Megint jövök egy rücsis kenyérrel! Csak nektek! Pedig, ahogy írtam a társalgóban, nyitva dagasztottam, a két dagasztás között kikapcsoltam a gépet. A 2. dagasztás elején csak 3 perces melegítés volt. A tészta hideg volt mikor formáztam! Ez megint Bundik hólyagosa, csak van benne kefír, mag, fűszer, és graham liszt kb 6 deka. Nagyon jó kis kemény tészta volt.Ez lett belőle:
Igen, én is azt mondom, mint előttem Emes. A nagyban tudsz kicsit is sütni, a kicsiben nagyot már bajosan. Ez a 8-l-es kacsasütő nekem nagyon bevált, sütöttem már kisebb kenyeret is benne, csak annak "saját lábán" megállónak kell lenni, hogy ne terüljön el. Szerintem ezt: .... a jénais kenyérsütéshez olvasd el, ha esetleg még nem olvastad volna, segíthet a döntésben.
Nem vettem ki a sütőből, csak kinyitom az ajtót és virágspriccelővel, egész finom permetre állítva befújok. Ott olyan forró a levegő, hogy ezek az apró vízszemcsék szerintem átmelegszenek annyira, hogy nem bántják a jénait.
Én sajnos csak légkeveréssel tudok sütni, mert légkeverés nélkül csak egy programom van, ami alul-felül süt és ez eléggé erős, mondhatnám éget. A többi program mind légkeveréses. Van egy, ami az oldalsó és az alsó fűtést kapcsolja csak be, ezen szoktam minden kelt tésztát sütni. A légkeverés viszont eléggé szárít, ezért fújom vízpermettel a kenyereket mindig.
Remélem a továbbiakban sem járok pórul ÜDv, Margit
Néne! Én most vettem nemrég egy 8 literes, nagy állat kacsasütő jénait, ami csak srégen fér el a sütőben! Mi még csak 3 és felen vagyunk, de én 50-60 deka lisztből szoktam sütni benne,ami elég 2, néha 3 napra. De ebbe mint látod Margitka utolsó kenyerét, ami 1,5 kilós az is belefér. Én nagyon szeretem, és nem bántam meg, hogy megvettem! Vszínű a lányok többsége azt fogja mondani, hogy nagyban tudsz kicsit is sütni!
Limara aztán úgy mennénk haza a vásárról mint az ószeresek, aztán következő évben kivinnénk eladni, mert rájöttünk, hogy nincs is rá szükségünk. Bár tényleg lehet, néha valami érdekességet venni ilyen helyen.
Lányok, kedves Pékecskék, segítetek nekem? Én amióta itthon sütöm a kenyeret, mindig sütőzacsiban sütök, pékárut ( zsemle, kifli ) pedig begőzösített sütőben. Namost: Nagyon szeretnék venni egy csinos jénait, mert nekem max 2l-es kör alakú van. Már nézelődtem METRÓban, ott van un. kacsasütő, sok literes. Ha én mindnig 35-38dkg lisztből ( és többi hozzávalóból )sütök, akkor mekkora jénait vegyek??? ( mivel szépen gyarapszik a család, mint tudjátok, lehet, h egyre nagyobbra lesz szükség... ám túlzásba sem szeretnék esni... Köszönöm a tanácsokat, nagyon várom!
Már máskor is szöget ütött a fejembe. Azt hittem, hogy én olvasom félre. Sütés közben is lespricceled. Én mertem volna, hátha szétpattan a jénai. Kiveszed és úgy az tán visszateszed. Irnál erről egy icipicit részletesebben.
Ildikó! Én nagyon bírom a humorodat, mindig megnevettetsz, maradj csak ilyen! Hallod, én azt a kirakodóvásárt nagyon bírnám. Már láttam filmekben, hogy sok helyen divat évente egyszer-kétszer kipakolni a házak elé a megunt limlomot, és árulni belőle. Nagyon sajnálom, hogy nálunk nincs ilyesmi, csak guberálás! Képzeld, mit tarolna az itteni csapat, ha még eszem-iszom is társulna hozzá!
Saját üdítőről jut eszembe, virágzik a bodza, ma több helyen is láttam, hamarosan készíthetjük a finom házi üdítőket!
Margitka! Ez a kenyered ismét nagyon szép, feszülten figyeljük a találmányaidat, és majd kamatoztatjuk!
Minap elfelejtettem mondani, hogy a nyanyás zsemlékkel én is újítottam egy kicsit. Mikor sütésre készek voltak, megspricceltem nagyon vízzel, annyira, hogy az alatta lévő papír is jól elázzon, majd egy szintén jól megvizezett sütőpapírt terítettem a tetejére is csak lazán. A joghurttal készített zsemle így ropogós héjú, és kissé cserepes is lett! Üdv
LIMARAM,latod IRISZI szep sutesei vegett EZERT kong az En homlokom a kepernyon. En sem tudom nagyban megnezni. EZ IRISZI mezesmadzagja. Egyedul CSAK nezni , de DON'T TOUCH . Pedig olyan szepeket sut. Megkostolnam a fotoirol. Nem cikizeskent am IRISZI!!! Lanyok, En igy vagyok osszerakva. Jobban izlik es kedvet kapsz ha Te is meggusztalod. hihihi MARCSI, nagyon szep a kenyered! Mar "megint ""!!hihimeg ham-ham.
Most dagasztja a gepem az olasz kenyerkemet. Feher kenyer, szaritott paradicccsel, oregano, stb+ napraforgo magok. CSA"" sima kenyerke amugy. Gepben sutom, mert itt igyis kiolvadt mama a zsirom olyan meleg van. A hetvegen: JAAAA! ......NYANYAAAAA! lesz varazsolva. Hetfon teljesen"kikapcsolodok. Az Oreg kiralyne /Isten nyugosztalja!/ Szulinapja van. Itt a szokas hogy orszagszerte naaaagy kirakodo vasar van. NO, nem eppen a kezmuvesek, de ezen a napon a sajat eladnivalo limlomodtol szabadulhatsz meg. OLTARI nagy, es orszagos. Eszem-iszom, ha nem vigyazol Salmonella stb. En mindig itthon elkeszitett szendvicsekkel indulok el ami nem romlik, es sajat udito stb. Ezzel vagyok el .Sok a nezelodnivalo. Jokat nevetsz hogy az emberek mennyi ocskasagot gyujtenek be. Aztan van neha jo fogas is es vehetsz vmi szep v. hasznos dolgot. Ez, munkaszuneti nap.Nem mindenkinek.
A melegtol olyan lottyedt lettem hogy semmire nincs kedvem, legszivesebben csak ulok. Itt viragzik minden even ebben az idoszakban az egesz utcaban egyfajta fa. EZ olyan ultari konnyen repdeso penzszeru magokat ad le hogy hatalmas zsakszam lehet a kornyeken begyujteni belole. A: szoba, ruhaid, erkely, konyha ... szoval mindenhova berepul es mar HA lenne nekem akkor mondanam: AZT A negyutemu loheres zoknijat...Szoval igen unom a takaritasat. A porszivozsakok rendesen megtelnek egymas utan. Raadasul ez a szaraz ido kedvez neki. Az otletultetojet aki kigondolta hogy ilyet telepitsenek kene feltakarittatni vele! Irgum meg a burgum!!
Azt írtam, hogy sajnos le kellett vennem a 8 l-es jénai tetejét, mert már így is itt-ott beleragadt a tészta. Óvatosan, egy tompa végű késsel nyúltam be a jénaiba, nehogy leeresszen az egész. Így nem tudott gőzben sülni, pedig kitaláltam valamit. Azért elmondom, hátha kedvet kap hozzá valaki kipróbálni. A jénaiba, a kenyértészta és a sütőpapír alá, fél dl vizet öntöttem, gondoltam a rozsos kenyeremnek biztos nem fog ártani az extra gőz. Ez a kísérlet most kimaradt.
Az az igazság, hogy nagy és jól elállós kenyéren kísérletezem, mert, ha elmegyünk nyaralni, akkor szeretnék elvinni néhány napra valót, legalább a férjemnek és magamnak. A gyerekeim boldogan fognak bolti zsömlét enni
Mindjárt megírom a receptjét és felteszem a legújabb 10 recept közé, immár vagy huszadiknak Majd rendet csinálok ott is, ha lesz egy kis időm.
További szép napot kívánok mindenkienk, üdv, Margit
Angi, Írisz, Limara! Nagyon szépek a kenyerek, ill. zsömik.
Hamár a bevágásnál tartunk, szerintetek azt hogy kell bevágni, hogy a kenyéren egy bevágás van középen, hosszában, és mire kisül, a kenyér egyik oldala, a vágás mentén jóval magasabb, mint a másik oldalon? Nálunk ilyen a Dorozsmai kenyér. Ezt csak Limara és Nelly miatt írom, mert ők így bizti tudják, hogy mire gondolok. Lehet, hogy Otthonka is ismeri.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit