Már régóta szeretném a virslis bucit tk-ből megsütni, és most hogy Márti hsz-át olvastam, megint kedvet kaptam hozzá. Nemsokára kész lesz. Egyelőre 50dkg tk liszt és 2 ek korpa van benne. Kinézetre nagyon szép. Kíváncsi vagyok az ízére is.
Nálatok mi finomság készül? Itt is gyönyörű tavaszias idő van
Meghoztam a mai kalácsaimról a képeket, valamint a kakaóról is, amit ígértem az előbb Zsófinak:
A kalácsokról csináltunk videót, még ezt szeretném megmutatni nektek. A kakaó állagáról azért csináltam képet, mert sokszor szóba került már az idők során, hogy milyenre kell bekeverni. Én ilyen sűrűre szoktam a tésztába kerülő kakaót kikeverni, de ilyennel lehet a csigának a tésztáját is megkenni. A képet a kalács alaprecepthez is felteszem, hogy később is meg lehessen találni.
Ebben most a kakaóporon kívül egy pár csepp édesítőszer, kb. 1 evőkanálnyi rum és egy pici víz volt.
Julika! Köszönöm, én is éppen kérni akartam. Ma átvittem Wbora és most Elisabeth receptjét is a receptesbe, de ha lehet mindenkit megkérek, inkább oda írja be a recepteket és itt csak jelezze, hogy mit írt oda. Éppen jó példa ma erre Bezsa
Az újak kedvéért elmesélem, hogy itt naponta 2-3 oldalnyi hozzászólás is szokott lenni és nekem ritkán van időm az ABC-s részbe átpakolni az új recepteket. Képtelen vagyok esetleg hetek után visszakeresni innen a recepteket. A receptes fórumban mindig van egy könyvjelző, hogy meddig raktuk el - most már Batkával - a recepteket, és legközelebb, ha valamelyikünknek ideje van, akkor onnan kezdve az újakat besolroja az ABC-be. Tehát, ami oda lesz beírva, az biztosan megmarad, ami itt, az nagy valószínűséggel elvész.
Zsófi! Örülök, hogy jól sikerült a kalácsod.
A kakaót nyugodtan elkeverheted egy kis tejjel, c sak ne legyen túl híg, mert akkor kifolyik sütés közben. Én egész kemény, pasztaszerűre szoktam a kakaót bekeverni. Pont ma csináltam róla képet, majd megmutatom. A képeid még nem érkeztek meg.
Zsófi ! Látod ügyes kislány vagy Te, csak meg kell próbálni és megy ez.
Elisabeth ! Remélem cukrosbácsi mindent rendben talált nálad. Tudod én is érintett vagyok a témában. Legközelebb a recepteket légyszíves a Bármit II-be... című topicba írd be légyszi, mert ott csak receptek vannak és végleg megmarad és mindenki megtalálja. Itt tudod hamar lefutaz oldal és sokan nem fogják látni.
Sziasztok Lányok!
Ma cukrosbácsinál (orvos) voltam, úgyhogy nem csináltam semmit.
Írok Nektek receptet, hogy bővüljön a recepttár.
Sajtos masni:
- 25 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
. 12 dkg reszeltsajt a tetejére,
- 1 tojás,
- 1 dl tejföl,
- 1 ek. rum,
- 1 dkg élesztő,
- só ízlés szerint.
- a tetejére tojásfehérje és a sajt.
A hozzávalókat összegyúrjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, 1 órát pihentetjük.
2-3 mm vastagra nyújtjuk, derelyemetszővel 5-6 cm-es rudakat vágunk. A csíkokat megtekerjük, (úgy kell kinéznie, mint a fiúk csokornyakkendője)
tojásfehérjével megkenjük, és sajttal megszórjuk.
Aranysárgára sütjük. Sokáig eláll, ha el nem fogy.
Korpás kenyér (nem próbáltam)
- 380 ml víz,
- 2 ek. vaj,
- 2 ek. tejpor, (elhagyható)
- 2 ek. cukor,
- 2 tk. só,
- 100 gr. korpa,
- 450 gr. búzaliszt,
- 1 tk. élesztő.
A gépben elkészíteni, és megsütni.
Ha úgy gondoljátok, hogy az arány nem jó változtassatok rajta. A masninál nem kell, mert az bevált recept.
Kenyérre kenhető csokoládés mogyorókrém (nem próbáltam)
- 30 dkg porcukor,
- 3 cs félzsíros tejpor,
- 25 dkg margarin,
- 15 dkg finomra darált amerikai mogyoró,
- 10 dkg kakaópor,
- 2,5 dl langyos víz,
- 1 mk. só.
Mély keverőtálba szórni a porcukrot, a kakaóport,
a tejport, meg a sót. Szárazon összekeverni, majd a langyos vizet ráönteni. A margarint darabokban hozzáadni, és elektromos habverővel addig keverni, míg habos könnyű massza nem lesz. Végül beledolgozni a darált mogyorót, és jól zárható üvegbe beletölteni. Hűtőszekrényben sokáig eláll.
Jó munkát hozzá, ha van kedvetek megcsinálni. Üdv.: Elisabeth
Ma végre volt időm megsütni a kalácskoszorút és nagyon szép lett!
Valamelyik éjjel szegény Margitot rengeteget szekáltam a kérdéseimmel, kiokosított és sikerült. Köszönöm!Küldök képet mailen!
Végül a teljes tésztamennyiséget megcsináltam (rájöttem, hogy a felével nem boldogulna a gép), a fele tésztából túrós koszorút készítettem tortaformában, a másik feléből kakaós kalács lett (itt is két tekercset készítettem, mint a koszorúnál, csak nem tekertem koszorúba). A kakaós kalács is finom lett (a túrós isteni!) de a tölteléke nem az igazi, kicsit száraz; 1,5 ek kakaó, 1,5 ek Süssina por és mielőtt a tésztára szórtam, a tésztát megkentem 2,5dkg olvasztott margarinnal. Igazából nem a margarin mennyiségét szeretném növelni (nem szeretjük, ha nagyon "zsíros"), hanem esetleg tegyek tejet a kakaós keverékhez? Ha valakinek van ötlete, szívesen venném!
Köszönöm a jó ötleteket,még nem döntöttem el melyiket készítem el holnap,de mind a kettőt kipróbálom,ezek a receptek nagyon jók hamar készen vannak, én majd minden nap dolgozom,van hogy 12-t órát,ilyenkor valami gyors enni való kell.
Margitka, nem mertem már a kovászt megtartani, szerintem már penészfolt is volt rajta. Nem kevergettem és biztos volt 2 hónapos szegényke. Majd csinálok finom frisset. de kösz a tanácsot.
Sziasztok, kislányok, csodás dolgokat sütöttetek, mindenkinek gratulálok!
kedves Új kislányok, Muci és mindenki más, örülünk nektek a lapon, nemsokára nektek is lesz miről írni és kérdezzetek bátran itt mindenki segít aki éppen fent van, ha ráér akkor később is!
Jégkása, severinhez üstöt nem tudom hol kapsz. Ha garanciális, nekem az volt mikor elromolott én visszavittem ahol vettem és mivel nem volt nekik igy és akkor szünt meg az itteni szervizükkel a forgalmazónak a szerződés igy visszaadták a pénzt.
Superkeri, de jó egy ilyen szomszéd! remélem az enyém még birni fogja, de ha gond lesz, megkereslek egy részletes infora majd (ne kerüljön rá sor egyhamara) Az az igazság, hogy ezek elég olcsó sablon gépek, nem nagyon bírják azt a nagyüzemet amit mi csinálunk velük! (nem gondolták szerintem a gyártok, hogy fanatikusoknak készítsék) csodás szépek a kalácsaid.
10 dkg fokhagymás sajtkrém (vagy natúr sajtkrém és fokhagyma)
2-3 evőkanál tejföl
só és frissen őrölt fekete bors
1 csokor friss petrezselyem
1 evőkanál olaj
10 dkg szeletelt bacon
2 tojás
Elkészítés:
A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük. Közben: egy teflonos serpenyőbe beletesszük a szalonnaszeleteket, és 2-3 perc alatt megsütjük őket. Ebben a serpnyőben a kisült zsíron megsütjük a tükörtojásokat. Ha kész akkor kiszedjük a szalonna mellé, és a serpenyőbe belenyomjuk a sajtkrémet, hozzákanalazunk egy kis tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, és miután lehúztuk a tűzről, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet, majd a kifőtt tésztát. Az egészet egy nagy tálba tesszük. Tetejére rátesszük a kisült bacont és a tükörtojásokat.
Gratulálok minden ügyes kislánynak a szép sütikhez, kenyerekhez. Nagyon fáj a szívem, hogy mostanában takarékon vagyok, de majd csak jön a hét vége. Addig csak olvaslak benneteket, és örvendezek veletek egy-egy újabb gyönyörűség láttán. Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit