Én kérdeztem a múltkor, hogy nem e lehetne e összegyűjteni e a jénais tapasztalatokat. És újfent bíztatom a hozzáértőket, hogy tegyék meg! Köszi, köszi, köszi!
Tegnap anyósom rendelt egy magvas kenyeret. Mivel szülinapja volt, gondoltam sütőben sütöm, hogy örüljön. Hát gyerekek! Ilyen alulkelt kenyeret még nem sütöttem! Szörnyű volt. De ő közölte, hogy ez milyen finom! Hát érezni lehette a savanykás ízt, hogy nem volt meglelve! De mindegy. Majd legközelebb. Pedig ilyen szoros tésztát még nem csináltam. Lehet, hogy túl szoros lett? Vagy az nem befolyásolje a kelést?
Most olvastam a Szines Bulvár lapban, hogy a horoszkópom szerint nemsokára megszületik a második gyerekem. Kár, hogy nem huszonegy évvel ezelőtt olvastam el, mert akkor született a második! Nelly
Juj de jó Neked Szokimoki! Ezt a gyönyörű kenyeret már én is szívesen magaménak mondanám! Jó lenne, ha nekem is sikerülne nemsokára egy ilyen! Addig viszont gratulálok Neked! Nelly
Ma megint sütöttem jénaiba kenyeret, de most megpróbáltam teljesen úgy csinálni mindent , mint ahogy Margitka videóján van. Tehát szorosabb tészta, zsilettel bevágás, vízbespriccelés a jénaiba. A végeredmény egy nagyon finom, guszta kenyérke lett:
Szia Batka! Nem volt rossz ötlet, hogy össze kellene gyűjteni a jénais tapasztalatokat, sőt, hamár lehetek telhetetlen, netán videóval sem lenne rossz prezentálni közben. Milyen szupi lenne azt is nyomon követni. Azt hiszem, lassan kenyér és péksütő tanodát lehetne nyitni. Nelly
Igazság szerint ez a mennyiség a tortaforma egynyolcada volt, de mindez éhgyomorra... jó fél napig nem kívántam enni, de levontam a tanulságot :))
Tetszik ez a kenyérkitámasztás biznisz is :) Bundik és Limara, nem szeretnétek összegyűjtögetni a jénais tapasztalataitokat, hogy kirakhassuk a tanácsokhoz? Valaki kérdezte (bocsánat, most nem emlékszem, éppen ki volt), hogy mekkorába mennyi lisztből hogyan, van-e külön trükkje, mikor kell lekenni, bevágni, gőzölni, ilyenek. Én nem sütök jénaiban, úgyhogy nem tudom, mire kell figyelni.
A 8 l-be én is kitámasztottam a kenyeremet. A jénai és a sütőpapír közé összehajtott konyharuhákat tettem. Sütés előtt kivettem és akkor már megmaradt a formája.
A tálat szerintem fölösleges huzatmentes helyre rakni, annyira tökéletesen zár. A lényeg, hogy az alja ne legyen hideg, én konyharuhát szoktam alá tenni. Most 80dkg-ból sütök kenyeret 5L-esben. 20dkg tk tönköly, 10dkg fehér rozs, 10 dkg fehér tönköly, 40dkg BL80. Már a sütőben van. Eddig jól néz ki. A tegnapelőtti 70dkg-osom nekem is egy kicsit elterült, ezért emeltem az adagon.
Iriszi megválaszoltad a saját kérdésed. A kerek megtartotta a kenyeret. Tehát vagy nagyobbat süssél benne, amit a nagy is megtart, vagy kevesebb vízzel, hogy ne lapuljon el
Én is Tupperben kelesztem. Kb 1 órát, aztán kicsit átdolgozom, formázom, és utána rakom a tálba. Most mekkorából sütöttél a nagy jénaiban? Lehet, hogy még nagyobb kenyeret kellene benne sütnöd, vagy szorosabbra hagyni
Érdekelne ki hol keleszti az első kelesztést ha nem a gépbe?Bundik nálad milyen a kelesztő tál amit irsz és hogyan használod.Segitsetek rájönni mért szép a bele de lapos a külseje a kenyeremnek a kerek jénaiba nem volt gond mert az megtartotta,de ugylátszik csak akkor tudok kenyeret csinálni ha a nagy jénaiba is fel kell!(kenyér ébresztő!!!)
Köszi a válaszod Margitka.Én mindig ugy csinálom ahogy irjátok a receptben,a gépemnél min. melegitési idő 5perc.Utána az irt kelesztési időt Tupevare kelesztötálba rakom és ugy a mikroba mert ott nincs huzat.Lehet,hogy a tál keleszti túl?Tegnap Búndi kenyere se lett tökéletes a 8l jénaiba elapult.Nekem ez a tál nemhoz szerencsét.
Jo reggelt! Hol lehet talalni Limaram recijet aminek most az utolso fotojat betetted a barmibe?
A recept amirol irtad hogy kimentetted nem nehez,csak a leirasa korulmenyes. Egyebbkent egy finom torta. Vagy a kokoszosbriosra gondoltal?Ahogy most keszitettem az igen. De ha gondolod hogy gyerekeknek lesz akkor belevagtam. Koszi megegyszer a faradozast a fotokkal.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit