Őszintén szólva ennyi akkor kell bele, amikor nem aktív a kovászod. Ha viszont aktív, akkor csökkentsd az élesztőt a saját belátásod szerint. Az az igazság, hogy sok mindentől függ a kelés folyamata. Sokáig Tesco-s BL80-at használtam, és egyszer vettem az Auchanban Cerbona szalagost. Ugyanaz a recept alapján készült kenyerem sokkal, de sokkal magasabb, szellősebb lett, és hamarabb is megkelt. Úgyhogy ha ebből sütök, akkor csökkentem az élesztő mennyiségét. Te is nyugodtan eltérhetsz tőle, hiszen mindenki a saját ízlése szerint alakítgathatja a recepteket.
Otthonka! Látom kérdezted, hogy nem sok-e az 50 dkg liszthez a 2 dkg élesztő? Ha soknak gondolnám, akkor nem javasoltam volna, hogy próbáld ki Az öregtésztát kész receptekhez lehet pluszként hozzátenni, alapvetően pedig nem sok ennyi élesztő ennyi liszthez. Hogy Limarának gyönyörű lesz a kenyere 1 dkg élsztővel is, ez már a rutinjának köszönhető, szerintem Te nem vártad ki, amíg ennyivel is megkel a tésztád, vagy a körülmények (hőmérséklet, huzatmentesség, stb.) nem voltak olyan ideálisak, mint Limaránál szokott lenni.
A másik amit írni szeretnék, az is Otthonka tegnapi ötletéhez kapcsolódik, miszerint élőben szeretné látni, hogy hogyan készül egy kenyér.
Meglepetésnek szántam volna, de most elkotyogom: a találkozóra fogok készíteni előre tésztá/ka/t és arra gondoltam, hogy minden féle formázásokat ki lehet próbálni, valamint a tészták kelését esetleg túlkelését is figyelemmel lehetne kísérni. Meg nem sütnénk ezeket, de tanulni szerintem így lehet belőle. Ha ezzel kapcsolatban van valakinek jó ötlete, azt szívesen fogadnám
Az öregtészta készülése kicsit elveszett az eredeti kenyérreceptnél, így most a legújabb 10 recept között átírtam a kenyér nevét, most már az öregtészta is szerepel benne. Mostanában már többen is keresték és nem találták, ezért módosítottam.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Az én kovászom végezte a lefolyóban :) Azért öntöttem ki, mert már nagyon kevés volt, éppenhogycsak ki lehetett volna kaparni, és nem volt értelme tárolgatni. Annyira bejött az öregtésztásod, hogy zömmel ezzel a módszerrrel sütök ezentúl. Ha meg kovászosra szottyan kedvem, akkor gyorsan összekutyulom a gyorskovászodat :)
Kisült a Limara féle, első öregtésztás kiflim. Nem volt kedvem nyújtogatni, ezért 4 db óriáskiflit, vagy mit sütöttem belőle :) Szezámmaggal, amarántmaggal, mákkal és lenmaggal vannak megszórva.
Itt van Angi kérésére megvágva is, igaz még langyosan, de azért látszik a szerkezete. Otthonkának meg az általam is használt és nagyon jónak tartott liszt:
Még eszembe jutott valami. Ma sajnálkozott Julika, hogy mi lesz a kovászával és valaki említette, hogy az övé a lefolyóban végezte. Lehet, hogy csak én vagyok egy kicsit szentimentális, de én eléggé ragaszkodom a kovászkáimhoz. Az öregtészta most tényleg szinte minden receptben kiválthatja a kovászt, de azért kidobálni őket kár. Réges-régen egyszer kipróbáltam és a kovászt le lehet fagyasztani. Kiolvadva meg kell etetni és szép lassan magához tér. Ezt csak azért írtam, hogy ha hozzám hasonlóan valaki nem szeretné, hogy tönkre menjen a kovásza és kidobni is sajnálja, akkor nyugodtan le lehet fagyasztani. Üdv, Margit
Tegnap este megsütöttem a Feketeerdei kenyeret, de most az új öregtésztával. Nagyon jól sikerült és gyorsabban is készült, mint korábban. Ez nem egy látványos kenyér, de azért mutatok róla képet:
A többi képet és a készítéséről a leírást itt találjátok: Feketeerdei kenyér
Ildiko kérdezte, hogy ma mit sütök? Két gépi fehérkenyeret csináltam, ezeket viszont a hibernált kovászommal, ilyenek lettek:
A kovász a mai napig megőrizte az aktív kovászra jellemző állagot, pedig már jó néhány napos volt. Ma megetettem megint és holnap ismét aktívan szeretném a hűtőbe eltenni.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Haat mar majd mindenki durmolni ment, azert megirom mert holnap visszaolvashatjatok. Nagyon ugyesek voltatok MA is! Lanykak, NE szegyelljetek kerdezni es a hibakrol beszelni, mert mindenki ebbol es igy tanul am! Ez itt NEM a "KICIKI"vonal!! Probalkozni kell mindig ujra es ujra. En mostanaban sutoben sutok es "csak ugy"regi modon kelesztek "napon"hihi. A soros kenyerke tenyleg nagyon finom. A ferjem elott nem szabad sutnom ill. elkeszitenem mert nala szentsegtores a sor "ilyeten "felhasznalasa , aztan a vegen izlik am Neki a kenyer, mert szereti. Szombaton vettem 1 blikk sort es eldugtam. Haat nem meg kundizta es megitta!!! Igy csak rajzoltam neki 1 kenyeret rola. / A dragam cukros es nemigen fogyaszthatna ilyesmit. Egybol 1 toltetet kap a vercukra mert ellenorzi rendesen. Eros cukros. Utana meg van a jajgatas mert nemerzi jol magat tole./
Itt hetvegere NYARAT mond a TV. Most is AZ van. 1 honapja nem esett az eso!! Nagy a szarazsag! Felnek a Majusi fagyoktol, mert most az kemeny lehet. Extrem az idojaras itt. DE Isteni a levego!! Harapni "lehet a viragillatbol olyan tomeny! A mehecskek az iden igazan meghiznak . hihi Meg joo hogy nincs szenanatham!
Gabye!Szeretném kibővíteni a rendelésem! Még kérnék holland kakaóport 0,5 kg-ot, vajkaramella forgácsot szintén 0,5 kg-ot, tudom, hogy Margitka utána néz majd, hogy van-e. Meg fehér torta bevonót is kérnék, ha lesz. Kíváncsi vagyok mennyibe kerül, és milyen kiszerelésben van. Lehet, hogy már írtátok, de haMargitka rákérdez, akkkor talán okosabb leszek. Egyébként javasolom a vége felé, hogy ne csak a rendelést írd ki Gabye, hanem azt is, hogy mennyi kell még hozzá, hogy meg lehessen venni MArgitkának, hátha valaki még rendelne hozzá. Bocs, ha Te már gondoltál rá, akkor nem vauzok bele! Egyébként köszönöm. Nelly
A kandírozott narancshéjból 90 dkg körül van egy doboznyi. Szívem szerint ezt sem bontanám meg, mert nem egy vészesen nagy mennyiség. Bau már egy egész dobozzal kér, nem is tudom, hogy ki és mennyit kért még, most nem nézem vissza a rendelést. Üdv, Margit
Dekorsót és cukrot, csak akkor tudok venni, ha összejön az 5 kg-os rendelés.
Aszkorbinsavból a következő 2 kg-ot szintén csak akkor tudom megvenni, ha összejön a teljes mennyiésgre a rendelés (5-10 dkg-ot abból eltennék én is.)
Csokilencse: Ha szerencsém van, akkor abból kapok 1 kg-os kiszerelést, ezt nem szeretném megbontani. Nem is érdemes, aki már próbálta, tudja, hogy elfogy ez a mennyiség elég hamar. Kb. 5-6 sütésre elég.
Sütésálló lekvár: Az áfonyára rákérdezek, nem tudom, hogy az szokott-e lenni nekik. A szilvát nem javasolom, mert nem jó. A baracklekvárjuk viszont - bár természetesen nem házi minőségű - finom. Vehetek természetesen szilvát is, de azt csak akkor, ha összejön a 10 kg-nyi rendelés.
Vajkaramella forgácsról és fehércsoki bevonóról szintén nem tudok semmit, majd meglátom mennyi rendelés jön össze és mekkora kiszerelésben van.
Egyelőre ennyi jutott eszembe a most olvasottakról, még jelentkezem, üdv, Margit
Bau a képeiddel jól laktam bizti nagyon finom lehetett de én 1-nél biztos nem tudtam volna megállni le a kalappal az akarat eröd höz mert én is cukros vagyok de a diéta nem nagyon megy pláne ha izlik valami!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit