Sziasztok! Köszönöm Limarám ezek a lufik könnnyebéteszik majd a napomat csak repkedek a konyhában. Dagasztodik a nyanyásom. Bekeverem a következő adagot, mert már csak egy van. Katamami látod milyen ügyes vagy. Sütésben és kép felrakásban is.
Katamami Van nekem egy gépem amiben a tengely mehetett tönkre és szívesen Neked adom, esetleg megkérdezem a szervízt, hogy mibe kerül a csere. Gondolom azért nem annyiba, mint egy új gép.
Tyuha MARGITOM, En mar reggel koran nyalzok a fotoidat nezve! Ugy kell Nekem! Miert jottem fel ! hihi Nagyon szepeket sutogettek!! Itt a hetvege, ha szakithatok idot "" akkor hetvegen avatas: az elso Nyanyus lesz...Ha tuzcsovakat lattok az egen akkor NEM sikeralt es lanceroztam.hihi Most mennem kell bevasarlas stb. Majd jovok meg ma. Puszika, jo sutogetest mindenkinek!!
A csigák közül az első ami teljesen a Pompos képére készült, csak megszórtam egy kis sajttal a tetejét. A másik viszont tejföllel és füstölt sajttal van töltve. Ehhez nem volt már muffinformám, azért klasszikus csiga módon sütöttem.
A kalácssüti finom lett, mindenkinek ízlik.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, lehet, hogy én csak este jelentkezem. Üdv, Margit
Ez egy elég összetett dolog. Ma már azt gondolom, hogy a passzív kovász mellé talán az eredeti élesztőt lehet tenni, persze, ha nem túl sok kovászról van szó. Ez kimondottan ízesítésre és állagjavításra szolgál.
Az élesztő mennyisége amúgy is egy érdekes dolog. Egy csomó tényező annyira befolyásolja a tészta kelését, ezek miatt lehet az élesztőmennyiséggel is "játszani" egy bizonyos határon belül. Tehát pl.: ha 60 dkg liszthez 1 dkg élesztőt tesz az ember, kicsit lágyabb a tészta és még jó meleg környezetben is van, akkor viszonylag elfogadható idő alatt megkel. Ha az optimális körülmények közül akár csak egy is hiányzik, illetve nem optimális, akkor sokkal lassabban, szinte egyáltalán nem kel meg ugyanez a tészta. Viszont 2 dkg élesztővel kicsit hűvösebb környezetben is megkel elég nagyra, csak lassabban. Mondjuk 2,5 dkg élesztővel még akkor is kel valamennyire, ha betesszük a hűtőbe.
2,5 dkg élesztővel, optimális körülmények között viszont felrobban idő előtt
Ezzel az egésszel csak azt akartam mondani, hogy egy kis tapasztalat után, már nem kell mereven ragaszkodni a receptekben szereplő élesztő mennyiségekhez. Az aktiv kovász gyakrolatilag az élesztő helyett kerül a tésztába. Mivel csak kovásszal általában nagyon lassan kel a tészta, ezért használunk bele élesztőt is. Nekem volt egy korai, csak kovászos kísérletem, de az annyira nem vált be, hogy egyrészt átmenetileg felhagytam a kovászolással, másrészt nekem elment akkor a kedvem a csak kovásszal készülő kenyértől. Szerencsére maga a kovász készítés és a kovászos sütés nem hagyott nyugodni, így abba újra belefogtam, de élesztő nélkül azóta még nem sütöttem. (Most tervezgetem, hogy a nyanyussal kipróbálom.)
Na, hogy ne legyen azért ennyire egyszerű a helyzet, mindez amit fentebb írtam a sütős sütésre igaz A gépinél sokkal szigorúbban kell venni és igazán pontosan kimérni az élesztőt, mert ott - gondolom a melegtől - sokkal könnyebben tönkre mehet a tészta.
Ajánlom, hogy próbáljátok ki az aktív állapotban hűtőbe rakott (hibernált) kovászt. Nekem nagyon bevált, a búzakovászomat az első kísérlet óta mindig így teszem el. Nagyon jó, szépeket lehet vele sütni. Figyelni kell, hogy éppen időben kapja el az ember, tehát még inkább a felmenő, mint a lemenő ágban. Ez ebben a melegben kb 6-8 óra.
Angi! A receptek zöme passzív kovásszal írodott, ami nem azt jeleztem (legalábbis azt hiszem )
Na, jól belemerültema a témába, de azt nem tudom, hogy minden kérdésetekre sikerült-e válaszolnom. Kérdezzetek, ha nem! Üdv, Margit
Margtika, ha már kovász...Nekem is passzívkodik egy adag a hűtőben, valószínűleg holnap sütnék vele...Ha jól értem, akkor az aktív kovász mellett csökkenteni kell az élesztő mennyiségét, a passzív kovász meg inkább csak ízesítő??..TK lisztből gondoltam sütni, csak tudnom kéne, mennyiben változtassam a élesztő-kovász arányt..Illetve ha élesztős recit találok, hogy lehet átváltani..Bár még arra sem jöttem rá, hogy ízesíteni akarok vagy aktivizálni is..Jaj nekem
A joghurt némileg zsíros és némileg savanyú, ezért hagytam ki mellőle a margarint és az aszkorbint.
Ha emeled az élesztőt, akkor egy határig gyorsabban fog kelni a tésztád, ezen túl viszont már árt neki. Nagyjából 60 dkg liszhez 2,5 dkg-ig érdemes emelni, kivéve, ha nagyon zsíros a tészta, akkor lehet többet is beletenni. Sima tésztához kevesebbet szoktam tenni, ha töltelék van benne - amit szintén a tészta élesztőjének kell megemelni - akkor egy kicsit bátrabban teszem az élesztőt is.
A kovász eláll elég sokáig, néha kevergesd meg.
Ha aktív kovásszal szeretnél sütni, akkor a sütés előtt 1/2 - 1 nappal etesd meg és, ha szépen nagybuborékosan habzik, akkor süthetsz vele.
Ha csak ízesítésnek szánod, akkor a hűtőből elővéve máris süthetsz vele bármit.
Örlök, hogy jobban érzed magad. Ha sikerült minden kérdésedre kielégítően válaszolnom, akkor én is
Szerintem segíteni fognak a választásban. Ha konkrét géppel kapcsolatban van már kérdésed, akkor írjad nyugodtan, akinek olyan van, biztos fog segíteni. Üdv, Margit
Margitka: van egy pár kérdésem, ha nem nagy gond, és időd is engedi, válaszolnál rájuk?
Szóval a joghurtos zsömlénél azt írtad, a joghurt miatt direkt kihagyod belőle az aszkorbint és a margarint.
Tönkretenné együtt a tésztát? Vagy a joghurt egyesíti azokat a tulajdonságokat?
A második kérdésem az lenne, hogy ha egy tésztába megemeljük az élesztőadagot, akkor mi történik? Csak hamarabb kel meg a tészta, vagy lazább szerkezetű is lesz?
És végezetül: van a hűtőmben búzakovász, amihez hozzád hasonlóan én is ragaszkodom. Kb másfél hete nem kapott enni. Mit tudok vele sütni, vagyis inkább mit kell tennem vele sütés előtt?
Hu, azt hiszem kiírtam magamból a megválaszolatlan kérdéseket, máris jobban érzem magam. :)))
Katamami: gratulálok, nagyon szépeket sütöttél, és ügyesen fel is raktad a fotókat :)
Én a múltkor 40 percig, kézzel dagasztottam, és 3 napig hasizomlázam volt. Minden elismerésem a tiéd!
Szerintem itt a legtöbbünknek van gépe. Vagy abban sütünk, vagy dagasztás után a villany, ill. gázsütőbe.
Az én véleményem az, hogy ezek az "olcsóbb" gépek majdnem mind egyformák. Kb 9-13 ezer körül vannak, nekem is ilyen van.
A profibbakról szerintem majd Margitka mesél, ő is egynek a tulajdonosa :)
Kérdeznék valamit, mindannyiótoknak van kenyérsütőgépe? Azzal dagasztotok és utána a sütőben sütitek ? Ha igen, milyen gépet tudtok ajánlani? Nekem ugyanis nincs, és azért így elég fárasztó kézzel dagasztani, a kezem amúgy sem bírja. Pár jó ötletet adjatok légyszí.
Sziasztok! Elmondhatatlanul boldog vagyok. Látjátok mit csináltam? És még sikerült is ide tennem. Ne haragudjatok, hogy így lelkendezek, de ez számomra nagyon nagy dolog. Lállálá! Puszi mindenkinek katamami
Margitom, nagyon remélem, hogy a lányok nem fognak nagyon keverni, igyekszem majd kibogozni a szálakat, és ha kell rá/lebeszélőkészségemet is bevetem!! Azért a kiindulás az eddigi megrendelések listája lesz, a Bakóst inkább csak mankónak szántam az árak, és a lehetőségek miatt..Meglátjuk Margitka mire megyek velük
Hát én lassan már tényleg szurkolni kezdek Mi lesz, ha hárman, három listáról kérnek hasonló jellegű, de más nevű valamit Remélem Te ki tudod majd bogozni a rendeléseket, én innen kezdve telejesen elvesznék szerintem. Megint nagyon köszönöm, hogy segítesz, szerintem az elején Te sem gondoltad, hogy ekkora fába vágod a fejszédet. Üdv, Margit
Átbogarásztam a Bakó listát és arra a következtetésre jutottam, hogy inkább elküldöm mindenkinek e-mailben (akinek megvan a mél címe) ugyanis egy-egy dologból több nevű is található, és a rendelések egyértelműbbé tétele miatt ez látszik egyszerűbbnek..Mindenki megkapja mélen a listát, ami 3 db árjegyzékből áll, de vannak átfedések ahogy néztem..Ebből mindenki válogasson kedvére, majd a végleges megrendelést kérem legkésőbb jövő hét péntekig eljuttatni hozzám mélen, hogy összesíteni tudjam és utána Batka felajánlott segítségével megpróbáljuk ide kitenni a végső táblázatot..Akkor még egy hétvége lesz, hogy kerekítsünk a mennyiségeken, és utána Margitka megkapja a végső listát!
Kérlek benneteket hogy a rendelésbe írjátok be, hogy a Pék, a Cukrász, vagy a Gasztro listában van, amit szeretnétek, és ha lehet teljes megnevezést írjatok, mert így nekem könnyebb megtalálni..Előre is köszönöm!
Akinek kérdése van, észrevétele van, vagy nem kapná meg a listát, kérem jelezze..
Bezsa! Szóljál, ha ilyesmire szükséged van! Nagyon szívesen mindent.......tudod
Angi! Szép lett a sütid.
Csak nekiálltam én is valamit csinálni. Volt egy kis maradék kalácsom, amiben csoki és aszalt gyümölcs volt. Beáztattam tejbe még aszalt gyümölcsöket, tettem bele édesítőszert, vaníliás cukrot, fahéjat és pici szegfűszeget. A kalácsot felkockáztam, 6 tojás fehérjét habbá vertem és belekevertem a sárgákat is. A kalácsot beleforgattam az aszalt gyümölcsök mellé a tejbe, ebbe pedig a tojáshabos masszát. Az egészet tepsibe simítottam és 30 eprc alatt egsütöttem előmelegített sütőben. Kész Nagyon finom lett, már teszteltem
Most még valami útravalót kell sütnöm holnapra, mert kicsit elmegyünk csavarogni a gyerekeimmel. Nagyon régen voltunk már Szentendrén a Skanzenben, oda szeretnék menni.
A kiflitésztámból fogok valami töltöttet csinálni, sonka már biztos, hogy lesz benne.
Képzeld el, hogy nem találtam meg a kuglóf formát. Lehet, hogy kidobtam, mert rozsdás volt. Nem volt gusztusom benne sütni. Úgyhogy vennem kell egyet, de fémet nem veszek, mert mindegyik előbb-utóbb megrozsdásodik. Köszönöm a segítségedet, így legalább tudom, hogy milyet kell vennem. Mégegyszer köszi.
Gaby tegyél hozzá a fittyfenéből még fél kg-ot.
Sziasztok!
Jaj olyan hulla vagyok, hogy na. Ma nincs semmi konyházás. Majd holnap egyedül leszek itthon.
Ügyintézésből rohangáltam egész nap.
Du. voltam a Metroban is, mert sehol másutt nem kapni szűzérmét és hétfőn sütögetni akarunk a kertben.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit