Igen Gabye chellos vagyok, küldjed. Holnap már lehet hogy nem látom, mert meló után mindjárt irány a telek, de majd kedd este megnézem. Hiányozni fogtok, de én már alig várom a négy napot a levegőn!
Margitka! én kérhetném, biztos többeket érint, hogy a receptek kisebb méretben is elkészüljenek. Én átszámolnám, de félek hogy nem jó, nem vagyok benne biztos. Pl. engem érdekelne a rozsos öregtésztás kenyér kisebb változta kb. 40 dkg lisztből. Most ez a csodás kenyerem 1 kg lett, ez nálunk min. 3 napig tart. Nem vagyunk nagy kenyérfogyasztok ketten. Én szeretem a friss kenyeret, bár 1 szeletet eszek talán, de férjem megeszi. igy többször tudnék sütni kisebb adagokat.
Kartika, megvan a mél címed, Te is chellós vagy, ugye?..Holnap átküldöm, mi mindent kértél, mert a lista a másik gépen van - mivel mindig elfelejtem hazaküldeni, és így legalább biztos nem kavarodok, hogy hol itt írok bele, hol ott
Angi, azért megpróbálkozom holnap, bevetem kellemes és meggyőző orgánumomat - remélem pasiba botlok - és kisajtolok belőlük minden infót..Egyébként amit eddig összeírtunk, azzal kvázi nagyker mennyiséget érünk el!!
Batka, rendben, ha lesz kvázi végleges lista, elküldöm neked, hátha boldogulsz vele!
Szóval. Ami gyanús volt, hogy az első képen egész jól néz ki a tészta, az ember nem várná tőle ezt az "elhajlást"
A probléma:
60 dkg liszthez rengeteg a 3 dkg élesztő, és ehhez teszel még 11 dkg kovászt. Ez összesen majdnem 4 dkg élesztőnyi kelesztőanyag. Brrrrr.
Ettől kicsit szétrobban a tésztád, azért lesz ilyen. A kovász és a burgpnyapehely kelés közben erősen lágyítja a tésztát. Erről már írtam többször, de ez a burgonyapehely elég kevés, így talán nem okoz nagy bajt, ha marad.
Javaslatom: 60 dkg liszthez 8-10 dkg kovász és maximum 2 dkg élsztő. Ha van bőven időd, akkor még kevesebbet is tehetsz, legfeljebb egy kicsit lassabban kel.
A lötyi olajjal semmi gond, nehogy azt hidd, hogy én méricskélem az 1 evőkanálnyit
Ha gondolod, a következő alkalommal hagyd ki belőle a burgonyapelyhet is (folyadékszükséglet csökken!), a kefír vagy joghurt, mint lágyító akkor is benne van.
Amin még kicsit változtathatsz, az a második dagasztás ideje, igazság szerint kevesebb is elég, de ezzel a módosított tésztával már a 10 perc sem fog gondot okozni.
Na, elküldöm gyorsan, hátha még el tudod olvasni. Üdv, Margit
A karamell forgács is izgalmas! ez is felcsigázott! Hát ez az, mindig olvasok valamit, be be ugrom és akkor mindig rájövök ez is jó lenne. Már magam sem tudom mi minden az ami jó! Talán teherautóval kellene menni??
Gaby! kérlek nekem ird meg miket rendeltem. Össze vissza kértem többször, nincs időm visszakeresni, szeretném átnézni és ha kell még kérni vagy módosítani. Ird az email cimemre, Margitka tudja. Köszi.
Akkor holnap levadászom Bakót, kiírom ide mi mennyi mennyiért..Kapnak a hölgyek egy hosszú hétvégényi gondolkodási időt, majd jövő hét második felében megy a méláradat..Utána hétre várom a válaszolkat mondjuk 13 vasárnap-ig..És utána megy neked a rendelés..Így jó lesz, vagy noszogassam a társaságot és vegyem rövidebbre az időkorlátokat??
Margitka, Excel táblában van, mert széltében és hosszában is folyamatosan gyarapszik és így egyszerűbb az összeadás..Sajnálom..Egyébként nem okoz gondot a mél, mindenkinek küldök, hogy mit és mennyit kért, majd pár nap gondolkodási idő után kapod Te a végleges listát, ehhez csak azt kell tudni, mikorra tervezed a vásárlást..
Mindenképp árakat és kiszereléseket is kérdezek holnap!!
Nekem tökéletesen megfelel a levelezés is, csak gondoltam téged kímélnélek egy kicsit. Milyen táblázatban van? Ha Excel, akkor én sem vállalom, hogy felteszem, talán Batka igen. A G-Portál ugyanis azt nem szereti, ezért én sem. Ha Wordben van, akkor viszont én gond nélkül fel tudom tenni, csak küldjed el nekem egy levélben.
Azt kérném még, hogy holnap, ha telefonálsz, akkor a karamell forgács és a fehér tortabevonó kiszerelését is kérdezd meg légy szíves, mert azokról fogalmam sincs. Más nem tudom van-e, amit nem ismerek.
54 dkg BL80, 6 dkg graham, 1,75 dl kefír, 1,25 dl víz, egy löttyintés oliva(most összehúztam magam), 3 dkg élesztő, 11 deka kovász, aminek harmada rozs, 2 ek cukor, 2 ek só, 1,5 ek burgp.,csipet aszkorbin. A kovász a liszt közepébe téve, és rászórva az élesztő. A kovász, a kefír és az élesztő hűtőből, a többi szobahőmérsékletről ment a gépbe. Kb 10 perc előmelegítés után kezdett a gép kavarni, nyitott tető mellett. 25 perc dagasztás után kikapcsoltam a gépet, így kelt 20 percig, utána visszakapcsoltam a gépet rapidra, mert az csak 3 percet melegít elő. 10 perc dagasztás után kivettem, mondom, nem volt meleg a tészta, kilapogattam, tekertem, megpaskoltam, és beraktam a jénaiba, és ráraktam a tetejét, és beraktam a hideg sütőbe. A konyhai óra sietett, de ez csak most, így 15 perc után vágtam be. Vissza a sütőbe, ami még mindig hideg. Kb 1 óra kelés után, mikor szépen rezgett, lespricceltem és alágyújtottam. 180-200 fok közt sütöttem, kb 1 órán át. Más nem jut eszembe. Mit írjak még le?
Batka, mint írtam, Margitkával majd egyeztetek, hogy mikor szándékozik teherautót bérelni, és előtte küldök mélt azoknak, akik fent vannak a listán..Egyrészt így kiderül, hogy Mindenkit jegyeztem-e, illetve hogy kit mennyivel és miből..Ráadásul így Ti is látjátok és adott esetben módosíthatjátok a rendeléseteket..
Margitka, sajnos a táblázat oly nagy méret, ha egybe kezelem - márpedig úgy van - hogy ide lehetetlen lenne beszúrni, ezért marad a mél..Már Julikánál kuncsorogtam is, hogy majd súgjon nekem címeket
Bezsa, akkor jegyeztem neked még 2 kg csokilencsét és a karamell forgácsot is..
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit