Én is nagyon szeretem a tököt mindenben, és a sárgarépát szintén. Gyakran használom süteménybe is, de előfordul, hogy csak vitaminbombaként almával, mézzel összereszelve, kis citrommal ízesítve csodafinom.
Micsoda forgalom volt itt ma is. Aranyosak vagytok, hogy velem éreztek és örültök a szemem gyógyulásán. Mutatok nektek valamit, ami azt hiszem, bizonyítja, hogy tényleg rendben van. Ezeket a tojásokat csináltam húsvétra, s mondhatom, nagy sikere volt.
tojásfát is csináltam ebből, csuda jól nézett ki.
Mostanában értem haza, és meg kellett ismét állapítanom, hogy ez a város (Budapest) milyen gyönyörű. Jöttem le a Gellért hegyről, át az Erzsébet hídon, s visszanézve a Várra, Halászbástyára, s a kivilágított Lánchídra, komolyan torokszorítóan szép. És ezt minden alkalommal átérzem, pedig én imádom a csendet, az erdőt, a természetet.
Kenyérke, tudod hogy én irigyellek a tökök miatt? én imádom sülten, de amióta csináltam egy-két süteményt az is valami finom. Nem is hittem volna hogy ilyen nagyon jók a sütiben. Ugyanez a véleményem a répáról. Kiprobáltam mindkettőt. A fiam nem dijazta az ötletet és mikor ette, azt mondta ez Isteni!
Emes, én a fenyőmagot finom részeges csirkéhez v. pulykához is szoktam tenni. Mi nagyon szeretjük, de a kenyérbe is szoktam tenni keverve szotyola maggal.
Írjuk fel az 1 kg cukrot is és az 1 kg csokilencsét is, hogy az összesítésben és a listán így szerepeljen. (Gabye! Légy szíves!)
A Bako honlapján körül tudsz nézni és 2 napja este egy hozzászólásban felsoroltam egy csomó mindent, ami szerintem érdekes lehet. Kikerestem neked, a 18.503-as hozzászólás és ott a Bako linkjét ius megtalálod.
Öregtésztának én 60 dkg lisztből, kb 4 dl vízzel, só, cukor, 1 ek olaj és 1,2 dkg élesztővel csináltam egy tésztát, és ezt hagytam túlkelni. Ez kb. 3 sütésre elég és marad a következő öregtésztának egy darab. Kb 2 hétig eláll a hűtőben, ez már kipróbált. Hidegen én úgy használtam, hogy egy kevéske meleg vízzel elkevertem és hagytam kb. 20 percig állni, majd hozzátettem a többi hozzávalóját a tésztának. Egy az egyben bármelyik korábbi recept szerint lehet vele sütni, csak hozzáteszi az ember pluszban ezt a tésztadarabkát is.
Margitka, ugylátszik én tengek most túl lapon, és behozom ami lemaradt. Ez az öregtésztás kenyér felcsigázott. Mennyit kell ahhoz bekeveni, hogy tudjak sütni egy 50 dkg lisztből kenyeret és 20 dkg öregtésztát eltegyek?
Margitka köszi. annyi minden történt a lapon, hogy tényleg csak kapkodom a fejemet! nem szabad kihagyni, mert lemarad az ember az infokról. (de van mentségem, nem sorolom)
Margitka, én csunya vagyok, de meg van még a multkor kért cukrom amiért nem mentem el? és mit lehet kérni? (sóm van, gyöngyeim vannak) 1 kg csokilencsét kérek.
Nem gyözök visszaolvasni, de nekiállok és egy pár napot igyekszem bepótolni.jó sokat termeltetek, hál Istennek. küldöm a tegnapi Dán kenyerem képét, sütőben sütve, de nem jénayban.és a 20 éves szilvalekvárral töltött Lala kiflik. (a papirom rémes volt, mert nem vittem a telekre a sütőfólia papirt) de a kifli isteni. itt még kelesztésre várva! kétszeressére dagadtak.
A cukorgyöngyből 10 dkg, színtől függően 400-500 forint körül van.
A dekor só és cukor árára már nem emlékszem pontosan, de nem elviselhetetlen. A só végképp nem drága, de a cukor is elfogadható, mert 1 kg az idők végezetéig kitart. Ez néhány száz forint lehet, talán 500 alatt volt. Hátha van aki emlékszik még rá, hogy pontosan mennyibe került. Üdv, Margit
Margitka, Batka megkérhetlek, hogy tegnap véletlen a kertesbe tettem be a hétvégi sütéseimet. (ráadásul ugye nagy képben, mert nekem ezt tudja a masinám) kérlek tegyétek ide át, és onnan töröljétek ki. köszi. látszik hogy a gondolataim a kertes körül jártak! hiányzik az ottani élet és a jó kis beszámolok, rejtvények! felturbozom magam, és beindulok vele, ha korábban érek haza. Most a hétvégék már a kertről szólnak és hétközben meg mindig van valami még este is.
Kenyérke, szuper jó volt a kisfilm, én is küldök neked egy saját fényképét ahol a méhek megrohamozták a tulipánjaimat. Most hétvégén készítettem egy pár képet a kertről. A cseresznye fa, és a repcés mező csak úgy zümmögött. Behunytad a szemed és csak zümmögést hallottad. Kenyérke ha közelebb lennél még pár kanál maradt a lekváról odaadnám.
A dekorcukor és a dekorsó érdekelne, de nem tudom mennyibe kerül, mert az árakat nem találtam a honlapon. A cukorgyöngy mekkora kiszerelésben van és milyen árban?
Nagyon örülök, hogy Te is belefogtál az öregtésztás sütésbe, gratulálok a sikeres kenyeredhez!
A tejtermékes tésztát én hosszú távon nem gondolom eltarthatónak. Most már úgy csinálom a következő öregtésztának valót, hogy az előző utolsó 20 dkg-os darabját teszem a liszthez élesztő nélkül. Így egy hosszú folyamat alakulhat ki, és ebbe nem hiszem, hogy a tej jó lenne.
(A tojás még külön téma, de ezzel végképp nem akarok senkit riogatni )
A képeid megérkeztek, rövidesen hozom őket. Üdv, Margit
Voltam ma a boltban, Hattyas telepen van. Jelenleg csak fehér lisztjük van, ez 110.-ft-ba kerül, de megyek vissza valamelyik nap, és egyezkedek velük, mert azt mondták, hogy ha megbeszéljük, hogy kérek, akkor rendelnek. Az eladó még nem hallott róla, de viszek neki kenyérlisztet. Gondolom, neki is tetszeni fog, és akkor biztos rendelni fog nemcsak nekem, hanem a boltba is. Aztán majd ha kell Emese Neked, akkor összefogunk, és rendelek mindkettőnknek. Aztán max beadom Neked vagy a boltba ahol dolgozol, vagy Szatyira, mert a jó édes anyámnak ott van a kertje. Szóval nyitott vagyok minden megoldásra. Nekem mindenféleképp kell. A Reál bolt van egy alsóvároson, ahol a cégünk is van. Majd holnap megkérdezem tőlük a boltok listáját, de szerintem inkább én nézek szét Neked liszt ügyben, aztán majd értekezünk. Mintha láttam volna valahol RL-60-as rozslisztet, de mivel nálunk nem nyerő, így törölte a memóriám. De majd frissítek. Majd beszámolok az eredményről. Nelly
A mult héten sütöttem kalácsot és a maradék sonkából buktát.
Annyit beszéltetek az öregtésztás kenyérről, hogy vállalkoztam egy merészet. Vasárnap bedagasztottam lángosnak tésztát, mivel mára maradt még belőle 20 dkg-mal készítettem egy öregtésztás kenyeret , az 5 literes jénaim tetejéig megdagadt és egy kicsit fel is ragadt a tetejére.Ez majd látszik a képen, nagyon finom kenyér lett belőle. Küldöm majd a képeket.
Olyan szép kenyereket sütöttetek, hogy csak csorgattam a nyálamat...
Margitka!
Az öregtésztás kenyérrel kapcsolatban aggódtál a tejtermékes tésztával, mint tudod a lángostésztában kefír és tojás is van és az is eltartható 1 hétig.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit