Margitka az első tegnapi nincs kép a te 55dkg alapracepted kovászos változata.Limara kenyere 2,5dl
viz,10dkg
kovász,2nagymérő
burgonya p.,55dkg
liszt,2,5dkg
élesztő,cukor
1kismérő,só 2
kismérő,aszkorbin,1
kismérő sikér
Limara mondta ő 1dkg élesztövel csinálja de akkor már késő volt.
Írisz! Lesz megoldás. Írd meg a hozzávalókat, amiből készült a kenyér.
Szokimoki! Igazad van, bocs, láttam is a képet, csak kicsit kevésbé látszik rajta a kenyér szerekezete. Rápislantottam amikor feltetted, aztán mire írtam, el is felejtkeztem róla, bocsánat. Tehát helyesen úgy hangzana, hogy bár van kép, de nem látom rajta a kenyér szerkezetét rendesen. Nem melegen vágtad meg véletlenül? (Lehet, hogy nekem kellene szemüveget venni?? Most nincs időm, majd délután .)
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Iriszi! Szerintem egyáltalán nem csúnya a kenyered. Ha a z íze is jó, akkor még egy pár próbálkozás és kitapaszatalod a jénais sütés rejtelmeit!
Margitka! A tegnapi lefényképezett jénais kenyerem mellett ott van a megvágott kép is:-). Nyers állapotában volt rücskös. Amikor a sütőben sülés előtt is még kelt egy kicsit akkor is jól látszott, hogy nem szép egyenéeletes sima a tészta, hanem egyenetlen, vagyis olyan rücskös. de sülés után már ez tényleg nem látszott rajta!
Köszönjük szépen ismételt fáradozásodat a jénais tapasztalatok ügyében.Szerintem jó lett, és dehogy baj, hogy betetted a kenyér képét. Sőt , még büszke is vagyok magamra.
Hozzátenni, így hirtelen nem is tudnék semmit. max. még az jutott eszembe, hogy a jénai alá sütés előtt bepermetezett viz sem ártott a kenyérnek.
Én sütőben szoktam keleszteni, bekapcsolom 40 fokra. Nem tudom, hogy helyes-e hogy így kelesztek, de eddig bejött, igaz kenyeret még nem kelesztettem így, de majd ha azt sütök... :)
Ez Limara kenyere első és második nekifutásra.Tanácstalan vagyok a kemény tészta vissza lágyul kelés de legkésöbb sülés közben ez föleg a második verzióban látszik.Formázásnál tiszta ruganyos nem ragad de utánna elromlik.Mi a hiba ez a hét rejtvénye csak a kovászom lehet rossz másra nem tudok gondolni.Nekem csak a gépi kenyér vagy a kis jénai marad.
Az eredetijét a bal oldalon, a "Néhány tanács és ötlet...." alatt találjátok, de itt is szerettem volna megmutatni.
Kérlek benneteket, hogy nézzétek meg és segítsetek folytatni. Ötletekkel, képekkel és kiegészítésekkel, szóval mindennel, amit ott is leírtam a végén. Várom a véleményeteket róla.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Teljesen véletlenül egyszerre ketten, Szokimoki és Bau is a rücskös kenyérkülsővel kapcsolatban írt.
Szokimoki! Igen az is okozhat rücskös tésztafelületet, de más is, pl.: ha tk. liszt van a tésztában. Ha ezzel a kenyereddel kapcsolatos a kérdés, akkor szerintem jó volt a tészta, bár megvágott képet nem láttam a kenyérről. (Az azért többet elárulna.)
Bau! Nagyon szép lett a kenyered és különösen szépek az első cserepeid. Gratulálok, tudom milyen nagy öröm ez
A Te kérdésere is lehet megoldás, ha volt tk. liszt a kenyérben. Én a kész kenyér képén semmiféle rücsköket nem látok, így gondolom neked is a nyers tésztára vonatkozhatott a kérdésed.
A vízgőz?? Jó kérdés. Kisebb péksüteményeket minden további nélkül meg lehet nélküle is sütni, a kenyérhez viszont már hasznos. A hosszabb sütési idő alatt kiszárad a héja a kenyérnek. A csak kovászos, hosszasan kelő (rozs) kenyeret elképzelhetetlen erős gőz nélkül sütni, de ezeket még a kelesztés alatt is le szokta kenni Kenyérke vízzel, hogy ne száradjon ki a külseje. Ezek nélkül élvezhetetlenül vastag, szíjas lenne a kenyér héja. A légkeveréses sütőkbe mindenképpen ajánlatos vizet tenni, mert az kimondottan szárít ezzel a funkcióval. A jénaiban sütés tulajdonképpen kiváltja ezt, mert a jénai teljesen körbezárja a tésztát, így nem tud a gőz a környezetéből távozni. Ezt keményen megtapasztaltam az első jénais sütésemnél, amikor a kész kenyérről megbillentettem a tetőt és szanaszét égettem a kezemet a kiáramló gőzzel Szinte biztos vagyok benne, hogy ennek van köze ahhoz, hogy ilyen mértékben cserepes kenyereket sikerül sütni sokunknak.
Elizabeth! Örülök a jelentkezésedenk, biztos vagyok benne, hogy senkit nem bántottál meg a kedves megszólításoddal. A kitámsztást Limara találta ki. A lágyabb tésztát megtámasztja a kelesztés idejére, hogy ne lapuljon el, így szép formás kenyeret tud sütni és mégsem kell szoros kenyértésztát dagasztania. Az újrakelesztős zsömi alatt nem tudom mire gondolsz, ezt majd írd meg légy szíves.
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Sziasztok pékmanócskák!
Remélem nem bántok meg senkit a megszólítással.
Nem tűntem el teljesen, csak sok az itthoni munka.
Konyha nagytakarítása, még nem teljesen kész. Meg belülről átépítkezünk, iszonyú sok melódia van még.
Orvosokhoz járás, néha hiába. Holnap délelőtt is fogorvos, halálira unom az egészet.
Hála Istennek van már sikerélményem. Megsütöttem az elronthatatlan kenyeret 2 x, nagyon ízlett a családomnak.
Szeretném megkérdezni Tőletek a kitámasztós módszert és az újrakelesztős zsömit. Én is fogok írni Nektek reciket, meg majd képeket, csak jussak már el odáig.
Holnap estefelé remélem tudok jönni.
Most már búcsúzom biztos sokan már aludni tértetek.
Sziasztok!
Már előre dörzsölöm a tenyeremet és örömködök magamba a sok jó tanácsért.
Margitka! Akkor az én szoros tésztámank ezek szerint nem volt elég a 1,5 óra. De majd legközelebb!
Azt hiszem nekem azért nem nehéz szoros tésztát csinálni, mert az én gépem eleve kb. fél deci folyadékkal kevesebbel dolgozik a ti receptjeiteknél. És még ebből tartottam viszza, mikor nem gépben sütöttem. Sőtt a meg nem kelt kenyeremhez, ami igazán szoros lett még tennem is kellett 2x vizet!
Margitka értem amit irsz én csak probálom megtalálni azt a receptet ami a nagy edénybe sikerül.Én is azt csináltam mint Szokomoki még se sikerült csak a kovász külömbségre tudok gondolni lehet,hogy nem jó a teljeskiörlésű kovászom!
Köszönöm a dícséreteket! Ennek most tényleg örülök!
Nelly! Ez Margitka fehér kenyér alapreceptje kovásszal, 55 dkg lisztből. Tényleg mindent úgy csináltam ahogy levan írva, és ahogy a videón látszik, ami nagy segítség, mégegyszer köszi, Margitka!
Végigolvastam kint is és itt is a napot, látom a jénai volt a nap fő kérdése. Szerintem az a galiba oka, hogy kétféle kenyér készül jénaiban. Amit Bundik mondott a 80 dkg lisztről, az annyiban áll, hogy a 8 l-es jénaiban lehet nagyobb kenyeret IS sütni, de 55 dkg lisztből készülő kenyeret is prímán meg lehet benne csinálni.
Tehát, aki kisebb (kerek) jénaiban süt, annak a tál oldala megfogja a kenyeret, aki a nagy kacsasütőben szeretne normál formájú kenyeret sütni, azt ugyanazzal a lágy tésztával nem lehet megtenni, mert ellapulna benne. (Ugyanolyan lágy tésztából legalább a duplája kellene a 8 literesbe, hogy ellapulva is magasra tudjon kelni, de akkor meg a tetejébe ragadna bele a kelés, sülés alatt.)
Azokban a jénaikban, sütőedényekben, aminek az alja magas és a teteje lapos, lágy tésztát lehet sütni, a nagy kacsasütőhöz pedig kemény, magában is megálló tésztát érdemes csinálni. Limara egy szuper, köztes megoldást talált, a lágyabb tésztát kitámasztja, hogy ne lapuljon el és a nagyban ezért tudja szépre sütni ezt is.
A kemény tésztából készülő kenyér is lazává tud kelni és sülni, csak hosszabb kelesztési időre van szüksége.
Én azt javasolnám, hogy ezek szerint, szétbontva kellene a tapasztalatokat összegyűjteni, mert ez majdnem olyan, mintha több módszerről beszélnénk (hiába, hogy az alapja a zárt térben való sütés mindegyiknek). Ha lesz egy kis időm, akkor megpróbálok valami kezdetet ennek megírni, valahogy úgy, hogy utána mindenki a saját módszerét és ötletét hozzá tudja tenni.
Most megyek lassan a konyhámba, mert sosem lesz ma kenyérfélém, pedig muszáj sütnöm valamit. Üdv, Margit
Bezsa! Remélem jobb élményekkel gazdagodsz, mint mi a múlt héten a Lear királytól! Az számomra rémes volt. Jó szórakozást!
Jénais tapasztalatokat összeszedhetjük, mert mondjuk én is vért izzadtam, mire rájöttem, hogy tudok jó kenyeret sütni. Még ma sem sikerülnek egyenletesen. Hol jobb, hol nem.
Én kérdeztem a múltkor, hogy nem e lehetne e összegyűjteni e a jénais tapasztalatokat. És újfent bíztatom a hozzáértőket, hogy tegyék meg! Köszi, köszi, köszi!
Tegnap anyósom rendelt egy magvas kenyeret. Mivel szülinapja volt, gondoltam sütőben sütöm, hogy örüljön. Hát gyerekek! Ilyen alulkelt kenyeret még nem sütöttem! Szörnyű volt. De ő közölte, hogy ez milyen finom! Hát érezni lehette a savanykás ízt, hogy nem volt meglelve! De mindegy. Majd legközelebb. Pedig ilyen szoros tésztát még nem csináltam. Lehet, hogy túl szoros lett? Vagy az nem befolyásolje a kelést?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit