Vittem a kertesbe képeket. Játékot és egy kis ízelítőt is a Skanzenből. A talán legérdekesebbeket azonban itt mutatatom meg:
Hát ez lenne az, gondolom megértitek miért hoztam ide
Kb. fél órával a kenyérsütés előtt érkeztünk ide. Ez elég volt, hogy körbenézzek és felmérjem a terepet és szóba elegyedjek a pékkel. Kicsit beszélgettünk, kérdezgettem, aztán elmeséltem, hogy én is szoktam kenyeret sütni, ezért érdeklődöm ilyen részletesen. Kicsit vizsgáztatott, amikor kérdeztem milyen lisztből is sütnek. Összehúzott szemöldökkel rámnézett, azt mondja 112-ből és várta a hatást. Mondtam neki, hogy én 80-ból és rámosolyogtam Kicsit megenyhülve mondta, hogy ők csak a kovászt csinálják abból. No, szóval a vizsgán átmentem, így még azt is megengedte, hogy bemenjek fotózni, amikor beveti a kenyereket a kemencébe.
Az 1. képen a formázott, kelő tészta látható.
A 2. képen a gőzcsinálás legutolsó fázisa. Jobbra látható egy műanyag vödör, ez volt tele vízzel és poharanként locsolta be a "pékbácsi" a tűztérbe. Borzasztó nagy gőzt csinált, bár nem tudom a kenyerek körül mennyi maradt belőle, mire a több mint 50 cipót és veknit bevetette. Kint mindenesetre elég elviselhetetlen, füstös gőz volt.
A többi képen a kenyerek bevetése látható. Kifordította a kosárból a péklapátra, lekente egy nagy, vizezett kefével, bevágta és betolta a kemencébe. Olyan lazán bánt a megkelt tésztával, ahogy én sose mernék. Korábban már próbálkoztam kosárban kelesztéssel, főleg mert azt reméltem tőle, hogy egyenletesebb szerkezetű kenyeret lehet majd sütni, de akkor még nem volt elég nagy edényem, amibe át tudtam volna a kosaramból borítani a tésztát. Most ez megint eszembe jutatta a kosaras kelesztést, így a nagy jénaimmal újra ki fogom próbálni.
Ami még érdekesség: Rákérdeztem a kovászra, hogyan csinálják? Tudjátok mi derült ki???????????
Azt amit most csinálunk nyanyust, azt használják ők is kovásznak
12 órát kelesztik, majd langyos vízzel elkeverik és így teszik hozzá a sót és a többi lisztet. Ebből lett az a tészta, amit a képeken láthattok. Állítása szerint semmilyan adalékot nem használnak, de el is hiszem, mert érdekes módon elég szoros kenyeret sütnek. Ja..., mert kaptam egy szelet kóstolót, nagyon szerette volna bebizonyítani, hogy a házi kenyér azért talán mégsem olyan, jó, mint az ő kemencében sült cipója
Vastag, nagyon ropogós héja volt és az alja bizony feketére sült (égett).
A 3-4. illetve a 8-9. képen talán lehet látni, hogy a kiborított tészta hogy ellapult. Nagyon lágy, de kimondottan jó szerkezetű, állagú volt a tésztájuk. Ahogy kiborította, néhány pillanat múlva szépen elterült a lapáton. Gondolom még olyan fázisban kell kifordítani és sülni tenni a tésztát, amikor a sütés alatt még egy kicsit kelni tud, mert a kész kenyér szép, gömbölyű tetejű volt.
Az áraik horrorisztikusak voltak. Egy kicsi, kb. maréknyi pogácsa 100 forint, ezek a kenyércipók (súlyát nem tudom, talán 60-70 dkg-osak lehettek) 250 forint, egy fél kilós kalács 450 forint volt. Na mindegy, hisz nem vásárolni mentünk, ezt csak érdekességként jegyeztem meg.
Szóval nagyon látványos, érdekes és tanulságos volt az egész, nagyon örültem, hogy sikerült így elcsípni ezt a kenyérsütést és egy ilyen közlékeny, végül is barátságos péket találni mindehhez.
Szép napot kívánok még egyszer mindenkienk holnapra, üdv, Margit
Én is boldog névnapot kívánok Bezsának és minden érintettnek
Gratulálok mindenkinek a szép sütéséhez!
Limara! Szórós formát is lehet kapni a Bakoban, de emlékeim szerint nem volt valami olcsó. Nézd meg, hátha a listák valamelyikén szerepel.
Bezsa, Katamami! Ha a Bezsa által felajánlott gépet esetleg nem éri meg javíttatni, akkor én is tudok olcsón egy gépet felajánlani. Nekem 5.400 forintba van, ennyiért szívesen átadom. Két dagasztólapátos és ez is főleg dagasztásra alkalmas, de azért sütni is lehet benne. A Szegedre juttatása (segítségkéréssel és némi szervezéssel) egészen biztosan megoldható.
Kis mese a mai napról. Voltunk Szentendrén a Skanzenben. Nagyon klassz volt, de csak a felét tudtuk bejárni, mert hatalmas lett mióta utoljára ott jártam. Gyönyörűen gyarapodnak a házak és nagyon széppé alakítják a környezetet is. Jól éreztük magunkat, így valószínűleg a közeljövőben visszatérünk a másik felét is megnézni. Csináltam képeket, majd felteszem a kertesbe és hoztam végre én is egy kis játéknak valót is.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Kozben most sutok, mivel huvosebb lett. Csiga-bigat. Csokis-mokkas toltelekkel /most pudingos /. Mindent az egyik reci teljes betartasa alapjan keszult, de a teszta olyan lagy lett hogy boven kellett hozza liszt. Kezzel gyuras stb. Amugy nagyon fincsi lett. Most van a sutoben az utolso adaggal. Szerintem ez az oltari meleg is belejatszott.
NELLYM, nagyon szep ez a versiked! Gratulalok erte!!
BEZSAM, EZ volt a celom hogy a kivansagom mellett megis nevettesselek. Puszika!
Köszönöm Bezsa! Igaziból én is újra írhattam volna. Úgy másoltam át egy másik fórumból, és azt hittem, hogy itt is rövid sorokban jelenik majd meg a vers. De tévedtem. Nelly
Jó éjt és álmodj szépeket,
vidám és kellemes képeket,
szerelmet, gyermeket,
csodákkal tele termeket.
És azt amire nagyon vársz,
ha útelágazásnál jársz:
az igaz utat.
Tudással teli kutat.
És azt amit csak jó:
frissen esett hó,
fenyőkkel határolt tó.
Néhány igaz, tiszta szó.
Nelly
üdv.
Mindenkinek! Eta
Siesta gép
jótállásával
kapcsolatbenlenne
kérdésem. Az üst
teflon bevonata a
garanciába
beleszámít? Csak a
felső peremen van
két pötty, de félek,
hogy több is lesz.
Kösz:
Szokimoki: köszi, a tésztája is nagyon finom, IGAZI pizzatészta, de azóta kiiszom a cspból a vizet :)
A recepten csak annyit változtattam, hogy olajos sütőn nyújtottam, húztam a megfelelő mértere, és betettem sülni 3 percre, majd kivéve raktam rá a par.szószt és a feltéteket, és 20 perc alatt készre sütöttem.
Emlékszem amikor nálatok meg állandóan az eső esett. Hát nem lehet tökéletes minden. Nálunk most nagyon kellemes az idő, bár egy kicsit borongós, eső reggel esett kb 15 csepp. Ki is vittem a virágokat, de addigra rám nyújtotta a nyelvét egy felhő és azt mondta, juszt sem esek.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit