok neki kezdeni a kovásznak Margit azt irtad neked most nagyobb dobozba van .Nagyobb mennyiséggel inditottad vagy nagyobbra eteted?Kérlek válaszolj nekem estére.Köszi
Csak nagyon röviden írok, mert már leragadnak a szemeim.
Kati! Nagyon szívesen válaszoltam, de biztos Bundik is írt volna, ha tőle kérdezel Itt szerencsére nagyon segítőkész mindenki és tényleg azon vagyunk, hogy segítsünk annak aki kéri. Tudom, hogy vannak olyan fórumok, ahol nem ez a szellem uralkodik, de azokat talán jobb elkerülni. Még egyszer a kenyérről röviden. A két dagasztást (még, ha a második egy alapos visszagyömöszölésben merül is ki) nem szabad kihagyni. Az első kelesztés alatt ugyanis az élesztő feléli a környezetében levő tápanyagokat és nem tud tovább szaporodni. Ezért kell összedolgozni a tésztát, így újabb tápanyaghoz jut az élesztő és még aktívabban tud dolgozni a második kelesztés idején. A jénit langyos vízzel talán érdemes átöblíteni, remélem akkor nem jársz így legközelebb. Majd mesélj róla, kíváncsi vagyok.
Zsófi! A kérdésed egyáltalán nem rossz, válaszolni kicsit nehezebb rá. A gépben, ha hozzávaló adag lisztből készül a tészta, akkor az üst szélét el kell érje (fehér liszt esetén) és akkor lehet indítani a sütést. Ha a korábban szép sima, gömbölyűen emelkedő tészta elkezd rücskösödni, itt-ott hólyagosan púposodni, esetleg kicsit visszaesni, akkor már biztos, hogy túlkelt. Sütőben sütésnél (nekem) egy kicsit könnyebb, mert óvatosan megmoccantom tepsit és ha a tészta megrezzen egy kicsit (mint a kocsonya), akkor biztos, hogy kellően megkelt már. Vigyázat, nem szabad komolyan megrázni a tésztát, mert akkor összeesik.
Bezsa! A péksütist tette fel Batka, a kenyerest még nem küldtem el, mert abban volt még valami hiba. Nem tudom azóta azt sikerült-e kijavítani, ha igen, akkor légy szíves Batkának küldjed el a javítottat.
Lányok! Ez és ez megy egyszerre??? Mostanáig ezt próbáltam, de most úgy döntöttem, hogy maradok az utóbbinál
Sziasztok, szép napot holnapra mindeninek. Ha valamire nem válaszoltam, nézzétek el nekem és szóljatok rám holnap. Margit
Csatlakozom Szokimoki válaszához! Bár szívesen olvasgatok, böngészek itt, gyakran előfordul, hogy mindent elolvasni nem is tudok igazán, mert az idő és az energia a napi munka után eléggé behatárolt a fórumozásoknál. Leginkább gyorsan átfutom, ami főképpen érdekel és érint.
Javasolom, hogy ha tudod kinek/kiknek a legcélszerűbb a kérdéseidet feltenni, akkor írj egy e-mailt is, benne a hozzászólásod számával.
Ma sütöttem egy hólyagos kenyeret gépben, nagyon finom lett, ropogós a héja, puha a belseje...... Ezúton köszönöm Bundiknak a receptet, Julikának a gyors segítséget!!!!! Fénykép az nem készült, mert mire fényképeztem volna, már nem volt mit, de holnap megint sütök és fényképezek is.
Lányok miből látszik, hogy egy tészta megkelt, szóval indítható a sütés, már nem fog tovább kelni? Tudom nagyon hülye kérdés, de sajnos tényleg nem tudom
Köszi előre is ha valaki válaszol, de majd csak holnap olvasom el, most megyek aludni!
Igen Severin, és tuti a tipusszámBM 3987, mert ezt pontosan kellett mondanom az üst rendeléséhez.Meg az interneten is rákerestem, és amikor az inoxost adta ki, akkor már tuti biztos voltam, hogy jó a szám.
Szavai! Nehogy személyes sértésnek vedd ha a recept írója nem válaszolt neked. Nem mindennap tud benézni mindenki ide a fórumra, meg az is lehet, hogy ebben a sok hsz. termelésben elsiklottak a kérdésed felett. Szerintem ilyenkor nyugodtan tedd fel a kérdésedet többször, így biztos nem kerüli el az illető figyelmét ha épp erre jár.
Margitka! Igen, holnap megrendelem az üstöt a Bp.i szervíznél.Még postaktg-gel is kevesebbre jön ki, mint ha a debreceni hivatalos (arogáns) márkaszervíznél veszem meg 8500 ft-ért. Még csak azért se venném, mert nagyon pocsékul beszélt a hölgyemény. Úgy látszik, nem épp kereskedő fajta.
Szia Margit!
Köszönöm, hogy válaszoltál, és azért fordultam hozzád a problémámmal,mert tudtam te biztosan válaszolsz nekem.Mert már nem egyszer jártam úgy, hogy hiába írtam másnak az Ő receptjével kapcsolatban, sajnos nem kaptam választ tőle.Nem tudom- miért?
Arra én is gondoltam, hogy a tészta megfázhatót, a jénai nem hiszem, hogy hideg lehetet, mert a konyhában van nekem és ott nincs hideg.De lehet aztán, hogy mégis hideg volt, nem tudom vagy amikor a kelesztő tálból kivettem, lehet akkor nem tetszett neki.Legközelebb úgy fogom csinálni, hogy kevesebb vízben futattom fel az élesztőt, és a jénait vagy át melegitem, vagy kelesztőtál helyet egyenesen abba rakom bele.Aztán meglátjuk mire jutok vele.
Még egyszer köszönöm a tanácsodat!
Üdv: Kati
Na, ma este azthiszem fekete macskak ropkodnek, mert a mostani teszta? vagy mit tudom en mitol van de egyszeruen mindig leszedi a lapatokat. Igy irgum-burgumomban...kiszedtem a tesztat, jol atgyurtam es most kint kel a radiatoron es HA.. meg sikerul megkelnie is akkor sutoben megsutom. Remelem nem a gepem megy kadukibe.Mert akkor nagyon Igen megvagyok elegedve idaig vele. Foleg elso masineria. Van nektek is ilyen tapasztalatotok? Valahogy furcsanak tartom a teszta allagat is. Igen fenyes.Ez nem vicc! Remelem az aszalt gyumi nem csapja agyon az elesztomet.Multkor is pedig ezzel keszitettem, akkor olyan szep es finom is lett.
Sziasztok! Most sutok egy aszalt gyum.kalacsot a gepben.Kepzeljetek! Az egyik lapat lejott meg idoben eszrevettem! Jo hogy igysem karcolta fel a teflont. En sosem hagyom egyuedul a gepet amikor dolgozok vele.Hal"Istennek. NELLYM jutott eszembe. Azt hiszem O jart igy multkor/?/
Gabye, koszonom a biztatast! Mondd, konnyen tanulsz nyelvet? Az is nagyon fontos. Nekem mindig nehezen ment.
Amit nekem szokott a csalad mondani ha vizsgaztam: "Egy nagy vodorrel".../marmint szerencset akartam kivanni./
Szegeny Vargakatim! En meg hetvegen szeretnek egyet sutni.../?/ Nem baj, ropultek ennel nehezebb dolgok is felfele....
Kati, nem lehetne a tepsid aljára tenni cserepeket? azok visszafognák a nagy meleget. És kicsire tudod állítani? és is nézem a gázt, hogy mennyire ég miután begyujtottam. De ne add fel! Kitartás biztos sikerülni fog.
Sajnos mostanában ritkábban tudok jönni, nyelvvizsgára készülök, és tudom, ha bejövök hozzátok, ittragadok..De azért próbálok mindig visszaolvasni..Megjegyzem néha nem érek a végére, annyit termeltek
Mindenki gyönyörűeket süt, én már kezdem szégyelni magam, mert nem vagyok ilyen aktív, de sajna nincs nagy fogyasztásom..De holnapra tervezek egy kenyérsütést, hogy anyuék el tudják vinni a tesóméknak..Ez persze csak ürügy, mert ott is van kenyérsütőgép
Már nem is tudom kinek mit akartam írni, annyi a lemaradásom..De a teljesség igénye nélkül:
Ildikó, sajnálom ami anyukáddal van, kitartás hozzá, és talán próbálni kéne másik helyet keresni...
Nenee gratulálok és sok örömet a babóhoz!!
Vargakati, megint a tavaszi fáradtság??..Kitartás, ennek is vége lesz egyszer és mi tudjuk, hogy nagyon ügyes vagy!! Különbenis aki nem dolgozik, nem hibázik
Bezsa, Batka, köszönjük a munkát, amit a receptessel felvállaltatok, nagyon hasznos segítség!!
Limara és a többiek pedig csodás dolgokat sütnet/sütöttek, szinte érzem az illatukat!! Csak így tovább
Bezsa, nehogy sürgetésnek vedd! Csak információ gyanánt mondtam. Óriási meló lehetett már ezt a péksütiset is így megcsinálni, köszönet a kitartásodért!
Vargakati, tettél a jénaiba szilikonos sütőpapírt? mintha a többiek azt írták volna, az a tuti.
Szia Batka! Igen hajnalban olvastam Margit hozzászólását. A kenyeres elejére keresek képet azért hagytam ki egy oldalt magamnak emlékeztetőnek. A péksütis elkészítettem még azért átnézem és akkor küldöm. A kalácsos is nagyjából készen van. A süteményes és az egyéb az majd csak később lesz, mert most egy kicsit nekem is bele kell húznom a céges munkába, de azért igyekszem.
A tegnapi két sikertelen jénais kenyeremen felbuzdulva, ma egy csodát alkottam a kenyérsütőben. Finom lett szép és magas.
Úgy látszik, hogy a sütőben való sütéshez még nőnöm kell. Az első adag tészta jó lett volna, csak túl kicsi jénaiba tettem, és belesült. Mikor le akartam venni a tetejét a tálnak, szépen kettéétptem a kenyeret.
Mérgemben nekiálltam egy második kenyérnek, ennek is jó lett a tésztája, nem is terült el. A nagyobb jénaival tettem a sütőbe, de a sütőrácsot eléggé alulra kelett tennem, hogy beférjen a jénai. Mikor megnéztem, addigra az alja, szinte szénnééget, a teteje meg még nyers volt.
Úgyhogy arra a döntésre jutottam, hogy legközelebb nem csinálok ilyen marhaságot. Tervbe van egy új tűzhely vásárlása, de még nem jött el az ideje. Talán majd az év végén. Addig magamban szomorkodom, és csorgatom a nyálamat a billentyűre.
Bocsi az érzelmi kitörésért, de meg kelett osztanom veletek. Mindenkinek szép estét, puszi: Vkati
Szokimoki, a szüleidé Severin? Sehol nem találok ilyen számút, csak 86-ra végződőt. Kimásoltam, és majd valahová beszúrom az infót, köszi.
Úgy nézem, a próbálkozások miatt elég sok hozzászólás keletkezett, de aki még nem látta, majd nézzen vissza léci, és fussa át Margit #14831. hsz-át.
Én kakaós kalácsot sütöttem, az egyetlen extra benne a narancshéj (meg a kevéske krumplipehely volt). Annyira nem maradt meg az íze, mint a kevert tésztákban, de pont megvolt az az árnyalatnyi narancsíz, kiváló lett.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit